Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Złamanie nogi - rehabilitacja

master_44
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

edziag wrote:

ukradli mi neta i kabówkę na 1,5 dnia myślałam, że mnie pokręci z nudów. chociaż dzisiaj wyruszyłam 0 9.30 i wróciłam o 15.00. noga jak balon spuchnięta wypróbowałam ten żelowy okład zamrożony i super sprawa na opuchliznę - zlazła całkowicie i stopa też jakby mniej boli. nie lubię tych rahabilitacji. zresztą i tak muszę poszukać gdzie indziej bo ta moja babka idzie na trzy tyg. na urlop i dupa blada :(

no to nie dobrze, noga do góry aby usprawnić krążenie :)

eliska wrote:

dokładnie Dota, moje jest takie, jak określiłaś-niestabilne, jak probowałam bez kul, to mialam wrażenie, że ucieka " na boki" no i boli

Eliska nie chodź bez kuli dopóki nie wzmocnisz mięśnia i kolana bo możesz uszkodzić roztrzęsione kolanko.

edziag pisząc o parkitce jakie miasto masz na mysli? Bo mnie składali na parkitce :) co do tego jak wygląda zrost to jest to taka mgiełka, która robi się coraz "gęstsza" Ta mgiełka tworzy taką otoczkę wokół kości, pełny zrost jest gdy ta mgiełka się utwardzi i nie różni niczym od reszty kości, ale chodzić można znacznie wcześniej.

Dota wrote:

eliska wrote:

dokładnie Dota, moje jest takie, jak określiłaś-niestabilne, jak probowałam bez kul, to mialam wrażenie, że ucieka " na boki" no i boli

Eliska nie chodź bez kuli dopóki nie wzmocnisz mięśnia i kolana bo możesz uszkodzić roztrzęsione kolanko.

spróbowałam, ale na razie, niestety, nie da rady :(

eliska wrote:

edziag wrote:

u mnie się nie sprawdza bo złamana stopa i stopa boli.

no to ja mam mix, bo stopa też mnie boli :) tylko przy tej próbie "samodzielnego chodu" bardziej chyba odczułam kolano

jak siada to siada wszystko, ja od złamanej kostki doszłam do zaniku mięśni łydki, uda i pośladka, opadło mi też ramię przy chodzeniu z odciążaniem nogi, warto zwrócić uwagę.

Słuchaj pedro ja tez jestem mundurowy i podlegam pod MSWiA.W kadrach mi powiedzieli że po tych 182 dniach jeśli jeszcze nie dojde do siebie to biore dalej zwolnienie od lekarza prowadzącego i tak az do calkowitego wyzdrowienia.Jak już bede w pelni zdrowy wtedy zglaszam sie do kadr i oni kieruja mnie na swoja komisje lekarska i tam lekarz orzeka czy nadajesz sie dalej do slużby. Mam znajomego ktory byl 9 miechow na zwolnieniu i w taki wlasnie sposób to sie tez odbywało.

jestem już ponad 182dni na zwolnieniu i tak jak piszesz lekarz prowadzący wystawia normalnie zwolnienie. Tylko jak długo tak można, znalazłem posty Denoviro też podlega pod MSWiA i pisze, że tylko 12 mc można by na zwolnieniu.

eliska wrote:

dobrze wiedzieć, bo na pewno lekarza poproszę o wniosek do sanatorium, ale ja chcę nad morze!!

Na druku jest pytanie dokąd chcesz jechać: nad morze, niziny, góry, tereny podgórskie a lekarz wystawiający wniosek zakresla gdzie chcesz jechać.

remi wrote:

edziag pisząc o parkitce jakie miasto masz na mysli? Bo mnie składali na parkitce :) co do tego jak wygląda zrost to jest to taka mgiełka, która robi się coraz "gęstsza" Ta mgiełka tworzy taką otoczkę wokół kości, pełny zrost jest gdy ta mgiełka się utwardzi i nie różni niczym od reszty kości, ale chodzić można znacznie wcześniej.

mam na myśli częstochowę bo mnie tam zawiozło pogotowie i tam mi nastawiali zwichnięcie, wpakowali w gips i dopiero wtedy wyruszyłam do piekar.

eliska wrote:

Dota wrote:

eliska wrote:

spróbowałam, ale na razie, niestety, nie da rady :(

Ja swojego ćwiczę od 30 sierpnia.

Miałaś szczęście, że Ci nastawili, mi w Warszawskim Praskim zostawili taką wykręconą nogę skurczybyki jedne i musiałam potem czekać trzy tygodnie aby mi mogli w Żorach operować, jak sobie przypomnę to aż mi się nóż w kieszeni otwiera !!!

prazynka wrote:

A myślałam, że jakieś ichne własne :D dobrze trafić to los na loterii, bo kurcze taki pobyt to z życiorysu wyjęty. A mój ortopeda mi odradzał sanatoria,mówił bym lepiej na miejscu ćwiczyła. Choć chciałabym pojechać do takiego solankowego... :)

sanatoria to zsyłka!

prazynka wrote:

Miałaś szczęście, że Ci nastawili, mi w Warszawskim Praskim zostawili taką wykręconą nogę skurczybyki jedne i musiałam potem czekać trzy tygodnie aby mi mogli w Żorach operować, jak sobie przypomnę to aż mi się nóż w kieszeni otwiera !!!

mnie lekarz powiedział że szybko musi nastawić bo mi się jakieś pęcherze porobią, ale nie dopytywałam co to za dziadostwo tylko już wtedy modliłam się żeby w tych piekarach zgodzili się mnie przyjąć.

LillaKorn wrote:

prazynka wrote:

A myślałam, że jakieś ichne własne :D dobrze trafić to los na loterii, bo kurcze taki pobyt to z życiorysu wyjęty. A mój ortopeda mi odradzał sanatoria,mówił bym lepiej na miejscu ćwiczyła. Choć chciałabym pojechać do takiego solankowego... :)

sanatoria to zsyłka!

a ja to bum sobie gdzieś chętnie pojechała bo na to moje mieszkanie to już patrzeć nie mogę.

pedro wrote:
Dota wrote:
pedro wrote:
Na zwolnieniu lekarskim można łącznie przebywać 182 dni. Jeśli nadal jesteś niezdolny do pracy to następne jest świadczenie rehabilitacyjne a tzw. papiery należy składać będąc jeszcze na zwolnieniu (na 60 dni przed ukończeniem tych 182). Długość świadczenia rehab. jest uzależniona od decyzji lekarza orzecznika ZUS ale maksymalnie 1 rok.
Czyli wychodzi na to że można 18 mc byc maksymalnie nie zdolnym do pracy.
Mi na komisji powiedzieli, że tylko 12 mc
Ktoś cię wprowadził w błąd. A moży ty w jakiś służbach pracujesz a wtedy są inne przepisy.
Tak powiedział lekarz orzecznik MSWiA, jestem pracownikiem Państwowej Straży Pożarnej
To u Was jest rzeczywiście deko inaczej. Kiedyś zeznawał tu inny strażak o nick-u Denoviro.

edziag wrote:

prazynka wrote:

mnie lekarz powiedział że szybko musi nastawić bo mi się jakieś pęcherze porobią, ale nie dopytywałam co to za dziadostwo tylko już wtedy modliłam się żeby w tych piekarach zgodzili się mnie przyjąć.

No właśnie, a mi spartaczyli, miałam wykręconą o 90 stopni i tak sobie zostałam trzy tygodnie

edziag wrote:

LillaKorn wrote:

prazynka wrote:

sanatoria to zsyłka!

a ja to bum sobie gdzieś chętnie pojechała bo na to moje mieszkanie to już patrzeć nie mogę.

nie martw się, popatrzę z Tobą:D

edziag wrote:

remi wrote:

mam na myśli częstochowę bo mnie tam zawiozło pogotowie i tam mi nastawiali zwichnięcie, wpakowali w gips i dopiero wtedy wyruszyłam do piekar.

Mnie własnie tam poskładali, nie żebym nie ufał lekarzom z Częstochowy, ale na wszelki wypadek wybrałem sie do Katowic na konsultacje i pan doktor powiedział że zrobili kawał świetnej roboty, tylko pogratulować :)

LillaKorn wrote:

prazynka wrote:

sanatoria to zsyłka!

Po moim pobycie raczej miałam odczucia, że to miejsce schadzek żądnych uciech emerytów :D, w ciągu dnia tacy schorowani, tacy biedni, a jak przyszła wieczorowa pora to ożywali i pędem biegli na dancingi. Najpierw byłam zdumiona, potem uświadomiłam sobie, że z nich wszystkich jestem najbardziej chora i ryczałam :D

Ufffffff w końcu w domku. Ja wybyłam o 8 rano to dopeiro dotarłam. Uwielbiam tą normlanosc Szkoda tylko ze samochodem nie mogę się poruszać =D. Zaraz muse nakarmić dzeciaki umyc połozyć spać i poczytam co dzisiaj naskrobaliścię. Hehe mam zcas do 22 bo wteyd mąz wóci do roboty i bedzie jęczał o laptopa. =D

Motocyklista 84 wrote:

pedro wrote:

Właśnie przeszukuje wątek w poszukiwaniu postów Denoviro. Jesli ktoś posiada jakiś kontakt do kolegi to prosze niech da znac.

W kadrach mi nic nie mowili o żadnych ograniczeniach do 12 miesiecy....powiedziano mi tylko żebym jak dojde do siebie dal im znac i tyle :)

Może się upewnij jak to jest na pewno w swoich kadrach abyś nie został na lodzie albo z ręką w nocniku.

Dota wrote:

Motocyklista 84 wrote:

pedro wrote:

Właśnie przeszukuje wątek w poszukiwaniu postów Denoviro. Jesli ktoś posiada jakiś kontakt do kolegi to prosze niech da znac.

W kadrach mi nic nie mowili o żadnych ograniczeniach do 12 miesiecy....powiedziano mi tylko żebym jak dojde do siebie dal im znac i tyle :)

Może się upewnij jak to jest na pewno w swoich kadrach abyś nie został na lodzie albo z ręką w nocniku.

Ja narazie jestem niecałe 6 miesięcy także do 12 jeszcze mi zostalo troszke.

Dota wrote:

Motocyklista 84 wrote:

pedro wrote:

Teraz nie mam nocnika tylko kaczuszkę :)

prazynka wrote:

LillaKorn wrote:

prazynka wrote:

sanatoria to zsyłka!

Po moim pobycie raczej miałam odczucia, że to miejsce schadzek żądnych uciech emerytów :D, w ciągu dnia tacy schorowani, tacy biedni, a jak przyszła wieczorowa pora to ożywali i pędem biegli na dancingi. Najpierw byłam zdumiona, potem uświadomiłam sobie, że z nich wszystkich jestem najbardziej chora i ryczałam :D

Jak wspomniałem swojemu rehabilitantowi o sanatorium to się roześmial. Powiedział abym najpierw wyzdrowial a potem jechał bo tam trzeba mieć zdrowie aby wytrzymac te wszystkie imprezy co sie odbywaja ;)