Konrad1811 Posted September 12, 2021 Share Posted September 12, 2021 Witam Szanowne Grono! 18 miesięcy temu moje auto zostało uszkodzone na parkingu. Szkoda z OC sprawcy. Zaprowadziłem auto do "renomowanej" firmy w woj.zachodniopomorskim celem naprawy. Po odbiorze okazalo się że uszkodzone elementy są źle polakierowane (różne odcienie). Oddałem auto celem poprawek. Po odbiorze okazalo się że chyba jest wszystko już w porządku. Po pół roku naprawiany element zaczął rdzewieć. Ponowna reklamacja i okazuje się że auto znowu jest źle polakierowane (ponowne różnice w odcieniach). Co w związku z tym mogę zrobić? Oddawać w "nieskończoność" auto do tego zakładu? Czy mogę żądać zapłaty odszkodowania za rynkowa utratę wartości auta? (Kolejne nakładane warstwy lakieru powodują że będę miał problem aby w przyszłości sprzedać auto co również wpłynie na jego wartość). Bardzo proszę o pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Izabela Praska Posted September 16, 2021 Share Posted September 16, 2021 Witam serdecznie, jeżeli warsztat w ramach gwarancji dokonuje niezbędnych poprawek, to nie ma Pan za bardzo możliwości uzyskania dodatkowego odszkodowania - można by się o nie starać z OC warsztatu jeśli nie uwzględniono by reklamacji. Co do utraty wartości handlowej pojazdu - uzyskanie takiego świadczenia jest możliwe tylko w przypadku samochodu mającego mniej niż 6 lat, po pierwszej szkodzie na pojeździe i naprawie w ASO. Oczywiście kilka warstw lakieru na elemencie jest problemem, ale utrata wartości pojazdu z tego powodu jest raczej symboliczna, dlatego w takiej sytuacji odszkodowanie nie zostałoby raczej uwzględnione. Pozdrawiam, Izabela Praska Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts