Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Złamanie nogi - rehabilitacja

master_44
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

kasiek79 wrote:

LillaKorn wrote:

kasiek79 wrote:

no co wy az tyle????????????????? jak tak to schudłąm niemiłosiernie!!!!!!!!!!! juz wie czemu każdy kto wejdzie do domu patrzy na mnie z politowaniem. I pierwsze co to nie to że mam noge wgipsie tlyko :Boże ale ty chuda.

Dlatego taka kaplica z tym chodzenie. Zauważ, że jak zakładają plastikowy o tej samej długości to od razu można być mobilnym, co wynikaz ciężaru pancerzyka!

ja zaczełą od kilku dni ostro ćwiczyc zeby byc wlepszej formie jak już kiedyś mi go zdejmą. A powiedzcie czy na serio czuć taką dużą róznice w tych gipsach????? Bo dizisja znowu gadał z tym kumlem gipsiarzem i on jakos mi odradza ten lekki bo nie widzi plusów

Za to lekarz widzi plusy, bo ma mobilniejszego pacjenta, który łatwiej się uruchamia i zbiega to się z okresem, że lekko powinno się obciążać stopę (mówię o swoim leczeniu)

LillaKorn wrote:

kasiek79 wrote:

LillaKorn wrote:

Dlatego taka kaplica z tym chodzenie. Zauważ, że jak zakładają plastikowy o tej samej długości to od razu można być mobilnym, co wynikaz ciężaru pancerzyka!

ja zaczełą od kilku dni ostro ćwiczyc zeby byc wlepszej formie jak już kiedyś mi go zdejmą. A powiedzcie czy na serio czuć taką dużą róznice w tych gipsach????? Bo dizisja znowu gadał z tym kumlem gipsiarzem i on jakos mi odradza ten lekki bo nie widzi plusów

Za to lekarz widzi plusy, bo ma mobilniejszego pacjenta, który łatwiej się uruchamia i zbiega to się z okresem, że lekko powinno się obciążać stopę (mówię o swoim leczeniu)

no własnie ja teraz praktycznie siedze albo leże i co...................... nie dosc że chora noga unieruchomiona i zaniki ise robia to i zdrowa nie ma jak się poruszać ALe tak jak pisąłm od kilku dni ostro ćwicze zdrowa noge co za tym idzie i chorą

Noga w tym gipsie oddycha jak najbardziej.W ciężkim nie oddycha.Lekko sprężynuje to fakt ale nieodczuwalnie i zawsze wraca do pozycji ułozenia.Smiem twierdzi ,że ten twój gipsiaż chyba nie zakładał plastiku.

kasiek79 wrote:

Ja dooki nie stanę na kule to........................ mam andzieję ze jak mi zmienia na lekki to mój "świat" sie zmini. Że moze będę mogła chociaz na dzien Nauczyciela dokustykac bo z tym co mamnie ma szans

Sory ale już w tym ciężkim powinnaś dawać radę chodzić. Ten kocyk Cię rozleniwił bo załatwia Ci przemieszczanie po chałupie. Pomyśl o kontroli czy też będziesz poginać na kocyku?

alawpr wrote:

Noga w tym gipsie oddycha jak najbardziej.W ciężkim nie oddycha.Lekko sprężynuje to fakt ale nieodczuwalnie i zawsze wraca do pozycji ułozenia.Smiem twierdzi ,że ten twój gipsiaż chyba nie zakładał plastiku.

tego to nie wiem ale wiem ze na pewno was posłucham. Moze u na stak się bronią bo nie wiem czy słyszałyscie o głosnej sparwie lekarza ortopedy z Białegostoku który własnie pacjentom zakładał te lekkie gipsy. Słonimski czy jakos tak sie nazywał. I dlatego moze oni etraz wzsyscy ( w Białymstoku) tak negatywnie o tych gipsach sie wypowiadają

LillaKorn wrote:
kasiek79 wrote:
Ja dooki nie stanę na kule to........................ mam andzieję ze jak mi zmienia na lekki to mój "świat" sie zmini. Że moze będę mogła chociaz na dzien Nauczyciela dokustykac bo z tym co mamnie ma szans
Sory ale już w tym ciężkim powinnaś dawać radę chodzić. Ten kocyk Cię rozleniwił bo załatwia Ci przemieszczanie po chałupie. Pomyśl o kontroli czy też będziesz poginać na kocyku?
uwierz mi ze gdybym dała rade to bym poginała bo nie umiem usiedziec na dupie Z dnia na dzień próbuje i jest coraz lepiej ale............ narzie jeszce nie daję rady. No i jeżeli miałąm zalecenie 6 tyg leżeć to wolę "niby" to robić Bo jak noga jest na kocyku albo na wózku to tak jakby lezała. Gdyby i pozwolił chodzic to inna sprawa

no i zaczęłam ćwiczyc obie nogi to moze za jakiś tydzień uda mi sie poruszac o kulach

alawpr wrote:

Ja z lekkim zaczełam wychodzic do ludzi.Mąż mógł mnie wepchnąc do samochodu,pojechałam na parę dni na mazury.

Ciężki gips (9 tygodni) to było więzienie i wychodzenie tylko do lekarza. Lekki gips wychodzenie wszędzie gdzie mi się podobało.Nawet siadałam na siedzeniu pasażera z przodu bo lekko się zginał w kolanie.

Ale jaka afera,gips lekki jest normalnie dopuszczony do obiegu,ma swoje certyfikaty,tylko nie jest refundowany przez NFZ.Lekarze znają jego parametry ,zachowania.Mi po cięzkim wieloodłamowym założyli po 6 tyg.Grzecznie się spytałam,lekarz spytał o zgodę ordynatora,ten taka wyraził i załozyli.Widocznie mozna juz było.Lilli po 6 tyg ciężkiego zapakowali jeszcze raz w ciężki trochę krócej bo widocznie była taka potrzeba.Nie ma złamania identycznego i leczenia.Ale gipsiaż króry źle sie wypowiada na temat gipsu lekkiego dla mnie jest mało wiarygodny.Gdzieś jego wiedza ma lukę.

Kaśka ,pytaj kobieto o wszystko.Opisuje ci tylko swoje przejscie z gipsu ciężkiego na lekki.I powiem ci ze tez miałam wiele watpliwości Ale zdecydowałam się i ja nie zaluję.Mam nadzieję że u ciebie też tak będzie.

alawpr wrote:

Kaśka ,pytaj kobieto o wszystko.Opisuje ci tylko swoje przejscie z gipsu ciężkiego na lekki.I powiem ci ze tez miałam wiele watpliwości Ale zdecydowałam się i ja nie zaluję.Mam nadzieję że u ciebie też tak będzie.

U mnie nie było opcji "czy pani chce" tylko proszę przyjechać na kontrolę i na zmianę gipsu na lekki" (oczywiście odpłatnie). Zauważcie, że kolejnym elementem po złożeniu pacjenta i przeczekaniu pierwszego okresu zrastania to jest element urachamiania pacjenta a z ciężkim gipsem to można sobie tylko do WC pospacerować i już się wszystkiego odechciewa.

alawpr wrote:

dlatego własnie was pytam i równiez mówię co mi mówiono. A wiedze że się gorąco zrobiło Ja myslę że Białystok "żyje" afera Sławińskiego i wolą cięzkie gipsy b tak jak wam pisałam kiedyś PSk w Białymstoku od jakiegos zcasu już nawet "na zapleczu" nie ma tych lekkich

LiillaKorn siemka wpadam rzadko bo jestem ,,zabiegany"hahaha.u mnie wszystko juz na dobrej drodze jestem po pierwszej rehabilitacji chodze bez kul(choc nie bez bólu i utykania-troche przekrzywiam stope)we wtorek przyznano mi rente rehabilitacyjna na rok+znizki komunikacyjne i darmowy basen hahaha.Czekam teraz na termin wyjazdu do sanatorium(mam nadzieje ze w jakies egzotyczne miejsce hahaha)pozdrawiam wszystkich połamanców których znam i nie znam i zycze połamania kul !!!!jeszcze tu wpadne

Kasia przeczytałam artykuł,no,no pan doktor naprawdę liczył tylko na kaskę i nic więcej.Po każdym załozeniu gipsu czy ciężkiego lub lekkiego robi się zdjecia RTG czy nie nastąpiło przesunięcie przy zakładaniu.Ciężki gips jest bardzo ciężki i jak Lilla zaznaczyła nawet nam połamańcom nie przychodzi do głowy aby z nim łazic.Więc leżymy jak placki z nim i nie łazimy.Mi lekkiego nikt w szpitalu nie proponował,sama zapytałam się czy moge teraz mie taki lekki.Ale mój lekarz musiał sie skonsultowac z ordynatorem czy moim kościom to nie zaszkodzi bo lekki minimalnie sprężynuje.Ale okazało sie ze można bo po 6 tyg pokazała sie tak zwana mgła,czyli zaczeła sie wytważa kostnina.Po następnych 6 tyg czyli razem 12 tyg lekarz lekarz powiedział ,że naprawde się zaczeło i tez pytałam się czy nadal mogę mie lekki gips.I zgoda taka była.A ten z artykułu walił ten gips na samym poczatku leczenia.I tu się tobie i koledze nie dziwie że jest takie podejście.

wojtex wrote:

LiillaKorn siemka wpadam rzadko bo jestem ,,zabiegany"hahaha.u mnie wszystko juz na dobrej drodze jestem po pierwszej rehabilitacji chodze bez kul(choc nie bez bólu i utykania-troche przekrzywiam stope)we wtorek przyznano mi rente rehabilitacyjna na rok+znizki komunikacyjne i darmowy basen hahaha.Czekam teraz na termin wyjazdu do sanatorium(mam nadzieje ze w jakies egzotyczne miejsce hahaha)pozdrawiam wszystkich połamanców których znam i nie znam i zycze połamania kul !!!!jeszcze tu wpadne

Wojtex,czy ja dobrze pamietam ,że ty bez operacji tylko samym gipsem żeś leczony????

ALAWPR Dlatego włsnie Was pytam bo u nas (w Białymstoku) jest teraz jakiś hoorrrror na ten temat. I prawdopodonie własnie za sparwa tego artykólu bo lekarz ten dostal niedawno wyrok skazujący go.

Ale dobra koniec tematu na temat lekkich i cięzkich gipsów. Wiem juz sowje co chciaąłm i teraz wszystko będzie zalezało od mojego lekarza

alawpr wrote:

O matko dziewczyny jaki piękny zapach obiadkiem zalatuje mi tu do salonu.Mniam...mąż się stara.Jak zniknę na chwilkę to znaczy ,że raczę się posiłkiem.

a ja własnie samam wybieram sie po zinego kurczaka do lodówki bo moi cały zcas na działce Ale neich oddychaja na powietrzu bo w tygodniu nie ma na to zcasu. ja tez znikam jeśc

alawpr wrote:

wojtex wrote:

Wojtex,czy ja dobrze pamietam ,że ty bez operacji tylko samym gipsem żeś leczony????

tak tylko samym gipsem bez zadnego zelastwa (byłem w nim 3 raz po 6 tygodni kazdy)no i jakos powoli sie udaje dojsc do formy