mago69 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 riviolla wrote:mago69 wrote:lekarz zalecil ponczoszki na stalenapisz proszę coś więcej o tych pończoszkach... jakich używasz? kupiłaś w aptece czy w sklepie rehab.?Wiesz..takie ponczoszki jakie daja na czas operacji w szpitalu.Ja je dostalam w szpitalu , ale siostra mi mowila, zebym poprosila lekarza, zeby mi przepisal na zamie jedna pare i powiedziala, ze kupuje sie je w aptece.Nie skorzystalam, bo te jedne mi wystarczaja.Nie wiem, czy cos Ci pomoglam.Jeli nie - Pytaj, a ja postaram sie odpowiedziec:)dzieki za pozdrowionka Polamana Kaska! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
riviolla Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 mago69 wrote:Wiesz..takie ponczoszki jakie daja na czas operacji w szpitalu.Ja je dostalam w szpitalu , ale siostra mi mowila, zebym poprosila lekarza, zeby mi przepisal na zamie jedna pare i powiedziala, ze kupuje sie je w aptece.?? a ja nic nie dostałam... nawet nie widziałam na oczy jak się takie pończoszki oficjalnie nazywają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andzela88 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 korel wrote:andzela88 wrote:Polamana Kaska wrote:Mnie też mówili, że u mnie, jeśli już, to górną. Ale to chyba zależy od śrub.A mi mają wyciągać śruby w znieczuleniu ogólnym, a więc bezstresowo ??? Z reguły wyciągają w miejscowym, chyba że przy okazji jeszcze coś chcą pogrzebać. Miejscowe nie wymaga obecności anestezjologa, więc wychodzi taniej. Ale może na specjalne życzenie robią i też ogólne Śrubki wyciągają w zależności od okoliczności i według dziurek: jak wyciągają śrubkę z "ciasnej" dziurki i pozostawiają tę w dziurce eliptycznej, to mamy dynamizację, a jak wyciągają odwrotnie to z reguły dlatego że śrubka w czymś zawadza. Jak wyciągają obydwie śrubki z obydwu dziurek, to super - pozrastaliśmy się Tyle wiem na temat dziurek Gocha, jednak im mniej żelastwa tym przyjemniej, nieprawdaż ? Też sie zdziwiłam, że w znieczuleniu ogólnym, ale mi to na rączke Lekarz powiedział mi, że jest to konfort dla pacjenta i dla nich samych, bo pacjent im nie wierzga nogami, a my nie czujemy bólu i nie musimy sie stresować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gocha5 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 riviolla wrote:mago69 wrote:Wiesz..takie ponczoszki jakie daja na czas operacji w szpitalu.Ja je dostalam w szpitalu , ale siostra mi mowila, zebym poprosila lekarza, zeby mi przepisal na zamie jedna pare i powiedziala, ze kupuje sie je w aptece.?? a ja nic nie dostałam... nawet nie widziałam na oczy jak się takie pończoszki oficjalnie nazywają?Ja też mam takie pończoszki, zakupiłam je w aptece przy prywatnej klinice za 52 zł , dlatego nie wiem czy są w każdej aptece do kupienia, ale wydaje mi się, że powinny być np. w sklepach medycznych. Na moich pisze: autoreggente 70 Benefic 70 den-pończochy samonośne profilaktyczne o stopniowanym lekkim ucisku. Na ulotce są opisane różne rodzaje ucisku i zastosowania: od zapobiegania żylakom do urazów pooperacyjnych. Są też do kupienia kolanówki i rajstopy o takim działaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gocha5 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 andzela88 wrote:korel wrote:andzela88 wrote:A mi mają wyciągać śruby w znieczuleniu ogólnym, a więc bezstresowo ??? Z reguły wyciągają w miejscowym, chyba że przy okazji jeszcze coś chcą pogrzebać. Miejscowe nie wymaga obecności anestezjologa, więc wychodzi taniej. Ale może na specjalne życzenie robią i też ogólne Śrubki wyciągają w zależności od okoliczności i według dziurek: jak wyciągają śrubkę z "ciasnej" dziurki i pozostawiają tę w dziurce eliptycznej, to mamy dynamizację, a jak wyciągają odwrotnie to z reguły dlatego że śrubka w czymś zawadza. Jak wyciągają obydwie śrubki z obydwu dziurek, to super - pozrastaliśmy się Tyle wiem na temat dziurek Gocha, jednak im mniej żelastwa tym przyjemniej, nieprawdaż ? Też sie zdziwiłam, że w znieczuleniu ogólnym, ale mi to na rączke Lekarz powiedział mi, że jest to konfort dla pacjenta i dla nich samych, bo pacjent im nie wierzga nogami, a my nie czujemy bólu i nie musimy sie stresować To prawda, gdybym wiedziała, że będę czuła ból to poczekałabym jeszcze jeden dzień na znieczulenie ogólne, ale jak już zaczęli, to szkoda było rezygnować - przeżyłam i po bólu, a przynajmniej szybciej do domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andzela88 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 LillaKorn wrote: riviolla wrote: Lilla to i tak niezła średnia Ci wychodzi Całkiem ładnie Cię potraktowano! Choć pewnie wolałabyś pocierpieć tego 1 dnia, a żeby potem było wszystko ok... święta racja! Zauważ im bliżej do celu tj. ośrodka decyzyjnego - ordynator oddziału tym gorzej! Ja z kolei z ordynatora jestem bardzo zadowolona, bardzo dobry fachowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andzela88 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Gocha a Ty do dynamizacji wogóle nogi nie obciażałaś? A powiedz mi jak sie teraz czujesz? boli w miejscu cięcia? chodzisz o dwóch kulach czu już o jednej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gocha5 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 andzela88 wrote: Gocha a Ty do dynamizacji wogóle nogi nie obciażałaś? A powiedz mi jak sie teraz czujesz? boli w miejscu cięcia? chodzisz o dwóch kulach czu już o jednej? Można powiedzieć, że prawie wcale nie obciążałam, zresztą zgodnie z zaleceniami lekarzy, z których jeden przed dynamizacją, zapytał dlaczego nie obciążałam- więc odpowiedziałam mu, że zgodnie z pana zaleceniem. Ale tak naprawdę to już tak na wyczucie trochę obciążałam, ale przy dwóch kulach. Teraz nie ukrywam, że troche boli i znowu mam ograniczone ruchy w zginaniu kolana, ale to ze względu na ból. Na razie mam chodzić o dwóch kulach i z pełnym obciążeniem, a potem na wyczucie przejść na jedną kulę. W miejscu cięcia niestety boli, ale dzisiaj jest już lepiej niż wczoraj, więc myślę, że wszystko wróci do normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andzela88 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Troche szkoda, że tak mało obciażałaś, bo właśnie to przyśpiesza zrost, ale w sumie każde złamanie jest inne.. Ja faktycznie już bez kul chodzę, chociaż lekarz nie wspomniał o tym abym już mogła, ale nie czuję bólu, więc sobie pozwoliłam na to Ale dziwne, że przez ten okres miałaś zrobione tylko jedno zdjęcie RTG? ja już miałam 3 robione po operacji. Ja we wtorek z kolei mam zabieg i teraz wiem co mnie bedzie czekać. 6-7 maja mam juwenalia i chyba sie na nie nie wybiore, skoro wracają kule do łask.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwkowy Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Witam,mam następujący problem. 10 dni temu miałem ściągnięty gips ( 3,5 tygodnia ) . Założony był z powodu delikatnego pęknięcia kości strzałkowej, uraz powstał od potężnego kopnięcia w łydkę podczas meczu. mam pytanko gdy chodze bez kul ( lekarz stwierdzil ze mozna) strasznie boli mnie kostka, i kilka cm nad nią , co to może być. o truchcie nie ma mowy bo znacznie bardziej boli. w okolicy pekniecia jest mała opuchlizna. od czego może byc ten ból? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LillaKorn Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Witam wszystkich! Minęły 3 MIESIąCE OD ZłAMANIA i od zakucia mnie w gips!W poniedziałek kontrola. moze mnie doktor odkuję albo zakuje na nowo w pancerzyk! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
riviolla Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 LillaKorn wrote:Witam wszystkich! Minęły 3 MIESIąCE OD ZłAMANIA i od zakucia mnie w gips!W poniedziałek kontrola. moze mnie doktor odkuję albo zakuje na nowo w pancerzyk!Lilla toż to prawdziwa KWARTALNICA! Powinnaś się upić z tego powodu... W poniedziałek będę mocno 3mać kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polamana Kaska Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 LillaKorn wrote:Witam wszystkich! Minęły 3 MIESIąCE OD ZłAMANIA i od zakucia mnie w gips!W poniedziałek kontrola. moze mnie doktor odkuję albo zakuje na nowo w pancerzyk!Mam nadzieję i życzę ci, że cię odkują i będziesz mogła intensywnie się rehabilitować.Ale jak to jednak różnie w życiu jest - u mnie złamanie 27/01, po domu chodzę o jednej lub bez kul, ćwiczę, chodzę na basen, jeżdzę samochodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Własnie w tym momencie minął rok od złamania, nie wiem czy swiętować... Najgorsze, że miejsce złamania boli, w srodę mam wizytę u lekarza, bedziemy robic fotki i inne usg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polamana Kaska Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 pgb1979 wrote: Własnie w tym momencie minął rok od złamania, nie wiem czy swiętować... Najgorsze, że miejsce złamania boli, w srodę mam wizytę u lekarza, bedziemy robic fotki i inne usg. Jak tyle rocznic nam się tu sypie, to chyba świętować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LillaKorn Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 pgb1979 wrote:Własnie w tym momencie minął rok od złamania, nie wiem czy swiętować... Najgorsze, że miejsce złamania boli, w srodę mam wizytę u lekarza, bedziemy robic fotki i inne usg.Chyba niestety nie ma czego swiętować. Jak już to tylko napić się coby mieć siłę do dalszrj walkiRiviollo mam w tym tygodniu masakrycznie wisielczy nastrój, gdyż powinnam śmigać już dawno bez gipsiku. A przez pewne decyzje doktorów to końca nie widać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
riviolla Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 LillaKorn wrote:Riviollo mam w tym tygodniu masakrycznie wisielczy nastrój, gdyż powinnam śmigać już dawno bez gipsiku. A przez pewne decyzje doktorów to końca nie widać!Picie ma tę niewątpliwą zaletę, że można się upić zarówno z radości jak i z rozpaczy Mam nadzieję, że przyszły tydzień będzie o wiele lepszy, nie tylko dla Ciebie, ale dla nas wszystkich! (choć u mnie zaczyna się stres w związku ze zbliżającym się terminem operacji;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mago69 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Gocha5 wrote:riviolla wrote:mago69 wrote:Wiesz..takie ponczoszki jakie daja na czas operacji w szpitalu.Ja je dostalam w szpitalu , ale siostra mi mowila, zebym poprosila lekarza, zeby mi przepisal na zamie jedna pare i powiedziala, ze kupuje sie je w aptece.?? a ja nic nie dostałam... nawet nie widziałam na oczy jak się takie pończoszki oficjalnie nazywają?Ja też mam takie pończoszki, zakupiłam je w aptece przy prywatnej klinice za 52 zł , dlatego nie wiem czy są w każdej aptece do kupienia, ale wydaje mi się, że powinny być np. w sklepach medycznych. Na moich pisze: autoreggente 70 Benefic 70 den-pończochy samonośne profilaktyczne o stopniowanym lekkim ucisku. Na ulotce są opisane różne rodzaje ucisku i zastosowania: od zapobiegania żylakom do urazów pooperacyjnych. Są też do kupienia kolanówki i rajstopy o takim działaniu.Gocha chyba to wszystko dobrze wytlumaczyla, Riviolla.Ja sobie nie wyobrazam, jak mozna nie dac tych rajstop i to na czas operacji, jak i po niej.Moze to zalezy od zwyczajow "plemmiennych"?Ja sie polamalam i jestem leczona w Niemczech, ale sadzilam, ze to naturalna praktyka we wszystkich przypadkach operacyjnych.Kiedys tez juz bylam operowana, ale zupelnie inne rejony:) a i tak na czas operacji mialam rajstopki:)Na moich nic nie pisze, poza numerem ucisku /3/ i z czego sie skladaja.To sa ponczochy samonosne, z dodatkowym otworem przy palcach stop:)Jestes chyba zmuszona, jesli nie Chcesz kupowac na wlasna reke i po tym co napisala Gocha, pogadac z lekarzem, jakie beda najlepsze dla Ciebie.Ja sobie nie wyobrazam, jakbym miala przezyc bez nich te dni po operacji i nawet teraz, gdy noga po spacerze puchnie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mago69 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 LillaKorn wrote:Witam wszystkich! Minęły 3 MIESIąCE OD ZłAMANIA i od zakucia mnie w gips!W poniedziałek kontrola. moze mnie doktor odkuję albo zakuje na nowo w pancerzyk!Mnie minie 8go maja 3 miesiace, a ja chodze bez kul po domu, a na zewnatrz o jednej,a 29go mam miec dopiero pierwsze zdjecie po operacji.Cora mi i tak przypomina, zebym na dwor kule zabierala, bo normalnie sie zapominam i chce smigac bez niej:)!!Dobrze mnie poskladali, bo klekam, kucam, itp.bez bolu . Dzis znowu czuje sie doskonale, chyba dalam nozce juz odpoczac, bo nie protestuje i juz byla na spacerku:)Zycze Ci Lilla, aby wszystko poszlo po Twej mysli!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
riviolla Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Kurcze, trochę to dziwne że nikt mi nie powiedział o tych rajstopach No chyba że mi założyli potajemnie na bloku i zaraz zdjęli, ale nie sądzę Swoją drogą trochę mi się to wydaje dziwne - w trakcie operacji nogi mieć na niej zalożoną jakąś pończochę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mago69 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 sorry...no, masz racje, po operacji od razu zakladaja na noge operowana, a na nodze zdrowej juz jest:)/przynajmniej ja tak mialam/...jak sie obudzilam, mialam obydwie na nodze.Natomiast kiedy bylam operowana na gorne odcinki, mialam te rajstopki od poczatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
riviolla Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Mago a miałaś dren? Wycięli na niego dziurkę? Jakoś nie umiem sobie tego wszystkiego wyobrazić... Swoją drogą teraz taka kolanówka by mi się przydała, chyba sobie kupię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mago69 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 nie, nie mialam drenumialam noge po operacji zaklejona plastrami w miejscach ciecia i w ponczosze.Kup sobie, kup! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
riviolla Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 To jakaś mała ranka musiała być Ja miałam wielgaachne rozcięcie z jednej i niewiele mniejsze z drugiej strony... no i oczywiście dren. Ciekawe czy w Polsce rzeczywiście to też jest praktykowane i tylko mnie ominęło? Może ktoś inny się wypowie czy mu zakładali po operacji jakieś pończoszki? Zresztą może wstrzymam się jeszcze ok tygodnia to zobaczę czy mi dadzą tym razem - w innym szpitalu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blondi2021 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 riviolla wrote:To jakaś mała ranka musiała być Ja miałam wielgaachne rozcięcie z jednej i niewiele mniejsze z drugiej strony... no i oczywiście dren. Ciekawe czy w Polsce rzeczywiście to też jest praktykowane i tylko mnie ominęło? Może ktoś inny się wypowie czy mu zakładali po operacji jakieś pończoszki?Zresztą może wstrzymam się jeszcze ok tygodnia to zobaczę czy mi dadzą tym razem - w innym szpitalu Nie jestes sama bez pończoszek, ja też nic takiego nie miałam i nawet o tym nie słyszałam. Widać to tylko nasza polska słuzba zdrowia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LillaKorn Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 riviolla wrote: (choć u mnie zaczyna się stres w związku ze zbliżającym się terminem operacji;) Riviollo co Ci będą robić? Złomowanie czy dynamizowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
riviolla Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 LillaKorn wrote:Riviollo co Ci będą robić? Złomowanie czy dynamizowanie?Pożegnam się ze śrubką nr 1 Zostanie "tylko" 5...Blondi, dzięki za pocieszenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LillaKorn Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 riviolla wrote:LillaKorn wrote:Riviollo co Ci będą robić? Złomowanie czy dynamizowanie?Pożegnam się ze śrubką nr 1 Zostanie "tylko" 5...Blondi, dzięki za pocieszenie Ałaaa! kiedy termin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
riviolla Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 LillaKorn wrote: Ałaaa! kiedy termin? Pierwszy, najpóźniej drugi tydzień maja. Dokładnie dowiem się 28 na kontroli. Oby tylko nic złego się nie okazało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LillaKorn Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 riviolla wrote: LillaKorn wrote: Ałaaa! kiedy termin? Pierwszy, najpóźniej drugi tydzień maja. Dokładnie dowiem się 28 na kontroli. Oby tylko nic złego się nie okazało... No to ja, Ty, Mago68 i Pgb1979 mamy kontrolę mniej więcejw tym samym czasie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi