Asia1523 Posted July 31, 2021 Share Posted July 31, 2021 Witam, bralam udział w stłuczce parkingowej pod zakładem pracy, wycofywalam auto zaparkowane prostopadle, wyprostowałam auto, ruszajac facet chciał mnie przypedzic i zachaczył tylnimi drzwiami o tylny róg mojego samochodu, ja mam lekkie otarcie on wgniecione drzwi, na wjezdzie na parking obowiazuje znak 10km/h, wysiedlismy z samochodów i gosciu zaproponował, że każdy zrobi swoj samochód. Zgodzilam sie. Na drugi dzień w pracy, chciał już pieniadze do reki, nie wyraziłam zgody, wiec zgłosil szkode do ubezpueczalni z mojej winy. Nie bylo policji, nie spisalismy oswiadczen. Jak sie zachowac?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Izabela Praska Posted August 3, 2021 Share Posted August 3, 2021 Witam serdecznie, z krótkiego opisu zdarzenia wnioskuję, że to ten drugi kierowca był sprawcą kolizji. Nie pozwolił Pani dokończyć manewru i wyprzedzając Pani samochód zahaczył o niego. W takich sytuacjach warto spisać oświadczenie i zrobić zdjęcia z miejsca zdarzenia, nawet jeśli strony "się samodzielnie dogadają". Jeśli nie ma Pani oświadczenia, nie było policji to może chociaż ma Pani zdjęcia z miejsca zdarzenia albo oświadczenie świadka? Radziłabym Pani zgłosić swoją szkodę do ubezpieczyciela OC tego drugiego pojazdu (numer rejestracyjny należy wpisać w wyszukiwarce PBUK i znajdzie Pani ubezpieczyciela właściwego). Jeśli Pani nie podpisała oświadczenia przyznającego się do winy, Pani ubezpieczyciel OC po przyjęciu zgłoszenia powinien skontaktować się z Panią mailowo, listownie lub telefonicznie i poprosić o potwierdzenie okoliczności zdarzenia. Wtedy będzie miała Pani szansę przedstawić swoją wersję wydarzeń. Ubezpieczyciel poznając obie, podejmie decyzję, czy tamtemu kierowcy wypłaci odszkodowanie z Pani ubezpieczenia OC czy nie. Pozdrawiam, Izabela Praska Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts