Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Złamanie nogi - rehabilitacja

master_44
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

elam85 wrote:

Polecam wszystkim zabiegi rehabilitacyjne: jonoforeze, pole, prądy, laser. Stawiają na nogi. Jednak jak ktoś pisał najlepszą rehabilitacją jest chodzenie.

ja na jonoferezę jestem uczulona ale nop prady są rewelacyjne i też polecam

w przyszłym tygodniu mam się zgłosić po wypis do pracy, bo zrost jest wystarczający do chodzenia. Wolałabym jeszcze bardziej wydobrzeć bo noga jeszcze puchnia a mam jeszcze "zapas" czasu i mogłabym jeszcze przebywać na L4 ale lekarz powiedział że już więcej nie może dać na określony symbol choroby.A wydawać by się mogło że leczeni zachowawczo gipsem mogą chorować dłużej a tu dzisiaj dowiedziałam sięnowości że Ci operowani mają prawo chorować dłużej.

elam85 wrote:

w przyszłym tygodniu mam się zgłosić po wypis do pracy, bo zrost jest wystarczający do chodzenia. Wolałabym jeszcze bardziej wydobrzeć bo noga jeszcze puchnia a mam jeszcze "zapas" czasu i mogłabym jeszcze przebywać na L4 ale lekarz powiedział że już więcej nie może dać na określony symbol choroby.A wydawać by się mogło że leczeni zachowawczo gipsem mogą chorować dłużej a tu dzisiaj dowiedziałam sięnowości że Ci operowani mają prawo chorować dłużej.

a przypomnij kiedy sie połamałs?? Kurde wiesz co mój to jest taki burak i ostatnio jak u niego byłam to........... wypisał mi zwolnienie do 25 grudnia jak sie kapnełam że to świeta to sie wrociła spytac czy nie mozna by zmienić daty a on na to ze i tak bee u niego za dwa tygodnie i że pewnie bedę miała zdjęty gips i................... ze będe mogła do roboty wrócić tak wieć data nie ma znaczenia ja mu na to ze chyba potem jakas rehabilitacja....................... a on z ironią do mnie hmmmmmm to pani lepiej wie ode mnie???? to porsze się samam leczyć!!!!!!! Odebrałą to jako głupi żart ale pwoeim ci że etraz juz samam nie wiem. Owszem chce jak najszybciej wrócić do pracy ale nie wyobrażam sobie jak ja to zrobie zaraz po djęciu gipsu

Ja złamałam noge 3 lipca. Wróce do pracy właściwie przed końcem 5 miesiąca. Po zdjęciu gipsu będziesz mieć sztywny staw skokowy więc raczej nie będzie możliwy powrót. Potrzebny jest czas na nauczenie się chodzić bo początkowo będzie dziwne uczucie przy stąpaniu. Lekarzy interesuje zrośnięta kość a reszta to nie jest zmartwieniem. Ja jakby nie patrzeć dostałam od swojego skierowanie i dośc szybko rehabilitowałam noge. Przedłuży Ci na pare dni najwyżej lekarz rodzinny.

Ja bardzo bym chciała wrócic od nowego roku. Co do stawu to wiem niestety co mnnie będzie czekało po 3,5 miesięcznych niszeniu gipsu. Nogę będę miała"powinnam mieć" lada dzień zrosniętą. Oby.......

a. wrote:
Ja po wizycie. Otóż rano się okaże czy poniedziałkowy termin wolny i jeśli tak to w niedziele wieczorem ahoj przygodo.
W miejscowym i srubkie mam dostac na wieczną pamiątkę.
Peniam moje drogie.
aaa i chyba najważniejsze "za dwa tygodnie wyrzucic kule"!!! :))
a. Czy Tobie będą już wyciągać wszystkie śrubki czy tylko tę z więzozrostu???. Mnie tę jedną wyciągali w miejscowym i nic a nic nie bolało. Tylko troszeńkę jak wbił zastrzyk ze znieczuleniem w kostkę, a szewki miałam tylko 2. Po 9 dniach się zagoiło i w następnym szpitalu wyjęli je. Ale to że za 2 tyg. będziesz posuwać bez kul to chyba najlepsza wiadomośc

marchewka wrote:

ja teraz też muszę tak delikatnie jak Ty, z tym sitkiem w kości...ale można się przyzwyczaić, mi tylko brakuj biegania, czuję się jak emeryt, wszędzie wolno, ostrożnie, z namysłem...

Marchewko czy powiedzieli Ci jak długo zarastają się te dziurki w kości??? I kiedy bedziesz mieć następne RTg?? A czy te dziury widać na zdjęciu???

jasmar wrote:

marchewka wrote:

ja teraz też muszę tak delikatnie jak Ty, z tym sitkiem w kości...ale można się przyzwyczaić, mi tylko brakuj biegania, czuję się jak emeryt, wszędzie wolno, ostrożnie, z namysłem...

Marchewko czy powiedzieli Ci jak długo zarastają się te dziurki w kości??? I kiedy bedziesz mieć następne RTg?? A czy te dziury widać na zdjęciu???

na stole jak leżałam to był taki rtg co widział chyba sama Sklodowską Marię więc dziur nie było widać, a takie normalne rtg będę mieć w styczniu, nic mi nie powiedzieli ile to się zalewa ale mając w pamięci 20 miechów na parę szczelinek to lekarz wolał chyba nie poruszać ze mną tego tematu, a ja nie wiedzieć czemu też nie...

jasmar wrote:
a. wrote:
Ja po wizycie. Otóż rano się okaże czy poniedziałkowy termin wolny i jeśli tak to w niedziele wieczorem ahoj przygodo.
Peniam moje drogie.
a. Czy Tobie będą już wyciągać wszystkie śrubki czy tylko tę z więzozrostu???. Mnie tę jedną wyciągali w miejscowym i nic a nic nie bolało. Tylko troszeńkę jak wbił zastrzyk ze znieczuleniem w kostkę, a szewki miałam tylko 2. Po 9 dniach się zagoiło i w następnym szpitalu wyjęli je. Ale to że za 2 tyg. będziesz posuwać bez kul o chyba najlepsza wiadomośc
tak tylko jedną. z wiezozrostu, druty za 3 miesiace a dwie pozostałe za pół roku
o, to mnie pocieszyłaś ale strach ma wielkie oczy

Dota wrote:
Połamana Kaska pisała, że "na dniach"
Dziś wizyty mają A. oraz Raptor
marchewka wrote:
27.11.2009r Aga-ka16
30.11.2009r Packard, ojacie
03.12.2009r Aurora, Jasmar + Edziag = kawka
08.12.2009r Kasiek79
13.12.2009r Alawpr
16.12.2009r Dota
21.12.2009r Żabka
28.12.2009r Witch
04.01.2010r Marchewka
16.02.2010r LillaKorn
Jeśli coś się nie zgadza to proszę poprawić. :)
Jeszcze ja się dołączam na 3 grudnia :)

Gocha5 wrote:
Dota wrote:
marchewka wrote:
27.11.2009r Aga-ka16
03.12.2009r Aurora, Jasmar + Edziag = kawka
08.12.2009r Kasiek79
13.12.2009r Alawpr
16.12.2009r Dota
21.12.2009r Żabka
28.12.2009r Witch
04.01.2010r Marchewka
16.02.2010r LillaKorn
ale na kawke czy na wizytę kontrolną???

kasiek79 wrote:
Gocha5 wrote:
Dota wrote:

Kawka może być, ale wirtualna, :) a 3 wizyta kontrolna i umówienie na wyjmowanie złomu- mam nadzieję , że się uda w styczniu.

Gocha5 wrote:

kasiek79 wrote:

Gocha5 wrote:

Kawka może być, ale wirtualna, :) a 3 wizyta kontrolna i umówienie na wyjmowanie złomu- mam nadzieję , że się uda w styczniu.

jto w takim razie ja na wirtualna zapraszam codziennie rano =D

kasiek79 wrote:

Gocha5 wrote:

kasiek79 wrote:

jto w takim razie ja na wirtualna zapraszam codziennie rano =D

Dzięki :)

chyba nocna zmiana nie przyjdzie to i ja spadam

zaczne ukąłdać w garderobie bo jutro postanowima ze w koncu doprowadzę ją do porządku i powywalam ciuchy dziecikaów jeszce zlata któe sa już na nic za małe.

jutro będę szykowałam wrózby

o może która ma do polecenia jakiesz szybkie przystawkina impreze. mam kilak fajnych ale robiłam ją w zeszłą sobote a w ta sobotę goście mi sie pwotórzą no i chciałbym zrobić coś innego

jasmar wrote:
a. wrote:
Peniam moje drogie.
a. Czy Tobie będą już wyciągać wszystkie śrubki czy tylko tę z więzozrostu???. Mnie tę jedną wyciągali w miejscowym i nic a nic nie bolało. Tylko troszeńkę jak wbił zastrzyk ze znieczuleniem w kostkę, a szewki miałam tylko 2. Po 9 dniach się zagoiło i w następnym szpitalu wyjęli je. Ale to że za 2 tyg. będziesz posuwać bez kul to chyba najlepsza wiadomośc
A - nie bój nic wyciagąnia tej "sieroty" z więzozrostu. Powiem Ci, że to mniej bolesne jak wizyta u dentysty. Tak jak pisze Jasmar chwila moment i jesteś w domu. Mnie "otumanili" dając znieczulenie w żyłę. Przespałam i nic nie czułam. O 12.45 byłam po wyjęciu a o 16.00 wygoniono mnie do domu. Cięcie jak u Jasmar - na dwa szewki.
Wiem, że się boisz bo sama się telepałam jak osika ale okazało się, że nie warto było.
Teraz czekam na decyzję o wyjęciu reszty oprzyrządowania i pewnie też będę miała pląsawkę, chociaż przykład Marchewki pokazuje, że nie ma takiej potrzeby. Człowiek jest jednak skomplikowaną istota - niby wie, że nie powinien a boi się.

elam85 wrote:
Ja złamałam noge 3 lipca.
.
3-go lipca Elam
4-go lipca ja
5-go lipca Edziag
Czyżby w tych dniach była pełnia księżyca, która spowodowała zmiany w naszym zachowaniu, nieuwagę i zachwiania równowagi ????

kasiek79 wrote:
A gdzie nocna zmiana?????? Gdzie JASMAR gdzie ALAWPR???
LILLA chyba moich postów nie czytała bo nic nie odpisała????
No to mają po premii. Usprawiedliwiona jest tylko Lilla, która rano musi wstać do pracy :)

27.11.2009r Aga-ka16

03.12.2009r Aurora, Jasmar + Edziag = kawka - Gocha5 (kawka wirtualna)

08.12.2009r Kasiek79

13.12.2009r Alawpr

16.12.2009r Dota

21.12.2009r Żabka

28.12.2009r Witch

04.01.2010r Marchewka

16.02.2010r LillaKorn

3 grudnia zapowiada się bardzo ciekawym dniem kontrolno-towarzyskim !

jasmar wrote:

marchewka wrote:

Dziurki w kościach to przepięknie i szybko wypełnia pani w reklamie Danonków (chyba?) w życiu jednak tak dobrze i byle czym nie idzie tego zrobić. Sądzę, że wypełnienie tych szczelin to szybszy proces niż zrost kości. A na pewno mniej uciążliwy.

Gocha5 wrote:
3.XII wizyta kontrolna i umówienie na wyjmowanie złomu- mam nadzieję , że się uda w styczniu.
Jakie masz zespolenie i kiedy się połamałaś? Mnie wkrótce też to czeka i jestem ciekawa.
Za tydzień będziesz już wiedzieć co i jak.

prazynka wrote:

marchewka wrote:

prazynka wrote:

Niestety, w trakcie jazdy zapaliła mi się lampka akumulatora i olej zagotował do 120 stopni, ledwo wróciłam do domu, z rehabilitacji nici kolejny raz a tak na nią czekałam czytając wasze radosne opowieści o postępach, jestem bez auta do piątku, a dziś w nocy przeżyłam koszmar z tym skakaniem nogi, teraz też bardzo boli mnie stopa i złapałam mega dół,a właściwie to chyba już prawdziwą depresję, jestem przybita na maksa :( nawet nie mam jak dojechać do lekarza aby mi coś na tą nogę przepisał :(

Prażynko, nie masz nikogo obok, żeby Ci trochę pomógł? może weź taksówkę do tego lekarza, nie wolno Ci mieć doła, w dole się człowiek nie leczy, wiem, że to gadanie, mi wczoraj wysiadł kręgosłup tak, że nie mogłam nawet sama nogi zabandażować, ale dzis trochę lepiej, głowa do góry ;-)

Właśnie nie mam :( pojechałam do chirurga naczyniowego taksówką, krążenie na powierzchni grzbietowej stopy mam do d***, dostałam lek Vessel Due F na rozrzedzenie krwi i Polprazol osłonowy. Lekarz nie wie czy pomoże. Do tego biorę vit. C, propranolol, fluoksetynę, detralex już dwa tygodnie. Całe co złamanie to pryszcz przy tym Sudeku

Prażynko a może ta stpa Cię boli bo ścięgna zastane i nierozciągnięte? Mnie też napiernicza przy chodzeniu ale w tym tyg miałam 3 razy rehabilitacje i wydaje mi się że boli mnir tochę mniej przy wstawaniu i pierwszych krokach, w zeszłym tygodniu musiałam kilka pierwszych koroków z kulami albo po meblach a wczoraj już bez, co prawda z zaciśniętymi zębami ale jest ociupinkę lepiej.

witch wrote:
27.11.2009r Aga-ka16
03.12.2009r Aurora, Jasmar + Edziag = kawka - Gocha5 (kawka wirtualna)
08.12.2009r Kasiek79
13.12.2009r Alawpr
16.12.2009r Dota
21.12.2009r Żabka
28.12.2009r Witch
04.01.2010r Marchewka
16.02.2010r LillaKorn

i jeszcze ja 3/12 na kontrol mam(;

witch wrote:
03.12.2009r Aurora, Jasmar + Edziag = kawka - Gocha5 (kawka wirtualna), Pedro
08.12.2009r Kasiek79
13.12.2009r Alawpr
16.12.2009r Dota
21.12.2009r Żabka
28.12.2009r Witch
04.01.2010r Marchewka
16.02.2010r LillaKorn