Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Złamanie nogi - rehabilitacja

master_44
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ludzie, mam pytanie. Nie chciałabym co prawda iść na zasiłek rehabilitacyjny ale postanowiłam złożyć do ZUS stosowne dokumenty żeby spać spokojnie. Czy ktoś już to załatwiał? Ja na razie powiedziałam w pracy żeby mi przysłali odpowiednie druki. I co dalej?

alawpr wrote:

kasiek79 wrote:

alawpr wrote:

Do lekkiego gipsu nie nakłada sie obcasa, bo ten gips do tego sie nie nadaje. Sama jestem co mi zaproponują. Może ortezę bo oni takie nowości preferują. Zobaczę jak pójdę na kontrolę.

a to ty masz ten lekki??? aile płaciłaś????????

Przez pierwsze 6 tyg miałam ciężki gips udowy, na następne 6 tyg można było założyc juz lekki udowy -koszt 400 zł,nastęne 4 tyg też udowy lekki -400 zł,teraz gips rajtara-koszt 250zł.Jak sama widzisz koszt duży tej przyjemnosci. I pomyslec jakie fantastyczne buty można za to kupic ;-(. Ale wygoda kosztuje ,więc nie zastanawiałam sie tylko placiłam.

a ja płaciłam za udowy lekki ok.200, to chyba zależy gdzie...

Aurora wrote:
witch wrote:
Dota wrote:
To pewnie ta szanowna komisja w jednoosobowym składzie ukrywa swoje zakłopotanie, że wezwano osobę nie mogącą się poruszać po tak ciężkim złamaniu i wymyśla co mądrego powiedzieć aby to jakoś uzasadnić.
Znając tą przyjemność z autopsji to wiem, że odpowiedzą (odpowie) coś w tym stylu - " no wie pani to nie nasza wina, że musieliśmy panią w tym stanie fatygować, to komputer panią wylosował ".
Złośliwość rzeczy martwych ???? A czy oni nie widzą, że zwolnienie wystawia ortopeda (przeważnie) a nie np diabetolog ? Upierdliwcy do potęgi entej !
A swoją drogą to Jasmar powinna już wrócić, to nie trwa długo.
Losowanie losowaniem ale chyba symbol choroby mogliby sprawdzić zanim wyślą wezwanie ?!?
Na moich zwolnieniach lekarz nie wstawia symbolu choroby. To już 4 i nie miałam na żadnym.

Aurora wrote:

Ludzie, mam pytanie. Nie chciałabym co prawda iść na zasiłek rehabilitacyjny ale postanowiłam złożyć do ZUS stosowne dokumenty żeby spać spokojnie. Czy ktoś już to załatwiał? Ja na razie powiedziałam w pracy żeby mi przysłali odpowiednie druki. I co dalej?

Dalej - część tych druków wypełnia zakład, część lekarz (ZUS N-9) resztę Ty sama. Musisz pamiętać aby złożyć jakieś 1,5 m-ca przed upływem tych 182 dni.

kasiek79 wrote:
alawpr wrote:
Ci co ci tak mówią ,że masz za swoje,są nic nie warci!! To zlośliwi ludzie z jadem żmiji. Ja takim ludziom mówie dziekuje bardzo i przestaja dla mnie istniec. Chca ci tylko dowalic i poczuc sie lepsi. Sama znasz swoja wartośc i wywalaj takich ludzi ze swojego kregu.
powiem ci że dopeiro etraz zauważyłąm komu moge ufac tzn sparwdza sie stare pwoiedzenie prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie
wiwsz jak Kasia była na chodzie i mogla być na kazde zawołanie i do tańca i di różańca to była zajebista a teraz .................... jak już nie na chodzie a wrecz potrzebuje czyjejś pomocy to,................ niech se radzi sama
Kichaj na ludzi, przynajmniej się dowiesz teraz kto jest Twoim prawdziwym przyjacielem. Wiekszość ludzi testuje się w biedzie, to wiadomo, nie martw się, powoli wszystko wróci do normy, usuniesz przynajmniej z otoczenia pijawki...

Aurora wrote:

Na 6 tyg przed zakończeniem zasilku chorebowego,musisz pobrac z ZUS stosowne dokumenty ,druk N-9. Musi ci je wypełnic lekarz prowadzacy. Wszystko złozyc do ZUS i czekac na wezwanie na badanie przez lekarza orzecznika. Trzeba zabrac ze soba pelna dokumentację,jesli jej nie masz zabierz ze szpitala, mozna wypożyczyc.

marchewka wrote:

alawpr wrote:

kasiek79 wrote:

Przez pierwsze 6 tyg miałam ciężki gips udowy, na następne 6 tyg można było założyc juz lekki udowy -koszt 400 zł,nastęne 4 tyg też udowy lekki -400 zł,teraz gips rajtara-koszt 250zł.Jak sama widzisz koszt duży tej przyjemnosci. I pomyslec jakie fantastyczne buty można za to kupic ;-(. Ale wygoda kosztuje ,więc nie zastanawiałam sie tylko placiłam.

Jak widac na załączonym obrazku,różnica kolosalna.

Aurora tu masz wszystko co gdzie i z kim :)

Dokumentami niezbędnymi do przyznania świadczenia rehabilitacyjnego są:

# wniosek o świadczenie rehabilitacyjne ZUS Np-7;

# druk ZUS N-10 wywiad zawodowy. Jest to forma ankiety o warunkach panujących na stanowisku pracy ubezpieczonego. Wypełnia go za pracownika zakład pracy;

# zaświadczenie o stanie zdrowia dla celów świadczeń z ubezpieczenia społecznego wydane przez lekarza prowadzącego leczenie (druk ZUS N-9) oraz wyniki badań i wnioski lekarskie potwierdzające rozpoznanie choroby;

# zaświadczenie płatnika składek (druk ZUS Z-3), gdy świadczenia wypłacane będzie przez ZUS;

# protokół powypadkowy, karta wypadku lub decyzja o stwierdzeniu choroby zawodowej, gdy podstawą do przyznania świadczenia jest niezdolność do pracy powstała wskutek choroby zawodowej, wypadku przy pracy, w drodze do pracy lub z pracy;

marchewka wrote:

alawpr wrote:

kasiek79 wrote:

U mnie 120 zł

Aurora wrote:
Ja jestem od trzech miesięcy na świadczeniu rehabilitacyjnym.
Druk ZUS Np-7 można wydrukować ze strony ZUS http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=435
ale po druk ZUS N-9 - zaświadczenie o stanie zdrowia wypełniane przez lekarza leczącego to już trzeba się pofatygować do najbliższego ZUSu. Musisz zadbać aby te dwa druki zotały wypełnione przez ciebie i lekarza a następnie wręczyć pracodawcy.
Pracodawca wypełnia drugą stronę druku ZUS Np-7 oraz druk ZUS N-10 - wywiad zawodowy z miejsca pracy i w końcu cały komplet przesyła do ZUSu właściwym dla twego miejsca zamieszkania.

alawpr wrote:

Jeju,to co u mnie tak strasznie drogo!! ?? Taka rozpiętośc to lekka przesada. Toż to granda!! żdzierstwo!!

Alawpr ja za swój, też długi płaciłam coś ok 180 zł. I to na tych naszych pie....ch mazurach.

witch wrote:

alawpr wrote:

Jeju,to co u mnie tak strasznie drogo!! ?? Taka rozpiętośc to lekka przesada. Toż to granda!! żdzierstwo!!

Alawpr ja za swój, też długi płaciłam coś ok 180 zł. I to na tych naszych pie....ch mazurach.

To za co ja płaciłam ??? Może on jakiś cholera ze złota,bo takie cholerstwo drogie. No wiecie co nie rozumiem tego??

witajcie kochani!!!

ja nie daje rady ile wy tu popisałyscie przez ostatnie trzy dni.....

czytam, czytam i nie ma konca hihi net mi nie działał i byłam tak wkurzona ze nie wiedziałam nic na bieżąco co u was słychac i jak tam wasze kochane gierki??????

AURORA jak tam jazda autkiem?? ten rower co ogladałas jest bardzo dobry lekarz mi powiedział ze na sam początek własnie takim powinno sie jezdzic ale ja jezdze normalnym bo taki własnie mam nogi tez mocze w identycznym sprzecie co ty :)

bardzo jestem z tego zadowolona :)

fajnie ze u ciebie po kontroli jest wszystko ok. dobre wiesci bedziesz mogła juz chodzic o jednej kuli to super :)

KASIEK jak tam wygląda sprawa u Ciebie??? masz już kogos do opieki nad twoimi dzieciaczkami?? bo chyba nie podobne żebys sama była z nimi nie??

ALBWIK ale zdolny z Ciebie chłopak same dobre ocenki do domu przynosisz mama jest napweno z Ciebie dumna :)

żywokost kupiłam w aptece to są takie czarne granulki zmielone. wlewam troszke oleju,dwie łyzki zywokostu i jedna szklanka wody gotuje to az nie zrobi mi sie taka "papka" wkładam na nóżke i ide nyny :) rano jeszcze smaruje żelem :)

Boże mam nadzieje ze to chociaz troszke cos pomoże..

LILLA widze ze po kontroli nie najlepiej.. no ale z tego co czytałam to mogło byc gorzej wiec nie przejmuj sie tylko bądz dobrej mysli-teraz to tylko to nam pozostaje...

masz krótsza noge o 1cm?? ja tez! jak sie dowiedziałam byłam załamana ale lekarz mi pozniej powiedział ze tego nawet nie bedzie widac przy chodzeniu takze mam nadzieje ze tak własnie bedzie..

MARCHEWKA boze nie wiem co mam napisac. martwiak kości??? ja pierdziele masakra!!!

być moze kośc sie nie zrosnie????? co na to lekarze mówią?? jestem w szoku!! a gwóźdz śródszpikowy??

pisaliscie o tym ze jak opóznia sie zrost to trzeba by było cos wstrzyknąc wiec powiem wam tak.. ja jak po pierwszej operacji chodziłam na kontrole przez jakies 8miesięcy do jednego lekarza iii ani zrostu nie miałam, staw rzekomy juz przez jakies czas miałam a on nic nie widział i pisał tylko ze zrost prawidłowy ze wszystko postepuje itd.. jak poszłam do drugiego to był w szoku ze tamten lekarz nic nie widział!! mi sie z nogą coraz bardziej babrało a on nic!!

wiec teraz po tej operacji ju lekarz który mnie operował powiedział ze jesli po 4miesiącach nie bedzie zrostu odrazu mi cos wstrzykują! oby był ten zroscik taki malusienki ale oby cos tam było bo normalnie zwariuje!!

pozdrawiam was wszystkich ;) ;)

witch wrote:
Aurora wrote:
witch wrote:
Znając tą przyjemność z autopsji to wiem, że odpowiedzą (odpowie) coś w tym stylu - " no wie pani to nie nasza wina, że musieliśmy panią w tym stanie fatygować, to komputer panią wylosował ".
Złośliwość rzeczy martwych ???? A czy oni nie widzą, że zwolnienie wystawia ortopeda (przeważnie) a nie np diabetolog ? Upierdliwcy do potęgi entej !
A swoją drogą to Jasmar powinna już wrócić, to nie trwa długo.
Losowanie losowaniem ale chyba symbol choroby mogliby sprawdzić zanim wyślą wezwanie ?!?
Na moich zwolnieniach lekarz nie wstawia symbolu choroby. To już 4 i nie miałam na żadnym.
Bo na zielonym egzemplarzu druku ZLA, który ty dostajesz do ręki aby przekazać pracodawcy miejsce symbolu choroby - "numer statystyczny choroby" się nie "odbija" bo jest to informacja niejawna i pracodawca nie powinien wiedzieć na co chorujesz.

alawpr wrote:

witch wrote:

alawpr wrote:

To za co ja płaciłam ??? Może on jakiś cholera ze złota,bo takie cholerstwo drogie. No wiecie co nie rozumiem tego??

Ba, pani kochana co stolica to stolica :)

Dota wrote:

witch wrote:

Aurora wrote:

Bo na zielonym egzemplarzu druku ZLA, który ty dostajesz do ręki aby przekazać pracodawcy miejsce symbolu choroby - "numer statystyczny choroby" się nie "odbija" bo jest to informacja niejawna i pracodawca nie powinien wiedzieć na co chorujesz.

No tak, zapomniałam. Dawno się tym nie interesowałam. Szapo ba Doda :)

witch wrote:

alawpr wrote:

witch wrote:

Ba, pani kochana co stolica to stolica :)

To łobuzeria,nic więcej.

LillaKorn wrote:

kasiek79 wrote:

Tylko kuźwa wózka nie mam i nie mam jak tam dojsc hehe

A gzie jeździdło? W serwisie?

oddane bo sie umowa skonczyła a nie pzredłużałą bo okazało się ze koleżanka ma od kogo pozyczyc i własnei Mąz robi mi nowy powóz tzn montuje deche

LillaKorn wrote:

alawpr wrote:

Bezpłatna służba zdrowia only!

No tak.......,,powiedz lekarzu co masz w garażu''

alawpr wrote:

Dota wrote:

Jadę do NFZ zawieźć wniosek o sanatorium, ciekawe gdzie mnie wyślą ?

Daj znac co i jak.

Tak dziś padało, że odeszła mnie chęć na podróż do NFZ. Pojadę może jutro a jak nie, to wyślę poleconym.

malgo85 wrote:
witajcie kochani!!!
ja nie daje rady ile wy tu popisałyscie przez ostatnie trzy dni.....
czytam, czytam i nie ma konca hihi net mi nie działał i byłam tak wkurzona ze nie wiedziałam nic na bieżąco co u was słychac i jak tam wasze kochane gierki??????

AURORA jak tam jazda autkiem?? ten rower co ogladałas jest bardzo dobry lekarz mi powiedział ze na sam początek własnie takim powinno sie jezdzic ale ja jezdze normalnym bo taki własnie mam nogi tez mocze w identycznym sprzecie co ty :)
bardzo jestem z tego zadowolona :)
fajnie ze u ciebie po kontroli jest wszystko ok. dobre wiesci bedziesz mogła juz chodzic o jednej kuli to super :)

KASIEK jak tam wygląda sprawa u Ciebie??? masz już kogos do opieki nad twoimi dzieciaczkami?? bo chyba nie podobne żebys sama była z nimi nie??

ALBWIK ale zdolny z Ciebie chłopak same dobre ocenki do domu przynosisz mama jest napweno z Ciebie dumna :)
żywokost kupiłam w aptece to są takie czarne granulki zmielone. wlewam troszke oleju,dwie łyzki zywokostu i jedna szklanka wody gotuje to az nie zrobi mi sie taka "papka" wkładam na nóżke i ide nyny :) rano jeszcze smaruje żelem :)
Boże mam nadzieje ze to chociaz troszke cos pomoże..

LILLA widze ze po kontroli nie najlepiej.. no ale z tego co czytałam to mogło byc gorzej wiec nie przejmuj sie tylko bądz dobrej mysli-teraz to tylko to nam pozostaje...
masz krótsza noge o 1cm?? ja tez! jak sie dowiedziałam byłam załamana ale lekarz mi pozniej powiedział ze tego nawet nie bedzie widac przy chodzeniu takze mam nadzieje ze tak własnie bedzie..

MARCHEWKA boze nie wiem co mam napisac. martwiak kości??? ja pierdziele masakra!!!
być moze kośc sie nie zrosnie????? co na to lekarze mówią?? jestem w szoku!! a gwóźdz śródszpikowy??

pisaliscie o tym ze jak opóznia sie zrost to trzeba by było cos wstrzyknąc wiec powiem wam tak.. ja jak po pierwszej operacji chodziłam na kontrole przez jakies 8miesięcy do jednego lekarza iii ani zrostu nie miałam, staw rzekomy juz przez jakies czas miałam a on nic nie widział i pisał tylko ze zrost prawidłowy ze wszystko postepuje itd.. jak poszłam do drugiego to był w szoku ze tamten lekarz nic nie widział!! mi sie z nogą coraz bardziej babrało a on nic!!
wiec teraz po tej operacji ju lekarz który mnie operował powiedział ze jesli po 4miesiącach nie bedzie zrostu odrazu mi cos wstrzykują! oby był ten zroscik taki malusienki ale oby cos tam było bo normalnie zwariuje!!
pozdrawiam was wszystkich ;) ;)
witamy koleżankę ;-)
u mnie jednak nie jest tak źle, zrosta mam prawie wszędzie oprócz jednej ponad 4cm szczeliny, więc się łudzę, że jak płyty pójdą precz to pojawi się i tam!
a z tymi lekarzami to chyba nie da się ocenić, jeden nędzny jest miły i mu wierzysz a drugi super spec jest chamem i mimowolnie od niego wiejesz... ciężko trafić
zrosta życzę mocnego!!!

kasiek79 wrote:

LillaKorn wrote:

kasiek79 wrote:

Tylko kuźwa wózka nie mam i nie mam jak tam dojsc hehe

A gzie jeździdło? W serwisie?

oddane bo sie umowa skonczyła a nie pzredłużałą bo okazało się ze koleżanka ma od kogo pozyczyc i własnei Mąz robi mi nowy powóz tzn montuje deche

Będziesz bliżej swiata.