Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Złamanie nogi - rehabilitacja

master_44
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

kasiek79 wrote:

prazynka wrote:

kasiek79 wrote:

kurde ja też wnocy sie męcze ale z kolei jak chodze to nic nie boli W nocy mam takei wrażeniei ze chcę się wyciągnac przeciągnąć i ta noga tak mi się dziwnie zachowuje jakby nie skurcze łapały i dziwnie boli

no właśnie, to kwestia zaburzeń w krążeniu, ja też moją muszę ruszać, czasem napiecie mięśni chwilowo daje ulgę, dziewczyno chuchaj na zimne i leć do lekarza, jeśli masz gdzieś ucisk i twardą nogę to coś nie tak

wiesz co do swojego to chyba nie mam co lecieć bo ja mu nawet łydke taką twrada pokazywałą jak jeszce mnie w krótki gips nie wpakował Mówiła że to boli............. ale wiesz jak to jest zmiana z długiego gipsu na krótki??? pierwszy raz....... człowiek myslał ze tak moze być tym bardziej że lekarz dokaldnie pwoeidział tak: Prozę się nie przejmowac tak moze byc. Potem drugi W Augustowie powiedział to samo i tlkyo zakazal intensywnych ćwiczeń No to sie uspokoiłą że moze maja rację. Ja keidys w tej nodze z resztą i w drugiej miałam upośledziny odpływ zylny i nosiłma takie spacjalne uciskowe podkolanówki. Mi to wygląda na zaleganie limfy jak nic. A co do SUdeka to nawet nie brałam go pod uwage. CZekam z niecierpliwością n akonsultacje z innymi ortopedami. Jezu ze etż człowiek nie moze spokojnie się zastać

miejmy nadzieję, że to nie TO, ale skonsultuj się koniecznie

alawpr wrote:

Kasiu jesteś najbardziej aktywną ,połamaną osobą na tym forum. ;-)

wiesz to pewnie wynika z tego ze po pierwsze mam małe dzieci po drugie czesto jestem samam i musze tylko na siebie liczyc po trzecie wiecznie miałąm wiele sparw do załatwiania i etraz one powracaja po czwarte zaczeła przejmowac tzn wracac do swoich obowiązków spzred złamania i z części zwalniam męza. A ze szkoda mi dzieickaów to i jakos tam człapię nawet z nimi na zajęcia sportowe zeby się wyszaleli. A po piate i najwazniejsze mam robaki w dupie 9tak jak i moje dzieci ) i do tego ADHD 9też tak jak dzieci) i nie dam rady na pupsku usiedzieć =D. Teraz miałą odpoczywac to pomyslalam ze wczoraj dwa pranai zrobiłą i wypadaloby je poprasowac zeby wieczorem mąz mi je na góre do garderoby przyniósł =D. Wkurzaja mnie tlkyo te taksówki i odciski na dłoniach od kul. Ale.............. i tak jestem szczęśliwa że moge w koncu cokolwiek robić

wiesz co w iedzielę jade od Białegostoku i tam od razu do znajomych na masaż limfatyczny Oni maja moje rtg i mają je pokonsultowac ze swoimi znanjomymi orto. Zobaczymy????? Kolezance kolor i tkliwośc nogi sie nie podoba. No ale kurde niby jest troche lepiej na początku nawet spodni nie mogła nałozyć tak mnie skóra drażnił i wszystko bolało etraz boli jak dotykam no i jest cały zcas twarda. Ale czy to moze być Sudek??? Koleżanka powiedziała ze na pewno mam zaburzone krązenia dlatego koniecznie mam do nich p[rzyjechac na masaż limfatyczny i Pioteek ma mi jeszce cos na kolanie zrobić. Zobaczymy. mam nadzieje ze w przyszły poniedziałek albo wtorek umówią mnie do jakiegoś swojego znajomego i bee mogła pokazac swoją nogę

prazynka wrote:

kasiek79 wrote:

prazynka wrote:

no właśnie, to kwestia zaburzeń w krążeniu, ja też moją muszę ruszać, czasem napiecie mięśni chwilowo daje ulgę, dziewczyno chuchaj na zimne i leć do lekarza, jeśli masz gdzieś ucisk i twardą nogę to coś nie tak

wiesz co do swojego to chyba nie mam co lecieć bo ja mu nawet łydke taką twrada pokazywałą jak jeszce mnie w krótki gips nie wpakował Mówiła że to boli............. ale wiesz jak to jest zmiana z długiego gipsu na krótki??? pierwszy raz....... człowiek myslał ze tak moze być tym bardziej że lekarz dokaldnie pwoeidział tak: Prozę się nie przejmowac tak moze byc. Potem drugi W Augustowie powiedział to samo i tlkyo zakazal intensywnych ćwiczeń No to sie uspokoiłą że moze maja rację. Ja keidys w tej nodze z resztą i w drugiej miałam upośledziny odpływ zylny i nosiłma takie spacjalne uciskowe podkolanówki. Mi to wygląda na zaleganie limfy jak nic. A co do SUdeka to nawet nie brałam go pod uwage. CZekam z niecierpliwością n akonsultacje z innymi ortopedami. Jezu ze etż człowiek nie moze spokojnie się zastać

miejmy nadzieję, że to nie TO, ale skonsultuj się koniecznie

żabka wrote:

Mnie też rehabilitant prowadzi za rączki do tyłu jak jakiegoś raczka-nieboraczka

o prosze pierwszy raz słyszę o takiej metodzie usparwniania mimo że kiedyś usparwniałam połamańców i nie ltyko

O mamuniu jak ja nie nawidze prasowac. Jak narazie rodzina swietnie sobie radzi, wiec jeszcze nie oglądam zelazka ;-) No ale ja nie mam maluchów jak Kasia więc moge sie lenic. Ciekawie bedzie jak mi to lenistwo pozostanie?? Ale nawet -to rodzinka juz tak wycwiczona ze hej..

eliska wrote:

prazynka wrote:

kasiek79 wrote:

była u mnie osoatnio rodzina z Żor i rozmawiałą z nimi na temat jakies kiliniki sportowej w Żorach ktróa jest bardzo dobra!!!! Tylko ze to prywatnie Byłas mozę tam>??? ja słysząła same dobre opinie

byłam, opinię ma bardzo dobrą i lekarzy również, ja miałam też dobrego lekarza, który dobrze kość poskładał, z tym,że nic nie powiedział o sudeku, którego się nabawiłam, poczytaj, wczoraj opisywałam, bagatelizował moje kłopoty i dziś mam po 15 miesiącach nadal problem, no i jeszcze jedna sprawa, nie wiedziałam czy pisać o tym, czy nie, ale myślę, że jak napiszę, to i tak klinika obroni się sama dobrymi lekarzami,mianowicie podczas pierwszej operacji zainfekowali mi ranę operacyjną, na szczęście nie gronkowcem.Leżąc na sali pooperacyjnej rozmawiałam z jedną osobą, która też się z tym u nich spotkała. Cóż, zagrożenie jest w każdej klinice,ale fakt, że nie powinno tak być. Co do lekarzy, naprawdę dobrzy. Tylko martwi mnie Twoja noga i czy to nie jest sudek, jeśli tak, to możesz mieć kłopot, bo akurat mój, naprawdę dobry ortopeda, o nim nie powiedział mi nic :/

Witam prazynkę serdecznie i pozdrowienia dla żor i rodzinki z żor :)

no hej :D

Dziewczyny mąż zakupił mi nakladki na kule z kolcami. Myslałam ,że sie posikam jak je zobaczyłam hi..hi.. Wygladają jak raki na buty na wspinaczke górską.Zastanawiam sie czy nie ma zbrodniczych zamiarów wobec mnie ? Tak wiec ja na siarczystą zimę i oblodzenia gotowa Ha,ha..W pakiecie dostałam buta nr 2 z zakrytymi palcami na gips.Więc jak nic wywiozą mnie w jakies góry i porzucą misiom na pożarcie.

alawpr wrote:
Dziewczyny mąż zakupił mi nakladki na kule z kolcami. Myslałam ,że sie posikam jak je zobaczyłam hi..hi.. Wygladają jak raki na buty na wspinaczke górską.Zastanawiam sie czy nie ma zbrodniczych zamiarów wobec mnie ? Tak wiec ja na siarczystą zimę i oblodzenia gotowa Ha,ha..W pakiecie dostałam buta nr 2 z zakrytymi palcami na gips.Więc jak nic wywiozą mnie w jakies góry i porzucą misiom na pożarcie.
:) Miś jak zobaczy takich połamańców to od razu ucieknie...Ala, no tylko narty Ci muszą odpowiednie sprawić, bo obów i kijki już masz ;-)
Ala jak długo masz miec ten gips?

prazynka wrote:
kasiek79 wrote:
Kurcze czym mogłabym się jescze zaniepokoić???
tym odmiennym kolorem nogi
No to pięknie jak tez mam tkliwą nogę po zewnętrznej stronie kolana tam gdzie gips mnie uwierał
ale kolor chyba mam normalny?

eliska wrote:
alawpr wrote:
:) Miś jak zobaczy takich połamańców to od razu ucieknie...Ala, no tylko narty Ci muszą odpowiednie sprawić, bo obów i kijki już masz ;-)
Ala jak długo masz miec ten gips?
13 grudnia ide do szpitala (niedziela) .Więc w poniedziałek mnie uwolnią. Mam nadzieje ,ze nie wpadną jeszcze na jakis szatański pomysł, bo sie zagryzę. Po ostatniej kontroli lekarz mi powiedział ,ze to juz ostatni.

Dzwonię do Pani, Pana w bardzo ważnej sprawie :) Moje pytanie brzmi - idę na urodziny i ile toastów mogę wznieść na moim etapie rekonwalescencji: tyle ile wynosi wiek jubilata, połowę czy inną ilość ?

Czekam na poważne odpowiedzi :)

Z poważaniem - rozentuzjazmowana Witch :)

żabka wrote:
prazynka wrote:
kasiek79 wrote:
Kurcze czym mogłabym się jescze zaniepokoić???
No to pięknie jak tez mam tkliwą nogę po zewnętrznej stronie kolana tam gdzie gips mnie uwierał
żabka, a co Ty miałaś złamane ?

alawpr wrote:
[
13 grudnia ide do szpitala (niedziela) .Więc w poniedziałek mnie uwolnią. Mam nadzieje ,ze nie wpadną jeszcze na jakis szatański pomysł, bo sie zagryzę. Po ostatniej kontroli lekarz mi powiedział ,ze to juz ostatni.
Data kojarząca się raczej z siedzeniem a nie leżeniem :)

eliska wrote:
żabka wrote:
prazynka wrote:
żabka, a co Ty miałaś złamane ?
kłykieć boczny w kolanie ciężko to nazwać złamanie bo to zmiażdżenie było i robili przeszczep z biodra

Na poważnie to mam pytanie do "chodzących". Czy odczuwacie w pięcie chorej nogi mrowienie, jakby ktos szpilkami nakłuwał Wam to miejsce ? Czasami mam wrażenie, że jest pięta jest jakby odrętwiała i" nie moja".

witch wrote:
Dzwonię do Pani, Pana w bardzo ważnej sprawie :) Moje pytanie brzmi - idę na urodziny i ile toastów mogę wznieść na moim etapie rekonwalescencji: tyle ile wynosi wiek jubilata, połowę czy inną ilość ?
Droga Witch,w zwiazku z twym pytaniem, które ukazało sie na naszym forum mniemam iz oczekujesz odpowiedzi iz mozesz tyle wzniesc toastów ile twa reka ,da rade unieśc szkło z zawartoscią cieczy wysokoprocentowej. Moja rada brzmi- wznos ile dusza zapragnie.Bo mniemam iz znajdzie sie jakas pomocna dłoń która cie zawłóczy do domu po jakże interesujacej imprezie.
Z poważaniem redakcja...

witch wrote:
alawpr wrote:
[
Data kojarząca się raczej z siedzeniem a nie leżeniem :)
Tak sobie pomyslałam,że to cos nie teges z ta datą i moze oni mnie będą internowac ;-)

witch wrote:

Na poważnie to mam pytanie do "chodzących". Czy odczuwacie w pięcie chorej nogi mrowienie, jakby ktos szpilkami nakłuwał Wam to miejsce ? Czasami mam wrażenie, że jest pięta jest jakby odrętwiała i" nie moja".

No to ja ci nie pomogę bom w gipsie. Ale tak sobie myslę,ze pieta jest tkliwa jak tyle czasu nie łaziła i teraz musi wszystko wrócic do normy.

Witch ktos ze starych forumowiczów pisał o takim przypadku i chyba było ,ze tto nic niepokojącego. Chyba ,że sobie uchodowałas jakąs ostrogę. Ale to by na zdjeciu było,więc odpada. Wydaje mi sie ,ze noga zapomniała że kiedys łaziła.

alawpr wrote:
witch wrote:
Droga Witch,w zwiazku z twym pytaniem, które ukazało sie na naszym forum mniemam iz oczekujesz odpowiedzi iz mozesz tyle wzniesc toastów ile twa reka ,da rade unieśc szkło z zawartoscią cieczy wysokoprocentowej. Moja rada brzmi- wznos ile dusza zapragnie.Bo mniemam iz znajdzie sie jakas pomocna dłoń która cie zawłóczy do domu po jakże interesujacej imprezie.
Kochana Redakcjo !
Jestem pełna uznania za tak szybką i bardzo precyzyjną odpowiedż na nurtujące mnie pytanie.
Dziękuję za rzeczowe przedstawienia problemu wynikającego z wnoszenia toastów. I wielką troskę o mój powrót ma łono rodziny.
Pragnę zaznaczyć, że dało mi to do myślenia i postanowiłam ograniczyć się do konsumpcji i picia wody mineralnej.
Nie ma to jak opinia eksperta.
Zostaję w głębokim szacunku dla Naczelnej.
Witch
Z poważaniem redakcja...

Kochana Redakcjo !

Jestem pełna uznania za tak szybką i bardzo precyzyjną odpowiedż na nurtujące mnie pytanie.

Dziękuję za rzeczowe przedstawienia problemu wynikającego z wnoszenia toastów. I wielką troskę o mój powrót ma łono rodziny.

Pragnę zaznaczyć, że dało mi to do myślenia i postanowiłam ograniczyć się do konsumpcji i picia wody mineralnej.

Witch

Z poważaniem redakcja...

alawpr wrote:

Witch ktos ze starych forumowiczów pisał o takim przypadku i chyba było ,ze tto nic niepokojącego. Chyba ,że sobie uchodowałas jakąs ostrogę. Ale to by na zdjeciu było,więc odpada. Wydaje mi sie ,ze noga zapomniała że kiedys łaziła.

Czasami mam wrażenie jakbym po szkłach chodziła. Ale staram się to ignorować. I żyję dalej.

Gdy gips nr 2 bardzo mnie uwierał i dostałam jazdy ,ze będe miała martwicę , lekarz mi powiedzial ,że objawy martwicy to ból tego miejsca to kłucie jak szpilkami. Ale ty gipsu nie masz,ale miałas to cos na pięcie. Zaraz idziesz do lekarza to sie podpytaj. Ale spoko wodza to pewnie nic groźnego.Pięcie pewnie nie podoba sie chodzenie bo sie zrobiła obrzydliwie leniwa tak jak ja ;-)

Proste i skuteczne (działa po kilku dniach), ćwiczenie na opuchliznę (uzyskane dziś od masażystki):

Leżymy na plecach, nogi wyprostowane w górę, oparte na ścianie i tak 4 minuty (aż poczujemy, że stopa robi się zimna).

Następnie:

Siadamy i spuszczamy nogi na dół (najlepiej jak wiszą za łóżkiem palcami w dół - też 4 minuty.

Następnie:

Siad prosty na łóżku tzn nogi przed siebie - też 4 minuty.

Ćwiczenie najlepiej powtarzać przynajmniej 3 x dziennie: po przebudzeniu, w środku dnia i przed zaśnięciem.

Po kilku dniach opuchlizna wyraźnie się zmniejsza (PODOBNO).

witch wrote:
Kochana Redakcjo !
Witch
Z poważaniem redakcja...
Droga czytelniczko, w razie problemów pisz a my postaramy sie sprostac twym wymaganiom.
Z wyrazami szacunku-redakcja.
Ps. Specjalne pozdrowienia od Naczelnej.

witch wrote:

alawpr wrote:

Czasami mam wrażenie jakbym po szkłach chodziła. Ale staram się to ignorować. I żyję dalej.

Lekarz powinien cie oczyscic z obaw .

alawpr wrote:
witch wrote:
Z poważaniem redakcja...
Niech zabierze wózek, to ją potem wrzucą i dowiozą bezpiecznie do domu.

alawpr wrote:

Gdy gips nr 2 bardzo mnie uwierał i dostałam jazdy ,ze będe miała martwicę , lekarz mi powiedzial ,że objawy martwicy to ból tego miejsca to kłucie jak szpilkami. Ale ty gipsu nie masz,ale miałas to cos na pięcie. Zaraz idziesz do lekarza to sie podpytaj. Ale spoko wodza to pewnie nic groźnego.Pięcie pewnie nie podoba sie chodzenie bo sie zrobiła obrzydliwie leniwa tak jak ja ;-)

Ale ja jej prasować ani prać nie każę !!!!!!! To co się stawia małpa jedna, staram się być dla niej miła a ona mi takie numery wycina. Teraz też mnie pobolewa.