Robert T. Opublikowano 8 Lutego 2024 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2024 Dzień dobry, w dniu 29.09.2023r. kierujący pojazdem marki Kia próbując zaparkować pod blokiem, uszkodził jego tylny zderzak, po czym odjechał. Zdarzenie widział sąsiad, który mnie o zdarzeniu poinformował. Po 15 minutach znalazłem pojazd sprawcy, zaparkowany 300m dalej, po czym zgłosiłem sprawę na policję. Udostępniłem policji zdjęcia, film nagrany z kamery na bloku oraz wskazałem pojazd sprawcy. Okazało się, że sprawca jest pod wpływem alkoholu. Sprawę oceniał biegły pod kątem tego czy w momencie zdarzenia mógł już być pod wpływem (kontrola trzeźwości była może po 1h od zdarzenia). Policja kazała czekać, potem byłem składać zeznania na komendzie i też kazali czekać. Wczoraj otrzymałem list z policji, że sprawa o ukaranie została skierowana do sądu, gdyż sprawca był nietrzeźwy. Pytanie moje czy na podstawie tego listu mogę się już zwrócić do ubezpieczyciela sprawcy, czy może muszę coś załatwiać z policji, czy po prostu czekać na wyrok sądu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marta Sordon Opublikowano 15 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2024 Witam serdecznie w przypadku szkody, która powstała wskutek przestępstwa (pod wpływem alkoholu) Ubezpieczyciel pojazdu sprawcy powinien wypłacić odszkodowanie, następnie na zasadzie regresu zwrócić się do sprawcy o pokrycie szkody (zwrot wypłaconego odszkodowania). Ubezpieczyciel sprawcy może wypłacić odszkodowanie na podstawie aktu oskarżenia, jeśli sprawca przyzna się do winy i odpowiedzialności za szkodę. W innym przypadku może oczekiwać na zakończenie postępowania karnego i uprawomocnienie się wyroku. Może oczywiście od razu znając dane ubezpieczyciela dokonać zgłoszenia, oczekując na zakończenie postępowania. Marta Sordon Campter Odszkodowania tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec www.campter.pl Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania Cytuj Pozdrawiam Marta Sordon Campter Odszkodowania tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec www.campter.pl Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi