Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Złamanie nogi - rehabilitacja

master_44
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Albwik wrote:

malago ćwiczę. Napinam mięsień czworogłowy i jak siedzę to podnoszę nogę i do tego chodzę i obciążam nogę. Lekarz powiedział, że ładnie ją wyrobiłem tylko druty teraz blokują i niedługo trzeba je usunąć. Jeszcze stopa mnie boli, bo dziś 2 razy się o buty w przedpokoju zahaczyłem. Już prawie całą obciążam, lekko na kuli się podtrzymuje i nic nie boli (tylko ta stopa) :) Wszystko super, tylko z jedną kulą niewygodnie się chodzi, ale kilka dni praktyki i będzie Ok.

Dokładnie. Tylko praktyka. Ja nie mogłem ruszyc o tej jednej kuli, a po kilku dniach nie bardzo wiem, gdzie leży ta druga. Gdzieś ją oparłem w kącie jakimś i tam zarasta pajęczyną. U Ciebie Albwik pójdzie to piorunem, bo młodziak jesteś. Powodzenia.

alawpr wrote:

Hej Dobrodzieju,co u ciebie?

Chyba dobrze... Czytuję was nieregularnie, ale widzę same dobre wieści. Wszyscy zdrowiejemy. Za chwilę wątek wypełnią nowi połamańcy, bo śnieg spadnie i na narty pojadą, głuptasy, a my będziemy się mądrowac i udzielac porad. Fajnie będzie.

Dobrodziej wrote:

alawpr wrote:

Hej Dobrodzieju,co u ciebie?

Chyba dobrze... Czytuję was nieregularnie, ale widzę same dobre wieści. Wszyscy zdrowiejemy. Za chwilę wątek wypełnią nowi połamańcy, bo śnieg spadnie i na narty pojadą, głuptasy, a my będziemy się mądrowac i udzielac porad. Fajnie będzie.

Oj Tak,tak masz racje.Ostatnio o tym myślałam,że zima idzie i może by przepełnienie. Oby nie bo nikomu tego nie życzę.

Poza tym to chyba po jakichś dwóch tygodniach od wyrzucenia ortezy / no właśnie, ciekawe gdzie ona jest ? / mam ochotę zacząc chodzic bez kuli. Czuję, że kula zaczyna przeszkadzac. Samo jakoś przyszło. Po rehabilitacji boli, tam mi ją wyginają we wszystkie strony, a tak na co dzień to już nie. I z takich ciekawostek to mam efekt mokrej skarpetki. Tak to sobie nazwałem. Chodzi o to, że złamana noga jest dużo zimniejsza w dotyku niż zdrowa. Tak, że często mam wrażenie, że wdepnąłem w coś mokrego. Krążenie awaryjne i to chyba dlatego.

Dobrodzieju ja z nogą w gipsie,a właściwie z palcami mam też takie uczucie.Palce bardzo zimne i wydaje sie że są mokre. A czsami znów bardzo gorące. Troszke mi sie to nie podoba i podpytam sie lekarza czy to normalny objaw,bo wyczytałam ,że uczucie wilgotnej skóry może byc objawem Zespołu Sudecka.

alawpr wrote:
Dobrodzieju ja z nogą w gipsie,a właściwie z palcami mam też takie uczucie.Palce bardzo zimne i wydaje sie że są mokre. A czsami znów bardzo gorące. Troszke mi sie to nie podoba i podpytam sie lekarza czy to normalny objaw,bo wyczytałam ,że uczucie wilgotnej skóry może byc objawem Zespołu Sudecka.
Alawpr, poczytaj tutaj o tej chorobie, jest b.dobrze opisana:
http://www.kcm.pl/_files/File/PDF/2004_Czerwinski_Zespol_Sudecka.pdf

alawpr wrote:

Aurora wrote:

Alawpr, Ty następna w kolejce do kontroli.

Nawet nie wiesz jakie mam DELIRIUM !! Bardzo bym chciała usłyszec ,że komórki zadziałały. Za 5 dni bedę miała dni prawdy.I mam nadzieje ,że nie będę tą która przyniesie złe wieści i fala dobrych wiadaomości na mnie sie rozpierniczy ;-(

Każdy z nas ma chyba takie obawy.

kasiek79 wrote:
alawpr wrote:
Dota wrote:
Egzamin ze zrostu zaliczyli i przeszli kolejny etap: a., Aga-ka16, Eliska, DE-MODE, Albwik i ja.
Ala nie popsuj nam reputacji.
Już siedzę w kącie spocona ,.
ja tez mam nadzieję ze nie zgubie pałeczki i jakos ją doniose do 29
Biada jak nie doniesiesz! Ale przedtem jeszcze ja będę ją musiała Tobie przekazać a Ty mi potem oddasz.

Dota wrote:
Aurora to ty masz wizytę jeszcze przed Alą ?
Czy usg jest w trakcie trzydniowego (25-27.10.09r) pobytu Ali w szpitalu ?
Chciałam zapisać się tylko na USG, ale okazało się, że to badanie jest połączone z poradą ortopedyczną i mam zabrać zdjęcia Rtg i co tam jeszcze mam. Tak więc traktuję to jak prywatną wizytę. Badanie odbędzie się 26.10., a już 29.10. idę do swojego lekarza (u którego niestety nie wykonuje się usg bo bym się tam zapisała, a tak to idę zupełnie gdzie indziej i mam nadzieję, że nie zostanę zaskoczona jakąś rewolucyjną diagnozą po której będę kompletnie skołowana). I stąd taki krótki odstęp czasu mam pomiędzy tymi dwiema wizytami.

Aurora wrote:

kasiek79 wrote:

alawpr wrote:

Już siedzę w kącie spocona ,.

ja tez mam nadzieję ze nie zgubie pałeczki i jakos ją doniose do 29

Biada jak nie doniesiesz! Ale przedtem jeszcze ja będę ją musiała Tobie przekazać a Ty mi potem oddasz.

hehe doniode doniode oby tylko jako wygrana anie przegrana

DOBRODZIEJU a powiedz mi czy ty jeszcze stosujesz te okłady z żywokostu??????

bo ja cały czas stosuje co prawda nie co dzien ale tak z 4 razy na tydzien.. chyba mi nie zaszkodzi jak cały czas bede stosowac nie?? bo myslałam zeby conajmniej do nastepnej kontroli czyli do stycznia. jesli było dobrze na tej kontroli 2 tyg temu to moze ten żywokost cos tam pomógł.... tak czy inaczej ja cały czas w niego wierze! :)

Albwik wrote:
ala tak to w środku to ten pręt :D Ja zaraz mam muzyke i informatyke. Już coraz lepiej chodze o tej 1 kuli i czuje, że obciążam prawie na maxa, a nic nie boli. Potem jeszcze zajrze. Papap
jak lekarz kazał ci obciążac do 25 to tak obciążaj!!
ja jak byłam na kontroli 2 tyg temu to u lekarza chodziłam bez kul i absolutnie nic nie bolało!!!! byłam w szoku ale mimo tego lekarz kazał mi obciążac tylko do 15 kg!!!! wiec stosuj sie do zalecen lekarza mimo ze nie boli!!!!!

malgo85 wrote:
KASIEK a jak tam skorupki?????
bo już chyba z miesiąc je bierzemy... ja cały czas wcinam ale nie co dzien tylko tak co drugi..... chyba do stycznia sie z nimi nie rozstane.. a ty jak tam???
ja sobie postanowiłą ze jeszcze 2 razy i koniec. Wiesz tam pisało zeby jeśc tlyko dwa razy po miesiacu nie dłucej bo moga cos tam obciązać. tak wieć ja zrobie przerwe na pewno

Witajcie!!!! Jestem już w domu, trochę odpoczęłam i zaglądam do Was. Jakoś przeżyłam ten zabieg, ale nie powiem żeby było łatwo. Najpierw wyczekałam się nim po mnie przyjadą-zjawili się z wózkiem ok16 30. Później na sali operacyjnej anestezjolog dopiero za 4 razem wkłuł się mi ze znieczuleniem-dostałam znów podpajęczynówkowe. Twierdził, że mam zbyt dużo ciałka, myślę że to było jego tłumaczenie, bo w Zakopanem poszło za pierwszym razem i bez problemów. Ale tego już mu nie powiedziałam, tylko zagryzłam zęby i psioczyłam, żeby szybko skończył. Operacja przeszło szybko i bez komplikacji, piątek jakoś przeżyłam-leki przeciwbólowe były w kroplówkach. A w sobotę stwierdzili, że kroplówek nie trzeba, że mam już wstać. Ale łatwo powiedzieć, trudniej wykonać. Mąż jakoś dotargał mnie do południa do toalety. Później nie byłam w stanie sama wstać, bałam się pić i jakoś coraz gorzej się czułam a wieczorem okazało się, że jestem już trochę odwodniona więc znów dostałam kroplówki. Ale potem było już faktycznie coraz lepiej.

I dopadła mnie taka refleksja. Przy tego typu operacjach( czy nawet jeszcze poważniejszych, jaką miała moja sąsiadka z łóżka) postępy w powrocie do zdrowia widać z dnia na dzięń. A przy złamaniach efekty widać dopiero po miesiącach-czy coś drgnęło. I to mnie trochę przytłoczyło. Ale teraz jest już OK-z moją psyche oczywiście. Najbardziej ryczałam w sobotę i niedzielę.

Zaraz Was poczytam, a jest tego sporo mam nadzieję, że choć czasem o mnie pomyśleliście.

I jeszcze jedna fajna rzecz. Od sąsiadki z łóżka pożyczyłam gazetę i znalazłam tam-i tu rewelacja. Kot pomaga w zroście kości i ludziom mającym nadciśnienie. Jak mruczy to te wibracje dobrze działają na zrost kości. Kto nie wierzy niech kupi "kobietę i życie" najnowszy 11 numer, bodajże listopadowy i tam to było. A więc drodzy połamańcy wyślijcie swoich domowników na poszukiwania jakiegoś biednego kotka, którego przygarniecie aby mruczał przy waszych połamanych kończynach. Mój mąż stwierdził-jak mu pokazałam ten artykuł-że od dziś pozwala naszemu Mruczkowi spać w naszym łóżku. I tym sposobem kot też zyskał!!!! Ciekawe co powie mi lekarz 29- jeśli okaże się, że mi się zrosło to kot będzie rozpieszczany w domu nie tylko przez dzieci. Ha ha. Zobaczymy.

kasiek79 wrote:

JASMAR witaj z powrotem. Jak dobrze że jestes z namia, no i biedula się przemęczyłaś. Ale teraz juz tlyko z górki

Dzięki Kasiu za SMSy i pamięć. Z brzuchem faktycznie z górki- przy zmianie opatrunku zajrzałam i stwierdziłam ze zdziwieniem, że mam pępek- dziurkę!!!! a nie górkę w tym miejscu-bo to tego byłam przyzwyczajona. No ale to forum połamańców a ja o moim brzuchu..................... ale o nodze też mam dobre wieści. Ponieważ większość leżałam więc znów zachwycali się moją nogą, że bez obrzęku i jasna!!!!! No i jak nie było opuchlizny do stwierdziłam, że rusza mi się nią lepiej i dużo nią ćwiczyłam. No i wydaje mi się, że już mam większy zakres ruchu. A może tylko mi się wydaję????? Muszę jeszcze tydzień wytrzymać do wizyty u orto

Kurcze, chciałbym wam pokazać zdięcie, ale nie mam jak, bo tamto robiłem telefonem ;/ Ale tak jak mówie, jedna strona już zrośnięta z naddatkiem nawet, a druga to średnio, ale widać już zrost też. Jak porównuje fotki z poprzednich miesięcy to ten zrost nadszedł szybko. Teraz już wszystko moge robić, ze schodów też juz sam umiem schodzić więc pozytywnie. Zaraz cośik zjem i zajrze na nasze forum.

witaj Jasmar :)

dobrze ze jestes już z nami :)

kurcze ale jaja z tym kotem... jak ja to powiem komus ze znajomych to nie uwierzą i pomyslą ze zgupiałam i całkiem na głowe dostałam.. ja jednak kotka nie mam tylko piesek ze mna spedza całe dnie hmmm.. szkoda ze on mruczeć nie umie hihi