Jump to content
Forum Odszkodowania

Odszkodowanie za upadek ze schodów

Grinn
 Share

Recommended Posts

Dzień dobry.

Schodząc do piwnicy po uszkodzonych schodach upadłem i doznałem złamania kostki zewnętrznej bez przemieszczenia.

Gips przez 6 tygodni, zwolnienie przez 3 miesiące.

O co mogę dochodzić od ubezpieczyciela budynku i o jaką kwotę realnie mogę dochodzić ?

Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Witam serdecznie,

jeśli stan schodów w budynku, np. bloku czy kamienicy był kiepski to można starać się o odszkodowanie od zarządcy budynku. Trzeba jednak udowodnić, że do zdarzenia doszło w opisywanym miejscu i czasie (świadkowie, protokół z karetki lub policji). Przydatne są też zdjęcia uszkodzonych schodów.

Co do wysokości odszkodowania, to zależy ono od bardzo wielu czynników - dokładnego miejsca złamania, przebiegu leczenia oraz co najważniejsze stanu zdrowia po zakończonym leczeniu. Im większe trwałe, negatywne skutki zdrowotne, tym odszkodowanie może być wyższe. A im bliżej do pełnego wyzdrowienia, tym odszkodowanie będzie niższe. Zakres procentowy to około 0-5% uszczerbku na zdrowiu. Ubezpieczyciele przyznają za 1% około 1500 zł.

Jeśli jest Pan zainteresowany profesjonalną pomocą w zgłoszeniu szkody, to zapraszamy do kontaktu.

Pozdrawiam,

Izabela Praska