Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Złamanie nogi - rehabilitacja

master_44
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

A no właśnie, A powinno sie zrobic i po załozeniu. Nie wiem czy wszedzie tak jest. Jak widac nie wszedzie.Mi tylko raz zapomniano zrobic i ordynator miał bardzo duże ale do lekarza prowadzacego o to zaniedbanie.

LillaKorn wrote:

alawpr wrote:

U mnie nigdy lekarze mi nie wyginali nogi aby sprawdzi zrost przy przegipsowaniach. Robili Rtg i raz Usg.Sprawdzili dopiero teraz pod narkozą. Na przeswietlenia zawsze zawoziła mnie pielęgniarka i ona układala mi ta nogę do zdjęc.Obchodziła sie z nózia lepiej niz ja bym to zrobiła. Jak ten lekarz tak ci ta nogę Lilla wyginał to nie wykluczone ,że sam ci te kości poprzestawiał. Czy po włozeniu nogi w gips ,czyli po kazdum przegipsowaniu robił ci zdjęcia ,zeby sprawdzic czy noga jest dobrze ustawiona?

Nie. Zdjęcia były robione przed zdjęciem gipsu.

no to fakrycznie niexle ja miała zawsze pzred zdjciem i po przegispowaniu. A swoją droga mi po 6 tyg nawet nie chciał zmienic gipsu zeby broń boże jak nie tzreba nie ruszać nogą a tobie tak wyginał?????????????szok...........

alawpr wrote:

A no właśnie, A powinno sie zrobic i po załozeniu. Nie wiem czy wszedzie tak jest. Jak widac nie wszedzie.Mi tylko raz zapomniano zrobic i ordynator miał bardzo duże ale do lekarza prowadzacego o to zaniedbanie.

no u mnnie też zawsze i po robili. I ostatnio jka była to wozi mnie w kółko bo po gepsotomii było już póxno i tam gdzie byłą n apoczątku juz było nieczynne

kasiek79 wrote:

alawpr wrote:

Obawiam sie ,że po tych zdjęciach bedę świecic w ciemnosci i na tym finanse rodzinne zaoszcędzą, gdyż światło w domu nie bedzie już potrzebne.

ja na jednej wizycie mam 4 zdjęcia

u mnie to samo ,dwa przed i dwa po.Do świąt będę świecic jak choinka.

alawpr wrote:

kasiek79 wrote:

alawpr wrote:

Obawiam sie ,że po tych zdjęciach bedę świecic w ciemnosci i na tym finanse rodzinne zaoszcędzą, gdyż światło w domu nie bedzie już potrzebne.

ja na jednej wizycie mam 4 zdjęcia

u mnie to samo ,dwa przed i dwa po.Do świąt będę świecic jak choinka.

a jak leżała te 2 tyg to co dwa tzry dni robili mi po 4 foty :-) do tego z 5 zdjec robili kobniecie na sali (przyłózkowo) wiec i nas wszystkei naswietlało

alawpr wrote:

Nie ma rady,zdjęcia to podstawa naszego leczenia.

nio A osotanio dwa razy pytali czy nie ejstem w ciązy pierwszy raz zaratwałam ze gdybym nawet chciała etraz to ............. i nie konczyłąm bo kobita dziwnie się na mnie popatrzyła To drugim razem inna jak pytała to tlyko odpowiedziałąm nie i zamilkłam

alawpr wrote:
kasiek79 wrote:
hehe ja to bym chciała trzecie ale mąz nie chce dac się namówić
Może mu przejdzie ;-)
hehe teraz jak jeszcze musi ise mna zajmowac jak dziekiem i ma trójkę dzieciaków w odmu to pwoeidział ze już jest pewnien że nie chce tzreciego

dobra ja spadam
do jutra

alawpr wrote:

Coś Jasmar sie nie odzywa, nie pamiętam o której miała byc dzis u rehabilitantki.

Napisała, że o 9.00 ale nie wiem, czy na pewno chodziło jej o poranek, czy może o wieczór. Też czekam na wieści.

LillaKorn wrote:

kasiek79 wrote:

LILA spojrzałą na twoje zdjeci z opisu. O ile masz krótsza nogę??? kurde i czemu u ciebbie w zdjęciu bocznym widac stzrałke???? czy oni ci to boczne robią od zewnątrz a nie od wewnatrz nogi??

Zdjęcie boczne jest robione od wewnątrz nogi. Noga jest krótsza 1 cm i ciut i odchylona od osi konczyny.

Masz rację, w tej sytuacji nie ma co łamać, bo nie wiadomo jak by to było, teraz musisz tylko dbać o siebie i bardzo uważać, a masaż - nawet ten zwykły - manualny, bardzo pomaga na opuchliznę, wiem, bo mi codziennie rehabilitantka robi i jak pisałam - noga nie puchnie.

witch wrote:
Mam od rana pytanie. Czy ktoś stosował lampę polaryzacyjną SOLARIS ?
Wiem, że przy złamaniach działa przeciwbólowo, przeciwobrzękowo i co najważniejsze przyśpiesza zrost tkanek oraz poprawia krążenie. Dlatego podczas ostatniej mojej wizyty u lekarza zapytałam czy mogę ją stosować gdyż posiadam to ustroństwo. Lekarz łaskawie się zgodził. Jednak nie powiedział ile razy dziennie i na ile impulsów (czas) ustawiać.
Zaczęłam wczoraj i stosuję 3 x dziennie po 5 min.
Może ktoś mi podszeptnie czy dobrze korzystam aby pomóc a nie zaszkodzić "połamanej".
Jeśli to działa na takich zasadach jak laser, to mój zabieg trwa 3 minuty raz dziennie, ale pewnie nie należy tego utożsamiać.

Jestem po wizycie u ........................... No właśnie pani okazała się masażystką. Nie powiem dobrze to zrobiło mojej nodze, a bolała dziadowsko. Miałam zatrzymanie limfy-rozmasowała mi to. Stwierdziła, że mój mięsień uda-chyba czwórgłowy(albo jakoś tak) to flak. Pokazała jak go ćwiczyć. Ogólnie jestem zadowolona, tylko żeby to tak drogo nie kosztowało. Czy z NFZ-u można załatwić jakieś masaże ręczne, czy takie przyjemności to tylko prywatnie??

Aurora wrote:

Masz rację, w tej sytuacji nie ma co łamać, bo nie wiadomo jak by to było, teraz musisz tylko dbać o siebie i bardzo uważać, a masaż - nawet ten zwykły - manualny, bardzo pomaga na opuchliznę, wiem, bo mi codziennie rehabilitantka robi i jak pisałam - noga nie puchnie.

Przede wszystkim bałabym się niepewnego wyniku. Skoro mój organizm nie lubi produkować kostniny to po co fundować sobie horror w odcinkach!

jasmar wrote:

Mam zdjęcia-te kupione wczoraj w Piekarzach, ale nie umiem ich tu wrzucić. Wiem, że już ktoś o tym pisał. Jeśli to nie problem, to proszę przypomnijcie mi.

Moj sposób to utworzenie profilu na fotoblogu. Tam wrzuciłam zdjęcia. Potem skopiowałam adres w głównym okienku i wkleiłam do sygnaturki. Powodzenia

jasmar wrote:
Jestem po wizycie u ........................... No właśnie pani okazała się masażystką. Nie powiem dobrze to zrobiło mojej nodze, a bolała dziadowsko. Miałam zatrzymanie limfy-rozmasowała mi to. Stwierdziła, że mój mięsień uda-chyba czwórgłowy(albo jakoś tak) to flak. Pokazała jak go ćwiczyć. Ogólnie jestem zadowolona, tylko żeby to tak drogo nie kosztowało. Czy z NFZ-u można załatwić jakieś masaże ręczne, czy takie przyjemności to tylko prywatnie??
Z NFZ też są masaże, po prostu to jeden z zabiegów, tak jak wirówka, laser, itp.
Jasmar, mnie tłumaczyła rehabilitantka, że złamanie naszego typu poczyniło takie spustoszenie w obrębie stawu skokowego, że szok! Poszły tam te wszystkie torebki, ścięgna i inne gady i teraz trzeba to rozmasować, odbudować, tam są jakieś blizny, zrosty, zgrubienia, przykurcze itd, itp. I tylko masaże i odpowiednie zabiegi i ćwiczenia odbudują to wszystko, wyleczą tkanki itd. Na to potrzeba jednak czasu i wiele zależy od predyspozycji organizmu.

LillaKorn wrote:

Aurora wrote:

Przede wszystkim bałabym się niepewnego wyniku. Skoro mój organizm nie lubi produkować kostniny to po co fundować sobie horror w odcinkach!

Kolejny horror bo sezon 1 już zaliczyłaś !!! A raczej nadal zaliczasz.

jasmar wrote:

jesli dostaniesz skierowanie na rehabilitację to i masaże też w to wchodzą. Ale sama wiesz co kraj to obyczaj,więc nie wiem jak to u ciebie jest. W szpitalu w którym sie lecze w sklad rehabilitacji tez wchodzą masaże. teraz jak leżałam ,były przaktycznie same kobitki na tygodniowej rehabilitacji w szpitalu i równiez były masowane. Mie mam pojecia jak jest w innych.

jasmar wrote:

A złamanie jakoś skomentowała, coś zaleciła?

alawpr wrote:

jasmar wrote:

jesli dostaniesz skierowanie na rehabilitację to i masaże też w to wchodzą. Ale sama wiesz co kraj to obyczaj,więc nie wiem jak to u ciebie jest. W szpitalu w którym sie lecze w sklad rehabilitacji tez wchodzą masaże. teraz jak leżałam ,były przaktycznie same kobitki na tygodniowej rehabilitacji w szpitalu i równiez były masowane. Mie mam pojecia jak jest w innych.

Zależy na kogo trafi, ja w poprzednim miejscu żadnych masaży nie miałam robionych, a szkoda. Jasmar, musiałabyś się dokładnie dowiedzieć bo szkoda skierowania.

LillaKorn wrote:

jasmar wrote:

Mam zdjęcia-te kupione wczoraj w Piekarzach, ale nie umiem ich tu wrzucić. Wiem, że już ktoś o tym pisał. Jeśli to nie problem, to proszę przypomnijcie mi.

Moj sposób to utworzenie profilu na fotoblogu. Tam wrzuciłam zdjęcia. Potem skopiowałam adres w głównym okienku i wkleiłam do sygnaturki. Powodzenia

Lilla ,ty kobietko zrastaj sie w zaciszu domowym i swojej fabryki. I nie funduj sobie nastepnego horroru. Niech oni wszyscy sami sie łamia jak chcą . Ty juz raz a porzadnie to zrobiłas .I teraz tylko potrzebujesz czasu. A tego masz pod dostatkiem ,w kazdej chwili i okolicznościach.Ten lekarz u którego byłaś wydaje sie bardzo rozsądnym człowiekiem.Powiedzial co i jak i tego sie trzymaj,a o łamaniu zapomnij jak Romeo.