anaoj Opublikowano 7 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 Spowodowalam kolizje ,wyjazdzajac z parkingu nie zauważyłam samochodu zaparkowanego na poboczu i w niego uderzyłam , zostało spisane oświadczenie sprawcy kolizji , dodam że prawo jazdy mam od roku , samochodó nie został poważnie uszkodzony poszkodowany wycenił uszkodzenia na 1000 zł , jakie mnie czekają konsekwencje że strony ubezpieczyciela i czy muszę ją coś zgłaszać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izabela Praska Opublikowano 8 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2020 Witam serdecznie, jeżeli posiada Pani ubezpieczenie OC, to oczywiście osoba poszkodowana może starać się o odszkodowanie z Pani polisy OC za szkodę na pojeździe. Polecam lekturę naszego Vademecum w tym temacie. To poszkodowany zgłasza szkodę, Pani nie musi tego robić. Po to właśnie właściciele pojazdów mają OC, aby nie angażować swoich środków finansowych w razie spowodowania szkody. Jeśli więc ma Pani OC i zdarzenie jest skutkiem chwilowej nieuwagi, to ubezpieczyciel wypłaci poszkodowanemu pieniądze nie angażując w to pani (ewentualnie mogą chcieć potwierdzić okoliczności zdarzenia). Nie ponosi Pani jednak odpowiedzialności finansowej. Nie musi się wiec Pani bać konsekwencji (wyjątkami są sytuacje gdy sprawca jechał pod wpływem alkoholu, zbiegł z miejsca zdarzenia lub nie miał prawa jazdy). Jedyną nieprzyjemnością może być zmniejszenie zniżek na OC za szkodę. W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu. Pozdrawiam, Izabela Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi