Majdah Posted May 29, 2020 Share Posted May 29, 2020 Witam, 14 kwietnia 2020 r. wyjeżdżając z parkingu uszkodziłam samochód. Przez wysoki krawężnik wpadłam na donicę i uszkodziłam nie tylko zderzak ale i automatyczną skrzynię biegów. Po zgłoszeniu szkody przyjechał Pan rzeczoznawca i ocenił tylko uszkodzenie zderzaka na skrzynię nawet nie chciał spojrzeć po prawie miesiącu kiedy upomniałam się o decyzje w sprawie likwidacji szkody otrzymałam kosztorys na jakieś śmieszne 1070 PLN i prośbę o podanie numeru konta do przelewu. Oczywiście nie podałam tylko zaprowadziłam samochód do serwisu, gdyż miałam dopłatę za naprawy serwisowe i dalej już autoryzowany serwis kontaktował się z TU. Po kolejnych 3 tygodniach zbulwersowany pracownik serwisu zadzwonił z prośbą o odebranie samochodu, który nie został naprawiony ponieważ TU nie przyjęło kosztorysu likwidacji szkody. Zapytałam pisemnie likwidatora dlaczego szkoda nie została usunięta w odpowiedzi było, że ubezpieczyciel przesłał swoje poprawki do kosztorysu, na które nie zgodził się serwis. Wyglądało to tak, że serwis wycenił szkodę na kilkadziesiąt tysięcy z wymiana automatycznej skrzyni biegów na nową (ponieważ wystąpił problem ze sprowadzeniem części uszkodzonej mechanicznie podczas zdarzenia). Odpowiedź TU była taka, że uszkodzenie skrzyni biegów nie ma związku z zaistniałą szkodą i zaproponowano serwisowi 1270 PLN. Już dwa razy prosiłam o wskazanie warsztatu, w którym zostanie usunięta szkoda i nie ma odzewu. Skrzynia została uszkodzona podczas zdarzenia, był nawet rzeczoznawca na miejscu zdarzenia i opisałam cała sytuację a zdarzenie miało miejsce obok komendy policji i można było uzyskać zapis z monitoringu. Nie wiem teraz co mam robić, bo likwidator milczy infolinia obiecuje, że oddzwoni w ciągu jednego dnia roboczego co nie nastąpiło już dwa razy, a ja nie mam już półtora miesiąca samochodu, którym dojeżdżałam do pracy. Co powinnam zrobić w tej sytuacji? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marta Sordon Posted June 1, 2020 Share Posted June 1, 2020 Witam serdecznie, przedstawiona sytuacja jest dość skomplikowana, ze względu na brak uwzględnienia uszkodzenia skrzyni biegów przez Towarzystwo Ubezpieczeń. W przypadku podejrzenia uszkodzenia elementów mechanicznych lub wewnętrznych pojazdu, konieczne jest przeprowadzenie oględzin pojazdu w warunkach serwisowych, gdy pojazd znajduje się w stanie rozłożonym lub możliwa jest ekspertyza na podstawie badania technicznego. Zakład naprawczy, który podjął się naprawy powinien poradzić takie dodatkowe oględziny, w przypadku kwestionowania zakresu uszkodzeń przez Ubezpieczyciela. Można oczywiści złożyć reklamację - wzór oraz informacje można znaleźć tutaj https://odzyskaj.info/wzory/odwolanie-od-decyzji-ubezpieczyciela-szkoda-czesciowa-na-pojezdzie/. W przypadku dalszej odmowy, pozostaje roszczenie sądowe, wymagać będzie jednak sporządzenia opinii biegłego, który potwierdzi uszkodzenie skrzyni biegów i wskaże, czy stanowi ono związek z zaistniałym wypadkiem. Pozdrawiam Marta Sordon Quote Pozdrawiam Marta Sordon Campter Odszkodowania tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec www.campter.pl Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts