Madzia Opublikowano 29 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2008 alakali wrote: A ja jestem po 10 km na rowerze. Noga jest ok.Musze Wam powiedzieć że okłady z borowiny są rewelacyjne.Noga ma coraz mniejszy obrzęk. Muszę kupić sobie na allegro licznik.Lubię wiedzieć ile przejechałam.Teraz odpoczywam z laptopem na brzuchu i Rambusiem (York)obok a tu cisza w eterze. co to za okłady z borowiny myśle że po operacji tez nózka napuchnie i znowu będzie obrzęk:-/. Mówisz zesa super , gdzie mozna u Nas kupic pozdrawiam:) ja już 9 lipca zabieg grr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 29 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2008 cześć wszystkim! Żyję, rehabilituję się i jestem pełna nadzei, że wkrótce wrócę do pracy Od pół roku pierwszy raz wyjechałam na weekend poza domek. Zaliczyłam imprezę firmową integracyjną mojego męża (tradycja - wszyscy jadą z rodzinami). Po polu magnetycznym, a szczególnie po masażu wirowym moja noga wraca do normalności. Alakali ma rację, jeśli chodzi o borowinę - też spróbowałam i polecam. Imprezowicze na wyjeździe chodzili na spacerki, pływali po jeziorze, a ja zaliczyłam zabiegi - hydro masaż, masaż na łóżku wodnym i masaż klasyczny. Facet, który mnie masował powiedział, że od kul mam podniesione mocno napięcie mięśniowe prawej strony (prawa noga złamana). Właśnie wróciłam i poszukam takiego masażu wodnego blisko domu we wrocku - czuję się jak piórko. Choć po trzydniowych spacerach lewa łydka czyli zdrowej nogi napier.... jak nigdy w życiu!!!Zaczynam po domku śmigać o jednej kuli, ale jak się zorientowałam po postach Maczka, robię błąd, bo przechylam się na lewą (zdrową stronę. Pewnie dlatego boli mnie mięsień pod lewą łopatką Jutro jadę do ZUS-u zanieść wniosek do sanatorium. Czy mam zabrać jakąś dokumentację, rtg?? Wiecie coś o tym? 15 lipca mam wizytę u lekarza i mam nadzieję, że pozwoli mi wrócić do pracy (choć to głupio wracać akurat na wakacje...)Pozdrawiam wszystkich cieplutko P.S. Stawiałam niestety na Niemców i niestety pewnie będą górą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alakali Opublikowano 29 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2008 mackowska wrote:alakali wrote:A ja jestem po 10 km na rowerze. Noga jest ok.Musze Wam powiedzieć że okłady z borowiny są rewelacyjne.Noga ma coraz mniejszy obrzęk. Muszę kupić sobie na allegro licznik.Lubię wiedzieć ile przejechałam.Teraz odpoczywam z laptopem na brzuchu i Rambusiem (York)obok a tu cisza w eterze.co to za okłady z borowiny myśle że po operacji tez nózka napuchnie i znowu będzie obrzęk:-/. Mówisz zesa super , gdzie mozna u Nas kupic pozdrawiam:) ja już 9 lipca zabieg grrMąż kupił w aptece na Marulewskiej.W kartoniku jest 5 plastrów.cena ok 10 zł. Te plastrymoczy się w ciepłej wodzie ok 40 stopni i nakłada na chore miejsce ,okrywa się dodatkowokocem i tak leżysz sobie ok 0,5 godz.Ja te plastry rozgrzewam mocniej bo 40 to prawie nic.Pozniej ,jak sa jeszcze ciepłe przesuwam dalej na śródstopie, bo tam też mi puchło a teraz nic.Cała instrukcja i zalecenia są dobrze opisane na pudełku.Tak że Magda bardzo polecam i przy okazji jest to chwila relaksu.Kończe na razie bo jedziemy na mecz papaja za Hiszpania a mój mąż za Niemcami. Mam nadzieję że razem wrócimy do domu.:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maks Opublikowano 29 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2008 Witam, jestem tu pierwszy raz, wczoraj zadałam pytanie, ale mnie"zbanowali" i jednak w panice pobiegłam z córką na ostry dyżur z braku porady. Pytałam o sinienie nogi po zdjęciu gipsu. Mała chodzi o kulach już od 6 dni i jej noga niedługo po opuszczeniu sinieje, czasami robi się prawie granatowa co nas wprawiało w przerażenie. Pani doktor stwierdziła, że to norma po tak długim pobycie w gipsie (6tyg.praktycznie w poziomie) i nie mamy się czym martwić. B.nas to cieszy, ale gdyby nas ktoś uprzedził nie musieli byśmy tak się bać i zawracać głowę na ostrym dyżurze. Nikt też nie wspomina o rehabilitacji, czy te informację też zostawiają na później, czy 8-latki rehabilitują się same?W tle słyszę meczyk. Ośmielam się stawiać na Hiszpanię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł1661348179 Opublikowano 29 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2008 ESpania wygrała hehehee.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wcpik Opublikowano 29 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2008 VIVA ESPANA POŁAMANCY!!ps zdrowia życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter Opublikowano 29 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2008 wcpik wrote:VIVA ESPANA POŁAMANCY!!ps zdrowia życzęHehehe... widze czytają nas forumowicze z innych wątków i wiedzą że chcemy załozyc partie połamanców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alakali Opublikowano 29 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2008 pgb1979 wrote:wcpik wrote:VIVA ESPANA POŁAMANCY!!ps zdrowia życzęHehehe... widze czytają nas forumowicze z innych wątków i wiedzą że chcemy załozyc partie połamanców Viva !!!!!!!! bardzo cieszę się, że Hiszpanie wygrali.Byli po prostu lepsi.Maczku, ale troche zal mi tej Twojej gorszej połowy, no ktoś musiał wygrać, z druzyny niemieckiej najbardziej podobał mi się trener;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alakali Opublikowano 29 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2008 lisiu wrote:cześć wszystkim! Żyję, rehabilituję się i jestem pełna nadzei, że wkrótce wrócę do pracy Od pół roku pierwszy raz wyjechałam na weekend poza domek. Zaliczyłam imprezę firmową integracyjną mojego męża (tradycja - wszyscy jadą z rodzinami). Po polu magnetycznym, a szczególnie po masażu wirowym moja noga wraca do normalności. Alakali ma rację, jeśli chodzi o borowinę - też spróbowałam i polecam. Imprezowicze na wyjeździe chodzili na spacerki, pływali po jeziorze, a ja zaliczyłam zabiegi - hydro masaż, masaż na łóżku wodnym i masaż klasyczny. Facet, który mnie masował powiedział, że od kul mam podniesione mocno napięcie mięśniowe prawej strony (prawa noga złamana). Właśnie wróciłam i poszukam takiego masażu wodnego blisko domu we wrocku - czuję się jak piórko. Choć po trzydniowych spacerach lewa łydka czyli zdrowej nogi napier.... jak nigdy w życiu!!!Zaczynam po domku śmigać o jednej kuli, ale jak się zorientowałam po postach Maczka, robię błąd, bo przechylam się na lewą (zdrową stronę. Pewnie dlatego boli mnie mięsień pod lewą łopatką Jutro jadę do ZUS-u zanieść wniosek do sanatorium. Czy mam zabrać jakąś dokumentację, rtg?? Wiecie coś o tym? 15 lipca mam wizytę u lekarza i mam nadzieję, że pozwoli mi wrócić do pracy (choć to głupio wracać akurat na wakacje...)Pozdrawiam wszystkich cieplutko P.S. Stawiałam niestety na Niemców i niestety pewnie będą górą...Lisiczko dokumentację trzeba zabrać ze soba do sanatorium a do Zus-u wystarczy sam wniosek,poniewaz w nim powinno być wszystko opisane.Tak wyczytałam gdzieś na stronce ZUS-u.Powiedz, czy Ty jedziesz do sanatorium w ramach prewencji przez ZUS?, czy to normalne jest skierowanie przez przychodnie.Ja też bym chciała jechać i to w ramach prewencji ale do tego podobno trzeba wykorzstać całe chorobowe.Moje złamanie jak dla lekarzy nie było aż tak poważne,tyle że 2 tyg .temu nie było jeszcze żadnego zrostu. Będę musiała jakoś zagadć. Na prewencje dostaje się szybko i bezpłatnie a na normalne skierowanie czeka się do roku albo i lepiej.Borowina jest super a nie mówiłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Opublikowano 29 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2008 Niemcy grali jak paralitycy... bardzo kiepski mecz :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madzia Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 Hiszpania )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł1661348179 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 witajcie wróciłem ze od lekarza śmigam o jednej lkuli przez dwa tygodnie czasami bez .póżniej mam dwa tygodnie starać sie bez kuli chodzić a dalej......rozpracować do konca do bardziej zgiecie kolana bo nie jest do cwiczono.... wrescie pochodze troszke lepiej hehehe mam nadzieje ze bedzie wszystko w porzadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł1661348179 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 maks wrote:Witam, jestem tu pierwszy raz, wczoraj zadałam pytanie, ale mnie"zbanowali" i jednak w panice pobiegłam z córką na ostry dyżur z braku porady. Pytałam o sinienie nogi po zdjęciu gipsu. Mała chodzi o kulach już od 6 dni i jej noga niedługo po opuszczeniu sinieje, czasami robi się prawie granatowa co nas wprawiało w przerażenie. Pani doktor stwierdziła, że to norma po tak długim pobycie w gipsie (6tyg.praktycznie w poziomie) i nie mamy się czym martwić. B.nas to cieszy, ale gdyby nas ktoś uprzedził nie musieli byśmy tak się bać i zawracać głowę na ostrym dyżurze. Nikt też nie wspomina o rehabilitacji, czy te informację też zostawiają na później, czy 8-latki rehabilitują się same?W tle słyszę meczyk. Ośmielam się stawiać na Hiszpanię szkoda ze wczesniej nie zajrzałem poprostu noga ma słabe krazenie i trzeba trzymac ja do gory powyzej serca moze tabletki na rozszezenie zyl lekarz by przepisał,rehabilitacja najlepsza jest jak Pani się spyta rehabilitanta jakie wykonywac czynnosci ,dziwne ze lekarz nic nie wspomniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madzia Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 ja to pech na serio teraz już tak fajnie noga mi funkcjonuje miesien dochodzi do siebie , gdybym mogla rzucila bym te kule i zyla dalej, no ale tak nie mozna, niech naprawia to co się popsuło , tylko ta myśl, ze wszystko od początku przeraża mnie to , ale cóz moze tak miało być.... Dodatkowo martwi mnie morfologia krwi:-/ za mały poziom hemoglobiny no:( 7,4 a powinno byc 11....... wcinam wszystko co żelazo ma i popijam sokami z witamina C. Chcoiaz słyszałam ze bardzo dobry jest sok z pokrzywy...Teraz wychodzi --> odchudzanie..ehhhhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł1661348179 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 mackowska wrote:ja to pech na serio teraz już tak fajnie noga mi funkcjonuje miesien dochodzi do siebie , gdybym mogla rzucila bym te kule i zyla dalej, no ale tak nie mozna, niech naprawia to co się popsuło , tylko ta myśl, ze wszystko od początku przeraża mnie to , ale cóz moze tak miało być.... Dodatkowo martwi mnie morfologia krwi:-/ za mały poziom hemoglobiny no:( 7,4 a powinno byc 11....... wcinam wszystko co żelazo ma i popijam sokami z witamina C. Chcoiaz słyszałam ze bardzo dobry jest sok z pokrzywy...Teraz wychodzi --> odchudzanie..ehhhhhoj mam nadzieje ze bedzie wszystko git...ale badz mysli ze jesli wymienia precik to bedziesz iala z gorko bo zrost zapewnie masz a jak wymienia to go nie zepsuja chyba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madzia Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 no własnie kurcze mysle ze mi go nie popsuja no:(((((((( tylko nie to..:> nie oddam im mojego zrostu, poprostu nie ma takiej opcji !!!Jak pomyśle o oepracji to az dreszcz przez ciało mi przechodzi , znowu przykrótka koszule mi dadza do operacji:-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł1661348179 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 mackowska wrote:no własnie kurcze mysle ze mi go nie popsuja no:(((((((( tylko nie to..:> nie oddam im mojego zrostu, poprostu nie ma takiej opcji !!!Jak pomyśle o oepracji to az dreszcz przez ciało mi przechodzi , znowu przykrótka koszule mi dadza do operacji:-/ale sadze ze jak wyjma i wymienia to nie bede psuc tego.... a koszule przetrzymasz lepsza krotka niz długa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madzia Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 pol27 wrote:mackowska wrote:no własnie kurcze mysle ze mi go nie popsuja no:(((((((( tylko nie to..:> nie oddam im mojego zrostu, poprostu nie ma takiej opcji !!!Jak pomyśle o oepracji to az dreszcz przez ciało mi przechodzi , znowu przykrótka koszule mi dadza do operacji:-/ale sadze ze jak wyjma i wymienia to nie bede psuc tego.... a koszule przetrzymasz lepsza krotka niz długa .Nie wiem jak narazie nie mam kontaktu z lekarzem Teraz staram sie w ogóle o tym nie myślec, relaksować, bo jak pomysle że znowu w tym szpitalu to naprawdę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł1661348179 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 mackowska wrote:pol27 wrote:mackowska wrote:no własnie kurcze mysle ze mi go nie popsuja no:(((((((( tylko nie to..:> nie oddam im mojego zrostu, poprostu nie ma takiej opcji !!!Jak pomyśle o oepracji to az dreszcz przez ciało mi przechodzi , znowu przykrótka koszule mi dadza do operacji:-/ale sadze ze jak wyjma i wymienia to nie bede psuc tego.... a koszule przetrzymasz lepsza krotka niz długa .Nie wiem jak narazie nie mam kontaktu z lekarzem Teraz staram sie w ogóle o tym nie myślec, relaksować, bo jak pomysle że znowu w tym szpitalu to naprawdę....ok to sie relaksuj tak lepiej bo po co martwic sie na zapac...ja mialem miec dynamizacje i nie bede prawdopodobnie miec no jesli gdzies srubeczka mi bedziesz przeszkadzac to lekarz ja usunie ...chociasz za 4 tygodnie mam miec przeswietlenie i wiesz w czasie chodzenia to roznie bywa....pamietam pierwsze dni bardzo sie bałem noge polozyc bo myslalem ze sie rozsypie ale jest git troche cos tam boli ale nie mocno wiec niemartwie sie bardziej rozchodze noge to wroci wszystko do normy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madzia Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 Ja pamiętam to od oepracji zero jakiegokolwiek bolu jak chodziłam tez nic nie bolało , właśnie każdy się dziwiłi, może ja przesadziłam?. No ale gadałam z lekarzem powiedział że moge latac i ze nic nie peknie , nic sie nie rozsypie . Nie wiem naprawde ale kochani idę sprzątać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 mackowska wrote:no własnie kurcze mysle ze mi go nie popsuja no:(((((((( tylko nie to..:> nie oddam im mojego zrostu, poprostu nie ma takiej opcji !!!Jak pomyśle o oepracji to az dreszcz przez ciało mi przechodzi , znowu przykrótka koszule mi dadza do operacji:-/Nie oddasz im zrostu czyli chcesz miec krzywo zrosnieta i krotsza noge? Na moje oko chyba beda cos z tym zrostem robic bo tam sie wszystko przemiescilo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 alakali wrote:Lisiczko dokumentację trzeba zabrać ze soba do sanatorium a do Zus-u wystarczy sam wniosek,poniewaz w nim powinno być wszystko opisane.Tak wyczytałam gdzieś na stronce ZUS-u.Powiedz, czy Ty jedziesz do sanatorium w ramach prewencji przez ZUS?, czy to normalne jest skierowanie przez przychodnie.Ja też bym chciała jechać i to w ramach prewencji ale do tego podobno trzeba wykorzstać całe chorobowe.Moje złamanie jak dla lekarzy nie było aż tak poważne,tyle że 2 tyg .temu nie było jeszcze żadnego zrostu. Będę musiała jakoś zagadć. Na prewencje dostaje się szybko i bezpłatnie a na normalne skierowanie czeka się do roku albo i lepiej.Borowina jest super a nie mówiłam.Dostałam pisemko z ZUS-u juz w maju, czyli po 3 miesiącach zwolnienia, nie po 182 dniach. Mój lekarz wcześniej nie chciał wypełnić wniosku, bo nie miałam zrostu i bał się, że jak gdzieś pojadę i dorwie się jakiś rehabilitant do mojej nogi to zepsuje wszystko nad czym pracowaliśmy wspólnie. Taki turnus trwa nie krócej niż 24 dni, więc się zsatanowię, czy pojadę, bo to kolejny m-c zwolnienia, a ja już bym chciała wrócic do pracy. Chyba, że najpierw wrócę na chwilę, a potem pojadę do sanatorium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 lisiu wrote:alakali wrote:Lisiczko dokumentację trzeba zabrać ze soba do sanatorium a do Zus-u wystarczy sam wniosek,poniewaz w nim powinno być wszystko opisane.Tak wyczytałam gdzieś na stronce ZUS-u.Powiedz, czy Ty jedziesz do sanatorium w ramach prewencji przez ZUS?, czy to normalne jest skierowanie przez przychodnie.Ja też bym chciała jechać i to w ramach prewencji ale do tego podobno trzeba wykorzstać całe chorobowe.Moje złamanie jak dla lekarzy nie było aż tak poważne,tyle że 2 tyg .temu nie było jeszcze żadnego zrostu. Będę musiała jakoś zagadć. Na prewencje dostaje się szybko i bezpłatnie a na normalne skierowanie czeka się do roku albo i lepiej.Borowina jest super a nie mówiłam.Dostałam pisemko z ZUS-u juz w maju, czyli po 3 miesiącach zwolnienia, nie po 182 dniach. Mój lekarz wcześniej nie chciał wypełnić wniosku, bo nie miałam zrostu i bał się, że jak gdzieś pojadę i dorwie się jakiś rehabilitant do mojej nogi to zepsuje wszystko nad czym pracowaliśmy wspólnie. Taki turnus trwa nie krócej niż 24 dni, więc się zsatanowię, czy pojadę, bo to kolejny m-c zwolnienia, a ja już bym chciała wrócic do pracy. Chyba, że najpierw wrócę na chwilę, a potem pojadę do sanatorium Nie ma się nad czym zastanawiać. Zdrowie jest bezcenne i jak nie pojedziesz to tylko sobie zaszkodzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alakali Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 maczek wrote:lisiu wrote:alakali wrote:Lisiczko dokumentację trzeba zabrać ze soba do sanatorium a do Zus-u wystarczy sam wniosek,poniewaz w nim powinno być wszystko opisane.Tak wyczytałam gdzieś na stronce ZUS-u.Powiedz, czy Ty jedziesz do sanatorium w ramach prewencji przez ZUS?, czy to normalne jest skierowanie przez przychodnie.Ja też bym chciała jechać i to w ramach prewencji ale do tego podobno trzeba wykorzstać całe chorobowe.Moje złamanie jak dla lekarzy nie było aż tak poważne,tyle że 2 tyg .temu nie było jeszcze żadnego zrostu. Będę musiała jakoś zagadć. Na prewencje dostaje się szybko i bezpłatnie a na normalne skierowanie czeka się do roku albo i lepiej.Borowina jest super a nie mówiłam.Dostałam pisemko z ZUS-u juz w maju, czyli po 3 miesiącach zwolnienia, nie po 182 dniach. Mój lekarz wcześniej nie chciał wypełnić wniosku, bo nie miałam zrostu i bał się, że jak gdzieś pojadę i dorwie się jakiś rehabilitant do mojej nogi to zepsuje wszystko nad czym pracowaliśmy wspólnie. Taki turnus trwa nie krócej niż 24 dni, więc się zsatanowię, czy pojadę, bo to kolejny m-c zwolnienia, a ja już bym chciała wrócic do pracy. Chyba, że najpierw wrócę na chwilę, a potem pojadę do sanatorium Nie ma się nad czym zastanawiać. Zdrowie jest bezcenne i jak nie pojedziesz to tylko sobie zaszkodzisz.Jeżeli jest to skierowanie z ZUS-u w ramach prewencji to musisz jechać bo w innym przypadku mogą nawet cofnąc chorobowe.Co do drugiego skierowania ,jeżeli lekarz wypisze Ci to śmiało wysyłaj,poczekasz ok roku,a jak zobaczą,że byłaś w ramach prewencji to może jeszcze i dłużej.Maczek ma rację zdrwie najważniejsze, bo jak stracisz je to tak naprawde można liczyć na siebie. Mi z końcem lipca minie 3,5 m-ca i będę dalej chciałachorować.Może uda mi się też jakieś sanatorium a bardzo bym chciała, tylko z moim szczęściem? Napisz gdzie pojedziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alakali Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 pol27 wrote:maks wrote:Witam, jestem tu pierwszy raz, wczoraj zadałam pytanie, ale mnie"zbanowali" i jednak w panice pobiegłam z córką na ostry dyżur z braku porady. Pytałam o sinienie nogi po zdjęciu gipsu. Mała chodzi o kulach już od 6 dni i jej noga niedługo po opuszczeniu sinieje, czasami robi się prawie granatowa co nas wprawiało w przerażenie. Pani doktor stwierdziła, że to norma po tak długim pobycie w gipsie (6tyg.praktycznie w poziomie) i nie mamy się czym martwić. B.nas to cieszy, ale gdyby nas ktoś uprzedził nie musieli byśmy tak się bać i zawracać głowę na ostrym dyżurze. Nikt też nie wspomina o rehabilitacji, czy te informację też zostawiają na później, czy 8-latki rehabilitują się same?W tle słyszę meczyk. Ośmielam się stawiać na Hiszpanię szkoda ze wczesniej nie zajrzałem poprostu noga ma słabe krazenie i trzeba trzymac ja do gory powyzej serca moze tabletki na rozszezenie zyl lekarz by przepisał,rehabilitacja najlepsza jest jak Pani się spyta rehabilitanta jakie wykonywac czynnosci ,dziwne ze lekarz nic nie wspomniał.Nie piszesz jakie złamanie miała córka.Jeżeli to strzałka (ja właśnie miałam w kostce)to lekarze za bardzo tym nie przejmują się.Ja też nie miałam zapisanej żadnej rehabilitacji.Miałam natomiast ćwiczyć nogę w ciepłej wodzie z szarym mydłem,poza tym uszykuj drugie wiadro z zimną wodą i niech corka po kilku ćwiczeniach przekłada nogę na 15 sek do wiadra z zimna wodą i tak na zmianę ok 20 min. Kup w aptece borowinę w plastrach 10 szt (w kartonie po 5 szt ; dokładnie na nim jest opisane jak tosować.Doradzam cieplejsza wode do moczenia plastrów) Po nałożeniu poplastra okryj nogę kocem.Okłady te działają bdb.Opuchlizne mam juz niewielką.Poza tym dobra tez jest maść albo balsam z propolisu .Po niej noga mi zbledła.Poza tym biore jeszcze Detralex ale to musi lekarz zapisac.Dobry jest też rowerek stacjonarny a może masz jeszcze gdzies taki z bocznymi kułkami no i pływanie z czego mała będzie bardzo zadowolona.Tak się rozpisałam,że spaliły mi sie ziemniaki ,no i po obiedzie.Tak bywa czasami.Zaglądaj tu na forum, mozna dożo nauczyć się i uspokoić.Zdrówka dla małej ::D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alakali Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 mackowska wrote: Ja pamiętam to od oepracji zero jakiegokolwiek bolu jak chodziłam tez nic nie bolało , właśnie każdy się dziwiłi, może ja przesadziłam?. No ale gadałam z lekarzem powiedział że moge latac i ze nic nie peknie , nic sie nie rozsypie . Nie wiem naprawde ale kochani idę sprzątać Magda pokrzywa jest faktycznie dobra nie tylko na krew ale też na włosy i paznokcie .Jest wyciąg z pokrzywy albo herbata.Tylko uważaj bo po kilku dniach stosowania będzie swędziała Cie skóra.Bardzo dobrym środkiem jest też burak surowy z wydrążoną dziurą i zasypaną cukrem.Ten sok pije się 3 x dziennie.Jest dobry w smaku, a jaka ładna cera .Ten burak dory jest też na szczekający kaszel taki z krtani ale to już bardziej dla alergików i nie tylko. Kiedyś na krwe był taki prosty środek o nazwie Ascofer ale nie wiem czy jeszcze jest na rynku. Podjadaj sobie naszą polska marchewkę broń Boże holenderską modyfikowaną.Jak nie pociągniesz hemoglobiny to mogą odroczyć zabieg aż uzyskasz odpowiedni %Hb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alakali Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 mackowska wrote:ja to pech na serio teraz już tak fajnie noga mi funkcjonuje miesien dochodzi do siebie , gdybym mogla rzucila bym te kule i zyla dalej, no ale tak nie mozna, niech naprawia to co się popsuło , tylko ta myśl, ze wszystko od początku przeraża mnie to , ale cóz moze tak miało być.... Dodatkowo martwi mnie morfologia krwi:-/ za mały poziom hemoglobiny no:( 7,4 a powinno byc 11....... wcinam wszystko co żelazo ma i popijam sokami z witamina C. Chcoiaz słyszałam ze bardzo dobry jest sok z pokrzywy...Teraz wychodzi --> odchudzanie..ehhhhhWłaściwa dieta w niedokrwistości z niedoboru żelaza.Żelazo z produktów pochodzenia roślinnego wchłania się dużo gorzej niż z produktów pochodzenia zwierzęcego, stąd ściśle wegetariańska dieta sprzyja niedoborowi żelaza. Dlaczego tak się dzieje? W produktach pochodzenia zwierzęcego jest żelazo dwuwartościowe, a w produktach roślinnych zawarte jest żelazo trójwartościowe.Ze względu na zawartość żelaza artykuły spożywcze można ogólnie podzielić na:produkty o niskiej zawartości żelaza np. mleko, ziemniaki, owoce,produkty o średniej zawartości żelaza np. drób, mięso, kasze, warzywa,produkty o wysokiej zawartości żelaza np. podroby, warzywa strączkowe.Należy jeść więcej chudego mięsa, wątroby, chudych gatunków wędlin. Jest to źródło żelaza dobrze przyswajanego przez organizm. W każdym posiłku należy uwzględnić warzywa i owoce o dużej zawartości witaminy C. Zwiększa ona znacznie wchłanianie żelaza (nawet 2 - 3-krotnie). Bogate w witaminę C są papryka czerwona, natka pietruszki, brokuły, pomidory, truskawki, czarne porzeczki i cytrusy.Należy ograniczyć picie kawy i herbaty w czasie posiłków. Zawierają one związki hamujące wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Można je pić w czasie między posiłkami.Powodzenia i smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 alakali wrote:maczek wrote:lisiu wrote:Dostałam pisemko z ZUS-u juz w maju, czyli po 3 miesiącach zwolnienia, nie po 182 dniach. Mój lekarz wcześniej nie chciał wypełnić wniosku, bo nie miałam zrostu i bał się, że jak gdzieś pojadę i dorwie się jakiś rehabilitant do mojej nogi to zepsuje wszystko nad czym pracowaliśmy wspólnie. Taki turnus trwa nie krócej niż 24 dni, więc się zsatanowię, czy pojadę, bo to kolejny m-c zwolnienia, a ja już bym chciała wrócic do pracy. Chyba, że najpierw wrócę na chwilę, a potem pojadę do sanatorium Nie ma się nad czym zastanawiać. Zdrowie jest bezcenne i jak nie pojedziesz to tylko sobie zaszkodzisz.Jeżeli jest to skierowanie z ZUS-u w ramach prewencji to musisz jechać bo w innym przypadku mogą nawet cofnąc chorobowe.Co do drugiego skierowania ,jeżeli lekarz wypisze Ci to śmiało wysyłaj,poczekasz ok roku,a jak zobaczą,że byłaś w ramach prewencji to może jeszcze i dłużej.Maczek ma rację zdrwie najważniejsze, bo jak stracisz je to tak naprawde można liczyć na siebie. Mi z końcem lipca minie 3,5 m-ca i będę dalej chciałachorować.Może uda mi się też jakieś sanatorium a bardzo bym chciała, tylko z moim szczęściem? Napisz gdzie pojedziesz.O, nie wiedziałam, że muszę skorzystać z tego sanatorium z ZUS-u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alakali Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 lisiu wrote:alakali wrote:maczek wrote:Nie ma się nad czym zastanawiać. Zdrowie jest bezcenne i jak nie pojedziesz to tylko sobie zaszkodzisz.Jeżeli jest to skierowanie z ZUS-u w ramach prewencji to musisz jechać bo w innym przypadku mogą nawet cofnąc chorobowe.Co do drugiego skierowania ,jeżeli lekarz wypisze Ci to śmiało wysyłaj,poczekasz ok roku,a jak zobaczą,że byłaś w ramach prewencji to może jeszcze i dłużej.Maczek ma rację zdrwie najważniejsze, bo jak stracisz je to tak naprawde można liczyć na siebie. Mi z końcem lipca minie 3,5 m-ca i będę dalej chciałachorować.Może uda mi się też jakieś sanatorium a bardzo bym chciała, tylko z moim szczęściem? Napisz gdzie pojedziesz.O, nie wiedziałam, że muszę skorzystać z tego sanatorium z ZUS-u.wejdz sobie na google-sanatoria prewencja.Jeżeli jesteś z pięknego Wrocka to może pojedziesz jak najbliżej miejsca zamieszkania (bo wtedy zus płaci mniej za dojazd-też na ich koszt) ,czyli w góry.Gorzej będzie ze mną ,bo jakby zus był chętny żeby mnie wysłać na leczenie to oby to nie był Inowrocław bo w nim mieszkam.Musiałabym jechać na drugi koniec miasta.Straszne.Właśnie jutro idę do lekarza uzrowiskowego.Ciekawe na kiedy dostanę zabiegi -pewnie na grudzień,prywatnie by było od zaraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madzia Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 no własnie ja mam fioła na punkcie zielonej herbaty własnie pije 3 szklankę.Jem sporo truskawek.. wątrobe, chude mieso , CZERWONE WINO:x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi