korel Opublikowano 31 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 sawa-z-wawa wrote:mariusz87 wrote:A czy ktoś miał robioną artroskopię bez szczepienia przeciw żółtaczce? Rozmawiałem dziś z lekarzem to powiedział, że jak bez szczepienia to zabieg byłby 13 sierpnia, a jak ze szczepieniem to dużo później, bo szczepionki przyjmuje się w ciągu 6 tygodni. Nie wiem co robić czy bez szczepienia czy z, trochę te późne terminy mnie martwią...Z tego co wiem artroskopie wykonuje się na sali operacyjnej w znieczuleniu miejscowym. Większość z nas miała operacje i nikt - przynajmniejmnie - nie pytal o szczepienia. Dlaczego mieli by cię zarazić żółtaczką. Jest to oczywiście mozliwe, ale takie niebezpieczeństwo grozi każdemu w szpitalu przy kazdym zabiegu. Uważam, nie nie nalezy panikować.Mnie przed każdym zabiegiem pytali o szczepienie, na szczeście mam, więc w ogóle z nimi nie dyskutuję. Jednak gdyby np. zwieźli Cię ze stoku - jak mnie - i od razu położyli na stół, bo stan jest dosyć poważny, to nikt Ci tego zabegu nie będzie przesuwał na później bo nie masz szczepień. Poza tym częśc osób którzy są operowani w nagłych przypadkach to w ogóle jest nietomna i pytanie ich o szczepienia nie ma sensu.Myślę że pytanie Twojego lekarza to zapobiegliwość, że nie mieć z Tobą przypadkiem problemu. Ale jestem z kolei pewien, że możesz z lekarzem się dogadać co do terminu ... tylko nie wiem czy próbowałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korel Opublikowano 31 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 pgb1979 wrote:Jak tak pisaliście o ruchach kosci lub pręta to zastanowiła mnie jedna rzecz nad którą się nie zastanawiałem dotychczas. Mianowicie, jakbyscie sobie poprzypominali nasze zdjecia to ja mam chyba najdłuzszy pręt w nodze z nas wszystkich.Siega samego konca, az do konca kosci. Ja prawdopodobnie mam go nawet minimalnie za długiego(mam na mysli pręt :rolleyes: ) poniewaz to kolano mnie boli i zapewne uciska on na jakis nerw. W kazdym razie, gdyby zrobili mi dynamizację to jest duze prawdopodobienstwo ze ten pręt wysunie się wyzej i kolano będzie mnie bolało jeszcze bardziej, ba moze nawet się tam cos zniszczyc . Chyba będę optował za nie przeprowadzaniem dynamizacji.Piotrek, jesli ten pręt Ci się za bardzo wysunie, to z kolana będzie Ci wystawał taki haczyk. Jest to niezwykle praktyczne, bo możesz na tym zawiesić siatkę z zakupami No a poza tym jak kogoś pociągniesz z kolanka, to rozprujesz gościa na amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agula Opublikowano 31 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 korel widzę że znieczulica CIę złapała po tym operacjone,,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agula Opublikowano 31 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 co do żółtaczki - to na urazówce nikt nikogo nie pyta po wypadku czy jest się szczepionym - nie ma na to czasu, ale jeśli już operacja jest planowana to lekarze radzą się szczepić.władze szpitali nie chcą potem włóczyć się po sądach o zakażenie tym wirusem.moja operacja wyjmowania śrubki była planowana pod szczepionkę.Piotrek maku miał chyba bardziej wysunięty gwóźdź i wspominał że ma problem z kolanem.musisz o tym pogadać ze swoim ortopedą co z dynamizacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korel Opublikowano 31 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 agula wrote:korel widzę że znieczulica CIę złapała po tym operacjone,,,, Mówisz o tym gościu co to go z kolanka ... Wiesz to takie drobne męskie przyjemności. Facet czasem tak musi A jeśli mówisz o haczyku Piotrka (nie wiem czy się nie obrazi ), to naprawdę można znaleźć dla tego wiele bardzo praktycznych zastosowań, np. pod prysznicem można na tym zawiesić gąbkę na sznureczku jeśli gąbka ma sznureczek, można zawiesić na tym kluczyki od auta albo od piwnicy, można zawiesić torebkę z chipsami i częstowac gości ... itd.Niezwykle praktyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agula Opublikowano 31 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 korel wrote:agula wrote:korel widzę że znieczulica CIę złapała po tym operacjone,,,, Mówisz o tym gościu co to go z kolanka ... Wiesz to takie drobne męskie przyjemności. Facet czasem tak musi A jeśli mówisz o haczyku Piotrka (nie wiem czy się nie obrazi ), to naprawdę można znaleźć dla tego wiele bardzo praktycznych zastosowań, np. pod prysznicem można na tym zawiesić gąbkę na sznureczku jeśli gąbka ma sznureczek, można zawiesić na tym kluczyki od auta albo od piwnicy, można zawiesić torebkę z chipsami i częstowac gości ... itd.Niezwykle praktyczne.Mareczku oni Ci oby na pewno dali znieczulenie miejscowe??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agula Opublikowano 31 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 torebkę z chipsami???chyba Cię poniosło - może jeszcze służyć jako hak do holowania :lol:ale to chyba bardziej rola dla Pudziana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korel Opublikowano 31 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 agula wrote:korel wrote:agula wrote:korel widzę że znieczulica CIę złapała po tym operacjone,,,, Mówisz o tym gościu co to go z kolanka ... Wiesz to takie drobne męskie przyjemności. Facet czasem tak musi A jeśli mówisz o haczyku Piotrka (nie wiem czy się nie obrazi ), to naprawdę można znaleźć dla tego wiele bardzo praktycznych zastosowań, np. pod prysznicem można na tym zawiesić gąbkę na sznureczku jeśli gąbka ma sznureczek, można zawiesić na tym kluczyki od auta albo od piwnicy, można zawiesić torebkę z chipsami i częstowac gości ... itd.Niezwykle praktyczne.Mareczku oni Ci oby na pewno dali znieczulenie miejscowe???????:lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol: ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korel Opublikowano 31 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 agula wrote:torebkę z chipsami???chyba Cię poniosło - może jeszcze służyć jako hak do holowania :lol:ale to chyba bardziej rola dla PudzianaDo holowania ? Ale chyba Piotrka.Bo jakby on miał holować, to musiałby chodzić tyłem. Też będzie mu ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agula Opublikowano 31 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 korel wrote:agula wrote:torebkę z chipsami???chyba Cię poniosło - może jeszcze służyć jako hak do holowania :lol:ale to chyba bardziej rola dla PudzianaDo holowania ? Ale chyba Piotrka.Bo jakby on miał holować, to musiałby chodzić tyłem. Też będzie mu ładnie noooo Piotruś nawet w wersji "z kulami" się dobrze prezentuje :cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korel Opublikowano 31 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 agula wrote:korel wrote:agula wrote:torebkę z chipsami???chyba Cię poniosło - może jeszcze służyć jako hak do holowania :lol:ale to chyba bardziej rola dla PudzianaDo holowania ? Ale chyba Piotrka.Bo jakby on miał holować, to musiałby chodzić tyłem. Też będzie mu ładnie noooo Piotruś nawet w wersji "z kulami" się dobrze prezentuje :cool:A gdyby do tego jeszcze był masażystą, przysłanym DHLem ... coś dla Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agula Opublikowano 31 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 korel wrote:agula wrote:korel wrote:Do holowania ? Ale chyba Piotrka.Bo jakby on miał holować, to musiałby chodzić tyłem. Też będzie mu ładnie noooo Piotruś nawet w wersji "z kulami" się dobrze prezentuje :cool:A gdyby do tego jeszcze był masażystą, przysłanym DHLem ... coś dla Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korel Opublikowano 31 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 agula wrote:korel wrote:agula wrote:noooo Piotruś nawet w wersji "z kulami" się dobrze prezentuje :cool:A gdyby do tego jeszcze był masażystą, przysłanym DHLem ... coś dla Ciebie No i co ja mam powiedzieć ? Nic.Skupię się na swoim zroście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz87 Opublikowano 31 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 korel wrote:sawa-z-wawa wrote:mariusz87 wrote:A czy ktoś miał robioną artroskopię bez szczepienia przeciw żółtaczce? Rozmawiałem dziś z lekarzem to powiedział, że jak bez szczepienia to zabieg byłby 13 sierpnia, a jak ze szczepieniem to dużo później, bo szczepionki przyjmuje się w ciągu 6 tygodni. Nie wiem co robić czy bez szczepienia czy z, trochę te późne terminy mnie martwią...Z tego co wiem artroskopie wykonuje się na sali operacyjnej w znieczuleniu miejscowym. Większość z nas miała operacje i nikt - przynajmniejmnie - nie pytal o szczepienia. Dlaczego mieli by cię zarazić żółtaczką. Jest to oczywiście mozliwe, ale takie niebezpieczeństwo grozi każdemu w szpitalu przy kazdym zabiegu. Uważam, nie nie nalezy panikować.Mnie przed każdym zabiegiem pytali o szczepienie, na szczeście mam, więc w ogóle z nimi nie dyskutuję. Jednak gdyby np. zwieźli Cię ze stoku - jak mnie - i od razu położyli na stół, bo stan jest dosyć poważny, to nikt Ci tego zabegu nie będzie przesuwał na później bo nie masz szczepień. Poza tym częśc osób którzy są operowani w nagłych przypadkach to w ogóle jest nietomna i pytanie ich o szczepienia nie ma sensu.Myślę że pytanie Twojego lekarza to zapobiegliwość, że nie mieć z Tobą przypadkiem problemu. Ale jestem z kolei pewien, że możesz z lekarzem się dogadać co do terminu ... tylko nie wiem czy próbowałeś Ja bym się zgodził na szczepienie tylko tyle, że wolne terminy są dopiero pod koniec września, a przez ten czas z kolanem może się zrobić gorzej dlatego nie bardzo chcę czekać, bo i kolano jest ważną sprawą i żółtaczka też, więc musiałem coś wybrać. Trudno ja będę ryzykował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter Opublikowano 31 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 Hehehe... Ale na mnie usiedliście. Tez siedząc na basenie dziś myślałem ze opaliły mi się uszy, a to jednak wy ze mnie śmichy chichy robiliscie . No pięknie. Mareczku, to wiesz co, ja będę z kolanka ładował gości a Ty odłamkowym przyatakujesz . Aga, to ja sie jutro wysyłam DHLem (płatnosć przy odbiorze) .Marek, jak tam rodzinka na Rodos, bo ostatnio nie czytalem czy tam sie jeszcze pali czy juz się uspokoiło i Ty równiez ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agula Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2008 pgb1979 wrote:Hehehe... Ale na mnie usiedliście. Tez siedząc na basenie dziś myślałem ze opaliły mi się uszy, a to jednak wy ze mnie śmichy chichy robiliscie . No pięknie. Mareczku, to wiesz co, ja będę z kolanka ładował gości a Ty odłamkowym przyatakujesz . Aga, to ja sie jutro wysyłam DHLem (płatnosć przy odbiorze) .Marek, jak tam rodzinka na Rodos, bo ostatnio nie czytalem czy tam sie jeszcze pali czy juz się uspokoiło i Ty równiez ?czekam na przesyłkę... wyślij priorytetem... i owiń tą bąbelkową folią żebyś się nie poobijał w podróży :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agula Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2008 mariusz87 wrote:korel wrote:sawa-z-wawa wrote:Z tego co wiem artroskopie wykonuje się na sali operacyjnej w znieczuleniu miejscowym. Większość z nas miała operacje i nikt - przynajmniejmnie - nie pytal o szczepienia. Dlaczego mieli by cię zarazić żółtaczką. Jest to oczywiście mozliwe, ale takie niebezpieczeństwo grozi każdemu w szpitalu przy kazdym zabiegu. Uważam, nie nie nalezy panikować.Mnie przed każdym zabiegiem pytali o szczepienie, na szczeście mam, więc w ogóle z nimi nie dyskutuję. Jednak gdyby np. zwieźli Cię ze stoku - jak mnie - i od razu położyli na stół, bo stan jest dosyć poważny, to nikt Ci tego zabegu nie będzie przesuwał na później bo nie masz szczepień. Poza tym częśc osób którzy są operowani w nagłych przypadkach to w ogóle jest nietomna i pytanie ich o szczepienia nie ma sensu.Myślę że pytanie Twojego lekarza to zapobiegliwość, że nie mieć z Tobą przypadkiem problemu. Ale jestem z kolei pewien, że możesz z lekarzem się dogadać co do terminu ... tylko nie wiem czy próbowałeś Ja bym się zgodził na szczepienie tylko tyle, że wolne terminy są dopiero pod koniec września, a przez ten czas z kolanem może się zrobić gorzej dlatego nie bardzo chcę czekać, bo i kolano jest ważną sprawą i żółtaczka też, więc musiałem coś wybrać. Trudno ja będę ryzykował...Mariusz a chodzisz na rehabilitacje tego kolana?to na pewno pomaga na staw, rozgrzewa i rozciąga - po takiej serii ćwiczeń łatwiej zgina się kolano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz87 Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Na razie nie chodzę, lekarz nic mi o tym nie wspominał, żeby przed operacją chodzić na rehabilitację. Ćwiczenia wykonuję sam w domu, głównie na mięsień czterogłowy, którego jeszcze wczoraj nie mogłem napiąć. Dopiero wieczorem ten mięsień ruszył, a i zauważyłem, że opuchlizna troszkę zmalała. Na jutro jestem umówiony prywatnie z ortopedą może on coś zaleci...Moje kolano zgina się do około 90 stopni, potem już jest dość duży ból i jakby taki opór, że dalej nie mogę go zgiąć. Na razie wykonuję takie ćwiczenia:- Leżenie na plecach. Pod kolanem woreczek lub zwinięty ręcznik. Starać się wcisnąć ręcznik w podłoże.- Leżenie na plecach. Stopy oparte grzbietowo o ścianę. Wykonywać stopami silny nacisk na ścianę,jednocześnie dociskając kolana do podłoża. Tego jeszcze nie mogę wykonać bo boli trochę w kolanie jak tak robię:Leżenie na plecach. Unoszenie wyprostowanej kończyny lekko nad podłoże-wytrzymać ok.10 sekund,opuścić. Jak ćwiczenia jeszcze wykonywać na to kolano? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anita Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2008 nie martw się mariusz! bedzie ok! nic sie nie stanie!!!ja tez pojdę na operację wyjecia gwoździa bez tej szczepionki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agula Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2008 mariusz na mięsień czworogłowy - przy prostej leżącej nodze spróbuj oderwać piętę od podłoża - w tym ćwiczeniu nie jest najważniejsze owe oderwanie ale napinanie mięśni, ja jeszcze na kolano miałam - 10 -20 zginań nogi - w pozycji siedzącej na łóżku - szurasz sobie piętką po podłożu. albo pozycja siedząca - stopy na podłożu i prostujesz chorą nogę. pozdrawiam i jak najszybciej się rehabilituj na to nie jest nigdy za wcześnie :cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz87 Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2008 To szuranie stopą po podłodze też robię Dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł1661348179 Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Sluchajcie wrocilem ze szpitala po dynamizacji opisze wieczorem bo jestem zmeczony spedzilem w szpitalu 3 dni.Teraz musialem wyslac do ZUSU faxem ze nie moglem stawic sie na komisje ,bo sprawdzaja czy faktycznie choruje.DO wieczorka OPisze ze Szczegolami jak to bylo...POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł1661348179 Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2008 mariusz87 wrote:sawa-z-wawa wrote:mariusz87 wrote:A czy ktoś miał robioną artroskopię bez szczepienia przeciw żółtaczce? Rozmawiałem dziś z lekarzem to powiedział, że jak bez szczepienia to zabieg byłby 13 sierpnia, a jak ze szczepieniem to dużo później, bo szczepionki przyjmuje się w ciągu 6 tygodni. Nie wiem co robić czy bez szczepienia czy z, trochę te późne terminy mnie martwią...Z tego co wiem artroskopie wykonuje się na sali operacyjnej w znieczuleniu miejscowym. Większość z nas miała operacje i nikt - przynajmniejmnie - nie pytal o szczepienia. Dlaczego mieli by cię zarazić żółtaczką. Jest to oczywiście mozliwe, ale takie niebezpieczeństwo grozi każdemu w szpitalu przy kazdym zabiegu. Uważam, nie nie nalezy panikować.Dzięki trochę się uspokoiłem. Pytałem się w ośrodku zdrowia kiedy byłem szczepiony, znajoma pielęgniarka sprawdziła w kartotece i powiedziała, że byłem szczepiony w 2001 roku, i że teraz tych szczepionek się nie powtarza. Powiedziała też, że dla uspokojenia mogę wziąć jeszcze jedną dawkę ale to nie jest konieczne. Boję się zabiegu... ale bardziej tego że w przyszłości nie będę mógł normalnie chodzić. Myślałem, że po tych 3. tygodniach stanę na nogi i wrócę do domu w miarę o własnych siłach, no ale jeszcze muszę poczekać...Dzięki jeszcze raz Hejka nie musisz martwic sie zabiegu nic nie bedziesz czul zapewnie spedzisz w szpitalu 1-2 dni.Ten zabieg polega na tym ze nacinaja Tobie skurke i wprowadzaja laser rozkruszaja odlamek i bedziesz mial tylko dziurke.Znieczulenie ogolne znaczy w kregoslup,a zoltaczka wszedzie mozna sie zarazic wiec zarazenie tego typu zabiegu jest znikome POzdrawiam ,...Wieczorkiem napisze o dynamizacji.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korel Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2008 pol27 wrote:Sluchajcie wrocilem ze szpitala po dynamizacji opisze wieczorem bo jestem zmeczony spedzilem w szpitalu 3 dni.Teraz musialem wyslac do ZUSU faxem ze nie moglem stawic sie na komisje ,bo sprawdzaja czy faktycznie choruje.DO wieczorka OPisze ze Szczegolami jak to bylo...POzdrawiamA co Ty robiłeś tak długo w tym szpitalu przy dynamizacji ?Ja dynamizację przeżyłem wczoraj w Piekarach Trwało to max 2 minuty, znieczulenie miejscowe - zastrzyk pod kolanko, małe nacięcie i wykręcenie śrubki. Wszystko oglądałem, niewielki ból kiedy śrubka wychodziła z kości. Nawet głupiego Jasia nie trzeba było. Zaraz po zaszyciu do domu. Co prawda na sali operacyjnej i w "gustownej" białej sukience, ale zabieg żaden. Jedyne zalecenie żeby nieco uważać i nie skręcić nogą za bardzo w najbliższym czasie bo stabilizacja jest teraz słabsza, a przez 2-3 najbliższe dni odpuścić prowadzenie auta. Teraz rzeczywiście noga w miejscu po śrubce boli i nie moge jej obciążać jak dotąd, ale tak ma być. Przeżyjemy Chyba, że w ramach dynamizacji Tobie Pol powyciągali więcej żelastwa, albo pielęgniarki Ci podeszły, dlatego siedziałes tam aż 3 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korel Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2008 pgb1979 wrote:Hehehe... Ale na mnie usiedliście. Tez siedząc na basenie dziś myślałem ze opaliły mi się uszy, a to jednak wy ze mnie śmichy chichy robiliscie . No pięknie. Mareczku, to wiesz co, ja będę z kolanka ładował gości a Ty odłamkowym przyatakujesz . Aga, to ja sie jutro wysyłam DHLem (płatnosć przy odbiorze) .Marek, jak tam rodzinka na Rodos, bo ostatnio nie czytalem czy tam sie jeszcze pali czy juz się uspokoiło i Ty równiez ?Dzisiaj wrócili b.zadowoleni, pożary przysporzyły im więcej atrakcji niż strachu. Nawet jak siedzieli w nocy na walizkach przed hotelem. Udzielił im się grecki spokój, który przewiduje parę pożarów w sezonie Ten był silniejszy, ale kilkanaście samolotów gaśniczych, które przyleciały na pomoc załatwiło sprawę.Mnie może też gwóźdź wyleźć kolanem, bo od wczoraj po wykręceniu jednej śrubki teraz trzyma go u góry tylko druga śrubka w eliptycznym otworze, więc to może się poruszyć, bo jeszcze nie mam zrostu. Na szczeście może się ruszyć tylko parę milimetrów Ale mam zadanie coraz mocniej obciążąć nogę (jak za parę dni minie ból po samym wykręcaniu śruby), jednak ciągle mam chodzić o 2 kulach. U mnie jest jeszcze ryzyko, że te kości się nie zrosną tak szybko, więc mam zakaz poruszania się o jednej kuli. Za parę dni minie 6 miesięcy od wypadku i chodzenia z 2 laskami jednocześnie Mam nadzieję że sierpień będzie dla mnie miesiącem zrostu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł1661348179 Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2008 witajcie a wiec dynamizacja nic nie bolala jedynie zastrzyk miejscowy ,czulem jakby mi kolano mialo rozsadzic pozniej czulem ze srubka zaczyna bardziej przeszkadzac do tego dostalem zastrzyk jakis dozylnie wiec nic nie czulem, nie wspominajac ze nie wiedzialem kiedy zaszyli.A co porabilame to nie wiem robili mi badania ale ordynator kazal zostac dluzej.Wlasnie przeytalem z wypisu ze cel rozpoznania to bylo zlamanie kosci podudzia nogi prawej w trakcie ,leczenia a przeciesz mowili ze tylko chca srubke odkrecic bo kosc sie nie zalala i to owinno zalatwic sprawe, a pozniej napisano ze podjeto denamizacje nic nie rozumiem ,moze blad lekrza ukrywaja hmm...Kolejna niespodzianka byla ze ZUS przeslal mi zawiadomienie ze mam dzis stanac na komisji,ale juz to zalatwilem zadzwonilem i faxem kazali przeslal wypis aby bylo potwierdzenie,jak natrazie tyle pozdrawiam...noga bardziej boli oraz bardziej znow kuleje ma minac.Mam uwazac na noge bardziej nie schodzic schodami,nie kucac nie robic przysiadow i chodzic o kuli tylko jak dalej jade czy ide. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2008 HEJO! podglądam nasze forum, ale dopiero dziś mam chwilę, żeby się odezwać. Zaliczyłam dołka na komisji ZUS-owskiej. Trafiłam na bardzo "optymistycznego" lekarza, który oglądając moje ostatnie zdjęcie powiedział: no tak, będzie miała pani krótszą nogę! Nie muszę wam chyba opowiadać co przeżyłam... Czekam na decyzję kiedy i gdzie wyślą mnie do sanatorium. Na rehabilitacji ruchowej dowiaduję się codziennie o kolejnym "czymś", którego albo nie ma albo żle pracuje albo jest krzywe Daleka droga jeszcze przede mną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korel Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2008 lisiu wrote:HEJO!podglądam nasze forum, ale dopiero dziś mam chwilę, żeby się odezwać. Zaliczyłam dołka na komisji ZUS-owskiej. Trafiłam na bardzo "optymistycznego" lekarza, który oglądając moje ostatnie zdjęcie powiedział: no tak, będzie miała pani krótszą nogę! Nie muszę wam chyba opowiadać co przeżyłam... Czekam na decyzję kiedy i gdzie wyślą mnie do sanatorium. Na rehabilitacji ruchowej dowiaduję się codziennie o kolejnym "czymś", którego albo nie ma albo żle pracuje albo jest krzywe Daleka droga jeszcze przede mną...Wiesz, lekarze i rehabilitanci szukają nowych zleceń i klientów Dla nich każdy ma coś nie tak i pacjent już złapany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz87 Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2008 agula wrote:mariusz na mięsień czworogłowy - przy prostej leżącej nodze spróbuj oderwać piętę od podłoża - w tym ćwiczeniu nie jest najważniejsze owe oderwanie ale napinanie mięśni, ja jeszcze na kolano miałam - 10 -20 zginań nogi - w pozycji siedzącej na łóżku - szurasz sobie piętką po podłożu. albo pozycja siedząca - stopy na podłożu i prostujesz chorą nogę. pozdrawiam i jak najszybciej się rehabilituj na to nie jest nigdy za wcześnie :cool:Te ćwiczenia działają i to w bardzo szybkim tempie. Jeszcze wczoraj nie mogłem oderwać nogi od podłoża jak leżałem na łóżku. Dziś już jest dużo lepiej. Trochę poćwiczyłem, w sumie jakieś półtorej godziny w ciągu dnia z dużymi przerwami, żeby za bardzo nie wysilać nogi, ale poprawa jest i to znaczna.Czytając Wasze posty odnośnie artroskopii, trochę się uspokoiłem, może nie będzie tak źle, a chciałbym, żeby tylko na jednej operacji się skończyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agula Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2008 POl ja też mam w wypisie przy rozpoznaniu - złamanie trzonu kości piszczelowej i strzałkowej prawej w trakcie leczenia a przy leczeniu mam napisane - dynamizacja górna więc nie masz się czym martwić.ale faktycznie coś strasznie długo Cię trzymali w tym szpitalu. ja byłam 2 dni ale tylko dlatego że nie było sali, anestezjologa i odważnego kto będzie mnie wysłuchiwał przez bite 20 minut Lisiu gdzieś czytałam że człowiek po złamaniu może nawet nie odczuć tych kilku mm różnicy w długości nogi...Mariusz ja te ćwiczenia wykonywałam co godzinę :cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi