LillaKorn Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 kasiek79 wrote: LillaKorn wrote: kasiek79 wrote: no co wy az tyle????????????????? jak tak to schudłąm niemiłosiernie!!!!!!!!!!! juz wie czemu każdy kto wejdzie do domu patrzy na mnie z politowaniem. I pierwsze co to nie to że mam noge wgipsie tlyko :Boże ale ty chuda. Dlatego taka kaplica z tym chodzenie. Zauważ, że jak zakładają plastikowy o tej samej długości to od razu można być mobilnym, co wynikaz ciężaru pancerzyka! ja zaczełą od kilku dni ostro ćwiczyc zeby byc wlepszej formie jak już kiedyś mi go zdejmą. A powiedzcie czy na serio czuć taką dużą róznice w tych gipsach????? Bo dizisja znowu gadał z tym kumlem gipsiarzem i on jakos mi odradza ten lekki bo nie widzi plusów Za to lekarz widzi plusy, bo ma mobilniejszego pacjenta, który łatwiej się uruchamia i zbiega to się z okresem, że lekko powinno się obciążać stopę (mówię o swoim leczeniu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasiek79 Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 alawpr wrote: Fakt za ten gips trzeba zapłacic ale konfort zycia znaczniej ci sie poprawi. zapłace każde pieniądze obby tlyo lekarz sie zgodził Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasiek79 Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 LillaKorn wrote: kasiek79 wrote: LillaKorn wrote: Dlatego taka kaplica z tym chodzenie. Zauważ, że jak zakładają plastikowy o tej samej długości to od razu można być mobilnym, co wynikaz ciężaru pancerzyka! ja zaczełą od kilku dni ostro ćwiczyc zeby byc wlepszej formie jak już kiedyś mi go zdejmą. A powiedzcie czy na serio czuć taką dużą róznice w tych gipsach????? Bo dizisja znowu gadał z tym kumlem gipsiarzem i on jakos mi odradza ten lekki bo nie widzi plusów Za to lekarz widzi plusy, bo ma mobilniejszego pacjenta, który łatwiej się uruchamia i zbiega to się z okresem, że lekko powinno się obciążać stopę (mówię o swoim leczeniu) no własnie ja teraz praktycznie siedze albo leże i co...................... nie dosc że chora noga unieruchomiona i zaniki ise robia to i zdrowa nie ma jak się poruszać ALe tak jak pisąłm od kilku dni ostro ćwicze zdrowa noge co za tym idzie i chorą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alawpr Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 Noga w tym gipsie oddycha jak najbardziej.W ciężkim nie oddycha.Lekko sprężynuje to fakt ale nieodczuwalnie i zawsze wraca do pozycji ułozenia.Smiem twierdzi ,że ten twój gipsiaż chyba nie zakładał plastiku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LillaKorn Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 kasiek79 wrote: Ja dooki nie stanę na kule to........................ mam andzieję ze jak mi zmienia na lekki to mój "świat" sie zmini. Że moze będę mogła chociaz na dzien Nauczyciela dokustykac bo z tym co mamnie ma szans Sory ale już w tym ciężkim powinnaś dawać radę chodzić. Ten kocyk Cię rozleniwił bo załatwia Ci przemieszczanie po chałupie. Pomyśl o kontroli czy też będziesz poginać na kocyku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasiek79 Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 alawpr wrote: Noga w tym gipsie oddycha jak najbardziej.W ciężkim nie oddycha.Lekko sprężynuje to fakt ale nieodczuwalnie i zawsze wraca do pozycji ułozenia.Smiem twierdzi ,że ten twój gipsiaż chyba nie zakładał plastiku. tego to nie wiem ale wiem ze na pewno was posłucham. Moze u na stak się bronią bo nie wiem czy słyszałyscie o głosnej sparwie lekarza ortopedy z Białegostoku który własnie pacjentom zakładał te lekkie gipsy. Słonimski czy jakos tak sie nazywał. I dlatego moze oni etraz wzsyscy ( w Białymstoku) tak negatywnie o tych gipsach sie wypowiadają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alawpr Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 Ja z lekkim zaczełam wychodzic do ludzi.Mąż mógł mnie wepchnąc do samochodu,pojechałam na parę dni na mazury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasiek79 Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 LillaKorn wrote:kasiek79 wrote:Ja dooki nie stanę na kule to........................ mam andzieję ze jak mi zmienia na lekki to mój "świat" sie zmini. Że moze będę mogła chociaz na dzien Nauczyciela dokustykac bo z tym co mamnie ma szansSory ale już w tym ciężkim powinnaś dawać radę chodzić. Ten kocyk Cię rozleniwił bo załatwia Ci przemieszczanie po chałupie. Pomyśl o kontroli czy też będziesz poginać na kocyku?uwierz mi ze gdybym dała rade to bym poginała bo nie umiem usiedziec na dupie Z dnia na dzień próbuje i jest coraz lepiej ale............ narzie jeszce nie daję rady. No i jeżeli miałąm zalecenie 6 tyg leżeć to wolę "niby" to robić Bo jak noga jest na kocyku albo na wózku to tak jakby lezała. Gdyby i pozwolił chodzic to inna sprawano i zaczęłam ćwiczyc obie nogi to moze za jakiś tydzień uda mi sie poruszac o kulach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LillaKorn Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 alawpr wrote: Ja z lekkim zaczełam wychodzic do ludzi.Mąż mógł mnie wepchnąc do samochodu,pojechałam na parę dni na mazury. Ciężki gips (9 tygodni) to było więzienie i wychodzenie tylko do lekarza. Lekki gips wychodzenie wszędzie gdzie mi się podobało.Nawet siadałam na siedzeniu pasażera z przodu bo lekko się zginał w kolanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasiek79 Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 alawpr wrote: Ja z lekkim zaczełam wychodzic do ludzi.Mąż mógł mnie wepchnąc do samochodu,pojechałam na parę dni na mazury. ja tez mam taką nadzieję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alawpr Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 Ale jaka afera,gips lekki jest normalnie dopuszczony do obiegu,ma swoje certyfikaty,tylko nie jest refundowany przez NFZ.Lekarze znają jego parametry ,zachowania.Mi po cięzkim wieloodłamowym założyli po 6 tyg.Grzecznie się spytałam,lekarz spytał o zgodę ordynatora,ten taka wyraził i załozyli.Widocznie mozna juz było.Lilli po 6 tyg ciężkiego zapakowali jeszcze raz w ciężki trochę krócej bo widocznie była taka potrzeba.Nie ma złamania identycznego i leczenia.Ale gipsiaż króry źle sie wypowiada na temat gipsu lekkiego dla mnie jest mało wiarygodny.Gdzieś jego wiedza ma lukę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasiek79 Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 sory kończe temat bo widze że się gorąco robi. ja tylko spytałam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alawpr Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 Kaśka ,pytaj kobieto o wszystko.Opisuje ci tylko swoje przejscie z gipsu ciężkiego na lekki.I powiem ci ze tez miałam wiele watpliwości Ale zdecydowałam się i ja nie zaluję.Mam nadzieję że u ciebie też tak będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alawpr Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 Ja równiż z chwilą posiadania lekkiego mimo że nadal był udowy zrobiłam sie pasażerem obok kierowcy.Hura!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasiek79 Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090129/MAGAZYN/79231081 podejrzewam ze u ans w Białymstoku przez ta afere jest tak a nie inaczej i moze dlatego takie głupoty mi opowiadają myslac ze ja nic nie wiem i wszystko łykne Moze się boją ze i ich ktos oskarzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LillaKorn Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 alawpr wrote: Kaśka ,pytaj kobieto o wszystko.Opisuje ci tylko swoje przejscie z gipsu ciężkiego na lekki.I powiem ci ze tez miałam wiele watpliwości Ale zdecydowałam się i ja nie zaluję.Mam nadzieję że u ciebie też tak będzie. U mnie nie było opcji "czy pani chce" tylko proszę przyjechać na kontrolę i na zmianę gipsu na lekki" (oczywiście odpłatnie). Zauważcie, że kolejnym elementem po złożeniu pacjenta i przeczekaniu pierwszego okresu zrastania to jest element urachamiania pacjenta a z ciężkim gipsem to można sobie tylko do WC pospacerować i już się wszystkiego odechciewa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasiek79 Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 alawpr wrote: Kaśka ,pytaj kobieto o wszystko.Opisuje ci tylko swoje przejscie z gipsu ciężkiego na lekki.I powiem ci ze tez miałam wiele watpliwości Ale zdecydowałam się i ja nie zaluję.Mam nadzieję że u ciebie też tak będzie. dlatego własnie was pytam i równiez mówię co mi mówiono. A wiedze że się gorąco zrobiło Ja myslę że Białystok "żyje" afera Sławińskiego i wolą cięzkie gipsy b tak jak wam pisałam kiedyś PSk w Białymstoku od jakiegos zcasu już nawet "na zapleczu" nie ma tych lekkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LillaKorn Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 Cześć Laski ! Lecę na dworek złapać witaminę D. Jest to lekkie nadużycie bo jest pochmurno ale przynajmniej nie pada. Będę wieczorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alawpr Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 odpoczywaj kochana łap witaminkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtex Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 LiillaKorn siemka wpadam rzadko bo jestem ,,zabiegany"hahaha.u mnie wszystko juz na dobrej drodze jestem po pierwszej rehabilitacji chodze bez kul(choc nie bez bólu i utykania-troche przekrzywiam stope)we wtorek przyznano mi rente rehabilitacyjna na rok+znizki komunikacyjne i darmowy basen hahaha.Czekam teraz na termin wyjazdu do sanatorium(mam nadzieje ze w jakies egzotyczne miejsce hahaha)pozdrawiam wszystkich połamanców których znam i nie znam i zycze połamania kul !!!!jeszcze tu wpadne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alawpr Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 Kasia przeczytałam artykuł,no,no pan doktor naprawdę liczył tylko na kaskę i nic więcej.Po każdym załozeniu gipsu czy ciężkiego lub lekkiego robi się zdjecia RTG czy nie nastąpiło przesunięcie przy zakładaniu.Ciężki gips jest bardzo ciężki i jak Lilla zaznaczyła nawet nam połamańcom nie przychodzi do głowy aby z nim łazic.Więc leżymy jak placki z nim i nie łazimy.Mi lekkiego nikt w szpitalu nie proponował,sama zapytałam się czy moge teraz mie taki lekki.Ale mój lekarz musiał sie skonsultowac z ordynatorem czy moim kościom to nie zaszkodzi bo lekki minimalnie sprężynuje.Ale okazało sie ze można bo po 6 tyg pokazała sie tak zwana mgła,czyli zaczeła sie wytważa kostnina.Po następnych 6 tyg czyli razem 12 tyg lekarz lekarz powiedział ,że naprawde się zaczeło i tez pytałam się czy nadal mogę mie lekki gips.I zgoda taka była.A ten z artykułu walił ten gips na samym poczatku leczenia.I tu się tobie i koledze nie dziwie że jest takie podejście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alawpr Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 wojtex wrote: LiillaKorn siemka wpadam rzadko bo jestem ,,zabiegany"hahaha.u mnie wszystko juz na dobrej drodze jestem po pierwszej rehabilitacji chodze bez kul(choc nie bez bólu i utykania-troche przekrzywiam stope)we wtorek przyznano mi rente rehabilitacyjna na rok+znizki komunikacyjne i darmowy basen hahaha.Czekam teraz na termin wyjazdu do sanatorium(mam nadzieje ze w jakies egzotyczne miejsce hahaha)pozdrawiam wszystkich połamanców których znam i nie znam i zycze połamania kul !!!!jeszcze tu wpadne Wojtex,czy ja dobrze pamietam ,że ty bez operacji tylko samym gipsem żeś leczony???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasiek79 Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 ALAWPR Dlatego włsnie Was pytam bo u nas (w Białymstoku) jest teraz jakiś hoorrrror na ten temat. I prawdopodonie własnie za sparwa tego artykólu bo lekarz ten dostal niedawno wyrok skazujący go. Ale dobra koniec tematu na temat lekkich i cięzkich gipsów. Wiem juz sowje co chciaąłm i teraz wszystko będzie zalezało od mojego lekarza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alawpr Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 O matko dziewczyny jaki piękny zapach obiadkiem zalatuje mi tu do salonu.Mniam...mąż się stara.Jak zniknę na chwilkę to znaczy ,że raczę się posiłkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasiek79 Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 alawpr wrote: O matko dziewczyny jaki piękny zapach obiadkiem zalatuje mi tu do salonu.Mniam...mąż się stara.Jak zniknę na chwilkę to znaczy ,że raczę się posiłkiem. a ja własnie samam wybieram sie po zinego kurczaka do lodówki bo moi cały zcas na działce Ale neich oddychaja na powietrzu bo w tygodniu nie ma na to zcasu. ja tez znikam jeśc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alawpr Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 I po obiadku chyba wyciągnę męża na tarasik.Ale laptopa zabiorę ze sobą.To mój niezbędnik połamańca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasiek79 Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 Ja niestety całe dnie siedzę samam w domu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alawpr Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 To smacznego Kasiu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alawpr Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 kasiek79 wrote: Ja niestety całe dnie siedzę samam w domu To zapraszam do mnie na taras,wsiadaj na swego rumaka i popylaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtex Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 alawpr wrote: wojtex wrote: LiillaKorn siemka wpadam rzadko bo jestem ,,zabiegany"hahaha.u mnie wszystko juz na dobrej drodze jestem po pierwszej rehabilitacji chodze bez kul(choc nie bez bólu i utykania-troche przekrzywiam stope)we wtorek przyznano mi rente rehabilitacyjna na rok+znizki komunikacyjne i darmowy basen hahaha.Czekam teraz na termin wyjazdu do sanatorium(mam nadzieje ze w jakies egzotyczne miejsce hahaha)pozdrawiam wszystkich połamanców których znam i nie znam i zycze połamania kul !!!!jeszcze tu wpadne Wojtex,czy ja dobrze pamietam ,że ty bez operacji tylko samym gipsem żeś leczony???? tak tylko samym gipsem bez zadnego zelastwa (byłem w nim 3 raz po 6 tygodni kazdy)no i jakos powoli sie udaje dojsc do formy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi