Rosa97 Opublikowano 18 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2020 Witam. Uległem wypadkowi w pracy ze skutkiem wieloodłamowego złamania kciuka lewego z przemieszczeniem odłamów. Złamanie było składane operacyjnie. Po zakończeniu leczenia nie mogę zginać paliczka kciuka - jest zablokowany. Z PZU otrzymałem 8% uszczerbku, z ZUS propozycję 10%. Czy jest to odpowiednia suma czy odwoływać się i wnioskować o komisję? Na jaką sumę/% uszczerbku mógłbym liczyć? Dodam, że jestem praworęczny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marta Sordon Opublikowano 19 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2020 Witam serdecznie, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej w sprawie orzekania o wysokości uszczerbku na zdrowiu, urazy w obrębie kciuka orzeka się z paragrafu 134. Złamania i zwichnięcia kciuka (pierwszej kości śródręcza i paliczków kciuka) – w zależności od ustawienia, zniekształcenia i stopnia zaburzeń funkcji kciuka: a) z przemieszczeniem lewy 3–8 b) z dużym przemieszczeniem i zniekształceniem lewy 8–15 W Pana przypadku ocena kształtuje się więc na średnim poziomie przy dużym przemieszczeniu. Ze względu na trwałe ograniczenie ruchomości (również w przypadku rozległych blizn, które ograniczają ruchomość i chwytliwość kciuka) możliwe jest zwiększenie uszczerbku. Odwołanie do ZUS może spowodować zwiększenie uszczerbku lub podtrzymanie orzeczenia. Na skierowanie odwołania jest jednak przewidziany określony czas od chwili otrzymania orzeczenia lekarskiego - więcej tutaj: https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/odwolanie-od-decyzji-zus-w-sprawie-jednorazowego-odszkodowania/ oraz : https://odzyskaj.info/wzory/odwolanie-od-decyzji-zus-w-sprawie-jednorazowego-odszkodowania-po-wypadku-przy-pracy/ Nadmienię tylko, iż w przypadku wypadku przy pracy, który zaistniał nie z Pańskiej winy, możliwe jest również dochodzenie uzupełniającego odszkodowania z OC pracodawcy. W przypadku chęci dokonania analizy sprawy i możliwości odwoławczych, zachęcamy do kontaktu. Pozdrawiam Marta Sordon Cytuj Pozdrawiam Marta Sordon Campter Odszkodowania tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec www.campter.pl Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosa97 Opublikowano 19 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2020 Witam. Bardzo chętnie dowiedziałbym się odnośnie tego odszkodowania z OC pracodawcy czy mój przypadek do tego się kwalifikuje. Jednym z powodów w protokole powypadkowym jest niezachowanie przeze mnie należytej ostrożności, nie wiem czy to już nie skreśla na starcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marta Sordon Opublikowano 22 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 Witam serdecznie, w przypadku winy lub zaniedbania ze strony pracodawcy, które były przyczyną zaistnienia Pani wypadku, informacja o niezachowaniu ostrożności (jeśli nie była to jedyna przyczyna wypadku) nie jest dyskwalifikująca. Możliwe, że przyczyniła się Pani do wypadku (co powoduje stosowne pomniejszenie odszkodowania) ale nie oznacza braku możliwości jego dochodzenia. Oczywiście szczegółową analizę będziemy mogli przeprowadzić po zapoznaniu się z protokołem powypadkowym, zachęcamy do nawiązania kontaktu przez formularz " Zadaj pytanie". Pozdrawiam Marta Sordon Cytuj Pozdrawiam Marta Sordon Campter Odszkodowania tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec www.campter.pl Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beti84 Opublikowano 13 Maja Udostępnij Opublikowano 13 Maja Dzień dobry w wyniku wypadku w pracy doznałam złamania kosci srodrecza w prawej dłoni. Został spozadzony protokół i dokumenty przedstawione do zus. Wypadek był nie z mojej winy. Leczenie trwało Ok 50dni. W między czasie skończyła mi się umowa o prace w tym zakładzie i umowa nie została przedłużona. Orzecznik z zus nie przyznał mi odszkodowania mimo że zdazenie zostało zakwalifikowane jako wypadek w pracy przez zus i zostało wypłacone swiadczenie 100%. Czy mogę się odwołać do komomisji lekarskiej o ponowne rozpatrzenie mojej sprawy? Czy należy mi się odszkodowanie? I czy mogę ubiegać się o odszkodowanie od byłego pracodawcy? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izabela Stryjewska Opublikowano 13 Maja Udostępnij Opublikowano 13 Maja Dzień dobry, Jednorazowe odszkodowanie z ZUS jest przyznawane wtedy, kiedy ZUS oceni, że doszło do uszczerbku na zdrowiu (nie za samo zaistnienie wypadku w pracy, nawet jak jest on jako taki zakwalifikowany). Jeżeli ZUS odmówił wypłaty tzn., że takowego uszczerbku nie uznał. Zawsze może Pani złożyć odwołanie od decyzji ZUS (14dni, termin powinien być podany na piśmie), jednak w przypadku braku dodatkowej dokumentacji medycznej może to nie odnieść pożądanego skutku. Warto to jednak zrobić. Przy złamaniach śródręcza, wysokość uszczerbku waha się od 1-5% w przypadku niewielkich zmian do 18-20% w przypadku rozległych. Brane są tutaj pod uwagę: uszkodzenia ścięgien i tkanek miękkich oraz blizny, zniekształcenia i stopień upośledzenia funkcji. Izabela Stryjewska Campter Odszkodowania kom. 690 622 575, mail: i.stryjewska@campter.pl ul. Oświęcimska 7 42-700 Lubliniec www.campter.pl Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania Cytuj Izabela Stryjewska Campter Odszkodowania kom. 690 622 575, mail: i.stryjewska@campter.pl ul. Oświęcimska 7 42-700 Lubliniec www.campter.pl Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi