nauczycielka Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2008 17.04 w czasie drogi do pracy (jechałam taxi) miałam wypadek. Samochód jadący za nami wjechał w tył taxi, a 'my" wjechaliśmy w auto przed nami. W wyniku tego 7 dni spędziłam w szpitalu, teraz leżę w domu (na zwolnieniu do 30.04). Leczenie mam kontynuować w poradni neurologicznej. Od dnia wypadku noszę kołnierz ortopedyczny, mam zawroty głowy, bóle szyi i pleców. Jakie dokumenty powinnam załatwić, aby otrzymać odszkodowanie? Jak płacone będzie L4. Pracuję w 2 szkołach. W tej do której jechałam mam tylko 6/18 etatu, w tej drugiej pełny etat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trb Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Przedewszystkim 100 % płatne chorobowe. Z polisy OC sprawcy wypadku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nauczycielka Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2008 w obu zakładach 100% platne L4? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Przede wszystkim pracodawcy muszą sporządzić kartę wypadku w drodze do pracy, w dwoch egzemplarzach, po jednym dla Ciebie a drugi zostawiaja w swoich dokumentach płacowo/kadrowych, gdyż ten dokument jest POSTAWĄ wyplaty 100% "chorobowego".Innych świadczen z tytulu wypadkow w drodze do pracy i z pracy juz nie ma (tzn. nie ma jednorazowego odszkodowania z tego tytulu, tak jak to jest np. w sytuacji gdy mamy do czynienia z wypadkiem PRZY pracy). Mozesz natomiast po zakonczonym leczeniu starac sie o odszkodowanie z tytulu swojego ubezpieczenia NW jesli masz takowe oplacane przez Ciebie indywidualnie w jakims Towarzystwie Ubezpieczeniowym, lub grupowo, poprzez zaklad pracy.I - mozesz jeszcze starac sie o odszkodowanie z ubezpieczenia OC sprawcy wypadku. Bedzie to wtedy ODSZKODOWANIE a nie 100% platne zwolnienie (jak napisał "trb"), bo zwolnienie jest wyplacane w 100% na podstawie karty wypadku przez ZUS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi