anita Opublikowano 19 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 sportowiec 17, podstawa to cierpliwosc, wiem ze dla świeżego połamańca to dramat jakis jest ale z perspektywy czasu inaczej na to spojrzysz, ja rok po operacji jestem i dopiero usuneli mi tylko 2 srubki, bylo to ok 3 tyg temu a noga mnie dalej boli.( ok 8 miesiecy chodzilam o kulach) co do stopy to tez tak mialam, ale w miarę cwiczeń bedzie coraz lepiej, ja do tej pory nie naciągam w 100%;/, grunt to trafic od razu na dobrego lekarza co w miare szybko bedzie kazał obciażac, . czytaj forum i ogladaj zdjecia na www.polamancy.pl, teraz i tak masz duzo czasu wolnego:) pozdrawiam i nie martw sie:) sportowiec, skad jesteś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sportowiec17 Opublikowano 19 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 anita wrote: sportowiec, skad jesteś?? woj. Świętokrzyskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belka Opublikowano 19 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 sportowiec17 ,każde złamanie jest podobne ,lamie się piszczel i trach... u jednych skośnie u drugich z przemieszczeniem ,spiralnie ,z odłamami lub bez ....ale każdemu inaczej się zrastaTy z nas jesteś w najlepszej sytuacji ,chodzi mi o wiek .. masz 17 lat ,nawet się nie obejrzysz a już będzie zroscik zobaczysz Co do opuchlizny to smaruj sobie jakimś żelem np z żywokostu ,Lioton1000,Aescin.. jak najczęściej ruszaj stawem skokowym ,góra w dol,na boki do granicy bóluNie bardzo wiem jakie masz zespolenie ,piszesz o płytce ,nie mam pojęcia jak się nią zespala kość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belka Opublikowano 19 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 pgb1979 wrote:Belka wrote:anita wrote:no to ja tak samo, tyle ze ja gipsu nie mialam tylko druty świeże i rany, a w tym roku jestem dopiero co po dynamizacji i tez noga boli i kuleje:(może i dobrze ze nie mam tych gwoździ co wy a złamanie tez było paskudne skośno spiralne ,ale zespolili mi 2 gwoździami blisko skosu złamania a drugi deczko wyżej ,ściągnęli do kości byłam u kilku lekarzy i każdy chwalił ze tak ładnie nózia jest złożonaa wy się tak meczycie z tymi gwoździkami coś wam tam usuwają ,później dopiero ten drut ,ból kolana ...Ja tam sie ciesz ze taką metodą mi robili, natomiast co do męczenia to pamiętaj, nikt nie odkryje kart do konca, bo moze po forum kęcą się wysłannicy ZUSowscy albo z PZU A tak na powaznie to po nie całych 4 miesiącach od złamania zatańczyłem u przyjaciół na weselu, więc sama widzisz, że to zalezy od organizmu i od tego jak złozyli lekarze.pgb1979 ale mnie wystraszyłeś tymi wysłannikami ZUS i PZU ,niech czytają może ktoś zrozumie jak się meczymymasz racje zależy od organizmu ale mężczyźni szybciej dochodzą do siebie ,ty po 4 miesiącach tańcowałeś a my z gipsem jeszcze ..u mnie jeszcze doszedł zespól sudecka ,który dodatkowo utrudnia mi powrót do normalnego chodzenia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sportowiec17 Opublikowano 19 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 Belka, no ćwiczę to stopą miesiąc już ponad ale bardzo powoli widać jakieś efekty (aczkolwiek widać)..mikromed.pl/katalog/polfix_pl/stabilizatory.htm to jest coś takiego, 6 śrub mam. p.s. jako nowy użytkownik nie mogłem linku dodać w formie bbcode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anita Opublikowano 19 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 chłopie musisz swoje zdjecia umiescic na www.polamancy.pl zebysmy zobaczyli z czym to sie je:), cwicz cwicz, poprawi sie, belka a w czym ci przeszkadza zespół sudecka??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belka Opublikowano 19 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zespól sudecka to bolesne obrzmienie tkanek przy stawowych ograniczające ruch w stawie z towarzyszącymi zmianami dystroficznymi w obrębie części miękkich i kostnych przy stawowychJest to najgorsze powikłanie po złamaniach ,mówi się tez ze jest to następstwem biernego przekrwienia po urazie połączonego ze zmniejszonym dopływem krwi z powodu nieczynności kończyny ,zbyt długo gips lub źle założony zbyt ciasnoi tak to wygląda ,lekarze do końca nie wiedzą jak to leczyć ,każdy ma inną metodęu mnie są zmiany w stopie ,stawie skokowym ,kość jest zrośnięta ale ból i brak ruchomości w stawie uniemożliwia mi płynne chodzenie ,noga jest słaba ..dlatego chodzę z kulą ..ból jest niesamowity ,tak jakby rozpychało ,gniotło ,parzyło od środka ...na tym etapie biorę leki i rehabilitacjate zmiany są widoczne na RTG dlatego rozpoznano u mnie to dziadostwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ivy Opublikowano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2008 Witam Wszystkich, dawno mnie tu nie bylo, a to dlatego, ze powoli dochodze do siebie. 29.12 minie 6 mies od zlamania (spiralne, wieloodlamowe piszczeli, bez operacji), chodze jeszcze z jedna kula, noga jesli puchnie to minimalnie, boli czasem przy zmianie pogody, co drugi dzien jezdze na rowerku stacjonarnym ok 12km i znowu zaczynam cieszyc sie zyciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belka Opublikowano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2008 Ivy wrote: Witam Wszystkich, dawno mnie tu nie bylo, a to dlatego, ze powoli dochodze do siebie. 29.12 minie 6 mies od zlamania (spiralne, wieloodlamowe piszczeli, bez operacji), chodze jeszcze z jedna kula, noga jesli puchnie to minimalnie, boli czasem przy zmianie pogody, co drugi dzien jezdze na rowerku stacjonarnym ok 12km i znowu zaczynam cieszyc sie zyciem To fajnie widziałam Twoje złamanie na połamańcach ,wygląda nie ciekawie ale dobrze ze dochodzisz do siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ivy Opublikowano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2008 Belka wrote: Ivy wrote: Witam Wszystkich, dawno mnie tu nie bylo, a to dlatego, ze powoli dochodze do siebie. 29.12 minie 6 mies od zlamania (spiralne, wieloodlamowe piszczeli, bez operacji), chodze jeszcze z jedna kula, noga jesli puchnie to minimalnie, boli czasem przy zmianie pogody, co drugi dzien jezdze na rowerku stacjonarnym ok 12km i znowu zaczynam cieszyc sie zyciem To fajnie widziałam Twoje złamanie na połamańcach ,wygląda nie ciekawie ale dobrze ze dochodzisz do siebie hhm....tez jestem mile zaskoczone, poniewaz po nowym roku wracam do pracy, a co najwazniejsze nic mi nie dolega, mimo, ze lamalam wszystkie zasady polamanca typu : nie palic fajek, nie pic alko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belka Opublikowano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2008 Ivy wrote:Belka wrote:Ivy wrote:Witam Wszystkich, dawno mnie tu nie bylo, a to dlatego, ze powoli dochodze do siebie. 29.12 minie 6 mies od zlamania (spiralne, wieloodlamowe piszczeli, bez operacji), chodze jeszcze z jedna kula, noga jesli puchnie to minimalnie, boli czasem przy zmianie pogody, co drugi dzien jezdze na rowerku stacjonarnym ok 12km i znowu zaczynam cieszyc sie zyciem To fajnie widziałam Twoje złamanie na połamańcach ,wygląda nie ciekawie ale dobrze ze dochodzisz do siebie hhm....tez jestem mile zaskoczone, poniewaz po nowym roku wracam do pracy, a co najwazniejsze nic mi nie dolega, mimo, ze lamalam wszystkie zasady polamanca typu : nie palic fajek, nie pic alko To jesteś odważna skoro wracasz już do pracy no no ...no ale skoro piszesz ze nic ci nie dolega to w zasadzie najważniejsze ,wśród ludzi mniej się myśli o chorobieJa jeszcze nie nadaje się do pracy ,co do używek to owszem pale :x i od czasu do czasu wypije jakiegoś drinka na lepsze krążenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belka Opublikowano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2008 Jak to zrobić aby dodać RTG na stronę połamańców ?i zostawić swój ślad Zupełnie nie mam pojęcia jak się do tego zabrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anita Opublikowano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2008 Belka wrote:Jak to zrobić aby dodać RTG na stronę połamańców ?i zostawić swój ślad Zupełnie nie mam pojęcia jak się do tego zabrać przeslij je maczkowi, on jak bedzie miał czas to wsadzi:)mam nadzieje , ze i moje świeże wsadzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ivy Opublikowano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2008 Belka wrote:Ivy wrote:Belka wrote:To fajnie widziałam Twoje złamanie na połamańcach ,wygląda nie ciekawie ale dobrze ze dochodzisz do siebie hhm....tez jestem mile zaskoczone, poniewaz po nowym roku wracam do pracy, a co najwazniejsze nic mi nie dolega, mimo, ze lamalam wszystkie zasady polamanca typu : nie palic fajek, nie pic alko To jesteś odważna skoro wracasz już do pracy no no ...no ale skoro piszesz ze nic ci nie dolega to w zasadzie najważniejsze ,wśród ludzi mniej się myśli o chorobieJa jeszcze nie nadaje się do pracy ,co do używek to owszem pale :x i od czasu do czasu wypije jakiegoś drinka na lepsze krążenie czemu odwazna ??skoro moge chodzic, poki co z jedna kula, wsiasc do autobusu czy metra, to po co siedziec w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belka Opublikowano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2008 No tak ...ale ja mam je na kliszy ...to jak to zrobić ? cyknąć zdjęcie aparatem ?i wtedy wysłać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belka Opublikowano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2008 Ivy wrote:Belka wrote:Ivy wrote:hhm....tez jestem mile zaskoczone, poniewaz po nowym roku wracam do pracy, a co najwazniejsze nic mi nie dolega, mimo, ze lamalam wszystkie zasady polamanca typu : nie palic fajek, nie pic alko To jesteś odważna skoro wracasz już do pracy no no ...no ale skoro piszesz ze nic ci nie dolega to w zasadzie najważniejsze ,wśród ludzi mniej się myśli o chorobieJa jeszcze nie nadaje się do pracy ,co do używek to owszem pale :x i od czasu do czasu wypije jakiegoś drinka na lepsze krążenie czemu odwazna ??skoro moge chodzic, poki co z jedna kula, wsiasc do autobusu czy metra, to po co siedziec w domu Tyle ludzi ile poglądów ..jakby nie było masz świeże złamanie ..w pospiechu zawsze jest ryzyko ,czy do autobusu czy metra ,można nie tak stanąć i nieszczęście gotowe ,masz pozytywne nastawienie a to się chwali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter Opublikowano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2008 Belka wrote:No tak ...ale ja mam je na kliszy ...to jak to zrobić ? cyknąć zdjęcie aparatem ?i wtedy wysłać ?No jak na kliszy to tylko zeskanowac w takim smiesznym urządzonku do skanowania klisz. Ale jakim cudem zdjecia RTG na kliszy? Chyba ze mialas na mysli duze zdjecia RTG jako zdjecia na kliszy... To wtedy cynknąć zdjęcie np. dokładając RTG do monitora, a na moniotorze wyświetlając jakies białe tło Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ivy Opublikowano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2008 Belka wrote:Ivy wrote:Belka wrote:To jesteś odważna skoro wracasz już do pracy no no ...no ale skoro piszesz ze nic ci nie dolega to w zasadzie najważniejsze ,wśród ludzi mniej się myśli o chorobieJa jeszcze nie nadaje się do pracy ,co do używek to owszem pale :x i od czasu do czasu wypije jakiegoś drinka na lepsze krążenie czemu odwazna ??skoro moge chodzic, poki co z jedna kula, wsiasc do autobusu czy metra, to po co siedziec w domu Tyle ludzi ile poglądów ..jakby nie było masz świeże złamanie ..w pospiechu zawsze jest ryzyko ,czy do autobusu czy metra ,można nie tak stanąć i nieszczęście gotowe ,masz pozytywne nastawienie a to się chwali ja mysle, ze kazdy po takim zlamaniu ma nauczke do konca zycia, ze lepiej sie nigdzie bez sensu nie spieszyc, bardziej obawiam sie ludzi, ktorzy sa jak w amoku jak jada rano do pracy i moga mnie popchnac itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter Opublikowano 21 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2008 Powiedzcie mi, czy ktoś z Was miał może krwiaka pod skórą(którego nie widać), który powstał w miejscu gdzie był zabieg? Bo ja mam w takim miejscu gdzie wyjmowali mi srubkę i wyczuwalna jest duza kulka pod skórą. Zastanawiam się czy są jakies srodki, ktore mogą go usunąć (mam na mysli jakies masci lub lekarstwa) czy tez trzeba znowu ciąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agula Opublikowano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 pgb1979 wrote: Powiedzcie mi, czy ktoś z Was miał może krwiaka pod skórą(którego nie widać), który powstał w miejscu gdzie był zabieg? Bo ja mam w takim miejscu gdzie wyjmowali mi srubkę i wyczuwalna jest duza kulka pod skórą. Zastanawiam się czy są jakies srodki, ktore mogą go usunąć (mam na mysli jakies masci lub lekarstwa) czy tez trzeba znowu ciąć. ja nie miałam nic takiego.ale zaraz po operacji miałam krwiaki które nie były widoczne i objawiały się podniesioną temperaturą nogi. nie były też wyczuwalne.podobno są dość niebezpieczne (możliwość zapalenia) i trzeba wówczas chłodzić nogę. a byłeś z tym u jakiegoś lekarza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agula Opublikowano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 Moi Drodzy Połamańcyw związku ze zbliżającymi się Świętami BN chciałabym złożyć Wam najszczersze życzenia zdrowia zdrowia i jeszcze raz to samo...oby się nam zrastały kości,kostnina nie była rzekoma a prawdziwa i nasi ortopedzi byli super specami w swej dziedzinie i oszczędzili nam traumy nieudanych decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anita Opublikowano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 agula wrote:Moi Drodzy Połamańcyw związku ze zbliżającymi się Świętami BN chciałabym złożyć Wam najszczersze życzenia zdrowia zdrowia i jeszcze raz to samo...oby się nam zrastały kości,kostnina nie była rzekoma a prawdziwa i nasi ortopedzi byli super specami w swej dziedzinie i oszczędzili nam traumy nieudanych decyzji. Piękne życzenia:) agula coraz rzadziej cie słychac:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter Opublikowano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 agula wrote: pgb1979 wrote: Powiedzcie mi, czy ktoś z Was miał może krwiaka pod skórą(którego nie widać), który powstał w miejscu gdzie był zabieg? Bo ja mam w takim miejscu gdzie wyjmowali mi srubkę i wyczuwalna jest duza kulka pod skórą. Zastanawiam się czy są jakies srodki, ktore mogą go usunąć (mam na mysli jakies masci lub lekarstwa) czy tez trzeba znowu ciąć. ja nie miałam nic takiego.ale zaraz po operacji miałam krwiaki które nie były widoczne i objawiały się podniesioną temperaturą nogi. nie były też wyczuwalne.podobno są dość niebezpieczne (możliwość zapalenia) i trzeba wówczas chłodzić nogę. a byłeś z tym u jakiegoś lekarza? no własnie jeszcze nie bylem i az sie boje zobacze przy najblizszej wizycie u swojego ortopedy co on na to powie. Tego tez nie widac, ale czuc, jest wyczuwalana taka gula. A u Ciebie Aga jak to wyczuli skoro nie bylo widac i czuc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter Opublikowano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 agula wrote:Moi Drodzy Połamańcyw związku ze zbliżającymi się Świętami BN chciałabym złożyć Wam najszczersze życzenia zdrowia zdrowia i jeszcze raz to samo...oby się nam zrastały kości,kostnina nie była rzekoma a prawdziwa i nasi ortopedzi byli super specami w swej dziedzinie i oszczędzili nam traumy nieudanych decyzji. I ja przyłączam się do tych zyczen, ale na wszelki wypadek życzę Wam moi drodzy połamancy (tym starym, nowym i tym, którzy jeszcze nie wiedzą, że będą połamańcami, a za kilka dni czy tygodni trafia na to forum) zebyscie nie tylko sie zrastali, ale zebyscie wiecej zarabiali, bo leki i wizyty u lekarzy coraz droższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belka Opublikowano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 Ja również przesyłam życzenia Świąteczne ,samych radości i spełnienia marzeń życzy Iza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sportowiec17 Opublikowano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 No u mnie już 1,5 miesiąca po operacji.Stopą już coraz więcej poruszam, przy napinaniu nogi czuję mięsień w końcu.Jednak jak zmieniałem sobie dziś opatrunek to pod zespoleniem się górki takie porobiły.. czy to normalne zjawisko, Wy tez tak mieliście? I mięśnia też w ogóle nie widać nawet, czuję go ale nie widać, ale to chyba normalne. p.s. również dołączam się do życzeń świątecznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł1661348179 Opublikowano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 Ja Równierz sie dorzucam do życzen..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agula Opublikowano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 pgb1979 wrote:agula wrote:pgb1979 wrote:Powiedzcie mi, czy ktoś z Was miał może krwiaka pod skórą(którego nie widać), który powstał w miejscu gdzie był zabieg? Bo ja mam w takim miejscu gdzie wyjmowali mi srubkę i wyczuwalna jest duza kulka pod skórą. Zastanawiam się czy są jakies srodki, ktore mogą go usunąć (mam na mysli jakies masci lub lekarstwa) czy tez trzeba znowu ciąć.ja nie miałam nic takiego.ale zaraz po operacji miałam krwiaki które nie były widoczne i objawiały się podniesioną temperaturą nogi. nie były też wyczuwalne.podobno są dość niebezpieczne (możliwość zapalenia) i trzeba wówczas chłodzić nogę. a byłeś z tym u jakiegoś lekarza?no własnie jeszcze nie bylem i az sie boje zobacze przy najblizszej wizycie u swojego ortopedy co on na to powie. Tego tez nie widac, ale czuc, jest wyczuwalana taka gula. A u Ciebie Aga jak to wyczuli skoro nie bylo widac i czuc?mi o tym powiedział rehabilitant.oświadczył, że noga ma podwyższoną ciepłotę co jest wynikiem krwiaków pooperacyjnych-jeszcze mnie nastraszył że przez to może dojść do powikłań związanych nie tylko z układem krwionośnym ale i kostnym.obecnie posiadam też gulkę...ale w miejscu złamania piszczeli - odbudowująca się kość powiększyła obszar zrostu i sobie pofolgowała...w ogóle mam piękną to swoją nogę...mało tego że wyglądam jak po wojnie - blizny krzyżaki i takie tam to jeszcze mam jakieś dołki górki a pozbawiają mnie metalu prawdopodobnie w marcu.lekarzowi nie podoba się zrost odłamów.twierdzi, że to jak z poksipolem....cokolwiek to znaczy.w każdym bądź razie na mgiełce między odłamami brak jakiś nitek i połączeń właściwych dla kości dlatego sobie poczekam...ale jakie wow-MOGĘ JEŹDZIĆ NA NARTACH ale bez szaleństw...tylko płaskie górki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ivy Opublikowano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 wesolych swiat dla wszystkich Polamancow i szczesliwego nowego roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alakali Opublikowano 24 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 Wszystkim Forumowiczom z okazji Świąt życzę wszystkiego najlepszego,spełnienia marzeń i szybkiego powrotu do zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi