Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Złamanie nogi - rehabilitacja

master_44
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

riviolla wrote:
mago69 wrote:
lekarz zalecil ponczoszki na stale
napisz proszę coś więcej o tych pończoszkach... jakich używasz? kupiłaś w aptece czy w sklepie rehab.?
Wiesz..takie ponczoszki jakie daja na czas operacji w szpitalu.
Ja je dostalam w szpitalu , ale siostra mi mowila, zebym poprosila lekarza, zeby mi przepisal na zamie jedna pare i powiedziala, ze kupuje sie je w aptece.
Nie skorzystalam, bo te jedne mi wystarczaja.
Nie wiem, czy cos Ci pomoglam.Jeli nie - Pytaj, a ja postaram sie odpowiedziec:)

dzieki za pozdrowionka Polamana Kaska!

mago69 wrote:
Ja je dostalam w szpitalu , ale siostra mi mowila, zebym poprosila lekarza, zeby mi przepisal na zamie jedna pare i powiedziala, ze kupuje sie je w aptece.
?? a ja nic nie dostałam... nawet nie widziałam na oczy :(

jak się takie pończoszki oficjalnie nazywają?

korel wrote:
andzela88 wrote:
Polamana Kaska wrote:
Mnie też mówili, że u mnie, jeśli już, to górną. Ale to chyba zależy od śrub.
A mi mają wyciągać śruby w znieczuleniu ogólnym, a więc bezstresowo :D
??? Z reguły wyciągają w miejscowym, chyba że przy okazji jeszcze coś chcą pogrzebać. Miejscowe nie wymaga obecności anestezjologa, więc wychodzi taniej. Ale może na specjalne życzenie robią i też ogólne :)

Śrubki wyciągają w zależności od okoliczności i według dziurek: jak wyciągają śrubkę z "ciasnej" dziurki i pozostawiają tę w dziurce eliptycznej, to mamy dynamizację, a jak wyciągają odwrotnie to z reguły dlatego że śrubka w czymś zawadza. Jak wyciągają obydwie śrubki z obydwu dziurek, to super - pozrastaliśmy się :) Tyle wiem na temat dziurek ;)

Gocha, jednak im mniej żelastwa tym przyjemniej, nieprawdaż ? :)
Też sie zdziwiłam, że w znieczuleniu ogólnym, ale mi to na rączke :) Lekarz powiedział mi, że jest to konfort dla pacjenta i dla nich samych, bo pacjent im nie wierzga nogami, a my nie czujemy bólu i nie musimy sie stresować :)

riviolla wrote:
mago69 wrote:

Ja też mam takie pończoszki, :D zakupiłam je w aptece przy prywatnej klinice za 52 zł , dlatego nie wiem czy są w każdej aptece do kupienia, ale wydaje mi się, że powinny być np. w sklepach medycznych. Na moich pisze: autoreggente 70 Benefic 70 den-pończochy samonośne profilaktyczne o stopniowanym lekkim ucisku. Na ulotce są opisane różne rodzaje ucisku i zastosowania: od zapobiegania żylakom do urazów pooperacyjnych. Są też do kupienia kolanówki i rajstopy o takim działaniu.

andzela88 wrote:
korel wrote:
andzela88 wrote:
A mi mają wyciągać śruby w znieczuleniu ogólnym, a więc bezstresowo :D
??? Z reguły wyciągają w miejscowym, chyba że przy okazji jeszcze coś chcą pogrzebać. Miejscowe nie wymaga obecności anestezjologa, więc wychodzi taniej. Ale może na specjalne życzenie robią i też ogólne :)

Śrubki wyciągają w zależności od okoliczności i według dziurek: jak wyciągają śrubkę z "ciasnej" dziurki i pozostawiają tę w dziurce eliptycznej, to mamy dynamizację, a jak wyciągają odwrotnie to z reguły dlatego że śrubka w czymś zawadza. Jak wyciągają obydwie śrubki z obydwu dziurek, to super - pozrastaliśmy się :) Tyle wiem na temat dziurek ;)

Gocha, jednak im mniej żelastwa tym przyjemniej, nieprawdaż ? :)
Też sie zdziwiłam, że w znieczuleniu ogólnym, ale mi to na rączke :) Lekarz powiedział mi, że jest to konfort dla pacjenta i dla nich samych, bo pacjent im nie wierzga nogami, a my nie czujemy bólu i nie musimy sie stresować :)
To prawda, gdybym wiedziała, że będę czuła ból to poczekałabym jeszcze jeden dzień na znieczulenie ogólne, ale jak już zaczęli, to szkoda było rezygnować - przeżyłam i po bólu, a przynajmniej szybciej do domku. :)

LillaKorn wrote:

riviolla wrote:

Lilla to i tak niezła średnia Ci wychodzi ;) Całkiem ładnie Cię potraktowano! Choć pewnie wolałabyś pocierpieć tego 1 dnia, a żeby potem było wszystko ok...

święta racja! Zauważ im bliżej do celu tj. ośrodka decyzyjnego - ordynator oddziału tym gorzej!

Ja z kolei z ordynatora jestem bardzo zadowolona, bardzo dobry fachowiec

andzela88 wrote:

Gocha a Ty do dynamizacji wogóle nogi nie obciażałaś? A powiedz mi jak sie teraz czujesz? boli w miejscu cięcia? chodzisz o dwóch kulach czu już o jednej?

Można powiedzieć, że prawie wcale nie obciążałam, zresztą zgodnie z zaleceniami lekarzy, z których jeden przed dynamizacją, zapytał dlaczego nie obciążałam- więc odpowiedziałam mu, że zgodnie z pana zaleceniem. Ale tak naprawdę to już tak na wyczucie trochę obciążałam, ale przy dwóch kulach. Teraz nie ukrywam, że troche boli i znowu mam ograniczone ruchy w zginaniu kolana, ale to ze względu na ból. Na razie mam chodzić o dwóch kulach i z pełnym obciążeniem, a potem na wyczucie przejść na jedną kulę. W miejscu cięcia niestety boli, ale dzisiaj jest już lepiej niż wczoraj, więc myślę, że wszystko wróci do normy.

Troche szkoda, że tak mało obciażałaś, bo właśnie to przyśpiesza zrost, ale w sumie każde złamanie jest inne.. Ja faktycznie już bez kul chodzę, chociaż lekarz nie wspomniał o tym abym już mogła, ale nie czuję bólu, więc sobie pozwoliłam na to :) Ale dziwne, że przez ten okres miałaś zrobione tylko jedno zdjęcie RTG? ja już miałam 3 robione po operacji. Ja we wtorek z kolei mam zabieg i teraz wiem co mnie bedzie czekać. 6-7 maja mam juwenalia i chyba sie na nie nie wybiore, skoro wracają kule do łask..

Witam,mam następujący problem. 10 dni temu miałem ściągnięty gips ( 3,5 tygodnia ) . Założony był z powodu delikatnego pęknięcia kości strzałkowej, uraz powstał od potężnego kopnięcia w łydkę podczas meczu. mam pytanko gdy chodze bez kul ( lekarz stwierdzil ze mozna) strasznie boli mnie kostka, i kilka cm nad nią , co to może być. o truchcie nie ma mowy bo znacznie bardziej boli. w okolicy pekniecia jest mała opuchlizna. od czego może byc ten ból?

LillaKorn wrote:
Witam wszystkich! Minęły 3 MIESIąCE OD ZłAMANIA i od zakucia mnie w gips!W poniedziałek kontrola. moze mnie doktor odkuję albo zakuje na nowo w pancerzyk!
Lilla toż to prawdziwa KWARTALNICA! ;) Powinnaś się upić z tego powodu... :P

W poniedziałek będę mocno 3mać kciuki!

LillaKorn wrote:
Witam wszystkich! Minęły 3 MIESIąCE OD ZłAMANIA i od zakucia mnie w gips!W poniedziałek kontrola. moze mnie doktor odkuję albo zakuje na nowo w pancerzyk!
Mam nadzieję i życzę ci, że cię odkują i będziesz mogła intensywnie się rehabilitować.
Ale jak to jednak różnie w życiu jest - u mnie złamanie 27/01, po domu chodzę o jednej lub bez kul, ćwiczę, chodzę na basen, jeżdzę samochodem.

pgb1979 wrote:

Własnie w tym momencie minął rok od złamania, nie wiem czy swiętować... :) Najgorsze, że miejsce złamania boli, w srodę mam wizytę u lekarza, bedziemy robic fotki i inne usg.

Jak tyle rocznic nam się tu sypie, to chyba świętować. :)

pgb1979 wrote:
Własnie w tym momencie minął rok od złamania, nie wiem czy swiętować... :) Najgorsze, że miejsce złamania boli, w srodę mam wizytę u lekarza, bedziemy robic fotki i inne usg.
Chyba niestety nie ma czego swiętować. Jak już to tylko napić się coby mieć siłę do dalszrj walki
Riviollo mam w tym tygodniu masakrycznie wisielczy nastrój, gdyż powinnam śmigać już dawno bez gipsiku. A przez pewne decyzje doktorów to końca nie widać!

LillaKorn wrote:
Riviollo mam w tym tygodniu masakrycznie wisielczy nastrój, gdyż powinnam śmigać już dawno bez gipsiku. A przez pewne decyzje doktorów to końca nie widać!
Picie ma tę niewątpliwą zaletę, że można się upić zarówno z radości jak i z rozpaczy ;)

Mam nadzieję, że przyszły tydzień będzie o wiele lepszy, nie tylko dla Ciebie, ale dla nas wszystkich! :) :)

(choć u mnie zaczyna się stres w związku ze zbliżającym się terminem operacji;)

Gocha5 wrote:
riviolla wrote:
mago69 wrote:

Ja też mam takie pończoszki, :D zakupiłam je w aptece przy prywatnej klinice za 52 zł , dlatego nie wiem czy są w każdej aptece do kupienia, ale wydaje mi się, że powinny być np. w sklepach medycznych. Na moich pisze: autoreggente 70 Benefic 70 den-pończochy samonośne profilaktyczne o stopniowanym lekkim ucisku. Na ulotce są opisane różne rodzaje ucisku i zastosowania: od zapobiegania żylakom do urazów pooperacyjnych. Są też do kupienia kolanówki i rajstopy o takim działaniu.
Gocha chyba to wszystko dobrze wytlumaczyla, Riviolla.Ja sobie nie wyobrazam, jak mozna nie dac tych rajstop i to na czas operacji, jak i po niej.Moze to zalezy od zwyczajow "plemmiennych"?Ja sie polamalam i jestem leczona w Niemczech, ale sadzilam, ze to naturalna praktyka we wszystkich przypadkach operacyjnych.Kiedys tez juz bylam operowana, ale zupelnie inne rejony:) a i tak na czas operacji mialam rajstopki:)
Na moich nic nie pisze, poza numerem ucisku /3/ i z czego sie skladaja.To sa ponczochy samonosne, z dodatkowym otworem przy palcach stop:)Jestes chyba zmuszona, jesli nie Chcesz kupowac na wlasna reke i po tym co napisala Gocha, pogadac z lekarzem, jakie beda najlepsze dla Ciebie.Ja sobie nie wyobrazam, jakbym miala przezyc bez nich te dni po operacji i nawet teraz, gdy noga po spacerze puchnie!!

LillaKorn wrote:
Mnie minie 8go maja 3 miesiace, a ja chodze bez kul po domu, a na zewnatrz o jednej,a 29go mam miec dopiero pierwsze zdjecie po operacji.Cora mi i tak przypomina, zebym na dwor kule zabierala, bo normalnie sie zapominam i chce smigac bez niej:)!!
Dobrze mnie poskladali, bo klekam, kucam, itp.bez bolu . Dzis znowu czuje sie doskonale, chyba dalam nozce juz odpoczac, bo nie protestuje i juz byla na spacerku:)
Zycze Ci Lilla, aby wszystko poszlo po Twej mysli!!!

Kurcze, trochę to dziwne że nikt mi nie powiedział o tych rajstopach :( No chyba że mi założyli potajemnie na bloku i zaraz zdjęli, ale nie sądzę :P

Swoją drogą trochę mi się to wydaje dziwne - w trakcie operacji nogi mieć na niej zalożoną jakąś pończochę??

sorry...no, masz racje, po operacji od razu zakladaja na noge operowana, a na nodze zdrowej juz jest:)/przynajmniej ja tak mialam/...jak sie obudzilam, mialam obydwie na nodze.

Natomiast kiedy bylam operowana na gorne odcinki, mialam te rajstopki od poczatku.

To jakaś mała ranka musiała być :) Ja miałam wielgaachne rozcięcie z jednej i niewiele mniejsze z drugiej strony... no i oczywiście dren. Ciekawe czy w Polsce rzeczywiście to też jest praktykowane i tylko mnie ominęło? Może ktoś inny się wypowie czy mu zakładali po operacji jakieś pończoszki?

Zresztą może wstrzymam się jeszcze ok tygodnia to zobaczę czy mi dadzą tym razem - w innym szpitalu :P

riviolla wrote:
To jakaś mała ranka musiała być :) Ja miałam wielgaachne rozcięcie z jednej i niewiele mniejsze z drugiej strony... no i oczywiście dren. Ciekawe czy w Polsce rzeczywiście to też jest praktykowane i tylko mnie ominęło? Może ktoś inny się wypowie czy mu zakładali po operacji jakieś pończoszki?

Zresztą może wstrzymam się jeszcze ok tygodnia to zobaczę czy mi dadzą tym razem - w innym szpitalu :P
Nie jestes sama bez pończoszek, ja też nic takiego nie miałam i nawet o tym nie słyszałam. Widać to tylko nasza polska słuzba zdrowia:)

riviolla wrote:
LillaKorn wrote:
Riviollo co Ci będą robić? Złomowanie czy dynamizowanie?
Pożegnam się ze śrubką nr 1 :) Zostanie "tylko" 5...

Blondi, dzięki za pocieszenie ;)
Ałaaa! kiedy termin?

riviolla wrote:

LillaKorn wrote:

Ałaaa! kiedy termin?

Pierwszy, najpóźniej drugi tydzień maja. Dokładnie dowiem się 28 na kontroli. Oby tylko nic złego się nie okazało...

No to ja, Ty, Mago68 i Pgb1979 mamy kontrolę mniej więcejw tym samym czasie!