Jump to content
Forum Odszkodowania

sprawca zwiał

Recommended Posts

Witam. Tydzień temu mój samochód został uszkodzony na parkingu (skasowano cały przód) sprawdza zwiał, jednak był swiadek który wezwał policję i podał numery rejestracyjne sprawcy. Policja odnalazła tamten samochód i wszczeła postępowanie, jednak ja zostałam poinformowana, iż nie mają oni obowiązku dowiadywania sie w jakiej firmie ubezpieczony jest samochód sprawcy i że ja od nich nie otrzymam takich informacji (a bez tego nie załatwie odszkodowania). Mam pytanie czy tak jest, czy policja powinna udzielic mi takiej informacji. Jak nie to w jaki sposób mogę się dowiedziec gdzie jest ubezpieczony tamten samochód (znam numer rejestracyjny i nazwisko właściciela). Dziekuję

zwróć się do wybranej dowolnej ubezpieczalni, szkodę z OC muszą przyjąć. Podasz numery rej. i adres jednostki policji. Po ustaleniu odpowiedzialnego za szkodę prześlą dokumenty do dalszej likwidacji.

Nawet gdyby nie znaleziono sprawcy to i tak mógłbys ubiegac sie o odszkodowanie z Funduszu Gwarancyjnego ale w Twoim przypadku otrzymasz odszkodowanie z OC sprawcy.

Helga

nieprawda. jak sprawca jest nieznany to tylko za szkody osobowe zapłąci UFG, za majątkowe sprawca musi być znany, płaci za niego gdy nie ma OC