Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Złamanie nogi - rehabilitacja

master_44
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Powoli Kasiu. Ja też na początku przeżywałam męczarnie. No i tylko do kibelka szłam, a jak wróciłam oto dzieci albo mąż musieli mi nogę zakładać spowrotem na łóżko. Ale z dnia na dzień nabierałam sił aż w końcu stałam się w miarę samodzielna. Tak będzie też u Ciebie , zobaczysz...

aga-ka16 wrote:

Powoli Kasiu. Ja też na początku przeżywałam męczarnie. No i tylko do kibelka szłam, a jak wróciłam oto dzieci albo mąż musieli mi nogę zakładać spowrotem na łóżko. Ale z dnia na dzień nabierałam sił aż w końcu stałam się w miarę samodzielna. Tak będzie też u Ciebie , zobaczysz...

wierze w to bo sama widze ogromne postepy w moim poruszaniu. Wczoraj samodzielnie zorbiłą i rozwiesią pranie. Jestem w stanie już samam wstać z podlogi podnosząc sobie oge i o cos opierając Praktycznie nie mam już problemu ze zmianami pozycji nogi. Troche czuje jak sie ja zmieni ból ale to żaden ból w porównaniu do tego spzred tygodnia. juz teraz wiem ze miałyscie racje że to minie. jest lepiej zdecydowanie lepiej Tylko może ktos mi podpowie jak t anoge trzymac podczas chozenia o kulach bo ja mam wrażenie że ta noga nie jest krósza tylko dłuższa. Mam wrażenie że jest za mało zgieta w kolanie hehe Mogli mi bradziej zgiąc to byłoby mi łatwiej

aga-ka16 wrote:

16 października obiecano mi już krótki, ale to zależy od zrostu.

ja z niecierpliwościa czekam na 29wrzesnia. Oczywiscie nie na zmiane gipsu ale na jakiekolwiek wieści o mojej kostninie

kasiek79 wrote:

aga-ka16 wrote:

wierze w to bo sama widze ogromne postepy w moim poruszaniu. Wczoraj samodzielnie zorbiłą i rozwiesią pranie. Jestem w stanie już samam wstać z podlogi podnosząc sobie oge i o cos opierając Praktycznie nie mam już problemu ze zmianami pozycji nogi. Troche czuje jak sie ja zmieni ból ale to żaden ból w porównaniu do tego spzred tygodnia. juz teraz wiem ze miałyscie racje że to minie. jest lepiej zdecydowanie lepiej Tylko może ktos mi podpowie jak t anoge trzymac podczas chozenia o kulach bo ja mam wrażenie że ta noga nie jest krósza tylko dłuższa. Mam wrażenie że jest za mało zgieta w kolanie hehe Mogli mi bradziej zgiąc to byłoby mi łatwiej

No właśnie do chodzenia powinni Ci ją bardziej zgiąć w kolanie, wtedy nie trzeba jej podnosić mocno do góry. Ale skoro pisałaś, że nie kazali Ci się ruszać 6 tyg. to może dlatego tak ustawili gips. Potem na pewno zegną Ci w kolanie.

aga-ka16 wrote:

kasiek79 wrote:

aga-ka16 wrote:

No właśnie do chodzenia powinni Ci ją bardziej zgiąć w kolanie, wtedy nie trzeba jej podnosić mocno do góry. Ale skoro pisałaś, że nie kazali Ci się ruszać 6 tyg. to może dlatego tak ustawili gips. Potem na pewno zegną Ci w kolanie.

a no to juz wszystko jasne. Pewnie tak no bo faktycznie kazali leże i moze na tej wizycie zmienią jakos ustawienie. Bo teraz wiem ze mogłabym ją podnieśc i samam chodzic o kulach ale jak wstaje to ona przez ten gips na stopie wydaje sie nawet dłuższa od zdrowej mimo lekkiego ugięcia i muszę stac na palcach na zdrowej żeby cokolwiek kombinowac z chodzeniem i dlatego jest mi trudno

kasiek79 wrote:

aga-ka16 wrote:

ja z niecierpliwościa czekam na 29wrzesnia. Oczywiscie nie na zmiane gipsu ale na jakiekolwiek wieści o mojej kostninie

A czy masz najpierw zdjąć gips i iść na rtg? Czy nie dawali Ci żadnego skierowania? Ja na pierwszej kontroli miałam skierowanie tylko na rtg w gipsie, i zostawiono i gips i druty na następne 4tyg. Ale od razu dostałam skierowanie na zdjęcie gipsu najpierw a potem rtg. bez gipsu.

aga-ka16 wrote:

kasiek79 wrote:

aga-ka16 wrote:

A czy masz najpierw zdjąć gips i iść na rtg? Czy nie dawali Ci żadnego skierowania? Ja na pierwszej kontroli miałam skierowanie tylko na rtg w gipsie, i zostawiono i gips i druty na następne 4tyg. Ale od razu dostałam skierowanie na zdjęcie gipsu najpierw a potem rtg. bez gipsu.

kurde nic nie dostałam Jak wychodziłą ze szpitala to tlyko powiedzieli ze mam sie umówic na wizyte na 29 wrzesnia. Zadzwoniłąm sie umówic i kazali tlkyo przyjśc wcześniej zeby założyc karte i mam ze soba miec wypis. Kurde tak wiec nie wiem co mnie czeka no ale chyba chociaż rtg mi zrobia no bo po co bym miała iśc do nich Kurde a moze po zwolnienie bo oni narazie tlyko na miesiac moga dawać i tak mi dali. Albo żeby kolejne zastrzyki pzrpisac No nic będzie ze mna ten anestezjolog to moze cos zadzaiała

Zwolnienie poszpitalne miałam od razu na 59 dni. Więc to nie o zwolnienie chodzi tylko (tak się dmyslam ) o przyjrzenie się zrostowi nogi. Myślę, że zrobią Ci RTG i sprawdzą czy z nogą wszystko w porządku.

WITCH no ajteż tak myslę chociaż zdzwilas mnie tym zwolnieniem bo ktoś ostanio mówił mi o miesiacu Ale to nie wazne. Ja mysle że powinni mi chociaz zrobić rtg a ja bęe nalegała na przegipsowanie jeżeli bee musiała zostać w długi bo po pierwsze będe prosiał o lekki a po drugie to mam za duze luzy w goleni a za ciasno w stopei i musza to zmienic bo nie wytrzymam

Zwolnienia wypisują chyba od wizyty do wizyty. Ja dostałam ostatnio na 42 dni. A rtg na pewno Ci zrobią ale pewno w gipsie. No i jak będziesz to koniecznie proś o przegipsowanie, chociażby po to abyś mogła zacząc normalnie o kulach śmigać.

Powiedz wszystko lekarzowi dokładnie. Myślę, że weźmie pod uwagę Twoje sugestie o ile nie będzie jakiś przeciwwskazań. To jednak okaże się po zrobieniu prześwietlenia.

Pierwsze zwolnienie miałam od 4-go lipca do 31-go sierpnia. Więc ktoś Cię wprowadził w błąd.

kasiek79 wrote:

aga-ka16 wrote:

kasiek79 wrote:

a no to juz wszystko jasne. Pewnie tak no bo faktycznie kazali leże i moze na tej wizycie zmienią jakos ustawienie. Bo teraz wiem ze mogłabym ją podnieśc i samam chodzic o kulach ale jak wstaje to ona przez ten gips na stopie wydaje sie nawet dłuższa od zdrowej mimo lekkiego ugięcia i muszę stac na palcach na zdrowej żeby cokolwiek kombinowac z chodzeniem i dlatego jest mi trudno

wydłuż sobie kule odrobinę ;)

kasiek79 wrote:

wczoraj rozmawiałam z tym znajomym anestezjologiem i powiedział że uczucie cipła jest dobrym objawem ( a ja miaąm wachane uczucia) bo znaczy ze jest krązenie Że powinnam sie martwić jakbym miała zimna nogę . I uspokoił mnie że jak bede na kontroli to mam po niego zadzwonić a on zejdzie do mnie ( bo zna tego lekarza który mnie prowadzi) Jakos lepiej mi ise zrobiło

Boze kasiek a ja bardzo czesto mam zimna noge. co prawda mam złamaną kośc udową a zimną noge mam od kolana w dół.. czy to normalne?? co mam zrobic zeby nie była taka zimna?

malgo85 wrote:

kasiek79 wrote:

wczoraj rozmawiałam z tym znajomym anestezjologiem i powiedział że uczucie cipła jest dobrym objawem ( a ja miaąm wachane uczucia) bo znaczy ze jest krązenie Że powinnam sie martwić jakbym miała zimna nogę . I uspokoił mnie że jak bede na kontroli to mam po niego zadzwonić a on zejdzie do mnie ( bo zna tego lekarza który mnie prowadzi) Jakos lepiej mi ise zrobiło

Boze kasiek a ja bardzo czesto mam zimna noge. co prawda mam złamaną kośc udową a zimną noge mam od kolana w dół.. czy to normalne?? co mam zrobic zeby nie była taka zimna?

no własnei przypomniała sobie jak pisałysmy o tym na forum i dlatego go spytałam. Powiedział ze lepiej jak ciepła ale wiesz moze tu jest też ważny czas po wypadku u mnie nawet miesiac nie minąl. Ajka spytałam co by bylo jakby była zimna to on powiedział ze to by znaczyło o złym krązeniu a teraz krążenie dobre jest bardzo potzrebne bo z krwia doprowadzane sa produkty do budowy kości. Wiesz ja teraz potrafie miec zimne palce bo po prostu jest zimno w pokoju ale noge nawet przez gips czuje ciepłą. Narazie sie nie martw moze ćwicz wiecej palcami zeby pobudzic krązenie

MALGO bo ty bez gipsu............ to moze wiecej ja ruszaj palcami pzrede wszystkim Albo po prostu jak ty juz prawie rok po wypadku to moze to juz normalne i nie powinno niepokoić On zna moją sytuacje i wie że ja świezo po zlamaniu i wiem że o tym krazeniu cały czas mi w spzitalu mówiono i lekarz na obchozie zawsze moich palców dotykał no i co jakis zcas pielęgniarki Juz etraz wiem czemu

korel wrote:

kasiek79 wrote:

aga-ka16 wrote:

no już własnie tak sobie wydłuzyła że na zdrowej nodze stoję na palcach :-)

witch wrote:
Powiedz wszystko lekarzowi dokładnie. Myślę, że weźmie pod uwagę Twoje sugestie o ile nie będzie jakiś przeciwwskazań. To jednak okaże się po zrobieniu prześwietlenia.
Pierwsze zwolnienie miałam od 4-go lipca do 31-go sierpnia. Więc ktoś Cię wprowadził w błąd.
no wasnie tak powiem że mnie ta pieta boli że czuje luzy i skad ten siniak na stopeiro MOże jk wcześniej nie będzie idział potzreby przegipsowania to to zrobi no i jak pozwoli chodzic to poproszężeby mi pokazał jak mam z tym głuuuuuugim gipsem do samej brochy tylko leekko zgiętym w kolanie chodzić jka mmmi udowodni że da się tak funkcjonowac to ok.

aga-ka16 wrote:

Zwolnienia wypisują chyba od wizyty do wizyty. Ja dostałam ostatnio na 42 dni. A rtg na pewno Ci zrobią ale pewno w gipsie. No i jak będziesz to koniecznie proś o przegipsowanie, chociażby po to abyś mogła zacząc normalnie o kulach śmigać.

no fkatycznie z tym miesiacem to nie prawda bo ja przecież dostała jedno zwolnienie od momentu trafienia do szpitala więc miaął od 22 sierpnia do 2 października Tak wiec też monad miesiąc hehe to etraz już wiem ze na pewno doktorek chce mnie obejrzeć a dokladniej moja noge hehe

kasiek79 wrote:

MALGO bo ty bez gipsu............ to moze wiecej ja ruszaj palcami pzrede wszystkim Albo po prostu jak ty juz prawie rok po wypadku to moze to juz normalne i nie powinno niepokoić On zna moją sytuacje i wie że ja świezo po zlamaniu i wiem że o tym krazeniu cały czas mi w spzitalu mówiono i lekarz na obchozie zawsze moich palców dotykał no i co jakis zcas pielęgniarki Juz etraz wiem czemu

tak,tak masz racje bede wiecej tymi palcami ruszac to moze to sie poprawi w szpitalu tez mi o tym mówili a szczerze to teraz w domu bardzo rzadko to robie. tylko napinam i podnosze do góry i zginam. co prawda po pierwszej operacji tez miałam jakis czas zimna, zwłaszcza jak siedziałam. a teraz jest prawie miesiąc po drugiej operacji i znowu sytuacja sie powtarza wiec mam nadzieje ze to z czasem minie.

kasiek79 wrote:

korel wrote:

kasiek79 wrote:

To pozostaje albo na zdrową założyć szpilkę :), albo na obydwie wrotki ;)

korel wrote:

kasiek79 wrote:

korel wrote:

To pozostaje albo na zdrową założyć szpilkę :), albo na obydwie wrotki ;)

na wrotkach czuje sie jak ryba w wdozie tak więc wybiore wrotki bo ze szpilkami nie jestem za pan brat tym bardziej że bez zadnego obcasa potrafiłą sie tak załatwic hehe

sluchajcie czy ktoś juz sie starał o odszkodowanie w PZU ????????????? jakie dokumenty sa wymagane?????????? co tzreba przedstawić????????????? i czy my mozemy wysłac im wypis ze szpitala (potwierdzone ksero) czy oni sami biora ze szpitala????????????/

Kaśka do momentu złożenia dokumentów do PZU jeszcze przed nami droga daleka. Jak lekarz stwierdzi że to koniec leczenia i dopuści Cię do pracy. W chwili obecnej (przynajmniej tak "stoi" w mojej polisie) można jedynie wystapić do nich o zwrot kosztów za pobyt w szpitalu. Z tym, że minimum dni to 4 doby.

Musisz mieć ksero swojej polisy, odpowiedni druk z ZUS-u gdzie opisujesz przebieg wypadku, kto udzielił pierwszej pomocy itp, tam jest multum pytań, dokumentację z przebiegu leczenia. I to chyba tyle. Więcej będzie wiedziala Lilla. Ona już składała dokumenty.

Dobrodzieju a i własnie jak juz bedziesz to napisz dokładnie prosze czy stosujesz ciepły obkład na nóżke i jak dokładnie to przyrządzasz.. nie wiem ile wody ile oleju czy ciepły obkład czy zimny itd. ile gotowac i gdzie to trzymac w lodówce czy w normalnej tem.

wiec prosze napisz mi..

no i oczywiscie dobre nowinki nam tu napisz :)

kasiek79 wrote:

tak opuszczam Już nawet jest spoko. Ale nie wiem jak wy chodziłyście. Probuję i nie dam rady Nie mam sposobu juz tak sie zastanawiam...................... bo nie wiem może lepiej ta chora nogę jakby do góry podnosic tak jakbym chciała zgiąć kolano to moze wtedy bym dała rade. Bo jak chce tak jakby do tyło unieśc stopę to narazie nie daje rady Ale jak pomysle co było tydzien temu to myse że jescze tydzien i powinnam sobie juz poradzic

Kasia...lekarz kazał leżec ? To leż!!! niech ta twoja nózia lezy dostojnie da desce na wózku,nie kombinuj z tym chodzeniem,bo nikt z nas z ciężkim gipsem nie łaził tylko do wc.Nie wymuślaj bo narobisz sobie tylko kłopotuJuz niedługo masz kontrol ,to wytrzymaj!!