Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Złamanie nogi - rehabilitacja

master_44
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

pgb1979 wrote:
Jesli chodzi o straszenie śrubami.Zalezy czy mieszkasz w duzym miescie, czy małej miejscowosci, gdzie tych operacji robią niewiele i tylko straszą nimi. Ale na forum było/jest kilka osób co mają kostki skręcone na śruby a na to załozony gips.
mieszkam raczej w niedużej ale za to blisko bardzo dużej :-) tzan. jestem spod warszawy i tam jezdze do lekarzay wiec raczej mozsliwosci tro oni niestety maja ... a ja nie chce srub ! niech to sie juz zsrosnie samo lepeij (na brak blizn juz nie moge narzekac ewiec kolejne zupelnie mi niepotrzebne! a poza tym jestem jaqkas pechowa wiec zrobie wszystko zeby nastepnego krojenia uniknac :-/)

no i dlatego tak sie zastanawiam czy zmieniac na ten plastik skoro wtedy moze sie przemiescic a jak sie przemiesci to juz od srub nie uciekne ... ale z 2 strony w tym gipsie to ja chodszic nie bede chyba wcale ....
pgb1979 wrote:
Będziesz mogła sie kąpać przynajmnije bez problemów.No i lżejszy jest, wiec wygodniej będzie Ci chodzić. A co do tego że bywasz u różnych lekarzy to może i dobrze.Wyciągnij wnioski, znajdz cos co mówią wspólnego i wówczas będziesz wiedziała że to jest dobre.Wiele osób zmienia tu lekarzy na siłę, płacąc za wizyty, żeby dowiedziec sie czy ten potwierdzi to co powiedział inny.A Ty masz to za darmo :) .
z myciem to jakos daje raqde z pomoca ale z chodzeniem to jestem daleko w lesie wogole ni to nie idzie nawet nie moge tej nogi utrzymac przy sobie ... jak wstaje to mi odjezdza (inna sprawa ze u mnie w calym domu podlogi bez dywanow sliskie i zaprzec sie nie ma na czym) a co dopiero mowic o jej unisieniu zeby jakos tam kustykac - za ciezka i za dluga pbo od spodu ni tego gipsu tyle naladowali ze ta noga jest dluzsza i chyba musialabym zalozyc obcasy zeby z tym chodziuc :-/

ta za darmo bo mam abonament w prywatnej klinice :-) i to oplacany przez pracodawce wiec rzeczywiscie wrazenie jakby bylo za darmo :-) i nawet po mnie przyjezdzaja do domciu i wioza na sygnale najczesciej na wizyte :-) oj przydaja sie takie udogodnienia bpo ja bym sie ze schodow chyba sama nie ztelepala - chociaz raz musialam wlezc i strasznie to wspominam :-/

na razie doktoro bylo 3 (1 z ostrego dyzuru i 2 wlasnie w tej klinice ale teraz mam kontrole za tydzien (nie za czesto? mam juz 10 fotek a to dopiero 2 tygfodnie) i znowu bedzie inny - sezon urlopowy wiec chyba dlatego...
no i na razie tak bredza ze nic wspolnego w tym nie ma :-) wiem ze lekarze tak maja ale skoro wy juz przecwiczyliscie rozne metody to postanowilam wesprzec sie i wasza wiedza :-)

no i nie wiem co z tymi cwiczeniami bo ja w zasadzie tylko leze wzglednie chwile moge posiedziec i nie wiem czy to ok czy moze powinnam jakos cwiczyc ... zapytam u dr nastepnym razem ale to dopiero sza tydzien ... jak myslicie ? bo jedyn e moje cwiczenie to ruszanie palcami a i tak ograniczone przez gips ...
pgb1979 wrote:
Powiedz nam jeszcze, bo piszesz że ktoś Ci podlinkował nasze forum na gazecie. Czy to chodzi o forum gazety wyborczej, czy tam Ci ktos podlinkował? Widać nasza sława nie poszła w las a poszła w net :)
Pozdrowionka od połamańców :)
tak dokladnie o to chyba ortopedia i rehabilitacja (jest takie forum) takze poszliscie w eter :-)

Hej calineczko :D

Z golym gipsem nie radze chodzic, chyba, ze chcesz sie jeszcze bardziej polamac ;) Kup sobie w sklepie ortopedycznym taka specjalna podeszwe pod gips i chodz z nia. Jesli noga ci sie za bardzo wydluzy w stosunku do drugiej to polecam wkladki ortopedyczne albo podbicie buta korkiem zeby byl wyzszy - mi sie nie chcialo bawic, wiec chodzilem z wkladkami a mialem ich chyba ze 3 jedna na drugiej (bo jednej takiej wysokiej nie mieli:P). Lekki gips ponoc jest fajny, ja go sobie nie zalozylem bo nie chcialem zeby mi znowu cos z noga robili. No i do tego byl troche kosztowny - w moim przypadku (gips stopowo-udowy) lekki gips kosztowal ok. 400zl.

maczek wrote:

Z golym gipsem nie radze chodzic, chyba, ze chcesz sie jeszcze bardziej polamac ;) Kup sobie w sklepie ortopedycznym taka specjalna podeszwe pod gips i chodz z nia. Jesli noga ci sie za bardzo wydluzy w stosunku do drugiej to polecam wkladki ortopedyczne albo podbicie buta korkiem zeby byl wyzszy - mi sie nie chcialo bawic, wiec chodzilem z wkladkami a mialem ich chyba ze 3 jedna na drugiej (bo jednej takiej wysokiej nie mieli:P). Lekki gips ponoc jest fajny, ja go sobie nie zalozylem bo nie chcialem zeby mi znowu cos z noga robili. No i do tego byl troche kosztowny - w moim przypadku (gips stopowo-udowy) lekki gips kosztowal ok. 400zl.
witaj - jaki zaszczyt sam góru forum mi odpisal :-D

nie dziekuje zlaman mi wystarczy kolejnych nie polanuje ...
tylko ze ja mam niby na tej nodze nie stawac :-/ a ona juz jest dluzsza i w dodatku ciezka jak ch.... nie dam rady z tym chodzic praktycznie wcale ...
butow przerabiac tez nie bardzo mam ochote bo mam nadzieje ze nidlugo zdejma to dziadostwo i juz wiecej sie nie polamie wiec chyba szkoda zachodu w koncu to tylko miesiac :-) (na razie podchodze do tego ze to az miesiac ale po waszych historiach troszku sie nastawiam lepiej :-D)

a z tym gipsem plastikowym to mnie zalamales - mowili ze jakies 2 gora 3 rolki potrzeba i ze roloka okolo 60-70zl - tez mam gips od palcy do pachwiny prawie ... a poza tym to chyba mam to w pakiecie i gratis zakladaja jesli stwierdza ze mozna - tylko ja sie troche boje bo skoro przy zakladaniu tego gipsu troche mi obsuneli ta kosc to za 2 razem tez tak sie stac moze (tfuuuuu) a wtedy to juz beda mnie skrecac - czego najbardziej bym chciala uniknac ...

a zreszta ile by nie kosztowalo to nawet bym 500 zł zsaplacila jakbym dzieki temu chociaz troche chodzic mogla ... chociaz z 2 strony jak wytrzymam miesiac to chyba ostatnie 2 tygodnierowniez moze rzecxzywiscie nie ma co ryzykowac ... moze tylko skrocic do kolana ?

czyli co mowisz ze mam lezzec i cwiczyc jedynie cierpliwosc az zdejma ?

maczek wrote:

Maczek czy tobie puchla cała stopa jak ci z gipsu wyciagli bo mi puchnie ale rano jak wstaje to jest ok tylko strasznie sztywna jest i nie moge od razu ruszac ja

ciacho wrote:
maczek wrote:

Maczek czy tobie puchla cała stopa jak ci z gipsu wyciagli bo mi puchnie ale rano jak wstaje to jest ok tylko strasznie sztywna jest i nie moge od razu ruszac ja
Mi puchla tylko wieczorem, rano nigdy nie mialem opuchlizny.

calineczka wrote:
maczek wrote:

witaj - jaki zaszczyt sam góru forum mi odpisal :-D

nie dziekuje zlaman mi wystarczy kolejnych nie polanuje ...
tylko ze ja mam niby na tej nodze nie stawac :-/ a ona juz jest dluzsza i w dodatku ciezka jak ch.... nie dam rady z tym chodzic praktycznie wcale ...
butow przerabiac tez nie bardzo mam ochote bo mam nadzieje ze nidlugo zdejma to dziadostwo i juz wiecej sie nie polamie wiec chyba szkoda zachodu w koncu to tylko miesiac :-) (na razie podchodze do tego ze to az miesiac ale po waszych historiach troszku sie nastawiam lepiej :-D)

a z tym gipsem plastikowym to mnie zalamales - mowili ze jakies 2 gora 3 rolki potrzeba i ze roloka okolo 60-70zl - tez mam gips od palcy do pachwiny prawie ... a poza tym to chyba mam to w pakiecie i gratis zakladaja jesli stwierdza ze mozna - tylko ja sie troche boje bo skoro przy zakladaniu tego gipsu troche mi obsuneli ta kosc to za 2 razem tez tak sie stac moze (tfuuuuu) a wtedy to juz beda mnie skrecac - czego najbardziej bym chciala uniknac ...

a zreszta ile by nie kosztowalo to nawet bym 500 zł zsaplacila jakbym dzieki temu chociaz troche chodzic mogla ... chociaz z 2 strony jak wytrzymam miesiac to chyba ostatnie 2 tygodnierowniez moze rzecxzywiscie nie ma co ryzykowac ... moze tylko skrocic do kolana ?

czyli co mowisz ze mam lezzec i cwiczyc jedynie cierpliwosc az zdejma ?
A tam marudzisz ;P Da sie z tym chodzic, tylko trzeba troche sily i wytrwalosci ;) A gipsu raczej ci nie skroca bo masz uszkodzenie w stawie skokowym, a przy zlamaniach trzeba unieruchomic 2 stawy - jeden ponizej i jeden powyzej zlamania. W twoim przypadku staw kolanowy jest powyzej zatem musi byc unieruchomiony - dlatego gips masz az do pachwiny. Jakby byl nizej to mogloby ci sie tam cos przemieszczac. Mysle, ze 6 tygodni spokojnie wytrzymasz, chyba, ze naprawde jest to dla ciebie zbyt ciezkie to zmien na lekki jak najszybciej.

Aha - i nie masz lezec, bo lezenie sprzyja zanikowi kosci i miesni :)

maczek wrote:
A tam marudzisz ;P Da sie z tym chodzic, tylko trzeba troche sily i wytrwalosci ;)
wiem :-) bo ja taka maruda ... a na nadmiar siły to nigdy nie narzekalam a co dopiero teraz jak jeszcze boli...
no i panicznie swie boje ze mi sie przemiesci ...
maczek wrote:
A gipsu raczej ci nie skroca bo masz uszkodzenie w stawie skokowym, a przy zlamaniach trzeba unieruchomic 2 stawy - jeden ponizej i jeden powyzej zlamania. W twoim przypadku staw kolanowy jest powyzej zatem musi byc unieruchomiony - dlatego gips masz az do pachwiny. Jakby byl nizej to mogloby ci sie tam cos przemieszczac.
no wlasnie tez tak pamietam ze szkoly ale teraz jacys tacy wszyscy zdiziwieni ze na kostke mam taki gips i nawet babka w rtg mimo ze miala skierowanie i moje potwierdzenie upierala sie ze to nie kostka i chciala przeswietlac wyzej - w koncu poszla do lekarza bo chyba nie uwierzyla :-)

dziwne to wszytko jakies i teraz doktorek (szczyl xze tak powiem) tez cos mowil ze moze za tydzien utnąl - dsziwne jka dla mnie ale na pewno wygodniej by było :-)
maczek wrote:
Mysle, ze 6 tygodni spokojnie wytrzymasz, chyba, ze naprawde jest to dla ciebie zbyt ciezkie to zmien na lekki jak najszybciej.

Aha - i nie masz lezec, bo lezenie sprzyja zanikowi kosci i miesni :)
no jakos wytrzyumam (troche treningu w wytrzymyuwaniu juz mam ale wtedy moglam w miare normalnie chofdzic) ... ale chodzic z tym to sie chyba nigdy nie naucze - no coz zobaczymy oby do poniedzialku ...

maczek wrote:
ciacho wrote:
maczek wrote:

Ja tez nie mam rano opuchnietej tylko chcialem wiedziec czy długo ci puchla

ciacho wrote:

maczek wrote:

ciacho wrote:

Sorry, zle doczytalem ;) Noga puchla mi jeszcze kilka miesiecy po zdjeciu gipsu. A problemy z rozruszaniem byly dopoki nie poszedlem na rehabilitacje.

tez mam taki wielki gips i wiem, ze sie nie przyzwyczaje, za 2 tyg mam miec zdjety, jutro jade na pierwsza kontrole, ktos moze slyszal cos o dr Jóźwiaku ze szpitala na Solcu w Warszawie ??

maczek wrote:

ciacho wrote:

maczek wrote:

Sorry, zle doczytalem ;) Noga puchla mi jeszcze kilka miesiecy po zdjeciu gipsu. A problemy z rozruszaniem byly dopoki nie poszedlem na rehabilitacje.

Dzieki ja tez czekam kiedy pujde na rehabilitacje bo narazie nie moge az nie usuna mi stabilizatora zewnetrznego teraz tylko moge chodzic i jezdzic rowerkiem stacjonarnym z opciarzeniem

W związku z faktem iż nasz miłościwie panujący Prezes – potocznie zwany MACZEK (ps. Uzdrowiciel, Guru, Kulkowy, Wujo Dobra Rada,........................wpisz nowe pseudo w miejsce kropek) dnia 7 lipca roku 2008 został mianowany Przyjacielem Forum odzyskaj.pl – w imieniu własnym (i pewnie większości połamanych) chciałabym złożyć moje szczere gratulację. Publicznie i bez większych oporów mówię DZIĘKUJĘ za to że byłeś, jesteś i mam nadzieję - będziesz dzielił się z nami swoim bogatym doświadczeniem, kwaśnym żartem i sobie tylko właściwym - repertuarem fotograficznym. Jestem zaszczycona że mogłam poznać kogoś takiego jak Ty i chciałabym wierzyć że dane nam będzie się kiedyś spotkać.

agula wrote:

W związku z faktem iż nasz miłościwie panujący Prezes – potocznie zwany MACZEK (ps. Uzdrowiciel, Guru, Kulkowy, Wujo Dobra Rada,........................wpisz nowe pseudo w miejsce kropek) dnia 7 lipca roku 2008 został mianowany Przyjacielem Forum odzyskaj.pl – w imieniu własnym (i pewnie większości połamanych) chciałabym złożyć moje szczere gratulację. Publicznie i bez większych oporów mówię DZIĘKUJĘ za to że byłeś, jesteś i mam nadzieję - będziesz dzielił się z nami swoim bogatym doświadczeniem, kwaśnym żartem i sobie tylko właściwym - repertuarem fotograficznym. Jestem zaszczycona że mogłam poznać kogoś takiego jak Ty i chciałabym wierzyć że dane nam będzie się kiedyś spotkać.

Jestem nowa na forum ale dolaczam sie do tej wypowiedzi :)

agula wrote:

Oj bez przesadyzmu proszę ;P

maczek wrote:

agula wrote:

przesadą byłoby jakbym zgłosiła akces do Twojego domniemanego haremu ;)

Ivy wrote:

tez mam taki wielki gips i wiem, ze sie nie przyzwyczaje, za 2 tyg mam miec zdjety, jutro jade na pierwsza kontrole, ktos moze slyszal cos o dr Jóźwiaku ze szpitala na Solcu w Warszawie ??

jestem z okolic Warszawy ale nic mi to nazwisko nie mówi. wiem że na Szaserów mają świetnych specjalistów od złamań i chorób kości

agula wrote:

maczek wrote:

agula wrote:

Nie no, wstąpienie do mojego haremu nie uważam przesadę :D :lol:

Ivy wrote:
ale juz jestes w tym gipsie? ja dopiero 2 tygodnie wiec jeszcze przed polowa ale tak sie zastanawiam piszesz o 1 kontroli to tez chyba niedlugo ... a z 2 strony piszesz ze juz zdejma?

tego lekarza nie znam ale wogole mam od niedawna doczynienia z ortopedami i tez nie wiem ktory dobry :-/ moze powinnam na szaserow pojechac jak pisze agula ? i tak czesto tam bywam to czemu nie u ortopedy :-) a moze ktos zna purskiego, bindasa albo juchnickiego tez z wawy of course :-)

pol27 wrote:

mackowska wrote:

Dziendobry Wszystkimmm:)

jak tam zdrowie oraz samopoczucie?

No zyje to najważniejsze, ogolnie nie narzekam, zupełnie inaczej jak podczas pierwszej operacji ból..hmm prawie zero ale odpukać, chodzę o dwóch kulach nie obciązam Zbytnio nogi. Na szczęście nie usuneli całego zrostu czyli nie jestem az tak bardzo "w plecy":D:). w tym szpitalu masakra facet czeka 2 tydzień z peknieta śrubą w piszczeli:-/. Jakis nawał na ortopedii był, brak miejsc, pozyczali łózka z innych oddziałów i jeszcze mało....:-/

mackowska wrote:

pol27 wrote:

mackowska wrote:

No zyje to najważniejsze, ogolnie nie narzekam, zupełnie inaczej jak podczas pierwszej operacji ból..hmm prawie zero ale odpukać, chodzę o dwóch kulach nie obciązam Zbytnio nogi. Na szczęście nie usuneli całego zrostu czyli nie jestem az tak bardzo "w plecy":D:). w tym szpitalu masakra facet czeka 2 tydzień z peknieta śrubą w piszczeli:-/. Jakis nawał na ortopedii był, brak miejsc, pozyczali łózka z innych oddziałów i jeszcze mało....:-/

No fajnie Magdalen ze dobrze sie czujesz ja obecnie chodze o jednej kuli i miesnie mnie bola ale chodze heheh....za tydzien juz bez kul mam chodzic moze wrescie jakas rehabilitacje dostane,no i przeswietlenie czy zrost jest a tak Git do przodu pre i Tego Tobie rownierz zycze znaczy kazdemu połamancowi z tego forum aby kazdy wrocil do zdrowia abysmy pozniej zrobili jakis zlot i sie spotkac poznac popic powyglupiac hehehe

Hejka wszystkim!!!

Czy mógłby odezwać się do mnie ktokolwiek,kto miał przeprowadzoną operację na kostkach w stopie a potem miał założony na to gips?

Chodzi mi głównie o odczucia towarzyszące w takich złamaniach.

Dzięki za każdy odzew.

Pozdrawiam wszystkich!!!

mackowska wrote:

pol27 wrote:

mackowska wrote:

Hejka, miło Cie znów widzec wśród żywych ;) Madzia, wszystko bedzie dobrze i napewno szybciej dojdziesz do zrowia. Tylko błagamy Cie, nie chodz juz na areobik za wczesnie...

maczek wrote:
agula wrote:
maczek wrote:
Nie no, wstąpienie do mojego haremu nie uważam przesadę :D :lol:
Maczku, ja również przyłączam sie do gratulacji. Jutro postaram się na tę pamiętną chwilę wymyślić jakąś poezję, dziś niestety juz o tej godzinie nie mam veny :/
A swoją droga jak to sie stało że tak Cie nazwali ?? To my chociaz z Agulą i kilkoma innymi powinniśmy chociaz byc "kumplami forum" ;)

pgb1979 wrote:

mackowska wrote:

pol27 wrote:

Hejka, miło Cie znów widzec wśród żywych ;) Madzia, wszystko bedzie dobrze i napewno szybciej dojdziesz do zrowia. Tylko błagamy Cie, nie chodz juz na areobik za wczesnie...

Ok nie ma sprawy , totalne ograniczenie :D hehe. Nie no staram sie nie obciążać nózki..:-) Jak narazie zobaczymy co potem lekarz powie zreszta uwarzać trzeba bo to mój sąsiad:-). Njważniejsze że rana się goi..:). Za tydzień do zdjęcia szwów ( a jest ich 15). Pozdrowionka, jak to miło znwou być w domku ah....... w końcu się wyspałam po 6 dniach 24-godzinnego sluchania radia maryja i ojca rydzyka............. Tak to jest jak sie znajduje człowiek w pokoju z dwoma babciami..........

heja wszystkim :D

Magda - po Twoim opisie o warunkach w Waszych szpitalach (że brak gwoździ, łóżek itp) należy cieszyć się że tak szybko się Tobą zajęli i jesteś już po wszystkim. Ważna żebyś teraz się nie...przeforsowywała i uważała na siebie.

Piotr - ja to chyba powinnam dostać status największego marudy forum ;) a Ty wierszoklety :D oczywiście z niecierpliwością czekam na więcej poezji rymowej...rozumiem że na białą nie mam jeszcze co liczyć ;)

nie będzie mnie przez kilka dni - :cool: więc bez płakania, spazmów i rozpaczy :P - jest nadzieja że wrócę jeszcze... pozdrawiam wszystkich gorąco i trzymajcie się zrostowo. buziaki

anita wrote:
agula powidz mi zaswiadczenie do ZUS-U to gdzie ja mam wysłac, do mojego miejsca zameldowania czy w miejscowosci gdzie pracuje;/
wydaję mi się że siedziba płatnika składek - czyli pracodawcy ale na stronach zusu doczytałam że:
"O stanie zdrowia i konieczności przyznania świadczenia rehabilitacyjnego orzeka lekarz orzecznik Zakładu Ubezpieczeń Społecznych właściwy ze względu na miejsce zamieszkania ubezpieczonego.

- Ale wniosek wraz z kompletną dokumentacją ubezpieczony powinien złożyć w oddziale ZUS właściwym ze względu na siedzibę płatnika składek, a jeżeli ubiega się o świadczenie rehabilitacyjne po ustaniu ubezpieczenia chorobowego, to w oddziale ZUS właściwym ze względu na miejsce zamieszkania - zaznacza Elżbieta F."

więc zgłupiałam....:D