Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Złamanie nogi - rehabilitacja

master_44
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

DE-MODE wrote:

noo ja juz od stycznia na zwolnieniu:] wiec do 15 stycznia mam zwolnienie..a po 6 miesiacach poszedłem na komisje ZUS i tam dostałem jeszcze 6 miesiecy tzw zasiłku rehabilitacyjnego ..pierwsze 3 miesiace to 90% pensji a nastepne 3 75%..wiec mozna życ:]..aczkolwiek mysle wrócic bo juz starczy....choc mam jeszcze 22 listopada sierowanie do sanatorium....ale zobaczymy jak bede sie czuł i jak wypali z praca

Rozumiem. Pytam bo mam zamiar wrócić do pracy przed zakończeniem 182 dni chorobowego i potem iść na wyciąganie śrub. I jestem ciekawa ile wolnego po tym potrzeba aby dojść do siebie.

no jak dla mnie lekarz przekazał zeby 10 dni zbytnio nie obciążac tej nogi ...mineły 4 doby od zabiegu i boli ..i nie da sie chodzic uwierz..../choc moze to jest tego ze wczoraj przeciazyłem noge bo duzo chodzilem i nawet bez kuli ..wiec trzeba uwazac i nie przeginac:]/

Aurora wrote:
DE-MODE wrote:
noo ja juz od stycznia na zwolnieniu:] wiec do 15 stycznia mam zwolnienie..a po 6 miesiacach poszedłem na komisje ZUS i tam dostałem jeszcze 6 miesiecy tzw zasiłku rehabilitacyjnego ..pierwsze 3 miesiace to 90% pensji a nastepne 3 75%..wiec mozna życ:]..aczkolwiek mysle wrócic bo juz starczy....choc mam jeszcze 22 listopada sierowanie do sanatorium....ale zobaczymy jak bede sie czuł i jak wypali z praca
Rozumiem. Pytam bo mam zamiar wrócić do pracy przed zakończeniem 182 dni chorobowego i potem iść na wyciąganie śrub. I jestem ciekawa ile wolnego po tym potrzeba aby dojść do siebie.
Aurora sory, że się wtrącam ale powinnaś porównywać swoje leczenie do połamanych z Twoim zespoleniem w stawie skokowym a DE-Mode jest (chyba już był) zespolonym śródszpikowo.
Aczkolwiek każde doświadczenie się przyda!

LillaKorn wrote:

Aurora wrote:

DE-MODE wrote:

Aurora sory, że się wtrącam ale powinnaś porównywać swoje leczenie do połamanych z Twoim zespoleniem w stawie skokowym a DE-Mode jest (chyba już był) zespolonym śródszpikowo.

Tak, wiem, chciałam tylko mniej więcej wiedzieć, a z nas trójkostkowców wszyscy chyba jeszcze chodzą z żelastwem.

Aurora wrote:

Tak, wiem, chciałam tylko mniej więcej wiedzieć, a z nas trójkostkowców wszyscy chyba jeszcze chodzą z żelastwem.

Tyle, że DE-Mode jest z fali styczniowej ale nie przeczę, że każde doświadczenie się przyda!

DE-MODE wrote:

no jak dla mnie lekarz przekazał zeby 10 dni zbytnio nie obciążac tej nogi ...mineły 4 doby od zabiegu i boli ..i nie da sie chodzic uwierz..../choc moze to jest tego ze wczoraj przeciazyłem noge bo duzo chodzilem i nawet bez kuli ..wiec trzeba uwazac i nie przeginac:]/

Mnie tam nie zależy żeby szybko wracać po tym do pracy ;) , żeby tylko nie bolało i dało się chodzić.

LillaKorn wrote:
DE-MODE wrote:
tak !! juz był:]
Zatem balety karnawałowe i Sylwestrowe jak najbardziej aktualne!
no mysle ze tak..aczkolwiek w poniedziałek zaczynam rehabilitacje lewego kolana bo generalnie z nim miałem problemy .. kontuzja i po dłuzszym bieganiu czy jezdzie na rowerze czy na silowni odczuwałem ból..no i w poniedziałem .. na dzien po złamaniu byłem umówiony z ortopedą z lewym kolanem:]..
Mam przepisane 10 roznych zabiegów i zobaczymy co to bedzie....wiem ze jakiegos badania nie mógł wykonac na metal w prawej nodze ..ale mam nadzieje ze na zabiegach sie skonczy ....a jak nie to dalej bede czynnym uczestnikiem forum hehe:]

LillaKorn wrote:

Aurora wrote:

Tyle, że DE-Mode jest z fali styczniowej ale nie przeczę, że każde doświadczenie się przyda!

W sumie masz rację, że nie ma co porównywać, bo z każdym może być inaczej... nawet jak złamanie takie same...

Aurora wrote:

DE-MODE wrote:

Mnie tam nie zależy żeby szybko wracać po tym do pracy ;) , żeby tylko nie bolało i dało się chodzić.

..masz racje zdrowie jest najwazniejsze.. i nie ma co sie spieszyc.....fajnie tak znów biegac , tanczyc itp....życze powodzenia:]

DE-MODE wrote:
LillaKorn wrote:
DE-MODE wrote:
tak !! juz był:]
Zatem balety karnawałowe i Sylwestrowe jak najbardziej aktualne!
no mysle ze tak..aczkolwiek w poniedziałek zaczynam rehabilitacje lewego kolana bo generalnie z nim miałem problemy .. kontuzja i po dłuzszym bieganiu czy jezdzie na rowerze czy na silowni odczuwałem ból..no i w poniedziałem .. na dzien po złamaniu byłem umówiony z ortopedą z lewym kolanem:]..
Mam przepisane 10 roznych zabiegów i zobaczymy co to bedzie....wiem ze jakiegos badania nie mógł wykonac na metal w prawej nodze ..ale mam nadzieje ze na zabiegach sie skonczy ....a jak nie to dalej bede czynnym uczestnikiem forum hehe:]
Powodzenia, oby pomogło, a na forum zaglądaj tak czy tak, bo nowym musisz pomagać a starych wspierać!!!

hmm mam nadzieje ze tym starym wspołpolamańcom podobnie jak mnie uda sie wrócic to wspaniałem formy fizycznej i cieszyc sie na nowo zyciem..trzymam kciuki....a nowych ..cóz z pewnością sie nie uniknie...hehe idzie zima......ale masz racje wsparcie psychiczne i rada tych co to przezyli jest czymś wyjątkowym i bezcennym wiec ... z przyjemnością tu sie pojawie :] ....no dzis łóżko tzn ze leze sprawiło ze napisalem chyba największa ilośc postów hehe..to moj rekord od stycznia :]

DE-MODE wrote:
....Witajcie w niedzielne popołudnie:]
ja juz po super sprawa...noga troche boli ale musi bo wczoraj poszedłem bez kul do wypozyczalni:].
sam zabieg trwał godzine czasu wraz ze znieczuleniem w kregosłup..w sumie sympatycznie gdyz lekarza dobrze juz znalem. z wizyt i pierwszej operacji..wszystko odbijało się w lampie wiec widziałem cały zabieg:].srubki poszły bez problemu choc te gorne długo szukał....a sam gwóźdz wyszedł po 4 uderzeniach wybijakiem..to chyba zasluga ze tego ze mineło dopiero 10 miesiecy od zalozenia...Wiec bardzo optymistycznie to wygladało.....i smutno ze to juz koniec całej tej przygody....:] jezeli bedziecie robic jakis zlot połamańców to dajcie znac chetnie pojawie sie i pogadam przy coli o wspolnych doswiadczeniach...ggg 3344280 pozdrawiam Jacek
Cześć Jacek. Ciesze się, że w końcu masz to wszystko za sobą.
Wydaje mi się, że mam zespolenie takie jak ty (gwóźdź śródszpikowy ryglowany) no i połamałam się także w styczniu ale, że jest zrost usłyszałam 20 października.
Zespolenie ma być usunięte w styczniu 2010r (rok od wstawienia).
Z tego co piszesz wnioskuję, że im dłużej metal siedzi w piszczeli tym trudniej jest go usunąć. Ile dni minęło od usuniecia zespol ? Kiedy będą zdejmowane szwy ?
Boli cię kolano ? A do tego sanatorium to pojedź.
pozdr. Dota

Dota wrote:
DE-MODE wrote:
....Witajcie w niedzielne popołudnie:]
ja juz po super sprawa...noga troche boli ale musi bo wczoraj poszedłem bez kul do wypozyczalni:].
sam zabieg trwał godzine czasu wraz ze znieczuleniem w kregosłup..w sumie sympatycznie gdyz lekarza dobrze juz znalem. z wizyt i pierwszej operacji..wszystko odbijało się w lampie wiec widziałem cały zabieg:].srubki poszły bez problemu choc te gorne długo szukał....a sam gwóźdz wyszedł po 4 uderzeniach wybijakiem..to chyba zasluga ze tego ze mineło dopiero 10 miesiecy od zalozenia...Wiec bardzo optymistycznie to wygladało.....i smutno ze to juz koniec całej tej przygody....:] jezeli bedziecie robic jakis zlot połamańców to dajcie znac chetnie pojawie sie i pogadam przy coli o wspolnych doswiadczeniach...ggg 3344280 pozdrawiam Jacek
Cześć Jacek. Ciesze się, że w końcu masz to wszystko za sobą.
Wydaje mi się, że mam zespolenie takie jak ty (gwóźdź śródszpikowy ryglowany) no i połamałam się także w styczniu ale, że jest zrost usłyszałam 20 października.
Zespolenie ma być usunięte w styczniu 2010r (rok od wstawienia).
Z tego co piszesz wnioskuję, że im dłużej metal siedzi w piszczeli tym trudniej jest go usunąć. Ile dni minęło od usuniecia zespol ? Kiedy będą zdejmowane szwy ?
Boli cię kolano ? A do tego sanatorium to pojedź.
pozdr. Dota
Hej no zabieg miałem w srode troche boli ale nie jest to bol podobnu do bólu ze stycznia po operacji jego natezenie mniejsze. jezeli nie obcizam nogi to nie czuje bólu .Szwy moze w piatek..rany pieknie sie uz goją..sam sobie zmieniałem opatrunki wiec obserwuje postep..no moj kolega miał po 18 miesiacach usuwany gwozdz wiec zeszło dłuzej o jakies 10 uderzen:] alr to jest nieodczuwalne...zreszta jak poprosisz lekarza to pokaze Ci jak wyglada gwóżdz po wyjeciu...jest tam troche juz Twojej tkanki:]
ale spoko niw boli i nie masz sie czego obawiac.....a po operacji czujesz sie lzejsza:]pozdrawiam
Jacek

Aurora...jako były trókostkowiec, mogę powiedziec jak to jest z blachami. Mnie usuwali w pełnej narkozie ( po 5-ciu miesiącach ) potem był zakaz stawania do wyjęcia szwów, czyli 14 dni. Oczywiście nie zdzierżyłam i po 5-ciu dniach pizgnęłam kulami do kąta :)

Chodzi sie dobrze, tak jak przed wyjęciem zespolenia, ja różnicy nie widziałam.

Powodzenia i trzymajcie się cieplutko!

Aaaa....pomysł Jacka ze zlotem jest rewelacyjny, oczywiście spotkanie w miejscu gdzie nie ma:

- pociągów

- schodków

- trawy

- rowerów

- koni

czy o czymś zapomniałam?

DE-MODE wrote:
Hej no zabieg miałem w srode troche boli ale nie jest to bol podobnu do bólu ze stycznia po operacji jego natezenie mniejsze. jezeli nie obcizam nogi to nie czuje bólu .Szwy moze w piatek..rany pieknie sie uz goją..sam sobie zmieniałem opatrunki wiec obserwuje postep..no moj kolega miał po 18 miesiacach usuwany gwozdz wiec zeszło dłuzej o jakies 10 uderzen:] alr to jest nieodczuwalne...zreszta jak poprosisz lekarza to pokaze Ci jak wyglada gwóżdz po wyjeciu...jest tam troche juz Twojej tkanki:]
ale spoko niw boli i nie masz sie czego obawiac.....a po operacji czujesz sie lzejsza:]pozdrawiam
Jacek
Dzieki za info. Bólu się nie boję bo po styczniowej operacji nic mnie nie bolało.
Obawiam się jakiegoś babrania kolana otp.

Damira 48 wrote:
Aurora...jako były trókostkowiec, mogę powiedziec jak to jest z blachami. Mnie usuwali w pełnej narkozie ( po 5-ciu miesiącach ) potem był zakaz stawania do wyjęcia szwów, czyli 14 dni. Oczywiście nie zdzierżyłam i po 5-ciu dniach pizgnęłam kulami do kąta :)
Aaaa....pomysł Jacka ze zlotem jest rewelacyjny, oczywiście spotkanie w miejscu gdzie nie ma:
- pociągów
- schodków
- trawy
- rowerów
- koni
czy o czymś zapomniałam?
tak, zabrania się tańczenia na zlocie :)

Aurora wrote:
Kontrole:
25.10.2009r Alawpr
26.10.2009r Aurora
27.10.2009r Kasiek79, beat(k)a, Remi
29.10.2009r Jasmar, Aurora i a.
05.11.2009r Edziag i Raptor
16.11.2009r Witch i Marchewka
19.11.2009r LillaKorn
30.11.2009r Packard
no patrzcie byłą samam a teraz sa już 3 osoby super

ojacie wrote:

Jedyny plus mojego skręcenia to to, że wreszcie zrobili mi zdjęcie Dziwne tam takie odstaje, a ja myślałam, że już się zrosłam całkiem po tych 6 miesiącach...

kochana to ty sobie skreciłas ta nogę co miałas połaman???

Damira 48 wrote:
- pociągów
- schodków
- trawy
- rowerów
- koni
czy o czymś zapomniałam?
Mam wrażenie, że bardzo szybko usunęli Tobie te śruby (czy miałaś ta jak ja - na dole jest link do moich fotek) bo mi powiedzieli, że po roku, półtora :(

Damira 48 wrote:
- pociągów
- schodków
- trawy
- rowerów
- koni
czy o czymś zapomniałam?
a tańce????? hehe ja z chęcią zatańczę

Damira 48 wrote:
- pociągów
- schodków
- trawy
- rowerów
- koni
czy o czymś zapomniałam?
dla mnie bez śniegu hehe..no to kto sie bierze za organizacje I ogolnopolskiego zlotu połamanców??

Aurora wrote:
Damira 48 wrote:
- pociągów
- schodków
- trawy
- rowerów
- koni
czy o czymś zapomniałam?
o już doczytałą ze tańczenia tez zakaz hehe. A ja jestem ciekawa czy ptrzy moich zdolnościach bęę w stanie bardziej się oołamać tańcząc na prostej podłodze hehe.

DE-MODE wrote:
Damira 48 wrote:
- pociągów
- schodków
- trawy
- rowerów
- koni
czy o czymś zapomniałam?
dla mnie bez śniegu hehe..no to kto sie bierze za organizacje I ogolnopolskiego zlotu połamanców??
Byłam już n atylu zlotach ze i ten z chęcią zaliczę. A odkąd chodze o kulach wszystko stało sie mozliwe

Aurora wrote:
Damira 48 wrote:
- pociągów
- schodków
- trawy
- rowerów
- koni
czy o czymś zapomniałam?
i bez żadnych atrakcji w postaci lodowisk, czy stoków narciaskich :)