kiki1983 Posted March 31, 2008 Share Posted March 31, 2008 Witam. Tydzień temu mój samochód został uszkodzony na parkingu (skasowano cały przód) sprawdza zwiał, jednak był swiadek który wezwał policję i podał numery rejestracyjne sprawcy. Policja odnalazła tamten samochód i wszczeła postępowanie, jednak ja zostałam poinformowana, iż nie mają oni obowiązku dowiadywania sie w jakiej firmie ubezpieczony jest samochód sprawcy i że ja od nich nie otrzymam takich informacji (a bez tego nie załatwie odszkodowania). Mam pytanie czy tak jest, czy policja powinna udzielic mi takiej informacji. Jak nie to w jaki sposób mogę się dowiedziec gdzie jest ubezpieczony tamten samochód (znam numer rejestracyjny i nazwisko właściciela). Dziekuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pablo_1st Posted April 1, 2008 Share Posted April 1, 2008 zwróć się do wybranej dowolnej ubezpieczalni, szkodę z OC muszą przyjąć. Podasz numery rej. i adres jednostki policji. Po ustaleniu odpowiedzialnego za szkodę prześlą dokumenty do dalszej likwidacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
helga Posted April 4, 2008 Share Posted April 4, 2008 Nawet gdyby nie znaleziono sprawcy to i tak mógłbys ubiegac sie o odszkodowanie z Funduszu Gwarancyjnego ale w Twoim przypadku otrzymasz odszkodowanie z OC sprawcy.Helga Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pablo_1st Posted April 4, 2008 Share Posted April 4, 2008 nieprawda. jak sprawca jest nieznany to tylko za szkody osobowe zapłąci UFG, za majątkowe sprawca musi być znany, płaci za niego gdy nie ma OC Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts