agula Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 Zasiłek chorobowy przyznawany jest na podstawie zaświadczenia lekarskiego o czasowej niezdolności do pracy, wystawianego na druku ZUS ZLA. Lekarz ma obowiązek wysłać druk ZLA do ZUS w ciągu 7 dni od daty wystawienia zaświadczenia. Prawo do zasiłków ustalają i wypłacają płatnicy składek na ubezpieczeni chorobowe, którzy zgłaszają do ubezpieczenia chorobowego więcej niż 20 osób. W przypadku mniejszych zakładów pracy świadczenia nalicza i wypłaca ZUS. ZUS wypłaca również zasiłki, ubezpieczonym którzy prowadzą działalność gospodarczą, osobom z nimi współpracującym, duchownym oraz osobom uprawnionym do zasiłku za okres po ustaniu ubezpieczenia. Pracodawcy ubezpieczający powyżej 20 osób wypłacają zasiłki w terminach wypłaty wynagrodzeń lub dochodu ubezpieczonym. ZUS wypłaca natomiast zasiłki na bieżąco po uznaniu uprawnień, nie później jednak niż w ciągu 30 dni od daty złożenia stosownych dokumentów. W przypadku gdy płatnik lub ZUS nie wypłacą w terminie świadczeń zobowiązani są do wypłacenia odsetek ustawowych. Zasiłki mogą być wypłacane wyłącznie osobie, której te zasiłki przysługują lub osobie przez nią upoważnioną. Za osobę, której przysługuje świadczenie, zasiłek może pobrać również osoba, do której rąk wypłacane jest wynagrodzenie lub dochód ubezpieczonego. to ze strony Ministerstwa Pracy i Polityki Społełecznej - oni tam piszą strasznie małym maczkiem = można oślepnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agula Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 idę sobię nikt ze mną nie gada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 agula wrote: pgb1979 wrote: agula wrote: normalnie tęskniłam za Tobą...nie lubię spokoju wokół własnej osoby A za mną nie tęskniłas ? słuchaj to że mamy prawie identyczne kule nie znaczy że łączy nas coś więcej Wiedziałem że z Ciebie "Baba z jajami" ale że masz prawie identyczne kulki jak ja to się już tego nie spodziewałem W takim razie jak mamy teraz do Ciebie mówić gdy juz odkryłaś karty? Ag? Agnieszek? Agul? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agula Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 Piotr dla Ciebie mogę być nawet chłopakiem jak wolisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korel Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 anita wrote: no i wróciałam, dostalam skierowanie do poradni ortopedycznej do piekar...ale skierowania na rtg juz nie...bo ponoc tam robią swoje...inne...lepsze;) Anita, to kiedy tam jedziesz ? Ja dopiero we czwartek mam ustalić dzień operacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korel Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 agula wrote:Zasiłek chorobowy przyznawany jest na podstawie zaświadczenia lekarskiego o czasowej niezdolności do pracy, wystawianego na druku ZUS ZLA. Lekarz ma obowiązek wysłać druk ZLA do ZUS w ciągu 7 dni od daty wystawienia zaświadczenia. Prawo do zasiłków ustalają i wypłacają płatnicy składek na ubezpieczeni chorobowe, którzy zgłaszają do ubezpieczenia chorobowego więcej niż 20 osób. W przypadku mniejszych zakładów pracy świadczenia nalicza i wypłaca ZUS. ZUS wypłaca również zasiłki, ubezpieczonym którzy prowadzą działalność gospodarczą, osobom z nimi współpracującym, duchownym oraz osobom uprawnionym do zasiłku za okres po ustaniu ubezpieczenia. Pracodawcy ubezpieczający powyżej 20 osób wypłacają zasiłki w terminach wypłaty wynagrodzeń lub dochodu ubezpieczonym. ZUS wypłaca natomiast zasiłki na bieżąco po uznaniu uprawnień, nie później jednak niż w ciągu 30 dni od daty złożenia stosownych dokumentów. W przypadku gdy płatnik lub ZUS nie wypłacą w terminie świadczeń zobowiązani są do wypłacenia odsetek ustawowych. Zasiłki mogą być wypłacane wyłącznie osobie, której te zasiłki przysługują lub osobie przez nią upoważnioną. Za osobę, której przysługuje świadczenie, zasiłek może pobrać również osoba, do której rąk wypłacane jest wynagrodzenie lub dochód ubezpieczonego.to ze strony Ministerstwa Pracy i Polityki Społełecznej - oni tam piszą strasznie małym maczkiem = można oślepnąćNie wiem czy Maczek się nie obrazi za ten ostatni akapit ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korel Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 agula wrote: normalnie tęskniłam za Tobą...nie lubię spokoju wokół własnej osoby Akurat. Tęsknisz, tęsknisz i nie czekasz, tylko sobie idziesz. Co mi z takiego tęsknienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agula Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 korel wrote:agula wrote:Zasiłek chorobowy przyznawany jest na podstawie zaświadczenia lekarskiego o czasowej niezdolności do pracy, wystawianego na druku ZUS ZLA. Lekarz ma obowiązek wysłać druk ZLA do ZUS w ciągu 7 dni od daty wystawienia zaświadczenia. Prawo do zasiłków ustalają i wypłacają płatnicy składek na ubezpieczeni chorobowe, którzy zgłaszają do ubezpieczenia chorobowego więcej niż 20 osób. W przypadku mniejszych zakładów pracy świadczenia nalicza i wypłaca ZUS. ZUS wypłaca również zasiłki, ubezpieczonym którzy prowadzą działalność gospodarczą, osobom z nimi współpracującym, duchownym oraz osobom uprawnionym do zasiłku za okres po ustaniu ubezpieczenia. Pracodawcy ubezpieczający powyżej 20 osób wypłacają zasiłki w terminach wypłaty wynagrodzeń lub dochodu ubezpieczonym. ZUS wypłaca natomiast zasiłki na bieżąco po uznaniu uprawnień, nie później jednak niż w ciągu 30 dni od daty złożenia stosownych dokumentów. W przypadku gdy płatnik lub ZUS nie wypłacą w terminie świadczeń zobowiązani są do wypłacenia odsetek ustawowych. Zasiłki mogą być wypłacane wyłącznie osobie, której te zasiłki przysługują lub osobie przez nią upoważnioną. Za osobę, której przysługuje świadczenie, zasiłek może pobrać również osoba, do której rąk wypłacane jest wynagrodzenie lub dochód ubezpieczonego.to ze strony Ministerstwa Pracy i Polityki Społełecznej - oni tam piszą strasznie małym maczkiem = można oślepnąćNie wiem czy Maczek się nie obrazi za ten ostatni akapit ... dlatego dodałam wykluczający się przymiotnik do maczka żeby było jasne że o nie naszego maczka chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agula Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 korel wrote:agula wrote:normalnie tęskniłam za Tobą...nie lubię spokoju wokół własnej osobyAkurat. Tęsknisz, tęsknisz i nie czekasz, tylko sobie idziesz. Co mi z takiego tęsknienia ile mam czekać ???heee???a Ty gdzie łazisz..niech zgadne = lodówkę okupujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korel Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 Nie chcesz się narazić Prezesowi ... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agula Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 korel wrote: Nie chcesz się narazić Prezesowi ... ? chcę w końcu podwyżkę dostać i zaległy urlop... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korel Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 agula wrote:korel wrote:agula wrote:normalnie tęskniłam za Tobą...nie lubię spokoju wokół własnej osobyAkurat. Tęsknisz, tęsknisz i nie czekasz, tylko sobie idziesz. Co mi z takiego tęsknienia ile mam czekać ???heee???a Ty gdzie łazisz..niech zgadne = lodówkę okupujesz?Ehe. Ale dziś znowu spróbuje to odespać. ..Poważnie: czytałem że we śnie spala się całkiem sporo kalorii, oczywiście pod warunkiem że kończysz jeśc ok. 18-19 tej a nie o 22-23 tej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korel Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 Jadę na Dzień Matki, tam przynajmniej będzie pełna lodówka. Trochę późno, ale jak mus to mus. Hej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alakali Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 Dzisiaj,po 6 tygodniach zdjęto mi gips.Miałam wielokrotne złamanie strzałki bez przemieszczeń.Lekarz dał mi 17 dni zwolnienia,kazał robić kapiele nogi, trochę obciążać w pierwszym tygodniu a w drugim już troche więcej. Nie zrobiono mi kontrolnego zdjęcia pomimo mej prośby. Byłam w szoku,żadnej rehabilitacji. Nie wiem może tak sie postępuje a ja przesadzam żądając czegoś więcej. Czy moż e ktoś mi doradzić jak mam dalej postępować.Noga nadal jest spuchnięta i ma siniaki.ból specjalnie nie dokucza mi ,przynajmniej na razie.Za poradę z góty dziękuję i pozdrawiam ozdrowieńców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 agula wrote: pgb1979 wrote: agula wrote: normalnie tęskniłam za Tobą...nie lubię spokoju wokół własnej osoby A za mną nie tęskniłas ? słuchaj to że mamy prawie identyczne kule nie znaczy że łączy nas coś więcej no właśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 agula wrote:korel wrote:agula wrote:Zasiłek chorobowy przyznawany jest na podstawie zaświadczenia lekarskiego o czasowej niezdolności do pracy, wystawianego na druku ZUS ZLA. Lekarz ma obowiązek wysłać druk ZLA do ZUS w ciągu 7 dni od daty wystawienia zaświadczenia. Prawo do zasiłków ustalają i wypłacają płatnicy składek na ubezpieczeni chorobowe, którzy zgłaszają do ubezpieczenia chorobowego więcej niż 20 osób. W przypadku mniejszych zakładów pracy świadczenia nalicza i wypłaca ZUS. ZUS wypłaca również zasiłki, ubezpieczonym którzy prowadzą działalność gospodarczą, osobom z nimi współpracującym, duchownym oraz osobom uprawnionym do zasiłku za okres po ustaniu ubezpieczenia. Pracodawcy ubezpieczający powyżej 20 osób wypłacają zasiłki w terminach wypłaty wynagrodzeń lub dochodu ubezpieczonym. ZUS wypłaca natomiast zasiłki na bieżąco po uznaniu uprawnień, nie później jednak niż w ciągu 30 dni od daty złożenia stosownych dokumentów. W przypadku gdy płatnik lub ZUS nie wypłacą w terminie świadczeń zobowiązani są do wypłacenia odsetek ustawowych. Zasiłki mogą być wypłacane wyłącznie osobie, której te zasiłki przysługują lub osobie przez nią upoważnioną. Za osobę, której przysługuje świadczenie, zasiłek może pobrać również osoba, do której rąk wypłacane jest wynagrodzenie lub dochód ubezpieczonego.to ze strony Ministerstwa Pracy i Polityki Społełecznej - oni tam piszą strasznie małym maczkiem = można oślepnąćNie wiem czy Maczek się nie obrazi za ten ostatni akapit ... dlatego dodałam wykluczający się przymiotnik do maczka żeby było jasne że o nie naszego maczka chodzi hmm... nigdy nie należałem do najwyższych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 Agula, dzięki - wiedziałam, że na ciebie można liczyć w każdej sprawie Latałam po tych wszystkich stronach i szukałam cienia dobrej nowiny, ale widać znajoma była żle poinformowana. Alakali, a Tyu poczekaj chwilkę. Pewnie zaraz zjawi się tu nasz forumowy ekspert-uzdrowiciel Maczek i wszystkie twoje wątpliwości wyjaśni. No chyba, żeby dziś gdzieś wybył to looknij tu jutro ok. g. 10. Zjawi się jak tylko wyśpi swe oko, jedno i drugie.Szybkiego zrostu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 alakali wrote:Dzisiaj,po 6 tygodniach zdjęto mi gips.Miałam wielokrotne złamanie strzałki bez przemieszczeń.Lekarz dał mi 17 dni zwolnienia,kazał robić kapiele nogi, trochę obciążać w pierwszym tygodniu a w drugim już troche więcej. Nie zrobiono mi kontrolnego zdjęcia pomimo mej prośby. Byłam w szoku,żadnej rehabilitacji. Nie wiem może tak sie postępuje a ja przesadzam żądając czegoś więcej. Czy moż e ktoś mi doradzić jak mam dalej postępować.Noga nadal jest spuchnięta i ma siniaki.ból specjalnie nie dokucza mi ,przynajmniej na razie.Za poradę z góty dziękuję i pozdrawiam ozdrowieńców.Lekarze często olewają rehabilitacje, bo według nich jest bezwartościowa. Ja bym Ci radził przejść się do jakiegoś rehabilitanta, niech obejrzy Twoją nogę i doradzi jakieś ćwiczenia. Nie można przesadzać z ćwiczeniami po zdjęciu gipsu, bo można sobie krzywdę zrobić.Możesz sama próbować ćwiczyć zgięcie w kolanie - najpierw gorąca kąpiel a potem ćwiczenia - kładziesz sie na brzuchu i zginasz nogę tyle ile możesz, przytrzymujesz uniesioną kilka sekund i opuszczasz.Aha - złamanie strzałki to nic poważnego, szybciutko się wyliżesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agula Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 lisiu wrote:Agula, dzięki - wiedziałam, że na ciebie można liczyć w każdej sprawie Latałam po tych wszystkich stronach i szukałam cienia dobrej nowiny, ale widać znajoma była żle poinformowana.Alakali, a Tyu poczekaj chwilkę. Pewnie zaraz zjawi się tu nasz forumowy ekspert-uzdrowiciel Maczek i wszystkie twoje wątpliwości wyjaśni. No chyba, żeby dziś gdzieś wybył to looknij tu jutro ok. g. 10. Zjawi się jak tylko wyśpi swe oko, jedno i drugie.Szybkiego zrostu nie ma sprawy Lisiu...wywołałaś maczka z lasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agula Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 maczek wrote: agula wrote: pgb1979 wrote: A za mną nie tęskniłas ? słuchaj to że mamy prawie identyczne kule nie znaczy że łączy nas coś więcej no właśnie zabrzmiało to maczek jak wysokich lotów mowa obrończa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 mówiliście, że danonki na zrosty dobre. fuuu, po skonsumowaniu musze zaraz przepić - najlepiej campari. myślicie, że wtedy też działają na kości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 agula wrote:lisiu wrote:Agula, dzięki - wiedziałam, że na ciebie można liczyć w każdej sprawie Latałam po tych wszystkich stronach i szukałam cienia dobrej nowiny, ale widać znajoma była żle poinformowana.Alakali, a Tyu poczekaj chwilkę. Pewnie zaraz zjawi się tu nasz forumowy ekspert-uzdrowiciel Maczek i wszystkie twoje wątpliwości wyjaśni. No chyba, żeby dziś gdzieś wybył to looknij tu jutro ok. g. 10. Zjawi się jak tylko wyśpi swe oko, jedno i drugie.Szybkiego zrostu nie ma sprawy Lisiu...wywołałaś maczka z lasu wywołała maczka z krzaczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 lisiu wrote: mówiliście, że danonki na zrosty dobre. fuuu, po skonsumowaniu musze zaraz przepić - najlepiej campari. myślicie, że wtedy też działają na kości? mi wchodziły tylko danonki waniliowe, inne były nie do przełknięcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 Maczek, tylko nie z krzaczka. Mam gościa, który tak się nazywa - nie wbudza we mnie pozytywnych wzruszeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 lisiu wrote: Maczek, tylko nie z krzaczka. Mam gościa, który tak się nazywa - nie wbudza we mnie pozytywnych wzruszeń Spoko, ja w krzaczku tylko za potrzebą byłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 maczek wrote: lisiu wrote: mówiliście, że danonki na zrosty dobre. fuuu, po skonsumowaniu musze zaraz przepić - najlepiej campari. myślicie, że wtedy też działają na kości? mi wchodziły tylko danonki waniliowe, inne były nie do przełknięcia... ten był waniliowy i.... paskudny! bez przepitki nie dałam rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agula Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 lisiu wrote:maczek wrote:lisiu wrote:mówiliście, że danonki na zrosty dobre. fuuu, po skonsumowaniu musze zaraz przepić - najlepiej campari. myślicie, że wtedy też działają na kości? mi wchodziły tylko danonki waniliowe, inne były nie do przełknięcia...ten był waniliowy i.... paskudny! bez przepitki nie dałam rady danonki są dobre ale te malutkie a nie w tych super dużych opakowaniach z jakimś dinozaurem...ja właśnie jestem po rybkach a że lubią pływać to co Lisiu dzisiaj serwujemy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 agula wrote:lisiu wrote:maczek wrote:mi wchodziły tylko danonki waniliowe, inne były nie do przełknięcia...ten był waniliowy i.... paskudny! bez przepitki nie dałam rady danonki są dobre ale te malutkie a nie w tych super dużych opakowaniach z jakimś dinozaurem...ja właśnie jestem po rybkach a że lubią pływać to co Lisiu dzisiaj serwujemy??? jestem nudna, ale campari z sokiem grapefruitowym różowym jest the best Agula, to ... szybkiego zrostu, bęc ćwiczę te małe, podbieram dzieciom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 maczek wrote: lisiu wrote: Maczek, tylko nie z krzaczka. Mam gościa, który tak się nazywa - nie wbudza we mnie pozytywnych wzruszeń Spoko, ja w krzaczku tylko za potrzebą byłem Maczku był w krzaczku po pijaczku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agula Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 podglądałeś Piotrek !!!!nieładnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi