Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Złamanie nogi - rehabilitacja

master_44
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

edziag wrote:

Tifi nie martw się tą strzałką, wszyscytu jednym głosem mówią że ona nie jest potrzebna zbytnio, piszczel jest ważna i najważniejsze że z nią jest OK

Kurdek, niby niepotrzebna ale ja brakiem zrostu w swojej jednak się martwię :)

kilka dni temu siedziałam przed telewizorem, nogi na stołku skrzyżowane w kostkach i macham sobie tą górną. w pewnym momencie patrzę i oczom nie wierzę że ona się tak rusza i błysnęła mi radosna myśl że cud i wreszcie się franca rozruszała, niestey to była chwila bo nogi rozplątałam i okazało się że ja tą zdrową majtałam. tak się kończy siedzenie w domu- człowiekw końcu prawego od lewego odróżnić nie może ;))

kochani jak wychodziłam ze szpitala lekarz powiedział mi ze mam bardzo slabe wyniki krwi..

pewnie dlatego czuje sie fatalnie jestem słaba jak dłuzej stoje to juz mi sie kreci w głowie itd.

co moge jesc zeby te wyniki sie poprawiły?? zaczełam wiecej owoców jesc i soczek z marchwi.. znacie cos dobrego i smacznego? co prawda lekarz powiedział ze po dwóch miesiącach powinno sie polepszyc. ale chciałabym sobie jakos pomóc

malgo85 wrote:
kochani jak wychodziłam ze szpitala lekarz powiedział mi ze mam bardzo slabe wyniki krwi..
pewnie dlatego czuje sie fatalnie jestem słaba jak dłuzej stoje to juz mi sie kreci w głowie itd.
co moge jesc zeby te wyniki sie poprawiły?? zaczełam wiecej owoców jesc i soczek z marchwi.. znacie cos dobrego i smacznego? co prawda lekarz powiedział ze po dwóch miesiącach powinno sie polepszyc. ale chciałabym sobie jakos pomóc
jeśli masz anemię to sok z buraków, możesz do tego z marchewki i jabłka też sok wycisnąć. no i jakieś tablety z witaminami-centrum albo coś w tym guście.

edziag wrote:
malgo85 wrote:
jeśli masz anemię to sok z buraków, możesz do tego z marchewki i jabłka też sok wycisnąć. no i jakieś tablety z witaminami-centrum albo coś w tym guście.
Pomóż i farmakologicznie kompleksem witamin, tranem, magnezem i innymi ustroństwami, które i na zrost też pomogą.
Polecam wątróbkę - ta bardzo dobrze poprawia "jakość" krwi :)

edziag wrote:

Tifi12 wrote:

a ja po spacerku ...jak to dziwnie używac 2 nóg...;) sąsiad mi powiedział komplemęt IDzIE LASKA o LASKACH ...;)

a masz jakiś limit kilogramowy tego obciążania?

lekarz mi dzis powiedział ze mogłabym równiez dzis o 1 kuli spróbowac chodzic ale to by mi sie nie udało ze względu ma zanik mięsni wiec mysle ze to juz połową mej masy ciała moige obciązac te noge.. a ile to sie nie przyznam :) ;)

Witam wszystkich,

u mnie to już 10 tydzień od operacji...złamanie poprzeczne kości piszczelowej i strzałkowej (na szczęście nie otwarte jak to miało miejsce u Marcina Wasilewskiego, niektórzy wiedzą o kogo chodzi:), a złamanie miało miejsce na boisku piłkarskim). Włożyli mi pręt i 3 śruby, które go trzymają. Odkąd mogłem "stanąć" na kule zacząłem obciążać połamaną nogę (po 3 tyg) z każdym tygodniem coraz większe obciążenia, a w tej chwili chodzę o jednej kuli, a czasami i bez :)nie sądziłem, że tak szybko uda mi się dojść do takiej "sprawności". Rehabilitant w szpitalu straszył mnie 4 miesiącami, ofertą pola magnetycznego (za jedyne 20 zł za dobę). Jedynie co to wapno, jakaś maść była na początku, a teraz ćwiczenia tej nogi, rowerek stacjonarny... miał ktoś z Was podobny przypadek?

Witaj Radomiaku, dobrze trafiłeś, tu dużo osób było w ten sposób zespolonych. sięgnij do początku forum tam opisane są wszystkie etapy dochodzenia do siebie w trakcie i po wyciągnięciu pręta, dowiesz się też masę ciekawych rzeczy o dynamizacji i innych takich.... miłej lektury :)

Radomiak wrote:
Witam wszystkich,

u mnie to już 10 tydzień od operacji...złamanie poprzeczne kości piszczelowej i strzałkowej (na szczęście nie otwarte jak to miało miejsce u Marcina Wasilewskiego, niektórzy wiedzą o kogo chodzi:), a złamanie miało miejsce na boisku piłkarskim). Włożyli mi pręt i 3 śruby, które go trzymają. Odkąd mogłem "stanąć" na kule zacząłem obciążać połamaną nogę (po 3 tyg) z każdym tygodniem coraz większe obciążenia, a w tej chwili chodzę o jednej kuli, a czasami i bez :)nie sądziłem, że tak szybko uda mi się dojść do takiej "sprawności". Rehabilitant w szpitalu straszył mnie 4 miesiącami, ofertą pola magnetycznego (za jedyne 20 zł za dobę). Jedynie co to wapno, jakaś maść była na początku, a teraz ćwiczenia tej nogi, rowerek stacjonarny... miał ktoś z Was podobny przypadek?
Szczęściarz z Ciebie, że tak szybko wróciłeś do formy bo u mnie marnie ze zrostem.

Polamana Kaska wrote:
Tifi12 wrote:
witam ja dzis miałam wizyte u lekarza iiii.... mam obciązac noge i chodzic 2-3 tygodnie o 2 kulach puzniej o jednej no a puzniej to BIEGI PRZEŁAJOWE:)))))))))
TYLKO ZE JAK OBCIĄZAM TA NOGE TO MI UCIEKA..;) czy wy twez tak mieliscie ..
A w która stronę ucieka? Na zewnątrz?
Z moich doświadczeń - moja uciekała na zewnątrz, a wynikało z tego, że tak było mniej boleśnie i wygodnie. Jednak moi spece wytłumaczyli, że tak nie należy chodzić, bo można sobie zdeformować stawy biodrowe i kręgosłup.
Najlepiej, żeby orto albo rehab pokazali Ci, jak poprawnie chodzić.
Mnie również stopa ucieka na zewnątrz.
Muszę to korygować na bieżąco podczas chodzenia aż stopa w końcu to zapamięta i będzie ok.

Radomiak wrote:
Witam wszystkich,

Witaj ! Połamałeś się tydzień po mnie ale z powrotem do sprawności to ja jestem na etapie ery archaicznej a Ty już w mezozoiku :)
Gratuluję i podziwiam :)

Tifi12 wrote:

a ja po spacerku ...jak to dziwnie używac 2 nóg...;) sąsiad mi powiedział komplemęt IDzIE LASKA o LASKACH ...;)

Tifi12 strasznie długo lekarze trzymali Twoją nogę w odciążeniu! Myślę, że powodem tego było Twoje 14 śrubek tzn. mocno uszkodzona nóżka!

LillaKorn wrote:

Tifi12 wrote:

Tifi12 strasznie długo lekarze trzymali Twoją nogę w odciążeniu! Myślę, że powodem tego było Twoje 14 śrubek tzn. mocno uszkodzona nóżka!

ja kostke miałam składaną kawałek po kawałeczku..;( i teraz w tym miejscu niemam czucia bo są tam jeszcze sruby i blacha jakies 20 cm. ale jak mi wyjmą to chyba czucie wróci???

Tifi12 wrote:

LillaKorn wrote:

Tifi12 wrote:

ja kostke miałam składaną kawałek po kawałeczku..;( i teraz w tym miejscu niemam czucia bo są tam jeszcze sruby i blacha jakies 20 cm. ale jak mi wyjmą to chyba czucie wróci???

Wróci, wróci tylko trzeba się uzbroić w cierpliwość. Jak poważna awaria to i naprawa długa!

edziag wrote:
Witaj Radomiaku, dobrze trafiłeś, tu dużo osób było w ten sposób zespolonych. sięgnij do początku forum tam opisane są wszystkie etapy dochodzenia do siebie w trakcie i po wyciągnięciu pręta, dowiesz się też masę ciekawych rzeczy o dynamizacji i innych takich.... miłej lektury :)
ok, zacznę wieczorami przeglądać to forum, wpisów masa, a dziś po kontroli lekarz "wyznaczył" mi dzień powrotu do pracy po 9 listopada... mam nadzieję, że się nie pomylił w swoich wyliczeniach.
Ok 2 tyg. po operacji strasznie noga zaczęła mnie swędzić i to był ten moment kiedy noga zaczęła się zrastać.
Głowa do góry połamańce, czasem nic, nic nie widać, a tu nagle nie wiedząc skąd okaże się że zrost jest...

Damira 48 wrote:
Aurora, odpowiem Ci po kolei. Złom wyjęli mi w styczniu i po zdjęciu szwów poszłam na rehabilitację, to były ćwiczenia,laser i krioterapia po 10 zabiegów. Cały czas cwiczę w domu to, co pokazał mi rehabilitant: kręcę stopą po 10 razy w prawo i w lewo, opieram naprzemiennie na palcach i pięcie, później na siedząco, wyprostowana noga, na stopę zakładam pasek od spodu i trzymam maksymalnie przyciągniętą do nogi - przez 5 sek. I najważniejsze ćwiczenie, nie wiem czy potrafię opisać ale jest najbardziej pomocne: staję przed ścianą, ręce wyprostowane na wysokości barków oparte o ścianę, nogi ustawione równolegle jedna za drugą i noga z przodu zgięta w kolanie, z tyłu maksymalnie wyprostowana i wytrzymać na granicy bólu przez 5 sek, zmiana po 20 powtórzeniach ( tzn zmina nogi, ta co była z tyłu idzie do przodu) Z początku myślałam, że zwariuję z bólu mięśni łydki, wykrok potrafifiłam zrobić bardzo mizerny, teraz łydki mam już jednakowe i wykrok wychodzi mi już imponujący :) no i rower stacjonarny. Niestety, rano bez ćwiczeń ni rusz, bo stopę mam sztywną, po 15 minutach nogę biegać :) Jeśli coś niejasno napisałam, pytaj, jak tylko będę mogła pomóc, to pomogę.
Straszne dla mnie na początku było zasinienie stopy, nawet po paru minutach trzymania w dół, na to jest taki sposób: noga na ścianę na 1 min, swobodnie zwiesić w dół na 1 min ( ja to ćwiczyłam na wersalce) i na 1 min. poziomo; przynajmniej 3 powtórzenia. Pomaga, sprawdziłam.
Dzięki serdeczne za odpowiedź i Kasi też za ćwiczenia. Dzisiaj wypróbowałam na sali przy drabinkach, dałam sobie wycisk i teraz mam nogę jak bania. Ale wiem, że tak trzeba i wstąpiła we mnie nadzieja, że w końcu doprowadzę tę nogę do stanu używalności. Damiro, a o kulach długo chodziłaś? Gdybyś miała jeszcze jakieś rady, to pisz, na pewno skorzystam.

edziag wrote:

mnie też stopa trochę swędziała, może to był ten ZROST??? oby oby bo teraz już nic nie swędzi....

u mnie to było ponad tydzień, ciężko było wytrzymać, a smarowałem się spirytusem...pomagało na jakiś czas:).

Radomiak wrote:

ok, zacznę wieczorami przeglądać to forum, wpisów masa, a dziś po kontroli lekarz "wyznaczył" mi dzień powrotu do pracy po 9 listopada... mam nadzieję, że się nie pomylił w swoich wyliczeniach.

Za szybko czy za późno?

Auroro, ja o kulach łaziłam - teoretycznie ;) - dość długo, od sierpnia do grudnia, bo moja ortopedka należy do tych asekuracyjnych. Po mieszkaniu zaczęłam chodzić najpierw z jedną kulą po 3 miesiącach a później gwizdnęłam kulami aż jęknęło...nie mogłam na nie patrzeć. Jak wychodziłam z domu - ponieważ to była już zima i ślisko - podpierałam się kulami ale tylko ze strachu, coby znowu sobie czegoś nie złamać :) Od stycznia, czyli 5 miesięcy po operacji, chodziłam już zupełnie bez kul.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i zrastajcie się pręciutko :)

Damira 48 wrote:
Auroro, ja o kulach łaziłam - teoretycznie ;) - dość długo, od sierpnia do grudnia, bo moja ortopedka należy do tych asekuracyjnych. Po mieszkaniu zaczęłam chodzić najpierw z jedną kulą po 3 miesiącach a później gwizdnęłam kulami aż jęknęło...nie mogłam na nie patrzeć. Jak wychodziłam z domu - ponieważ to była już zima i ślisko - podpierałam się kulami ale tylko ze strachu, coby znowu sobie czegoś nie złamać :) Od stycznia, czyli 5 miesięcy po operacji, chodziłam już zupełnie bez kul.

A Ja po operacji 4 miesiące i non stop o kulach, ale mam nadzieję że już niedługo je zostawię.
24 września jadę na zdjęcie szwów i ciekawe co lekarz powie...

wyspiarz wrote:
Damira 48 wrote:

A Ja po operacji 4 miesiące i non stop o kulach, ale mam nadzieję że już niedługo je zostawię.
A jak z Twoim zrostem i rehabilitacją?

LillaKorn wrote:
Radomiak wrote:
Za szybko czy za późno?
oby się nie mylił, to już będzie 4 miesiące będzie, więc wystarczająco długo jak dla mnie bez pracy...którą bardzo lubię.
Podobno lekarze znają się na chorobach, a nie na leczeniu, ten mój miał dziś problem z liczeniem też i gdyby nie ten duży kalendarz...

Damira 48 wrote:

Wcale niedługo chodziłaś (moim zdaniem), tylko pozazdrościć!

tak czytam sobie o tym jak wy smiagecie o kulach albo o jednej albo nez, o waszych ćwiczeniach i termianach powrotu do pracy................. a ja.................... z długim gipsem udowym.................... i tlyko czekam do 29 IX bo normalnei nie wiem co mi w tej nodze siedzi.

U mnie jutro mija miesiąc. :-(

Aurora wrote:
wyspiarz wrote:
Damira 48 wrote:

A jak z Twoim zrostem i rehabilitacją?
Miałem prześwietlenie RTG 12 lipca, lekarz powiedział że dobrze sie zrasta, kolejna wizyta w sierpniu była, i lekarz wyznaczył na 10 września termin wyjęcia śrub. Jak na razie żadnej rehabilitacji nie miałem, bo lekarz powiedział że ze srubami które blokuja staw , rehabilitacja nie ma sensu.Ale stopą i palcami ruszam, nawet kółeczka sobie robie