Paweł1661348179 Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 a moze wie kto jak sie wylicza swiadczenia 100% czy bede mial platne tyle samo co chorobowe czy wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imported_Polamaniec Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 pol27 wrote:WitajcieJestem juz po komisji zusowskiej.To nie była zadna formalnośc tylko sprawdzali czy swiadczenia rehabilitacyjne zostały mi przyznane słusznie,badanie zajęlo im to ponad godzine,Dostałem orzeczenie ze nie jestem zdolny do pracy i ze istnieja okolicznosci uzasadniajace ustalenia uprawnien do swiadczenia rehabilitacyjnego na okres 12 miesiecy oraz ze swiadczenia reh.pozostaja w zwiazku wypadkiem przy pracy.Czyli uznali mi wypadek przy pracy i bede mial płacone 100%? Dobrze rozumiem?Przeszedlem trzy komisje mam juz dosyc ZUsu jedna komisja byla zaoczna a dwie komisje osobiscie bylem ,nikomu nie zycze przechodzenia tyle drogi za tym wszystkim .PozdrawiamPol27 ... ja byłam na jednej komisji ZUS-owskiej i niby było OK ... ale ... czułam sie jakbym wymuszała na nich cokolwiek dlatego zastanawiam sie nad złożeniem ponownego wniosku o przyznanie świadczenia rehabilitacyjnego. Ale chyba złoże- najwyżej przyznają mi tylko miesiąc albo i wcale nie. Nie wiem od czego to zalezy. Czy to że chodze o kuli i utykam ma znaczenie że nadaje sie do podjęcia pracy czy jeszcze nie ? Nie wiem jeszcze co lekarz mi napisze we wniosku. Pewnie to że jestem w trakcie rehabilitacji i o kuli chodze i chyba nic więcej nie wymyśli. No ale jakby co to napisze ))Pol27 .. to teraz możesz spać spokojnie a po 12 miesiącach to już chyba będziesz jak nowy jeszcze zaległy urlop sobie odbierzesz to ... łomatko .. to ponad 12 miesiecy wolnego Ci wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł1661348179 Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 tak patrza na to ze chodzisz o kuli i patrza jaki zawod masz jak zwrocilem uwage ile ma sie lat płeć itp.No ja sie ciesze bede mial juz swiety spokoj ,ale czy urlop wykorzystam to nie wiem bo jesli mnie pracodawca zwolni po trzech miesiacach bo czytałem na necie ze moze tak zrobic jesli moja zdolnosc trwa wiecej niz 3 miesiace to zwroci mi kase za urlop a sie uzbierało bedzie razem z około 50 dni.Powiedz ze Cie boli,puchnie i masz problem z poruszaniem sie.Ja trafiłem na troszke zołze z ZUSU bo wezwala drugiego lekarza orzecznika chyba i dyskutowali około 35 minut zanim mi decyzje dali,wiec siedzialem na korytarzy jak na sciecie głowy.Zapytałem sie czy moge dostać rehabilitacje z prewerencji rentowej ,powiedziala ze oczywiscie ze tak tylko aby lekarz napisał co nie co to dostane,a ja nie chce ich rehabilitacji bo znow komisja i tak dalej .Poprostu mam dosyc słowa ZUs i chce miec juz znimi swiety spokoj!!!!!!chce odpoczac zrehabilitowac sie i nie myslec o nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belka Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 pol27 wrote: a moze wie kto jak sie wylicza swiadczenia 100% czy bede mial platne tyle samo co chorobowe czy wiecej. będzie więcej ale nie spodziewaj się kokosów ,zależy to od wskaźnika waloryzacji na dany kwartał (dane te podaje GUS ) chodzi o to w jakim miesiącu przypada 1 szy dzień przyznanego świadczenia reh. w moim przypadku było to więcej o 90 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alakali Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 pol27 wrote: tak patrza na to ze chodzisz o kuli i patrza jaki zawod masz jak zwrocilem uwage ile ma sie lat płeć itp.No ja sie ciesze bede mial juz swiety spokoj ,ale czy urlop wykorzystam to nie wiem bo jesli mnie pracodawca zwolni po trzech miesiacach bo czytałem na necie ze moze tak zrobic jesli moja zdolnosc trwa wiecej niz 3 miesiace to zwroci mi kase za urlop a sie uzbierało bedzie razem z około 50 dni.Powiedz ze Cie boli,puchnie i masz problem z poruszaniem sie.Ja trafiłem na troszke zołze z ZUSU bo wezwala drugiego lekarza orzecznika chyba i dyskutowali około 35 minut zanim mi decyzje dali,wiec siedzialem na korytarzy jak na sciecie głowy.Zapytałem sie czy moge dostać rehabilitacje z prewerencji rentowej ,powiedziala ze oczywiscie ze tak tylko aby lekarz napisał co nie co to dostane,a ja nie chce ich rehabilitacji bo znow komisja i tak dalej .Poprostu mam dosyc słowa ZUs i chce miec juz znimi swiety spokoj!!!!!!chce odpoczac zrehabilitowac sie i nie myslec o nich. Pol jak juz masz świadczenie na 12 m-cy ,to dobrze radze ci daj sobie spokój z rehabilitacją w ramach prewencji.Tam wszystkich uzdrawiaja i mógłbys mieć faktycznie nastepna komisję,ponieważ z sanatorium wypis idzie do zusu i jakby ci napisali ,ze jestes zdolny a w większości przypadókw tak pisza,to zus miałby prawo zrobić ponowną komisję i cie odwołac.Mnie np uzdrowili.Jak wróciłam z sanatorium to wiózł mnie taryfiasz ,który tez był w sanatorium na prewencji i wyobraz sobie,że zabrali mu całkowicie rentę powypadkową 100%.Tak więc siedź teraz sobie cichutko i nie wychylaj się i rehabilituj sie na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alakali Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 Belka wrote: pol27 wrote: a moze wie kto jak sie wylicza swiadczenia 100% czy bede mial platne tyle samo co chorobowe czy wiecej. będzie więcej ale nie spodziewaj się kokosów ,zależy to od wskaźnika waloryzacji na dany kwartał (dane te podaje GUS ) chodzi o to w jakim miesiącu przypada 1 szy dzień przyznanego świadczenia reh. w moim przypadku było to więcej o 90 zl O ta wiadomość też mi się przyda.Ja prawdopodobnie dostanę już po niedzieli za 1 m-c.Świadczenie skończyło mi się 11 listopada a komisję miałam 12. Pol na obliczenie świadczenia musiałam złożyć ponownie papiery o zarobkach Z3.Podejżewam ,że też cie poproszą o złożenie Z 3 i firma musi to wypełnic. No i nadal czekam na kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alakali Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 pol27 wrote:tak patrza na to ze chodzisz o kuli i patrza jaki zawod masz jak zwrocilem uwage ile ma sie lat płeć itp.No ja sie ciesze bede mial juz swiety spokoj ,ale czy urlop wykorzystam to nie wiem bo jesli mnie pracodawca zwolni po trzech miesiacach bo czytałem na necie ze moze tak zrobic jesli moja zdolnosc trwa wiecej niz 3 miesiace to zwroci mi kase za urlop a sie uzbierało bedzie razem z około 50 dni.Powiedz ze Cie boli,puchnie i masz problem z poruszaniem sie.Ja trafiłem na troszke zołze z ZUSU bo wezwala drugiego lekarza orzecznika chyba i dyskutowali około 35 minut zanim mi decyzje dali,wiec siedzialem na korytarzy jak na sciecie głowy.Zapytałem sie czy moge dostać rehabilitacje z prewerencji rentowej ,powiedziala ze oczywiscie ze tak tylko aby lekarz napisał co nie co to dostane,a ja nie chce ich rehabilitacji bo znow komisja i tak dalej .Poprostu mam dosyc słowa ZUs i chce miec juz znimi swiety spokoj!!!!!!chce odpoczac zrehabilitowac sie i nie myslec o nich.Pol jeżeli jesteś w dobrych układach z szefostwem to poproś o urlop bezpłatny na czas świadczenia reh.Niektórzy tak praktykują. W przypadku rozwiązania umowy o pracę ,zakład musi wypłacić ci ekwiwalent za urlop.W przypadku pójścia na urlop bezpłatny,urlop wyp. też powinien być wykorzystany,czyli w twoim przypadku powinien być ekwiwalent.A propos tłumaczenia lekarzowi na komisji co mi dolega,ja trafiłam na taką zołzę, że nawet odpowiedziała,że rehabilitacja to moja sprawa i tylko był 1 m-c na sanatorium. To wszystko zależy od tego czy trafi się na człowieka czy na robocoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł1661348179 Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 alakali wrote:pol27 wrote:tak patrza na to ze chodzisz o kuli i patrza jaki zawod masz jak zwrocilem uwage ile ma sie lat płeć itp.No ja sie ciesze bede mial juz swiety spokoj ,ale czy urlop wykorzystam to nie wiem bo jesli mnie pracodawca zwolni po trzech miesiacach bo czytałem na necie ze moze tak zrobic jesli moja zdolnosc trwa wiecej niz 3 miesiace to zwroci mi kase za urlop a sie uzbierało bedzie razem z około 50 dni.Powiedz ze Cie boli,puchnie i masz problem z poruszaniem sie.Ja trafiłem na troszke zołze z ZUSU bo wezwala drugiego lekarza orzecznika chyba i dyskutowali około 35 minut zanim mi decyzje dali,wiec siedzialem na korytarzy jak na sciecie głowy.Zapytałem sie czy moge dostać rehabilitacje z prewerencji rentowej ,powiedziala ze oczywiscie ze tak tylko aby lekarz napisał co nie co to dostane,a ja nie chce ich rehabilitacji bo znow komisja i tak dalej .Poprostu mam dosyc słowa ZUs i chce miec juz znimi swiety spokoj!!!!!!chce odpoczac zrehabilitowac sie i nie myslec o nich.Pol jeżeli jesteś w dobrych układach z szefostwem to poproś o urlop bezpłatny na czas świadczenia reh.Niektórzy tak praktykują. W przypadku rozwiązania umowy o pracę ,zakład musi wypłacić ci ekwiwalent za urlop.W przypadku pójścia na urlop bezpłatny,urlop wyp. też powinien być wykorzystany,czyli w twoim przypadku powinien być ekwiwalent.A propos tłumaczenia lekarzowi na komisji co mi dolega,ja trafiłam na taką zołzę, że nawet odpowiedziała,że rehabilitacja to moja sprawa i tylko był 1 m-c na sanatorium. To wszystko zależy od tego czy trafi się na człowieka czy na robocoba.dziękuje za info ale pracodawca nie pojdzie ze mna na zadny układ wiec nie mam po co dyskutowac,a co do wyplaty swiadczen to płaci mi jeszcze pracodawca mi to bez roznicy czy zwolnia czy nie poniewaz znajde sobie cos innego.A jesli chodzi o druk to nie bede musial wypelniac. pracodawca odrazu jak slyszelm przesyla jesli nie chce dalej placic swiadczenia jak rozwiazuje umowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł1661348179 Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 pol27 wrote:alakali wrote:pol27 wrote:tak patrza na to ze chodzisz o kuli i patrza jaki zawod masz jak zwrocilem uwage ile ma sie lat płeć itp.No ja sie ciesze bede mial juz swiety spokoj ,ale czy urlop wykorzystam to nie wiem bo jesli mnie pracodawca zwolni po trzech miesiacach bo czytałem na necie ze moze tak zrobic jesli moja zdolnosc trwa wiecej niz 3 miesiace to zwroci mi kase za urlop a sie uzbierało bedzie razem z około 50 dni.Powiedz ze Cie boli,puchnie i masz problem z poruszaniem sie.Ja trafiłem na troszke zołze z ZUSU bo wezwala drugiego lekarza orzecznika chyba i dyskutowali około 35 minut zanim mi decyzje dali,wiec siedzialem na korytarzy jak na sciecie głowy.Zapytałem sie czy moge dostać rehabilitacje z prewerencji rentowej ,powiedziala ze oczywiscie ze tak tylko aby lekarz napisał co nie co to dostane,a ja nie chce ich rehabilitacji bo znow komisja i tak dalej .Poprostu mam dosyc słowa ZUs i chce miec juz znimi swiety spokoj!!!!!!chce odpoczac zrehabilitowac sie i nie myslec o nich.Pol jeżeli jesteś w dobrych układach z szefostwem to poproś o urlop bezpłatny na czas świadczenia reh.Niektórzy tak praktykują. W przypadku rozwiązania umowy o pracę ,zakład musi wypłacić ci ekwiwalent za urlop.W przypadku pójścia na urlop bezpłatny,urlop wyp. też powinien być wykorzystany,czyli w twoim przypadku powinien być ekwiwalent.A propos tłumaczenia lekarzowi na komisji co mi dolega,ja trafiłam na taką zołzę, że nawet odpowiedziała,że rehabilitacja to moja sprawa i tylko był 1 m-c na sanatorium. To wszystko zależy od tego czy trafi się na człowieka czy na robocoba.dziękuje za info ale pracodawca nie pojdzie ze mna na zadny układ wiec nie mam po co dyskutowac,a co do wyplaty swiadczen to płaci mi jeszcze pracodawca mi to bez roznicy czy zwolnia czy nie poniewaz znajde sobie cos innego.A jesli chodzi o druk to nie bede musial wypelniac. pracodawca odrazu jak slyszelm przesyla jesli nie chce dalej placic swiadczenia jak rozwiazuje umowe.a pisze ze mi bez roznicy czy zwolni czy nie bo stara moja ekipa zrezygnowala z pracy zrobilo sie strasznie wiec dlatego tak pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belka Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 alakali, to faktycznie masz pecha ... nie myślałaś żeby się odwołać ,inny lekarz inna decyzja ... przecież to skandal ,wiadomo ze po złamaniu długo dochodzi się do siebie ,pewnie ta zołza nie wie co to znaczy ,albo i stara panna bez faceta ..Jak już to ewentualnie tylko na 3 miesiące ,taka jest praktyka ale ze tyl;ko na 1 miesiąc szok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belka Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 Pol,masz racje ,u mnie było tak ,umowę miałam do końca roku ,w październiku by wypadek przy pracy ,zwolnienie l4 ,wiec oczywiste ze do pracy szybko bym nie wróciła ,umowy mi nie przedłużyli (wszystko z godnie z prawem ) zapłacili ekwiwalent za niewykorzystany urlop i do widzeniaZgodnie z ustawą po ustaniu zatrudnienia świadczenia wypłaca ZUS ,co miesiąc listonosz przynosi kasę (nie ma żadnych opóźnień ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł1661348179 Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 Belka wrote:Pol,masz racje ,u mnie było tak ,umowę miałam do końca roku ,w październiku by wypadek przy pracy ,zwolnienie l4 ,wiec oczywiste ze do pracy szybko bym nie wróciła ,umowy mi nie przedłużyli (wszystko z godnie z prawem ) zapłacili ekwiwalent za niewykorzystany urlop i do widzeniaZgodnie z ustawą po ustaniu zatrudnienia świadczenia wypłaca ZUS ,co miesiąc listonosz przynosi kasę (nie ma żadnych opóźnień )no ja mam umowe do 2011 ale naprawde mi to obojetne czy zrezygnuja czy nie poco mam wracac gdzies gdzie bede sie zle sie czul.Wtedy co byłem w pracy przez pomyłke w pażdzierniku strasznie jest ,nie chce sie juz meczyc ......ale co bedzie to bedzie hehehe nic nie trace i nic nie zyskam .Chciasz sadze ze cennych pracowników oszczedzaja ....ale przestalo mi sie juz podobac czlowiek zmiennym jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belka Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 pol27 wrote:Belka wrote:Pol,masz racje ,u mnie było tak ,umowę miałam do końca roku ,w październiku by wypadek przy pracy ,zwolnienie l4 ,wiec oczywiste ze do pracy szybko bym nie wróciła ,umowy mi nie przedłużyli (wszystko z godnie z prawem ) zapłacili ekwiwalent za niewykorzystany urlop i do widzeniaZgodnie z ustawą po ustaniu zatrudnienia świadczenia wypłaca ZUS ,co miesiąc listonosz przynosi kasę (nie ma żadnych opóźnień )no ja mam umowe do 2011 ale naprawde mi to obojetne czy zrezygnuja czy nie poco mam wracac gdzies gdzie bede sie zle sie czul.Wtedy co byłem w pracy przez pomyłke w pażdzierniku strasznie jest ,nie chce sie juz meczyc ......ale co bedzie to bedzie hehehe nic nie trace i nic nie zyskam .Chciasz sadze ze cennych pracowników oszczedzaja ....ale przestalo mi sie juz podobac czlowiek zmiennym jestMają prawo po 3 miesiącach na rehabilitacyjnym cie zwolnic ,ważne ze się tym nie dołujesz ,ja teraz mam na początku stycznia komisje ,zobaczymy jak będzie..coś mi się wydaje ze już mi nie przedłużą .. mówi się o tym głośno ze będą ucinać komu tylko się da ...nie ważne ze chodzisz jak paralityk ale ważne ze dychasz (smiech)i rękoma ruszaszpo tych swiadzceniach należy się płatny zasiłek dla bezrobotnych i niech szukają pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł1661348179 Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 Belka wrote:pol27 wrote:Belka wrote:Pol,masz racje ,u mnie było tak ,umowę miałam do końca roku ,w październiku by wypadek przy pracy ,zwolnienie l4 ,wiec oczywiste ze do pracy szybko bym nie wróciła ,umowy mi nie przedłużyli (wszystko z godnie z prawem ) zapłacili ekwiwalent za niewykorzystany urlop i do widzeniaZgodnie z ustawą po ustaniu zatrudnienia świadczenia wypłaca ZUS ,co miesiąc listonosz przynosi kasę (nie ma żadnych opóźnień )no ja mam umowe do 2011 ale naprawde mi to obojetne czy zrezygnuja czy nie poco mam wracac gdzies gdzie bede sie zle sie czul.Wtedy co byłem w pracy przez pomyłke w pażdzierniku strasznie jest ,nie chce sie juz meczyc ......ale co bedzie to bedzie hehehe nic nie trace i nic nie zyskam .Chciasz sadze ze cennych pracowników oszczedzaja ....ale przestalo mi sie juz podobac czlowiek zmiennym jestMają prawo po 3 miesiącach na rehabilitacyjnym cie zwolnic ,ważne ze się tym nie dołujesz ,ja teraz mam na początku stycznia komisje ,zobaczymy jak będzie..coś mi się wydaje ze już mi nie przedłużą .. mówi się o tym głośno ze będą ucinać komu tylko się da ...nie ważne ze chodzisz jak paralityk ale ważne ze dychasz (smiech)i rękoma ruszaszpo tych swiadzceniach należy się płatny zasiłek dla bezrobotnych i niech szukają pracy tego nie wiedzialem ze sie nalazy platny zasilek to fajnie czyli do roku mam sobie doliczyc 6 miesiecy jeszcze heheh .Nie dołuje sie bo widze w pracy jak garstka znajomych sie meczy a pracuje w handlu szefostwo mamy do dupy i tak wogole to szkoda gadac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł1661348179 Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 a jeszcze mam jedno pytanie jesli zlamalem noge w kwietniu to na zasilku rehabilitacyjnym jesli byl wskaznik z zusu 109,7 to mi je podwyzsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belka Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 Jeszce zgarniemy odszkodowanie i na Majorke (smiech) wypoczywać ,a wiesz ze lekarz może orzec ;0; uszczerbku na zdrowiu ,motywując tym ze noga się już ładnie zrosła ,takie przypadki tez bywają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belka Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 pol27 wrote: a jeszcze mam jedno pytanie jesli zlamalem noge w kwietniu to na zasilku rehabilitacyjnym jesli byl wskaznik z zusu 109,7 to mi je podwyzsza? pol liczy się od dnia do kiedy kończył ci się zasiłek chorobowy ,po 182 ,zobacz w jakim to było miesiącu ,jest ciągłość nawet gdy są opóźnienia to i tak swiadzcenie jest liczone od dnia wyczerpania zasiłku chorobowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belka Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 Belka wrote: pol27 wrote: a jeszcze mam jedno pytanie jesli zlamalem noge w kwietniu to na zasilku rehabilitacyjnym jesli byl wskaznik z zusu 109,7 to mi je podwyzsza? pol liczy się od dnia do kiedy kończył ci się zasiłek chorobowy ,po 182 ,zobacz w jakim to było miesiącu ,jest ciągłość nawet gdy są opóźnienia to i tak swiadzcenie jest liczone od dnia wyczerpania zasiłku chorobowego jeśli wskaźnik przekracza 100% zawsze jest waloryzacja o to co jest ponad 100 jeśli jest 109,7 to będzie więcej o 9,7% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł1661348179 Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 Belka wrote: Belka wrote: pol27 wrote: a jeszcze mam jedno pytanie jesli zlamalem noge w kwietniu to na zasilku rehabilitacyjnym jesli byl wskaznik z zusu 109,7 to mi je podwyzsza? pol liczy się od dnia do kiedy kończył ci się zasiłek chorobowy ,po 182 ,zobacz w jakim to było miesiącu ,jest ciągłość nawet gdy są opóźnienia to i tak swiadzcenie jest liczone od dnia wyczerpania zasiłku chorobowego jeśli wskaźnik przekracza 100% zawsze jest waloryzacja o to co jest ponad 100 jeśli jest 109,7 to będzie więcej o 9,7% ale jak bylo naliczane chorobowe tez naliczyli te 9,7%.Wogole na jakiej podstawie to licza ja mam np wszystkie odcinki wyplat i bym chcial sam policzyc.A takze sadze ze zaklad pracy troszke mnie okatowal.Bo ja sie pytalem czy placa mi wypadkowe 100% A Oni na to ze to nie beda pełne 100% wiec moge to jakos sprawdzic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anita Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 a jak to jest, jezeli zostało przyznane mi świadczenie na poł roku, to jaka jest procedura pzedłuzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belka Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 anita wrote:a jak to jest, jezeli zostało przyznane mi świadczenie na poł roku, to jaka jest procedura pzedłuzenia?Na decyzji z ZUS będzie data kiedy świadczenie się kończy ,jeśli nadal będziesz się czuła nie zdolna do pracy to na 6 tygodni przed tą datą składasz wniosek z drukiem N9 do zusu ,wystarczy powiedzieć ze to jest kontynuacja ,one już same wpiszą (bo jako takiego wniosku o przedłużenie nie ma ) wtedy czekasz na komisje,powiadomią listownie tak jak za pierwszym razemNie ma co liczyć na zakład pracy lepiej samemu to zanieść i mieć pewność ze wszystko gra i jest ciągłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anita Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 dzieki:*, obcykana jesteś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belka Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 anita wrote: dzieki:*, obcykana jesteś ehhhhh:) wiem to z własnego doświadczenia ,wszyscy połamańcy to wielka rodzina :)i trzeba się wymieniać doświadczeniem jest tyle przepisów ....kruczków ze czasem nie wiadomo o co chodzi ,a nie ma to jak napisze się prosto i po ludzku ,każdy zrozumie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł1661348179 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 alakali wrote: pol27 wrote: tak patrza na to ze chodzisz o kuli i patrza jaki zawod masz jak zwrocilem uwage ile ma sie lat płeć itp.No ja sie ciesze bede mial juz swiety spokoj ,ale czy urlop wykorzystam to nie wiem bo jesli mnie pracodawca zwolni po trzech miesiacach bo czytałem na necie ze moze tak zrobic jesli moja zdolnosc trwa wiecej niz 3 miesiace to zwroci mi kase za urlop a sie uzbierało bedzie razem z około 50 dni.Powiedz ze Cie boli,puchnie i masz problem z poruszaniem sie.Ja trafiłem na troszke zołze z ZUSU bo wezwala drugiego lekarza orzecznika chyba i dyskutowali około 35 minut zanim mi decyzje dali,wiec siedzialem na korytarzy jak na sciecie głowy.Zapytałem sie czy moge dostać rehabilitacje z prewerencji rentowej ,powiedziala ze oczywiscie ze tak tylko aby lekarz napisał co nie co to dostane,a ja nie chce ich rehabilitacji bo znow komisja i tak dalej .Poprostu mam dosyc słowa ZUs i chce miec juz znimi swiety spokoj!!!!!!chce odpoczac zrehabilitowac sie i nie myslec o nich. Pol jak juz masz świadczenie na 12 m-cy ,to dobrze radze ci daj sobie spokój z rehabilitacją w ramach prewencji.Tam wszystkich uzdrawiaja i mógłbys mieć faktycznie nastepna komisję,ponieważ z sanatorium wypis idzie do zusu i jakby ci napisali ,ze jestes zdolny a w większości przypadókw tak pisza,to zus miałby prawo zrobić ponowną komisję i cie odwołac.Mnie np uzdrowili.Jak wróciłam z sanatorium to wiózł mnie taryfiasz ,który tez był w sanatorium na prewencji i wyobraz sobie,że zabrali mu całkowicie rentę powypadkową 100%.Tak więc siedź teraz sobie cichutko i nie wychylaj się i rehabilituj sie na miejscu. noja zamierzam cichutko siedziec i nie chce juz nic od Zusu,tylko sie teraz zastanawiam kto mi pozniej wypelni druk n-9.XCzy moge isc do lekarza prywatnego aby mi wypelnil ?Bo do leczacego nie chce isc bo zrezygnowalem .A mam cala dokumentacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imported_Polamaniec Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Tak sobie czytam o tych komisjach ZUS-owskich i pomyslalam sobie że takim orzecznikiem powinna zostać osoba która przeszła jakiekolwiek złamanie i miałaby chociaż jako takie pojęcia jak to jest dochodzić po złamaniu, przechodzić wszystkie rehabilitacje, albo po zabiegu rehabilitacji pójść jeszcze tego samego dnia do pracy.Jak tak czytam ... to zastanawiam sie cały czas nad złożeniem wniosku o przedłuzenie świadczenia rehabilitacyjnego. W mojej firmie czekają na mnie z utęsknieniem i doczekać sie nie mogą kiedy wrócę- ale ja nie za bardzo czuje się na siłach aby już wrócić. Swiadczenie konczy mi się chyba jak dobrze pamiętam 23 stycznia- więc niemal już musze intensywnie myśleć nad złożeniem wniosku. I już sama nie wiem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belka Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Pol może wydać ci się ze to nie było 100% dlatego ze przy swiadzceniach chorobowych nie odlicza się kosztów uzyskania ani kwoty wolnej od podatku ,zabierają bite 19 % podatku ,bo przy wynagrodzeniu ten podatek wchodzi w koszta i praktycznie odciągają tylko zaliczkę na podatekJeśli nie masz pewności czy zakład dobrze ci naliczył możesz sprawdzić ,postaram się prosto ,bo to troszkę pokręconepisałeś ze masz wszystkie paski wynagrodzeń ,zlicz to razem (jeśli wyszło ci 12 miesięcy) to tylko te ,jeśli mniej to tyle ile masz do dnia w którym poszles na chorobowepodziel przez te miesiące za które dostałeś wynagrodzenie (wszystko liczysz to co masz brutto) wyjdzie ci kwota (to będzie średnia twoich zarobków )od tego trzeba obliczyć podstawę wymiaru do obliczenia zasiłku chorobowego czyli odjąć składki na ubezpieczenie społeczne te które pokrywa pracownik i tu się troszkę kąp likujebo do końca roku 2007 było to 15,71%od 2008 to 13.71%teraz napisze na przykładzie będzie łatwiejjeśli średnia zarobków brutto wyszła np.1241-15.71%(w roku 2007)=1046 to jest podstawa wymiaru 100%od tego odliczyć podatek 19% i netto wychodzi 847 zlpodobnie oblicza się swiadzcenie rehabilitacyjnepodstawa wymiaru 1046 x 109,7%(wskaźnik )=1147-19% podatku ,netto do wypłaty 929zl gdy jest z ogólnego stanu zdrowiaw pierwszym kwartale jest 90%podstawa wymiaru 1046x 109,7=1147x90%=1032-19%podatku ,netto do wypłaty 836zlw następnych miesiącach 75%1147x75%-19% podatkuswiadzcenie rehabilitacyjne rewaloryzuje się tylko raz ,na samym początkuw3 kwartale 2008 r wskaźnik wynosił 110,4%w 4 kwartale 2008-101,8% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł1661348179 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Belka wrote:Pol może wydać ci się ze to nie było 100% dlatego ze przy swiadzceniach chorobowych nie odlicza się kosztów uzyskania ani kwoty wolnej od podatku ,zabierają bite 19 % podatku ,bo przy wynagrodzeniu ten podatek wchodzi w koszta i praktycznie odciągają tylko zaliczkę na podatekJeśli nie masz pewności czy zakład dobrze ci naliczył możesz sprawdzić ,postaram się prosto ,bo to troszkę pokręconepisałeś ze masz wszystkie paski wynagrodzeń ,zlicz to razem (jeśli wyszło ci 12 miesięcy) to tylko te ,jeśli mniej to tyle ile masz do dnia w którym poszles na chorobowepodziel przez te miesiące za które dostałeś wynagrodzenie (wszystko liczysz to co masz brutto) wyjdzie ci kwota (to będzie średnia twoich zarobków )od tego trzeba obliczyć podstawę wymiaru do obliczenia zasiłku chorobowego czyli odjąć składki na ubezpieczenie społeczne te które pokrywa pracownik i tu się troszkę kąp likujebo do końca roku 2007 było to 15,71%od 2008 to 13.71%teraz napisze na przykładzie będzie łatwiejjeśli średnia zarobków brutto wyszła np.1241-15.71%(w roku 2007)=1046 to jest podstawa wymiaru 100%od tego odliczyć podatek 19% i netto wychodzi 847 zlpodobnie oblicza się swiadzcenie rehabilitacyjnepodstawa wymiaru 1046 x 109,7%(wskaźnik )=1147-19% podatku ,netto do wypłaty 929zlgdy jest z ogólnego stanu zdrowiaw pierwszym kwartale jest 90%podstawa wymiaru 1046x 109,7=1147x90%=1032-19%podatku ,netto do wypłaty 836zlw następnych miesiącach 75%1147x75%-19% podatkuswiadzcenie rehabilitacyjne rewaloryzuje się tylko raz ,na samym początkuw3 kwartale 2008 r wskaźnik wynosił 110,4%w 4 kwartale 2008-101,8%coś tam skumałem ale zobacze zapytam sie ze znajomych bo ktos ma cos z ksiegwscia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł1661348179 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Połamaniec wrote:Tak sobie czytam o tych komisjach ZUS-owskich i pomyslalam sobie że takim orzecznikiem powinna zostać osoba która przeszła jakiekolwiek złamanie i miałaby chociaż jako takie pojęcia jak to jest dochodzić po złamaniu, przechodzić wszystkie rehabilitacje, albo po zabiegu rehabilitacji pójść jeszcze tego samego dnia do pracy.Jak tak czytam ... to zastanawiam sie cały czas nad złożeniem wniosku o przedłuzenie świadczenia rehabilitacyjnego. W mojej firmie czekają na mnie z utęsknieniem i doczekać sie nie mogą kiedy wrócę- ale ja nie za bardzo czuje się na siłach aby już wrócić. Swiadczenie konczy mi się chyba jak dobrze pamiętam 23 stycznia- więc niemal już musze intensywnie myśleć nad złożeniem wniosku. I już sama nie wiem ...a jak t o jest jesli konczymy swiadczenie rehabilitacyjne to odrazu wracamy juz do pracy? Tylko idziemy do lekarza na badanie profilaktyczne i On nam wystawia zdolnosc do pracy>??/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belka Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Pol 27,wydaje mi się ze jednak będziesz musiał się wybrać do lekarza prowadzącego ,raz na jakiś czas ,żeby mieć jakieś wpisy poprosić o skierowanie na rehabilitacje .. zawsze to będzie już odnotowane ..raz ze ZUS może cie skontrolować a dwa po świadczeniu musi ci wypisać druk N9 Z wpisem LECZENIE I REHABILITACJA ZOSTAŁA ZAKOŃCZONA a to jest podstawa do tego by otrzymać jednorazowe odszkodowanie z tytułu wypadku przy pracy ,jakby nie było to wypłaca ZUS (tez stajesz na komisje )rożnie to może być może się okazać ze po roku coś będzie nie tak to wtedy skierują cie na rentę wypadkową (jeśli jest to związane z wypadkiem nie musisz wykazać lat pracy ) wiec warto aby były jakiekolwiek wpisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł1661348179 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Belka wrote:Pol 27,wydaje mi się ze jednak będziesz musiał się wybrać do lekarza prowadzącego ,raz na jakiś czas ,żeby mieć jakieś wpisy poprosić o skierowanie na rehabilitacje .. zawsze to będzie już odnotowane ..raz ze ZUS może cie skontrolować a dwa po świadczeniu musi ci wypisać druk N9 Z wpisem LECZENIE I REHABILITACJA ZOSTAŁA ZAKOŃCZONA a to jest podstawa do tego by otrzymać jednorazowe odszkodowanie z tytułu wypadku przy pracy ,jakby nie było to wypłaca ZUS (tez stajesz na komisje )rożnie to może być może się okazać ze po roku coś będzie nie tak to wtedy skierują cie na rentę wypadkową (jeśli jest to związane z wypadkiem nie musisz wykazać lat pracy ) wiec warto aby były jakiekolwiek wpisy wiec jest tak chodze do innego lekarza, a rehabilitacje zleca mi lekarz rehabilitant.tylko u mnie byl taki problem ze wczesniej jego kolega zakonczyl rehabilitacje i leczenie i wtedy sie okazalo ze mam swiadczenie rehabilitacyjne.Ale jak mowisz pojde do lekarza na kontrol w lutym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi