hania1 Opublikowano 8 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 witam chciałabym się dowiedzieć czy jest określony maksymalny termin na zgłoszenie do zus wypadku i dostarczenia karty wypadku pracuje na umowie zlecenie wypadek miał miejsce w sierpniu 2020 pracodawca nie złozył karty do dzis czy może taką karte jeszcze złożyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izabela Praska Opublikowano 15 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 Witam serdecznie, pracodawca od razu po zdarzeniu powinien zgłosić wypadek z ZUS. Jeśli tego nie zrobił, może Pani zgłosić sprawę do Inspekcji Pracy, która zbada zdarzenie. Jeśli potwierdzą, że do wypadku doszło, to pracodawca będzie musiał dopełnić formalności. Dopiero po zgłoszeniu szkody do ZUS przez pracodawcę może Pani pozyskać od lekarza prowadzącego druk OL-9 informujący o zakończeniu leczenia i zgłosić się z kompletem dokumentów medycznych do ZUS z wnioskiem o wypłatę jednorazowego odszkodowania. Pozdrawiam, Izabela Praska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaszczurka1427 Opublikowano 17 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2023 Witam. Jestem po wypadku w pracy, pan najechał mi na stopę wózkiem widłowym , który był pod wpływem alkoholu,może to być na moją korzyść czy nie ma znaczenia? Adwokat wyliczyl że mogę dostać 40 tys to jest adekwatna kwota do mojego uszczerbku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi