sportowiec17 Opublikowano 31 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 No skoro wszystko OK to dobrze dawno operację miałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzenio79 Opublikowano 31 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 wypadek miałem 3 grudnia i tego dnia operację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alakali Opublikowano 31 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 Połamaniec wrote: A tak w ogóle to ile taki pobyt trwa bo nawet mi nie napisali do kiedy - tylko od kiedy Turnus trwa 24 dni jak napisała Lisiu, ale o ile dobrze zrozumiałam tobie konczy się rehabilitacyjny w trakcie sanatorium, w zwiazku z czym powinnaś zrobić wniosek na dalsze swiadczenie ,bo chorobowego juz nie masz a w sanatorium musisz byc do konca i zus na te dni bez pokryci da ci dalsze świadczenie.Ile dostaniesz to zależy od humoru lekarza.Ja dostałam tylko m-c .Może tobie sie uda.Tylko zrób jak najprędzej wniosek.Może kogoś z rodziny podeślesz z wnioskiem do lekarza i zusu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imported_Polamaniec Opublikowano 1 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2009 alakali wrote: Połamaniec wrote: A tak w ogóle to ile taki pobyt trwa bo nawet mi nie napisali do kiedy - tylko od kiedy Turnus trwa 24 dni jak napisała Lisiu, ale o ile dobrze zrozumiałam tobie konczy się rehabilitacyjny w trakcie sanatorium, w zwiazku z czym powinnaś zrobić wniosek na dalsze swiadczenie ,bo chorobowego juz nie masz a w sanatorium musisz byc do konca i zus na te dni bez pokryci da ci dalsze świadczenie.Ile dostaniesz to zależy od humoru lekarza.Ja dostałam tylko m-c .Może tobie sie uda.Tylko zrób jak najprędzej wniosek.Może kogoś z rodziny podeślesz z wnioskiem do lekarza i zusu. Alkali ... ja już wniosek złożyłam w sylwestra pobiegłam do ZUS-u złozyć wniosek- i sympatyczny Pan mi powiedział że jak będę w uzdrowisku na które wyśle mnie sam ZUS to będzie wiedział że jestem w sanatorium i już wszystko będą wiedzieli co i jak. Własnie pakuje się i torbe mam tak ciężką ze nie wiem jak ją dotaskam hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alakali Opublikowano 1 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2009 Połamaniec wrote: alakali wrote: Połamaniec wrote: A tak w ogóle to ile taki pobyt trwa bo nawet mi nie napisali do kiedy - tylko od kiedy Turnus trwa 24 dni jak napisała Lisiu, ale o ile dobrze zrozumiałam tobie konczy się rehabilitacyjny w trakcie sanatorium, w zwiazku z czym powinnaś zrobić wniosek na dalsze swiadczenie ,bo chorobowego juz nie masz a w sanatorium musisz byc do konca i zus na te dni bez pokryci da ci dalsze świadczenie.Ile dostaniesz to zależy od humoru lekarza.Ja dostałam tylko m-c .Może tobie sie uda.Tylko zrób jak najprędzej wniosek.Może kogoś z rodziny podeślesz z wnioskiem do lekarza i zusu. Alkali ... ja już wniosek złożyłam w sylwestra pobiegłam do ZUS-u złozyć wniosek- i sympatyczny Pan mi powiedział że jak będę w uzdrowisku na które wyśle mnie sam ZUS to będzie wiedział że jestem w sanatorium i już wszystko będą wiedzieli co i jak. Własnie pakuje się i torbe mam tak ciężką ze nie wiem jak ją dotaskam hehehe Jeżeli w Sylwestra zdążyłaś złożyć wniosek to może zdążysz wrócić już na komisję,zabierz wtedy ze sobą wipis z sanatorium jaki by nie nie był,bo oni i tak go dostaną.Sama jestem ciekawa na ile ci przedłuża.No nie przeszkadzam ci w pakowaniu.Powodzenia i odezwij sie po powrocie i komisji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł1661348179 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2009 Belka wrote:pol27 wrote:Mam Pytanie: dostałem juz nowa decyzje z zusu ze zakwalifikowali mi jako wypadek przy pracy.Dali mi jeszcze jakis formularz zus z10co mam zrobic? Czy go sie składa jesli umowa o prace by rozwiazli? Bo nie rozumiemten druk z10 to formalność ,musisz go wypełnić aby mógł płacić ci ZUS ,wypełnij go i sam zanieś do zuspod spodem wszystko pisze ,są gwiazdki (niepotrzebne skreślić ) jak będziesz miał problem co skreślić napisz no i chce go wypelnic ale mam problem np jesli nie mam zadnych uprawnien to co mam napisac? Np ze jestem na umowie o prace w pracy bo jeszcze pracodawca nie rozwiazal umowy to tez mam wpisac ? wogole pojde w poniedzialek do ZUSU wiec niech mi pomaga bo nic nie rozumiem np jak mam nam dopisac ze nie podlegam zadnym zasilkom rentowym albo ze nie staram sie ? nie wiem jak ktos wie jak to zakreslic to niech wysle mi na emaila . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł1661348179 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2009 związku z roszczeniem o zasiłek chorobowy/świadczenie rehabilitacyjne** za okres po ustaniu tytułuubezpieczenia chorobowego/wypadkowego** oświadczam.1. Złożyłem(am) wniosek o emeryturę/rentę z tytułu niezdolności do pracy**w dniu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .2. Mam ustalone prawo do emerytury/renty z tytułu niezdolności do pracy**od dnia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Nr emerytury/renty** . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .3. Kontynuuję/podjąłem(ęłam)** działalność zarobkową:— prowadzę/małżonek prowadzi** gospodarstwo rolne o powierzchni . . . . . . . . . ha przeliczeniowychlub dział specjalny i podlegam/nie podlegam** ubezpieczeniu społecznemu rolników,— podlegam/nie podlegam** ubezpieczeniu społecznemu rolników jako domownik rolnika,— prowadzę działalność pozarolniczą od dnia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,— wykonuję umowę o pracę/umowę zlecenia** od dnia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,— wykonuję inną działalność zarobkową . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . od dnia . . . . . . . . . . . . . . . . . .wymienić rodzaj4. Jestem uprawniony(a) do zasiłku dla bezrobotnych/zasiłku przedemerytalnego/świadczenia przedemerytalnego**od dnia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .5. Jestem uprawniony(a) do dodatku szkoleniowego/stypendium/innego świadczenia pieniężnego** wypłacanegoprzez powiatowy urząd pracy od dnia . . . . . . . . . . . . . . . . . . .W przypadku zaistnienia jednej z wyżej wymienionych okoliczności w okresie pobierania zasiłku chorobowegolub świadczenia rehabilitacyjnego zobowiązuję się niezwłocznie powiadomić o tym Zakład UbezpieczeńSpołecznych.* W razie gdy nie nadano numeru PESEL i NIP albo jednego z nich, należy wpisać serię i numer dowodu osobistego lub paszportu.** Niepotrzebne skreślić.. . . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł1661348179 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2009 pol27 wrote:związku z roszczeniem o zasiłek chorobowy/świadczenie rehabilitacyjne** za okres po ustaniu tytułuubezpieczenia chorobowego/wypadkowego** oświadczam.1. Złożyłem(am) wniosek o emeryturę/rentę z tytułu niezdolności do pracy**w dniu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .2. Mam ustalone prawo do emerytury/renty z tytułu niezdolności do pracy**od dnia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Nr emerytury/renty** . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .3. Kontynuuję/podjąłem(ęłam)** działalność zarobkową:— prowadzę/małżonek prowadzi** gospodarstwo rolne o powierzchni . . . . . . . . . ha przeliczeniowychlub dział specjalny i podlegam/nie podlegam** ubezpieczeniu społecznemu rolników,— podlegam/nie podlegam** ubezpieczeniu społecznemu rolników jako domownik rolnika,— prowadzę działalność pozarolniczą od dnia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,— wykonuję umowę o pracę/umowę zlecenia** od dnia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,— wykonuję inną działalność zarobkową . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . od dnia . . . . . . . . . . . . . . . . . .wymienić rodzaj4. Jestem uprawniony(a) do zasiłku dla bezrobotnych/zasiłku przedemerytalnego/świadczenia przedemerytalnego**od dnia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .5. Jestem uprawniony(a) do dodatku szkoleniowego/stypendium/innego świadczenia pieniężnego** wypłacanegoprzez powiatowy urząd pracy od dnia . . . . . . . . . . . . . . . . . . .W przypadku zaistnienia jednej z wyżej wymienionych okoliczności w okresie pobierania zasiłku chorobowegolub świadczenia rehabilitacyjnego zobowiązuję się niezwłocznie powiadomić o tym Zakład UbezpieczeńSpołecznych.* W razie gdy nie nadano numeru PESEL i NIP albo jednego z nich, należy wpisać serię i numer dowodu osobistego lub paszportu.** Niepotrzebne skreślić.. . . .kto pomoze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alakali Opublikowano 2 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2009 pol27 wrote:związku z roszczeniem o ----zasiłek chorobowy/świadczenie rehabilitacyjne** za okres po ustaniu tytułuubezpieczeniachorobowego/wypadkowego** oświadczam.1. Złożyłem(am) wniosek o emeryturę/rentę z tytułu niezdolności do pracy**w dniu . . . . . .nie dotyczy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .2. Mam ustalone prawo do emerytury/renty z tytułu niezdolności do pracy**od dnia . . . . .nie dotyczy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Nr emerytury/renty** . . nie dotyczy. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .3. Kontynuuję/podjąłem(ęłam)** działalność zarobkową:— prowadzę/małżonek prowadzi** gospodarstwo rolne o powierzchni . . . ----. . . . . . ha przeliczeniowychlub dział specjalny i---- podlegam/nie podlegam** ubezpieczeniu społecznemu rolników,— ----podlegam/nie podlegam** ubezpieczeniu społecznemu rolników jako domownik rolnika,— prowadzę działalność pozarolniczą od dnia . .nie dotyczy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,— wykonuję umowę o pracę/umowę zlecenia** od dnia . nie dotyczy. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,— wykonuję inną działalność zarobkową . . . . nie dotyczy. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . od dnia . . . .. . . . . . . . . . . . . .wymienić rodzaj4. Jestem uprawniony(a) do zasiłku dla bezrobotnych/zasiłku przedemerytalnego/świadczenia przedemerytalnego**od dnia . .nie dotyczy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .5. Jestem uprawniony(a) do dodatku szkoleniowego/stypendium/innego świadczenia pieniężnego** wypłacanegoprzez powiatowy urząd pracy od dnia . . . nie dotyczy. . . . . . . . . . . . . . . .W przypadku zaistnienia jednej z wyżej wymienionych okoliczności w okresie pobierania zasiłku chorobowegolub świadczenia rehabilitacyjnego zobowiązuję się niezwłocznie powiadomić o tym Zakład UbezpieczeńSpołecznych.* W razie gdy nie nadano numeru PESEL i NIP albo jednego z nich, należy wpisać serię i numer dowodu osobistego lub paszportu.** Niepotrzebne skreślić.. . . .tam gdzie kreski przed tekstem to wykreśl najbliższ tekst.powodzenia Myślę,że korzystałeś z ub. wypadkowego jeżeli nie to przekreśl odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł1661348179 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2009 alakali wrote:pol27 wrote:związku z roszczeniem o ----zasiłek chorobowy/świadczenie rehabilitacyjne** za okres po ustaniu tytułuubezpieczeniachorobowego/wypadkowego** oświadczam.1. Złożyłem(am) wniosek o emeryturę/rentę z tytułu niezdolności do pracy**w dniu . . . . . .nie dotyczy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .2. Mam ustalone prawo do emerytury/renty z tytułu niezdolności do pracy**od dnia . . . . .nie dotyczy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Nr emerytury/renty** . . nie dotyczy. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .3. Kontynuuję/podjąłem(ęłam)** działalność zarobkową:— prowadzę/małżonek prowadzi** gospodarstwo rolne o powierzchni . . . ----. . . . . . ha przeliczeniowychlub dział specjalny i---- podlegam/nie podlegam** ubezpieczeniu społecznemu rolników,— ----podlegam/nie podlegam** ubezpieczeniu społecznemu rolników jako domownik rolnika,— prowadzę działalność pozarolniczą od dnia . .nie dotyczy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,— wykonuję umowę o pracę/umowę zlecenia** od dnia . nie dotyczy. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,— wykonuję inną działalność zarobkową . . . . nie dotyczy. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . od dnia . . . .. . . . . . . . . . . . . .wymienić rodzaj4. Jestem uprawniony(a) do zasiłku dla bezrobotnych/zasiłku przedemerytalnego/świadczenia przedemerytalnego**od dnia . .nie dotyczy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .5. Jestem uprawniony(a) do dodatku szkoleniowego/stypendium/innego świadczenia pieniężnego** wypłacanegoprzez powiatowy urząd pracy od dnia . . . nie dotyczy. . . . . . . . . . . . . . . .W przypadku zaistnienia jednej z wyżej wymienionych okoliczności w okresie pobierania zasiłku chorobowegolub świadczenia rehabilitacyjnego zobowiązuję się niezwłocznie powiadomić o tym Zakład UbezpieczeńSpołecznych.* W razie gdy nie nadano numeru PESEL i NIP albo jednego z nich, należy wpisać serię i numer dowodu osobistego lub paszportu.** Niepotrzebne skreślić.. . . .tam gdzie kreski przed tekstem to wykreśl najbliższ tekst.powodzenia Myślę,że korzystałeś z ub. wypadkowego jeżeli nie to przekreśl odwrotnie.napewno z wypadkowego a to tak samo jest jak chorobowe?ze 33 dni a pozniej placa z wypadkowego>? wiec msuze zaznaczyc wypadkowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belka Opublikowano 2 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2009 pol27 wrote:pol27 wrote:związku z roszczeniem o zasiłek chorobowy/świadczenie rehabilitacyjne** za okres po ustaniu tytułuubezpieczenia chorobowego/wypadkowego** oświadczam.1. Złożyłem(am) wniosek o emeryturę/rentę z tytułu niezdolności do pracy**w dniu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .2. Mam ustalone prawo do emerytury/renty z tytułu niezdolności do pracy**od dnia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Nr emerytury/renty** . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .3. Kontynuuję/podjąłem(ęłam)** działalność zarobkową:— prowadzę/małżonek prowadzi** gospodarstwo rolne o powierzchni . . . . . . . . . ha przeliczeniowychlub dział specjalny i podlegam/nie podlegam** ubezpieczeniu społecznemu rolników,— podlegam/nie podlegam** ubezpieczeniu społecznemu rolników jako domownik rolnika,— prowadzę działalność pozarolniczą od dnia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,— wykonuję umowę o pracę/umowę zlecenia** od dnia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,— wykonuję inną działalność zarobkową . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . od dnia . . . . . . . . . . . . . . . . . .wymienić rodzaj4. Jestem uprawniony(a) do zasiłku dla bezrobotnych/zasiłku przedemerytalnego/świadczenia przedemerytalnego**od dnia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .5. Jestem uprawniony(a) do dodatku szkoleniowego/stypendium/innego świadczenia pieniężnego** wypłacanegoprzez powiatowy urząd pracy od dnia . . . . . . . . . . . . . . . . . . .W przypadku zaistnienia jednej z wyżej wymienionych okoliczności w okresie pobierania zasiłku chorobowegolub świadczenia rehabilitacyjnego zobowiązuję się niezwłocznie powiadomić o tym Zakład UbezpieczeńSpołecznych.* W razie gdy nie nadano numeru PESEL i NIP albo jednego z nich, należy wpisać serię i numer dowodu osobistego lub paszportu.** Niepotrzebne skreślić.. . . .kto pomoze?Na samym początku skreślasz zasiłek chorobowy z ubezpieczenia skreślasz chorobowy ,wiec zostanie ci swiadzcenie rehabilitacyjne i wypadkowepunkt 1 szy - skreslasz wszystkopunkt 2 skreślasz wszystkopunkt 3 skreślasz wszystko ,łącznie z tymi podpunktami które są na dolepunkt 4 skreślasz wszystkopunkt 5 tez wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł1661348179 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2009 Belka wrote:pol27 wrote:pol27 wrote:związku z roszczeniem o zasiłek chorobowy/świadczenie rehabilitacyjne** za okres po ustaniu tytułuubezpieczenia chorobowego/wypadkowego** oświadczam.1. Złożyłem(am) wniosek o emeryturę/rentę z tytułu niezdolności do pracy**w dniu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .2. Mam ustalone prawo do emerytury/renty z tytułu niezdolności do pracy**od dnia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Nr emerytury/renty** . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .3. Kontynuuję/podjąłem(ęłam)** działalność zarobkową:— prowadzę/małżonek prowadzi** gospodarstwo rolne o powierzchni . . . . . . . . . ha przeliczeniowychlub dział specjalny i podlegam/nie podlegam** ubezpieczeniu społecznemu rolników,— podlegam/nie podlegam** ubezpieczeniu społecznemu rolników jako domownik rolnika,— prowadzę działalność pozarolniczą od dnia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,— wykonuję umowę o pracę/umowę zlecenia** od dnia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,— wykonuję inną działalność zarobkową . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . od dnia . . . . . . . . . . . . . . . . . .wymienić rodzaj4. Jestem uprawniony(a) do zasiłku dla bezrobotnych/zasiłku przedemerytalnego/świadczenia przedemerytalnego**od dnia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .5. Jestem uprawniony(a) do dodatku szkoleniowego/stypendium/innego świadczenia pieniężnego** wypłacanegoprzez powiatowy urząd pracy od dnia . . . . . . . . . . . . . . . . . . .W przypadku zaistnienia jednej z wyżej wymienionych okoliczności w okresie pobierania zasiłku chorobowegolub świadczenia rehabilitacyjnego zobowiązuję się niezwłocznie powiadomić o tym Zakład UbezpieczeńSpołecznych.* W razie gdy nie nadano numeru PESEL i NIP albo jednego z nich, należy wpisać serię i numer dowodu osobistego lub paszportu.** Niepotrzebne skreślić.. . . .kto pomoze?Na samym początku skreślasz zasiłek chorobowy z ubezpieczenia skreślasz chorobowy ,wiec zostanie ci swiadzcenie rehabilitacyjne i wypadkowepunkt 1 szy - skreslasz wszystkopunkt 2 skreślasz wszystkopunkt 3 skreślasz wszystko ,łącznie z tymi podpunktami które są na dolepunkt 4 skreślasz wszystkopunkt 5 tez wszystkoczyli dziekuje wszystko dobrze poskreslalem i zaznaczylem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alakali Opublikowano 2 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2009 pol27 wrote:alakali wrote:pol27 wrote:związku z roszczeniem o ----zasiłek chorobowy/świadczenie rehabilitacyjne** za okres po ustaniu tytułuubezpieczeniachorobowego/wypadkowego** oświadczam.1. Złożyłem(am) wniosek o emeryturę/rentę z tytułu niezdolności do pracy**w dniu . . . . . .nie dotyczy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .2. Mam ustalone prawo do emerytury/renty z tytułu niezdolności do pracy**od dnia . . . . .nie dotyczy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Nr emerytury/renty** . . nie dotyczy. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .3. Kontynuuję/podjąłem(ęłam)** działalność zarobkową:— prowadzę/małżonek prowadzi** gospodarstwo rolne o powierzchni . . . ----. . . . . . ha przeliczeniowychlub dział specjalny i---- podlegam/nie podlegam** ubezpieczeniu społecznemu rolników,— ----podlegam/nie podlegam** ubezpieczeniu społecznemu rolników jako domownik rolnika,— prowadzę działalność pozarolniczą od dnia . .nie dotyczy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,— wykonuję umowę o pracę/umowę zlecenia** od dnia . nie dotyczy. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,— wykonuję inną działalność zarobkową . . . . nie dotyczy. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . od dnia . . . .. . . . . . . . . . . . . .wymienić rodzaj4. Jestem uprawniony(a) do zasiłku dla bezrobotnych/zasiłku przedemerytalnego/świadczenia przedemerytalnego**od dnia . .nie dotyczy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .5. Jestem uprawniony(a) do dodatku szkoleniowego/stypendium/innego świadczenia pieniężnego** wypłacanegoprzez powiatowy urząd pracy od dnia . . . nie dotyczy. . . . . . . . . . . . . . . .W przypadku zaistnienia jednej z wyżej wymienionych okoliczności w okresie pobierania zasiłku chorobowegolub świadczenia rehabilitacyjnego zobowiązuję się niezwłocznie powiadomić o tym Zakład UbezpieczeńSpołecznych.* W razie gdy nie nadano numeru PESEL i NIP albo jednego z nich, należy wpisać serię i numer dowodu osobistego lub paszportu.** Niepotrzebne skreślić.. . . .tam gdzie kreski przed tekstem to wykreśl najbliższ tekst.powodzenia Myślę,że korzystałeś z ub. wypadkowego jeżeli nie to przekreśl odwrotnie.napewno z wypadkowego a to tak samo jest jak chorobowe?ze 33 dni a pozniej placa z wypadkowego>? wiec msuze zaznaczyc wypadkowe?wypadkowe jest wtedy,kiedy był wypadek przy pracy ,pozostałe przypadki sa z chorobowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzenio79 Opublikowano 4 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2009 grzenio79 wrote:wypadek miałem 3 grudnia i tego dnia operacjęLekarze czas procesu zrastania kości określaja w widełkach od 3 m-cy do roku... jak dla mnie rozbiezność olbrzymia. jak to wyglada w praktyce? Czy mam szansę na powrót do pełnej sprawności? Czym wspomóc cały proces ? Chetnie poznam opinie osób, które miały bezpośrednia stycznośc z taką sytuacją.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lilith Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 grzenio79 wrote:grzenio79 wrote:wypadek miałem 3 grudnia i tego dnia operacjęLekarze czas procesu zrastania kości określaja w widełkach od 3 m-cy do roku... jak dla mnie rozbiezność olbrzymia. jak to wyglada w praktyce? Czy mam szansę na powrót do pełnej sprawności? Czym wspomóc cały proces ? Chetnie poznam opinie osób, które miały bezpośrednia stycznośc z taką sytuacją.PozdrawiamMyślę, że proces zrastania "mozna" wspomóc. Ja jestem 4 miesiące po operacji - zrasta się świetnie, od kilku tygodni chodzę bez lasek;)Moje wspomagacze to - codzienne naświetlanie pozyczonym bioptronem, codzienna jazda na rowerku stacjonarnym, począwszy od 6 tygodnia po operacji, zażywanie ossopanu, tranu i wapna z wit D, oraz ćwiczenia o których tak wiele dowiedziałam się z tego forum ( choc z ćwiczeniami bez przesady, jestem na to zbyt leniwa;) Nie wiem co tak naprawdę pomogło szybkiemu zrastaniu, tym bardziej że jestem w średnim wieku i bałam się, że u mnie wszystko potrwa znacznie dłużej. Myślę więc, że indywidualne predyspozycje to raz, ale pomóc procesowi odnowy - sami tez możemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł1661348179 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 alakali wrote:pol27 wrote:alakali wrote:tam gdzie kreski przed tekstem to wykreśl najbliższ tekst.powodzenia Myślę,że korzystałeś z ub. wypadkowego jeżeli nie to przekreśl odwrotnie.napewno z wypadkowego a to tak samo jest jak chorobowe?ze 33 dni a pozniej placa z wypadkowego>? wiec msuze zaznaczyc wypadkowe?wypadkowe jest wtedy,kiedy był wypadek przy pracy ,pozostałe przypadki sa z chorobowegoi jeszcze jedno pytanie zlozylem juz te oswiadczenie do ZUSU ,czy nawet jak zlozylem jak nie bylo potrzebne zakresilem z wypadkowego to mi nie zaszkodzi?wiece moze zle zrobilem ze teraz zlozylem.Ja myslalem ze to sie sklada jesli pracodawca zaprzestaje placic>?jak mam rozumiec te oswiadczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belka Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Pol ,dobrze zrobiłeś ze złożyłeś te oświadczenie ,inaczej by ci z zus nie kazał wystąpić z takim oświadczeniem ,nic ci nie zaszkodzi ,dobrze ze skreśliłeś wypadkowe ,przecież to był wypadek przy pracy ,pisałam ci ze to tylko formalność ,jedyne na co możesz zwrócić uwagę to czy pracodawca czasem nie rozwiązał z tobą umowy ;Jeśli chodzi o wypadek to pracodawca jest tylko pośrednikiem ,wszelkie pieniądze płaci ZUS od 1sze go dnia choroby ,pracodawca robiąc zestawienia składek i tak to sobie odlicza ...wiec wszystko jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anita Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 belka, ty tak z doświadczenia czy pracujesz w kadrach i płacach:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anita Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 pol27 wrote: alakali wrote: pol27 wrote: napewno z wypadkowego a to tak samo jest jak chorobowe?ze 33 dni a pozniej placa z wypadkowego>? wiec msuze zaznaczyc wypadkowe? wypadkowe jest wtedy,kiedy był wypadek przy pracy ,pozostałe przypadki sa z chorobowego i jeszcze jedno pytanie zlozylem juz te oswiadczenie do ZUSU ,czy nawet jak zlozylem jak nie bylo potrzebne zakresilem z wypadkowego to mi nie zaszkodzi?wiece moze zle zrobilem ze teraz zlozylem.Ja myslalem ze to sie sklada jesli pracodawca zaprzestaje placic>?jak mam rozumiec te oswiadczenie? pol ty sie za mocno tym stresujesz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł1661348179 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 anita wrote: pol27 wrote: alakali wrote: wypadkowe jest wtedy,kiedy był wypadek przy pracy ,pozostałe przypadki sa z chorobowego i jeszcze jedno pytanie zlozylem juz te oswiadczenie do ZUSU ,czy nawet jak zlozylem jak nie bylo potrzebne zakresilem z wypadkowego to mi nie zaszkodzi?wiece moze zle zrobilem ze teraz zlozylem.Ja myslalem ze to sie sklada jesli pracodawca zaprzestaje placic>?jak mam rozumiec te oswiadczenie? pol ty sie za mocno tym stresujesz:) ok nie bede sie stresowal obiecuje ale wole wiedziec co jest pieć ,bo po vo mam sie denerwowac jak moge sie dowiedziec heheh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagna Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 Znalazłam dobrego ortopedę, przegipsował mi wreszcie nogę, okazało się jednak, że miałam źle ustawioną stopę w Zakopanem. Lekarz kadry zapaśniczej nieprawidłowo zagipsował mi nogę. I dzięki temu rzeźnikowi będę miała stopę ustawioną ok 5 stopni w prawo. Czy ktoś orientuje się, jak bardzo to wpływa na normalną postawę i chodzenie? Bo sprawę ratowałaby jeszcze operacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł1661348179 Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 Jagna wrote: Znalazłam dobrego ortopedę, przegipsował mi wreszcie nogę, okazało się jednak, że miałam źle ustawioną stopę w Zakopanem. Lekarz kadry zapaśniczej nieprawidłowo zagipsował mi nogę. I dzięki temu rzeźnikowi będę miała stopę ustawioną ok 5 stopni w prawo. Czy ktoś orientuje się, jak bardzo to wpływa na normalną postawę i chodzenie? Bo sprawę ratowałaby jeszcze operacja. wiesz tylko czas oceni co bedzie dalej,ja mysle ze bedzie wszystko w porzadku,u mnie cos podobnego bylo ze stope mialem krzywa wzieli mi przegipsowali noge i pozniej normlnie wszystko wygladalo,wiec naprawde jest trudno ocenic jak bedzie dalej przeciesz tyle mamy w tej służbie zdrowia specjalistów heheh pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł1661348179 Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 Witajcie po Nowym roku,mianowicie postanowilem napisac poniewaz chyba mam jakies powikłania z ta jeb....noga.Nie moge ani kucnac ,rwie mnie w miejscu złamania,po dluzszym chodzeniu noga puchnie mi znow,szczypie mnie a juz nie wspomne o kolanie chyba gwozdz duzo sie musial zsunac po dynamizacji.Byłem u ortopedy ale on zlewa na to i wyrzuca mnie caly czas do pracy,Czekam na rehabilitacje moze pod koniec lutego bede mial.Byłem dzis na zakupach troszke ponosilem malo zakupow i wogole ogranicza mi noga chodzenie.Ppstanawiam w Tym Nowym Roku podjac decyzje leczenie prywatne moze wrescie jakis lekarz mnie wysucha!!!!!!!!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anita Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 pol27 wrote: Witajcie po Nowym roku,mianowicie postanowilem napisac poniewaz chyba mam jakies powikłania z ta jeb....noga.Nie moge ani kucnac ,rwie mnie w miejscu złamania,po dluzszym chodzeniu noga puchnie mi znow,szczypie mnie a juz nie wspomne o kolanie chyba gwozdz duzo sie musial zsunac po dynamizacji.Byłem u ortopedy ale on zlewa na to i wyrzuca mnie caly czas do pracy,Czekam na rehabilitacje moze pod koniec lutego bede mial.Byłem dzis na zakupach troszke ponosilem malo zakupow i wogole ogranicza mi noga chodzenie.Ppstanawiam w Tym Nowym Roku podjac decyzje leczenie prywatne moze wrescie jakis lekarz mnie wysucha!!!!!!!!Pozdrawiam pol mam podobne odczucia:)zganiam na silne mrozy:D:D, kolano po dynamizacji mnie coagle bili, w mejscu złamania odczuwam cos dziwnego, ogolnie lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagna Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 Dzięki Pol, pocieszyłeś mnie,(szczególnie jak piszesz dalej o powikłaniach ale ból mija, byle krzywo nie chodzić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anita Opublikowano 11 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2009 nie wiem jak u was po dynamizacji ale mnie kolano wciąż napierdziela:(, a to juz 1,5 miesiąca;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter Opublikowano 11 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2009 Myślę Anita, że Cie będzie bolało niestety do momentu wyjęcia wszystkiego z nogi. Poprostu lekarz mógł zrobić Ci dynamizację wyjmując dolną śrubkę, skoro wiedział że szpara w Twoim zroście jest dosyc duza i ze pręt za mocno poleci do góry. No ale cóż, polska słuzba zdrowia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anita Opublikowano 12 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 no to ładnie bo gwośdzia mi usuną dopiero za jakis czas min 4 miesiace;/,a najprawdopodobniej po ślubie w lipcu;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagna Opublikowano 16 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2009 A ja w końcu nie uniknęłam operacji i po miesiącu od złamania wsadzono mi 11 (jedenaście!) gwoździ tytanowych w piszczel i strzałkę. Więcej się chyba po prostu nie zmieściło. Nie zamierzają ich tez wyjmować. Żadnej dynamizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GosiaF Opublikowano 16 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2009 Witam, Rowniez zlamalam noge (piszczel i strzalka nad butem) pierwszego dnia na nartach w Livigno. Po kilku dniach lezenia z wyciagiem w szpitalu w Sondalo (jezeli ktos z Was tam trafi, to mili ludzie, ale bez wloskiego bylo mi ciezko) i klotniach z ubezpieczycielem (goraco polecam wyrobienie EKUZ - ku mojemu totalnemu zaskoczeniu wyrobilam sobie karte "na odleglosc" a NFZ nawet przefaksowal jej kopie do szpitala we Wloszech!!!!), w koncu zoperowano mi noge. Mam gwozdz i 4 sruby w piszczeli, na razie chodze o kulach i do 10kg obciazam zlamana noge. Ale od dwoch dni prowadze samochod . No i niestety potwierdzam, ze lekarze to co jeden to inna opinia, poczawszy od 3 miesiecy zwolnienia i lezenia, do w sumie pelnego obciazania, wiec wybieram wariant srodkowo-agresywny (chodzenie, prowadzenie auta, cwiczenie nogi i obciazanie jej, ale nie na maksa). Czy ktos mi moze doradzic, gdzie chodzic na dobry rehab w Poznaniu? I czy powinnam niepokoic sie ze 3 tygodnie po zlamaniu strzalka mi czasem "chrupie" przy chodzeniu? Gosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi