Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Złamanie nogi - rehabilitacja

master_44
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

kilkanaście lat temu (o pierniczę, nie powinnam się przyznawać) brykałam z T-3 do Słowianki do telefonu, bo było najbliżej.

A ja tamtędy przejeżdżam codziennie, jak jeżdźę... :(

anita wrote:

ja zaraz ide zmierzyć sie z naszą polską słuzba zdrowia, pewnie na początek dostane zjebe za niepodbitą legitymacje:D

nie ma sie co mierzyć = każdy jest wyższy :D

stowka10 wrote:
jeszcze jakies pytanka
skąd ta nazwa? stowka 10
ile masz lat?
i dlaczego tak mało/dużo?
co masz złamane?
czy masz zrosta?
jak do nas dotarłeś?

w imieniu własnym WITAM

lisiu wrote:

Ciacho, nie strasz mnie! Ja na te Twoje zdjęcia patrzę przymrużonymi oczami, bo inaczej się boję :(

czego sie boisz to są zdjecia po wypatku to jedno z prawej strony na dole jest po skreceniu blachą

agula wrote:
anita wrote:
ja zaraz ide zmierzyć sie z naszą polską słuzba zdrowia, pewnie na początek dostane zjebe za niepodbitą legitymacje:D
nie ma sie co mierzyć = każdy jest wyższy :D
W szpitalu zauważyłem następującą hierarchię:

Poziom 0: pacjenci - nie wolno im nic! ;)
Poziom 1: sanitariusze - nie mają zbytnio nic do gadania, robią co im się każe, dostarczają co chwilę nową dostawę połamańców i innego mięsa...
Poziom 2: rehabilitanci - pojawiają się raz dziennie i wyładowują swoje złości na biednych pacjentach
Poziom 2: pielęgniarki - słuchają się lekarzy i krzyczą na pacjentów, lubią robić lewatywy i kłuć, ciąć, gryźć, krew, krew, krew.... yyy..... ;)
Poziom 3: lekarze - przychodzą kiedy im się chce, mamroczą coś pod nosem, słuchają się ordynatora
Poziom 4: ordynator - niby trzyma wszystko w garści ale tak naprawdę nic nie kuma, nie wie co się dzieje, ma 2cm szkła w okularach
Poziom 5 - najwyższy: salowe - wiedzą wszystko, wszystkich ustawiają po kątach... jak chcesz się dowiedzieć gdzie kto leży, jaką miał operację, jakie ćwiczenia ma robić i jak się odżywiać - zapytaj salowej - ona jest BOGIEM :P

agula wrote:

ja jutro mam sesję fotogirową..trzeba się ładnie ubrać przyczesać...

Nie zapomnij ogarnąć jakoś kulek :) jesli to genetyczne to wnuki będa miały co pokazywać na zdjęciu u babci :(

korel wrote:

agula wrote:

Nie zapomnij ogarnąć jakoś kulek :) jesli to genetyczne to wnuki będa miały co pokazywać na zdjęciu u babci :(

normalnie tęskniłam za Tobą...nie lubię spokoju wokół własnej osoby

Ok, pasuję. Agula co to za stówa, znaczy kto to stowa10 ? Mąż Anity, czy to Anita ma męża i szykuje się do ślubu ze stową10, .... ? Straciłem orientację. Ale z tej Anity niezłe ziółko :D

korel wrote:
Ok, pasuję. Agula co to za stówa, znaczy kto to stowa10 ? Mąż Anity, czy to Anita ma męża i szykuje się do ślubu ze stową10, .... ? Straciłem orientację. Ale z tej Anity niezłe ziółko :D
nom próbuję Go wybadać ale uciekł...może jakiś matematyk.
nie wierzę że Anita ma coś na sumieniu...bardziej jestem skłonna uwierzyć że ma wielbiciela który łamać się dla Niej chce...
musi być desperat że do nas chce dołączyć :D

agula wrote:
Lisiu jak Twój ogródek...odchwaszczony już?taki teść to skarb
Prawda, to skarb :) Dzisiaj był rekonesans: śliwka ma mszyce, w truskawkach perz, brzoskwiń nie będzie, bo coś tam karłowate (chyba liście) itd, itp.
Widać przyroda z mojego odródka zjednoczyła się ze mną ;)

Trochę wystraszyłaś stowę, co? ;)

maczek wrote:

lisiu wrote:

pomacham ci jak będę tamtędy przejeżdżać :)

anita moze Ci pomachac noga z okna ;) ja tamtedy przejezdzam 2-3 razy w tygodniu :]

Jesli na rowerze to uważaj... ;)

Mam pytanie do pracujących:

Czy po 90 dniach zwolnienia dostaliście wyższy n iż cześniej zasiłek chorobowy? Ktoś mi sprzedał info, że potem płacą 100% bo traktują chorobę jako przewlekłą (???). Tak było kiedyś, ale teraz nie wiem i nigdzie nie mogę o tym znaleźć w necie.

Coś wiecie na ten temat?

lisiu wrote:
agula wrote:
Lisiu jak Twój ogródek...odchwaszczony już?taki teść to skarb
Prawda, to skarb :) Dzisiaj był rekonesans: śliwka ma mszyce, w truskawkach perz, brzoskwiń nie będzie, bo coś tam karłowate (chyba liście) itd, itp.
Widać przyroda z mojego odródka zjednoczyła się ze mną ;)

Trochę wystraszyłaś stowę, co? ;)
taki mój urok = tylko nie wiem czy to nie skończy się staropanieństwem ;)

agula wrote:

korel wrote:

agula wrote:

A za mną nie tęskniłas ? ;)

Data aktualizacji: 4.07.2007 r.Zasiłek chorobowy

Prawo do zasiłku

Ubezpieczony nabywa prawo do zasiłku chorobowego po upływie okresu wyczekiwania. Okres ten jest zróżnicowany w zależności od charakteru ubezpieczenia. Osoba podlegająca ubezpieczeniu chorobowemu obowiązkowo ma prawo do zasiłku chorobowego po upływie 30 dni nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego. Osoba podlegająca temu ubezpieczeniu dobrowolnie, prawo do zasiłku nabywa po upływie 180 dni nieprzerwanego ubezpieczenia. Do okresu ubezpieczenia zalicza się poprzednie okresy ubezpieczenia chorobowego, jeżeli przerwa w ubezpieczeniu nie przekracza 30 dni albo jest spowodowana urlopem wychowawczym, bezpłatnym lub odbywaniem czynnej służby wojskowej.

Bez okresu wyczekiwania zasiłek chorobowy przysługuje:

absolwentom szkół lub szkół wyższych, którzy zostali objęci ubezpieczeniem chorobowym lub przystąpili do ubezpieczenia chorobowego w ciągu 90 dni od dnia ukończenia szkoły lub uzyskania dyplomu ukończenia studiów wyższych,

ubezpieczonym, których niezdolność do pracy spowodowana została chorobą zawodową, wypadkiem w pracy (zasiłek z ubezpieczenia wypadkowego) albo wypadkiem w drodze do pracy lub z pracy (zasiłek z ubezpieczenia chorobowego),

ubezpieczonym obowiązkowo, którzy legitymują się co najmniej 10-letnim okresem obowiązkowego ubezpieczenia chorobowego,

posłom i senatorom, którzy przystąpią do ubezpieczenia chorobowego w ciągu 90 dni od ukończenia kadencji.

Zasiłek chorobowy przysługuje ubezpieczonemu, który stał się niezdolny do pracy w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego.

Zasiłek chorobowy przysługuje także po ustaniu tytułu ubezpieczenia chorobowego, jeżeli niezdolność do pracy trwała bez przerwy co najmniej 30 dni i powstała:

nie później niż w ciągu 14 dni od ustania tytułu ubezpieczenia chorobowego lub wypadkowego albo

nie później niż w ciągu 3 miesięcy od ustania tytułu ubezpieczenia chorobowego lub wypadkowego - w razie choroby zakaźnej, której okres wylęgania jest dłuższy niż 14 dni lub innej choroby, której objawy chorobowe ujawniają się po okresie dłuższym niż 14 dni od początku choroby.

Zasiłek chorobowy przysługuje przez 182 dni, a w przypadku gruźlicy przez 270 dni.

Zasiłek chorobowy z ubezpieczenia chorobowego przysługuje objętym ubezpieczeniem chorobowym:

pracownikom - od 34. dnia niezdolności do pracy w roku kalendarzowym,

osobom wykonującym pracę nakładczą - od 34. dnia niezdolności do pracy w roku kalendarzowym,

członkom rolniczych spółdzielni produkcyjnych i spółdzielni kółek rolniczych,

osobom wykonującym pracę na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia albo innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z Kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia oraz osobom z nimi współpracującym,

osobom prowadzącym pozarolniczą działalność oraz osobom z nimi współpracującym,

osobom wykonującym odpłatnie pracę, na podstawie skierowania do pracy, w czasie odbywania kary pozbawienia wolności lub tymczasowego aresztowania,

duchownym,

osobom odbywającym służbę zastępczą - od 34. dnia niezdolności do pracy w roku kalendarzowym.

Zasiłek chorobowy z ubezpieczenia wypadkowego - z tytułu niezdolności do pracy spowodowanej wypadkiem przy pracy lub choroba zawodową przysługuje osobom podlegającym ubezpieczeniu wypadkowemu:

pracownikom - od pierwszego dnia niezdolności do pracy, nawet jeżeli pracownik nie wykorzystał jeszcze okresu 33 dni, za który zachowuje prawo do wynagrodzenia na podstawie art. 92 Kodeksu pracy,

osobom wykonującym pracę na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia albo innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z Kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, oraz osobom z nimi współpracującym, jeżeli praca jest przez te osoby wykonywana w siedzibie lub w miejscu prowadzenia działalności zleceniodawcy,

osobom prowadzącym pozarolniczą działalność oraz osobom z nimi współpracującym, jeśli w dniu wypadku przy pracy lub w dniu złożenia wniosku o przyznanie świadczeń z tytułu choroby zawodowej nie występuje zadłużenie z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne na kwotę przekraczającą 6,60 zł,

osobom wykonującym odpłatnie pracę, na podstawie skierowania do pracy, w czasie odbywania kary pozbawienia wolności lub tymczasowego aresztowania,

duchownym będącym płatnikami składek na własne ubezpieczenie zasiłek przysługuje, jeśli w dniu wypadku przy pracy lub w dniu złożenia wniosku o przyznanie świadczeń z tytułu choroby zawodowej nie występuje zadłużenie z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne na kwotę przekraczającą 6,60 zł,

posłom i senatorom pobierającym uposażenie - jedynie w przypadku niezdolności do pracy po ustaniu tytułu ubezpieczenia wypadkowego,

osobom pobierającym stypendia sportowe - jedynie w przypadku niezdolności do pracy po ustaniu tytułu ubezpieczenia wypadkowego,

słuchaczom Krajowej Szkoły Administracji Publicznej, pobierającym stypendia - jedynie w przypadku niezdolności do pracy po ustaniu tytułu ubezpieczenia,

absolwentom pobierającym stypendium w okresie odbywania szkolenia lub stażu, na które zostali skierowani przez powiatowy urząd pracy - jedynie w przypadku niezdolności do pracy po ustaniu tytułu ubezpieczenia wypadkowego,

osobom odbywającym służbę zastępczą,

funkcjonariuszom Służby Celnej.

Wysokość zasiłku

Wysokość zasiłku chorobowego wynosi 80% wynagrodzenia lub przychodu stanowiącego podstawę jego wymiaru.

Zasiłek chorobowy za okres pobytu w szpitalu przysługuje w wysokości 70% podstawy wymiaru.

Jeżeli przyczyną niezdolności do pracy jest wypadek przy pracy, w drodze do pracy lub z pracy albo choroba zawodowa lub też przypada na okres ciąży, a także jeżeli niezdolność do pracy powstała wskutek poddania się niezbędnym badaniom lekarskim przewidzianym dla kandydatów na dawców komórek, tkanek i narządów albo zabiegowi pobrania komórek, tkanek i narządów - zasiłek chorobowy przysługuje w wysokości 100% podstawy wymiaru (także za okres pobytu w szpitalu).

Prawo do świadczenia

Świadczenie rehabilitacyjne przysługuje ubezpieczonemu, który po okresie pobierania zasiłku chorobowego jest nadal niezdolny do pracy, a dalsze leczenie lub rehabilitacja rokują odzyskanie zdolności do pracy. Przysługuje przez okres niezbędny do przywrócenia zdolności do pracy, nie dłużej niż przez 12 miesięcy.

Świadczenie nie przysługuje osobie uprawnionej do emerytury lub renty z tytułu niezdolności do pracy, zasiłku dla bezrobotnych, zasiłku przedemerytalnego, świadczenia przedemerytalnego albo urlopu na poratowanie zdrowia.

Świadczenie rehabilitacyjne z ubezpieczenia chorobowego przysługuje objętym ubezpieczeniem chorobowym:

pracownikom,

osobom wykonującym pracę nakładczą,

osobom wykonującym odpłatnie pracę na podstawie skierowania do pracy w czasie odbywania kary pozbawienia wolności lub tymczasowego aresztowania,

osobom wykonującym pracę na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia oraz osobom z nimi współpracującym,

osobom prowadzącym pozarolniczą działalność oraz osobom z nimi współpracującym,

duchownym,

osobom odbywającym służbę zastępczą.

Podstawa wymiaru i wysokość świadczenia

Świadczenie wypłacane jest w wysokości 90% wynagrodzenia lub przychodu, które stanowiło podstawę wymiaru zasiłku chorobowego za okres pierwszych 90. dni pobierania świadczenia, a jeśli niezdolność do pracy przypada na okres ciąży (świadczenie rehabilitacyjne z ubezpieczenia chorobowego) oraz gdy niezdolność do pracy została spowodowana wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową (świadczenie rehabilitacyjne z ubezpieczenia wypadkowego) - w wysokości 100% tego wynagrodzenia; w pozostałych przypadkach 75%.

Dla celów obliczenia świadczenia rehabilitacyjnego podstawa wymiaru zasiłku chorobowego przyjęta do obliczenia tego świadczenia podlega waloryzacji od pierwszego dnia okresu, na który świadczenie zostało przyznane.

nie wiem czy Wam się to przyda = załączyłam w każdym bądź razie.ze stronki zusu

pgb1979 wrote:

agula wrote:

korel wrote:

A za mną nie tęskniłas ? ;)

słuchaj to że mamy prawie identyczne kule nie znaczy że łączy nas coś więcej :D

anita wrote:
agula aleś się rozpisała:)
bałam się że mnie wybanują jak podam linka :D
a poza tym mało to zrozumiałe...nie cierpię ubezpieczeń.za jakieś 2 mc będę Wam mogła wszystko z pamięci wyrecytować...narazie jestem na innym etapie nauki :D