Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Złamanie nogi - rehabilitacja

master_44
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

marchewka wrote:

alawpr wrote:

U mnie po 7 miesiacach gipsu,ze stawu bedzie beton zbrojony.To sie dopiero będzie dzialo!!!

rehabilitanci maja takie metody, że Ci jeszcze szczeka opadnie, ale ruszysz kopyto, nie martw się (powiedzenie: nie łam się jest jakieś glupie w naszym przypadku)

dobre,dobre...tego sie będe trzymac.

beat(k)a wrote:

LillaKorn wrote:

alawpr wrote:

Lilla Jak masaże,pomagają?.Puchnie ci jeszcze lewa?

Masaże zmniejszają sztywność nad kostką i opuchliznę ale po całym dniu mam opuchniętą swoją pęcinkę.

Ja sie zastanawiam kiedy mam zacząć sie marwić ta opuchlizna po całym dniu. Ile to moge miec? Miesiąc? Dwa? Kiedy z tego robi sie poważna sprawa?

dopóki nie sinieje i jest ciepla i nie boli to wydaje mi się, że nie ma stracha, po takim czasie bezruchu ona nie może być normalna, ja chodzę niemal od roku normalnie a caly czas wieczorem lekko puchnie, z każdym dniem mniej, pamiętaj o lodzie codziennie 20min. i będzie dobrze ;-)

alawpr wrote:

Motocyklisto nic na siłę,tylko często. W szpitalu meczyli mnie co godzinę, w domku staram sie wykonywac co dwie.I efekt jest taki ,że nie dwa razy tyle tylko trzy razy tyle zginam kolano.Ale ja sie zawziełam.Co drugi dzień jeżdze na maszyne i cwicznia i d domu bez jednej przerwy tylko tym sie zajmuję. Zobaczysz ,że bedzie i u ciebie lepiej.Tylko cwicz.samo sie nie zrobi.

...mi pozwalają tylko raz dziennie na maszynie ale chyba zwieksze do dwóch...kłada wiekszy naciska na stawanie na tej nodze

anita wrote:

LillaKorn wrote:

anita wrote:

:)

Anita żyjesz?

hejka:) jestem jestem, a co ty tu robisz??jak nóżka??

Ja tu straszę, bo jeszcze się zrastam. Mój zrost postępuję nieplanowo bo się opóźnia. Coś tam się zrosło ale słabo i niekompletnie. Udało mi się wrócić do pracy i kuśtykam do niej od 03.09 po 7,5 miesiacach (L4 + urlop) lenistwa. A co u Ciebie? Dziurki się zalały?

alawpr wrote:

marchewka wrote:

alawpr wrote:

Marcheweczko u mnie roboty na tarasie,może byś podrzuciła troszke srubek ,bo zbrakło???

jasne, ale jaki rozmiar bo mam kilka?

Luknęłam na twoje ,kolekcja przednia ;-) Śliczne błyskotki..hi..hi

teraz leżą sobie obok i raz na jakiś czas sobie patrzę, bo mi się wydaje, że mi się to wszystko śnilo...

LillaKorn wrote:

marchewka wrote:

alawpr wrote:

Marcheweczko u mnie roboty na tarasie,może byś podrzuciła troszke srubek ,bo zbrakło???

Marchewko trochę masz tych dziurek do zalania kostninką!

jeszcze mam dobry humor bo nie widziałam rtg, ale fakt, 26 to niemało, jak to pojdzie w takim tempie jak zrost to ze dwa lata zejdzie

beat(k)a wrote:

alawpr wrote:

marchewka wrote:

Luknęłam na twoje ,kolekcja przednia ;-) Śliczne błyskotki..hi..hi

Gratulacje dla ciebie Marchewko. Fajnie ze masz to juz za sobą. Dzieki Twojej fotce moge sobie wyobrazić jak wygladają rozmiarowo moje śrubki

możesz iśc do castoramy i tam takie są w dziale do mebli, wypisz wymaluj ;)

LillaKorn wrote:

anita wrote:

LillaKorn wrote:

Anita żyjesz?

hejka:) jestem jestem, a co ty tu robisz??jak nóżka??

Ja tu straszę, bo jeszcze się zrastam. Mój zrost postępuję nieplanowo bo się opóźnia. Coś tam się zrosło ale słabo i niekompletnie. Udało mi się wrócić do pracy i kuśtykam do niej od 03.09 po 7,5 miesiacach (L4 + urlop) lenistwa. A co u Ciebie? Dziurki się zalały?

:(, u mnie tez nie weseło;/ miałam isc do lekarza ustalac termin wyjecia gwoździa( 1 grudnia 2 rocznica) po czym lekarz stwierdził ze to ryzykowne bo dopatrzył sie braku kości wzdłuz gwoźdxia na dł ok 3 cm, wczesniej tego nie bylo widac, teraz przez przypadek zdjecie wyszlo pod takim katem ze widac;/ no. wiec lipa. nie wiem co dalej, tez pracuje, chodze, troche utykam, gwóźdź czasem doskwiera czasem nie, mialam miec dokladniejsze badanie kosci ale narazie stanelo na niczym;/ lekarz kaze dziecko sobie zrobic, wtedy kosc sie szybciej nabuduje, co powiesz na takie rozwiazanie???

anita wrote:

:(, u mnie tez nie weseło;/ miałam isc do lekarza ustalac termin wyjecia gwoździa( 1 grudnia 2 rocznica) po czym lekarz stwierdził ze to ryzykowne bo dopatrzył sie braku kości wzdłuz gwoźdxia na dł ok 3 cm, wczesniej tego nie bylo widac, teraz przez przypadek zdjecie wyszlo pod takim katem ze widac;/ no. wiec lipa. nie wiem co dalej, tez pracuje, chodze, troche utykam, gwóźdź czasem doskwiera czasem nie, mialam miec dokladniejsze badanie kosci ale narazie stanelo na niczym;/ lekarz kaze dziecko sobie zrobic, wtedy kosc sie szybciej nabuduje, co powiesz na takie rozwiazanie???

Wiesz, bylabym przekonana, że wyjęcie gwoździa masz już za sobą i trzymasz go na stoliku nocnym. Propozycja nabudowania kosci w postaci powiększenia rodziny bezcenna.....

LillaKorn wrote:

anita wrote:

Wiesz, bylabym przekonana, że wyjęcie gwoździa masz już za sobą i trzymasz go na stoliku nocnym. Propozycja nabudowania kosci w postaci powiększenia rodziny bezcenna.....

niezłe zalecenie lekarskie ;)

Jak widac Anita przekazała bezcenna recepte na zrost. Nie mogli tak od razu ci lekarze,po co nam te srubki,gwoździe ,komórki i inne duperele jak tu tyle przyjemnosci i jaka lawina kostniny by była. Tylko co z chłopakami???

Motocyklista 84 wrote:

alawpr wrote:

Motocyklisto nic na siłę,tylko często. W szpitalu meczyli mnie co godzinę, w domku staram sie wykonywac co dwie.I efekt jest taki ,że nie dwa razy tyle tylko trzy razy tyle zginam kolano.Ale ja sie zawziełam.Co drugi dzień jeżdze na maszyne i cwicznia i d domu bez jednej przerwy tylko tym sie zajmuję. Zobaczysz ,że bedzie i u ciebie lepiej.Tylko cwicz.samo sie nie zrobi.

...mi pozwalają tylko raz dziennie na maszynie ale chyba zwieksze do dwóch...kłada wiekszy naciska na stawanie na tej nodze

Bo obciążanie ma wpływ na zrost.Więc dobrze robią.

alawpr wrote:

U mnie jakieś luzy robią sie w gipsie? Małpa jeszcze chudnie! Ale czasem jak sie uprze na puchnięcie to i jej tego luzu za mało.Co za złosliwa bestia.

noga do góry bo będę miała sudeka do pary ;) dzień dobry, chciałam zakomunikować, że tradycyjnie nie spałam :) miłego dnia:)

witch wrote:

beat(k)a wrote:

LillaKorn wrote:

Masaże zmniejszają sztywność nad kostką i opuchliznę ale po całym dniu mam opuchniętą swoją pęcinkę.

Ja sie zastanawiam kiedy mam zacząć sie marwić ta opuchlizna po całym dniu. Ile to moge miec? Miesiąc? Dwa? Kiedy z tego robi sie poważna sprawa?

Opuchlizna z tego co wiem może utrzymywać sie i ponad rok.

to prawda, u mnie teraz, po 16 miesiącach noga wygląda znacznie mniej jak pęcina konia

marchewka wrote:

beat(k)a wrote:

LillaKorn wrote:

dopóki nie sinieje i jest ciepla i nie boli to wydaje mi się, że nie ma stracha, po takim czasie bezruchu ona nie może być normalna, ja chodzę niemal od roku normalnie a caly czas wieczorem lekko puchnie, z każdym dniem mniej, pamiętaj o lodzie codziennie 20min. i będzie dobrze ;-)

jestem zmuszona się nie zgodzić do końca z teorią, że jeśli nie sinieje to jest ok, u mnie nie siniała, była ciepła a jednak sudek wlazł, a wyszło to w rtg i w rezonansie, długotrwałe unieruchomienie sprawia, że mięśnie nie pompują krwi jak trzeba i krążenie jest upośledzone, dodatkowo podejrzewa się wpływ krążących katecholamin we krwi etc. więc nie jest regułą, że tylko niepokojący wygląd skóry na nodze świadczy o zaburzeniach. Dużo witaminy C, detralex i nogi w górę i to już :D

prazynka wrote:

alawpr wrote:

U mnie jakieś luzy robią sie w gipsie? Małpa jeszcze chudnie! Ale czasem jak sie uprze na puchnięcie to i jej tego luzu za mało.Co za złosliwa bestia.

noga do góry bo będę miała sudeka do pary ;) dzień dobry, chciałam zakomunikować, że tradycyjnie nie spałam :) miłego dnia:)

też bym chciała nie spać, zaoszczędziłabym na kawie....

ojacie wrote:

prazynka wrote:

alawpr wrote:

podobno herbata pobudza na dłużej a kawa wypłukuje wapno :) włączył mi się mega stres, jutro mam kolokwium a stan wiedzy zerowy nadal

prazynka wrote:

podobno herbata pobudza na dłużej a kawa wypłukuje wapno :) włączył mi się mega stres, jutro mam kolokwium a stan wiedzy zerowy nadal

Ja mam w środę i już się stresuję, gdybym mogłam nie spać miałabym o 1/3 więcej czasu na naukę :D

ojacie wrote:

prazynka wrote:

Ja mam w środę i już się stresuję, gdybym mogłam nie spać miałabym o 1/3 więcej czasu na naukę :D

widać marnuję czas próbując zasnąć :D

beat(k)a wrote:
Ja dzisiaj juz wylatuje z forum. Życze wszystkim zdrówka i wspaniałego samopoczucia.
Niech lawa kostniny bedzie z Wami!
A cóż to znaczy ????? Wyleciałaś tylko na chwil kilka czy pożegnałaś się już na zawsze ???? Jeżeli to ma być pożegnanie to nie podpisano Ci obiegówki i najnormalniej dokonałaś dezercji. Ot i moja "para" na balety porzuciła mnie w iście angielski sposób :(

prazynka wrote:

ojacie wrote:

prazynka wrote:

Spokojnie dziewczyny. Zaliczycie wszystko jak należy !!!! Wywróżyłam to z bąbelków wapna :)

prazynka wrote:

alawpr wrote:

Chyba bedę musiała jakies walonki sobie załatwic??? Albo zimę przesiedzę w domu,a potem tylko laczki.

buty wiązane rozwiązują problem :)

To moja girka widocznie nie puchnie aż tak bardzo skoro mogę nosić buty na suwak i wsuwane :) Owszem zdarzyło się, że kilka razy nie mieściła się - wtedy za karę zostawał w domu.