michua Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Witam serdecznie w ostatnim czasie miałem mały wypadek samochodowy nie z mojej winy. Sprawca przyznał sie do winy oraz podpisał odpowiednie zeznania. Początkowo zgłosiłem sprawę do TU sprawcy (PZU) jednak po rozmowach z ASO gdzie auto bedzie naprawiane zrezygnowałem z tej drogi i przeszedłem na naprawę z AC i regres( nowy samochód). Jednak w moim AC nie jest mi zapewnione auto zastępcze na całość okresu naprawy i tu pytanie czy moge jakoś wystąpić do TU sprawcy z roszczeniem uzupełniającym z OC sprawcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izabela Praska Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Witam serdecznie, po szkodzie na pojeździe można zlikwidować szkodę albo z ubezpieczenia OC sprawcy albo z AC. Trzeba wybrać jedno ubezpieczenia i jest to AC. Teoretycznie pojazd zastępczy jest dodatkowym roszczeniem, które można by potraktować za uzupełniające. Obawiam się jednak, że ubezpieczyciel nie będzie chciał udostępnić auta zastępczego skoro naprawa odbywa się z AC a kosztorys naprawy nie jest przez ich wykonany. Niestety kwestie pojazdu zastępczego nie są zbyt dobrze uregulowane prawnie, wiec bazuje się na aktualnych orzeczeniach sądu, które są różne. Reasumując - warto zadzwonić na infolinię ubezpieczyciela OC i spróbować załatwić samochód zastępczy. Jednakże znając ubezpieczycieli i ich podejście do samochodów zastępczych, obawiam się, że może się Pan spotkać z odmową. Pozdrawiam, Izabela Praska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi