LillaKorn Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 denoviro wrote: Generalnie lekarze nie są wylewni i tylko ogólnikowo że operacja wyszła bardzo dobrze i faktycznie tak mogło być bo po 14 dniach od operacji cz€łem sie dobrze powoli przestawało boleć a po miesiącu jeździłem już samochodem. Jak słyszę coś takiego to chce mi się płakać! U każdego zespolonego widzę ten sam motyw czyli po ok. miesiącu powrót do jakiejś swobody i szybsza możliwość rehabilitacji. Ja z nogą w gipsie czuję się jak przed początkiem takiej drogi (chodzi o rehabilitację). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LillaKorn Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 denoviro wrote: A biore psa i ide(wielkie słowo ) do parku na słoneczko po południu wpadne Zazdroszczę (muszę czekać na nieocenioną asystę). pilnuj psa, bo Ci ucieknie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
riviolla Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 LillaKorn wrote: Jak słyszę coś takiego to chce mi się płakać! U każdego zespolonego widzę ten sam motyw czyli po ok. miesiącu powrót do jakiejś swobody i szybsza możliwość rehabilitacji. Ja z nogą w gipsie czuję się jak przed początkiem takiej drogi (chodzi o rehabilitację). Oj nie u każdego... Swobody może mam trochę więcej od Ciebie ze względu na brak gipsu ale rehabilitować się nie mogę (a też już bym chciała). Pamiętajmy też o tych, którzy mają jeszcze większe problemy - LUCAS CO Z TOBĄ?? Odezwij się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
riviolla Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 LillaKorn wrote: denoviro wrote: A biore psa i ide(wielkie słowo ) do parku na słoneczko po południu wpadne Zazdroszczę (muszę czekać na nieocenioną asystę). pilnuj psa, bo Ci ucieknie! Ja też zazdroszczę tego parku... ale bez asysty i tak bym nie wyszła nawet na balkon, więc dobrze że chociaż jestem wśród ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LillaKorn Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 riviolla wrote:Oj nie u każdego... Swobody może mam trochę więcej od Ciebie ze względu na brak gipsu ale rehabilitować się nie mogę (a też już bym chciała). Pamiętajmy też o tych, którzy mają jeszcze większe problemy - LUCAS CO Z TOBĄ?? Odezwij się!No wiesz nie narzekałabym na to uziemienie gdyby wszystko było ok.Oczywistym jest, że nie wiadomo co by było gdyby ale jak widać ten sposób leczenia lekko zawiódł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LillaKorn Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 A jest jeszcze motyw upływu 182 dni i mojego dalekiego dojazdu do pracy (ok. 30 km) i niemożliwośc dowozenia mnie przez męża, bo ten z kolei pracuje blisko domu. W dodatku nasze prace są ze sobą czasowo niezgrane. Nie żebym była jakąś księżniczką i nie mogła dojeżdżać miejskimi środkami lokomocji, ale z kulami i zdechłymi mięśniami to mogę sobie pochulać jak kozica górska! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
riviolla Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Dobrze mówisz - nie wiadomo co by było gdyby... prawdopodobnie byłoby lepiej ale co gdyby spaprali Ci operację? może tak miało być... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
riviolla Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 LillaKorn wrote:Nie żebym była jakąś księżniczką i nie mogła dojeżdżać miejskimi środkami lokomocji, ale z kulami i zdechłymi mięśniami to mogę sobie pochulać jak kozica górska!Komunikacja miejska w naszej sytuacji zdecydowanie odpada! Ja też bym nie jeździła do pracy gdyby mnie mąż nie woził. Ale już się nastawiam na wożenie się taksówką na rehabilitację...Lilla a Ty nie masz prawa jazdy? Może mogłabyś sama się wozić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LillaKorn Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 riviolla wrote: Dobrze mówisz - nie wiadomo co by było gdyby... prawdopodobnie byłoby lepiej ale co gdyby spaprali Ci operację? może tak miało być... Na tym etapie mogę tylko wskakiwać na wagę i cisnąć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LillaKorn Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 riviolla wrote:Komunikacja miejska w naszej sytuacji zdecydowanie odpada! Ja też bym nie jeździła do pracy gdyby mnie mąż nie woził. Ale już się nastawiam na wożenie się taksówką na rehabilitację...Lilla a Ty nie masz prawa jazdy? Może mogłabyś sama się wozić?Oczywiście, że mam i do pracy woziłam się sama!Ale pomyśl, czy jest bezpiecznie w korkach jeździć z niesprawną nogą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LillaKorn Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Rozpatrujemy zamianę autka na automat. Tylko szkoda, bo kupiliśmy nowe w styczniu 6 dni przed wypadkiem> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
riviolla Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 LillaKorn wrote: Oczywiście, że mam i do pracy woziłam się sama!Ale pomyśl, czy jest bezpiecznie w korkach jeździć z niesprawną nogą? Ja nie jestem ekspertem, ale z tego co widzę to ludzie zaczynają jeździć dużo wcześniej niż mogą chodzić! Na pewno ktoś Ci doradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
riviolla Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 LillaKorn wrote: Na tym etapie mogę tylko wskakiwać na wagę i cisnąć! Powiedz mi, jak obciążasz nogę to czujesz tylko ból czy jakąś blokadę (sztywność)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LillaKorn Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 riviolla wrote: LillaKorn wrote: Oczywiście, że mam i do pracy woziłam się sama!Ale pomyśl, czy jest bezpiecznie w korkach jeździć z niesprawną nogą? Ja nie jestem ekspertem, ale z tego co widzę to ludzie zaczynają jeździć dużo wcześniej niż mogą chodzić! Na pewno ktoś Ci doradzi Najpierw to ja muszę uwolnić tą nogę i wiedzieć w jakiej jest formie!Mięśnie ścięgna unieruchomione po 4 m-cach budzą moje obawy co do sprawności nogi i jej możliwości prowadzenia auta w dużych korkach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LillaKorn Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 riviolla wrote: LillaKorn wrote: Na tym etapie mogę tylko wskakiwać na wagę i cisnąć! Powiedz mi, jak obciążasz nogę to czujesz tylko ból czy jakąś blokadę (sztywność)? Najpierw nie czuję nic i spokojnie sobie naciskam, potem jest ból wieć nogę zdejmuję i jest duży ból, który się owszem zmniejsza i ten zmnejszony mnie trzyma jakieś 2 godziny. Blokady nie czuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
riviolla Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zapomniałam że Ty masz złamanie w innym miejscu... Ciekawe czy ta blokada którą odczuwam jest normalna w kostce? Czy to jest kwestia tej śruby więzozrostowej czy bardziej mojej psychiki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blondi2021 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 denoviro wrote: LillaKorn wrote: denoviro wrote: Udało mi sie zgrać zdjęcie jest na http://www.photoblog.pl/denoviro/ postaram sie o lepsze próbuje ale mi kiepsko wychodzą Niezłe złamanko! Z tego co pamiętam to byłeś zespolony, prawda? Tak zespolony i najciekawsze jest to że mnie od 40 dni nic nie boli a nawet sie dwa razy mocno podparłem bo kula sie rozjechała ale patrze na zdjęcie i mam troche obawy choć lekarz jest strasznym optymistą i stwierdził że po następnej kontroli czyli 16 czerwca powinno być już wpożądku nie wiem czy kpi ze mnie , patrząc na inne zdjęcia to ludziska po rok są na zwolnieniu co nie znaczy że zależy mi na chorobowym w czwartek ide do innego ortopedy a właśnie byłem po tran i zamierzam go teraz skonsumować. Patrząc na Twoje zdjęcie wnioskuje że w czerwcu nie będzie zrostu bo jeszcze dużo jest do wypełnienia a wiem to z własnego doświadczenia. Od mojego złamania mineło 14 miesięcy i jeszcze pełnego zrostu nie ma ale oczywiście kazde złamanie jest inne i inaczej postepuje zrost. I tak szybko zaczołeś jeździć samochodem i obciążać noge , w moim przypadku był to jakiś 5 miesiąc po złamaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blondi2021 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 LillaKorn wrote: A jest jeszcze motyw upływu 182 dni i mojego dalekiego dojazdu do pracy (ok. 30 km) i niemożliwośc dowozenia mnie przez męża, bo ten z kolei pracuje blisko domu. W dodatku nasze prace są ze sobą czasowo niezgrane. Nie żebym była jakąś księżniczką i nie mogła dojeżdżać miejskimi środkami lokomocji, ale z kulami i zdechłymi mięśniami to mogę sobie pochulać jak kozica górska! Wiem ze chciałabyś jak najszybciej wrócić do zdrowia ale po tych 182 dniach chorobowego przysługuje Ci jeszcze rok świadczenia rehabilitacyjnego a jeśli to jeszcze jest za mało to rok renty rehabilitacyjnej. Oczywiście są to mniejsze pieniądze niż wypłata ale zawsze coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blondi2021 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 riviolla wrote: LillaKorn wrote: Oczywiście, że mam i do pracy woziłam się sama!Ale pomyśl, czy jest bezpiecznie w korkach jeździć z niesprawną nogą? Ja nie jestem ekspertem, ale z tego co widzę to ludzie zaczynają jeździć dużo wcześniej niż mogą chodzić! Na pewno ktoś Ci doradzi To prawda ja zaczęłam jeździć jak chodziłam jeszcze o dwóch kulach a jazda samochodem to też jakaś rehabiltitacja, obciążanie kończyny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LillaKorn Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 blondi2021 wrote: LillaKorn wrote: A jest jeszcze motyw upływu 182 dni i mojego dalekiego dojazdu do pracy (ok. 30 km) i niemożliwośc dowozenia mnie przez męża, bo ten z kolei pracuje blisko domu. W dodatku nasze prace są ze sobą czasowo niezgrane. Nie żebym była jakąś księżniczką i nie mogła dojeżdżać miejskimi środkami lokomocji, ale z kulami i zdechłymi mięśniami to mogę sobie pochulać jak kozica górska! Wiem ze chciałabyś jak najszybciej wrócić do zdrowia ale po tych 182 dniach chorobowego przysługuje Ci jeszcze rok świadczenia rehabilitacyjnego a jeśli to jeszcze jest za mało to rok renty rehabilitacyjnej. Oczywiście są to mniejsze pieniądze niż wypłata ale zawsze coś A pracodawca "ludzki pan" będzie czekał..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marchewka Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 LillaKorn wrote:denoviro wrote:do soboty nigdy nie naciskałem na wage tylko chodziłem z kulami a w sobote wycisnołem 60kg ale jak zobaczyłem zdjęcie po kontroli to chyba przestane wogóle naciskać na tą noge.Mój lekarz załamany słabym zrostem (kostnina jest ale miękka) zagonił do obciążania jako ostatniej naturalnej deski ratunku, bo brak zrostu po 3 m-cach to daleko od ok. Powiedział, że dobrze by było, żeby dojść do połowy swojej własnej wagi. Z tego co ludzie piszą wyżej to obciążanie jest istotnym elementem leczniczym i pomaga. No sęk w tym, że te moje 10kg jest okupione silnym bólem i pojawia się pytanie czy ból jest twórczy czy jest sygnałem, że sobie zaszkodziliśmy!Lilla, ja zaczęłam obciążać w 6 miesiącu od złamania, więc nie załamuj się, nie jest źle u Ciebie, zaczynałam od 5kg i co 1-2 dni dokładałam sobie po 1kg. czasem były przerwy, jak nie czułam się dobrze z tym dołożeniem. ale powoli i systematycznie chyba jest najlepiej, bo bez szoku, noga się przyzwyczaja. wiadomo, że pobolewa, ale to chyba normalne. ja jestem ponad rok od wypadku, nadal nie mam zrostu pełnego, ale w miarę normalnie chodzę. co mnie samą dziwi. więc odwagi, ale oczywiście z umiarem, zresztą Ty sama wiesz najlepiej pozdrawiam wagowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
riviolla Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 LillaKorn wrote: A pracodawca "ludzki pan" będzie czekał..... Niech czeka! A jak będzie nieludzki to zawsze możesz zrobić mu psikusa i np. zajść w ciążę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LillaKorn Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 riviolla wrote: LillaKorn wrote: A pracodawca "ludzki pan" będzie czekał..... Niech czeka! A jak będzie nieludzki to zawsze możesz zrobić mu psikusa i np. zajść w ciążę Sory za te frustracje ale ja jestem taki dziwny człowiek, który do tej pory nie chodził na zwolnienia. Wczoraj byłam w pracy po raz pierwszy od złamanka. Moje biureczko czeka na mnie i nie ma zagrożenia. życzono mi powrotu do zdrowia i żebym nie zawracała sobie głowy pracą bo zdrowie najważniejsze. Ta wizyta mnie lekko rozstroiła bo zatęskniłam za swoim zawodowym życiem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
riviolla Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Doskonale Cię rozumiem... Dobrze że u Ciebie w pracy mają takie podejście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polamana Kaska Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Czytam i czytam i widzę, że naprawdę, co człowiek, co lekarz, to inne sytuacje. Z tym brakiem zrostu to chyba lekarz powinien coś doradzić, zrobić jakieś extra badania czy zastanowiśc się nad przeszczepem.Obciążanie na pewno pomaga, sama to widzę po sobie, bolało jak jasny gwint, ale trudno, zaczełam stawiać nogę. No i efekty są, bo w domu coraz częściej bawię się z moją kulą w chowanego. Jutro ide do kontroli (chodzę do 2 ortopedów i porównuje ich zdania, mam też mailowy kontakt z lekarzem w Austrii). Ten jutrzejszy lubi besztać pacjentów. Jak zobaczy najnowsze zdjęcie, zada mi pewnie pytanie z serii - kto Pani to zdjęcie tak spitolił? Bo właśnie okazało się, że pani w RTG zrobiła mi zdjęcie tylko górnej części podudzia, mimo wyrażnego zalecenia na skierowaniu i moich uwag, że mam złamane obie kości, jedna spiralne i wzdłuż aż do samego stawu skokowego, ale pani nie wzięła pod uwagę.Może chciała na promieniowaniu zaoszczędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
riviolla Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Kaska ona zrobiła całą nogę, ale w tamtej części zobaczyła piękny zrost więc ją wycięła jako mniej istotną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polamana Kaska Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 riviolla wrote:Kaska ona zrobiła całą nogę, ale w tamtej części zobaczyła piękny zrost więc ją wycięła jako mniej istotną... Emancypantka jedna...Denerwuje mnie wszechobecna ignorancja - kobieta całe życie robi zdjęcia i nie wie, że zdjęcie złamanego podudzia pownno obejmować całe podudzie od stawu do stawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
riviolla Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Może miała gorszy dzień? Ja z kolei ciekawa jestem czy lekarz mnie skrzyczy za spuchniętą nogę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gocha5 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 denoviro wrote:ja mam taki plan że we wrześniu wracam do pracy i głeboko w to wierze że mi się uda.A praca wymaga sprawności fizycznej być może czeka mnie rozczarowanie , ale z drugiej strony nadrabiam zaległości z wizytami u znajomków.Denoviro ma taki sam plan jak Ty we wrześniu do pracy, ciekawe czy nam się to uda??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polamana Kaska Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 riviolla wrote:LillaKorn wrote:Oczywiście, że mam i do pracy woziłam się sama!Ale pomyśl, czy jest bezpiecznie w korkach jeździć z niesprawną nogą?Ja nie jestem ekspertem, ale z tego co widzę to ludzie zaczynają jeździć dużo wcześniej niż mogą chodzić! Na pewno ktoś Ci doradzi No tak, chociaż jak sprzęgło odskakuje, to czuje się, że ma się kości. Ale z gipsem chyba odpada.A, i pływa się też wcześniej niż chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi