Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Złamanie nogi - rehabilitacja

master_44
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

ciacho wrote:
maczek ja myslalem ze musi byc calkowity zrost bez ryski to wtedy bedziesz dopiero postawic noge twardo i bez pomocy kul widocznie malo wiem
Też tak myślałem... mój lekarz mówił, że kość będzie się mocniej zrastać dopiero jak będę stawiał nogę twardo i całym ciężarem. Jak się ma gwoździa w kości to wystarczy lekki zrost i już można chodzić bez kul lub z jedną.

Bałem się jak mi zdejmowali gips bo widziałem rentgen i na nim w kości była wielka dziura, nie było widać w ogóle żadnego zrostu. Lekarz był przygotowany, że zaraz po zdjęciu gipsu będą mnie wieźć na salę operacyjną. I ku mojemu zdziwieniu noga nie rozleciała się ;)

agula masz racje my jestesmy uczniakami on ma doswiatczenie ale nie rzycze nikomu takich doswiatczen ale jak tak znim pogadam to mi lepiej i wiem ze wruce jeszcze do pracy za kierownice tir i zrobie kilka milionow kilometrow tego mi brak

maczek wrote:
ciacho wrote:
maczek ja myslalem ze musi byc calkowity zrost bez ryski to wtedy bedziesz dopiero postawic noge twardo i bez pomocy kul widocznie malo wiem
Też tak myślałem... mój lekarz mówił, że kość będzie się mocniej zrastać dopiero jak będę stawiał nogę twardo i całym ciężarem. Jak się ma gwoździa w kości to wystarczy lekki zrost i już można chodzić bez kul lub z jedną.

Bałem się jak mi zdejmowali gips bo widziałem rentgen i na nim w kości była wielka dziura, nie było widać w ogóle żadnego zrostu. Lekarz był przygotowany, że zaraz po zdjęciu gipsu będą mnie wieźć na salę operacyjną. I ku mojemu zdziwieniu noga nie rozleciała się ;)
I kazal ci chodzic o kulach odrazu nie bojal sie ze moze ponownie sie zlamac daj te zdiecie bo mnie ciekawosc zje

ciacho wrote:
maczek wrote:
ciacho wrote:

I kazal ci chodzic o kulach odrazu nie bojal sie ze moze ponownie sie zlamac daj te zdiecie bo mnie ciekawosc zje
Mogłem chodzić o kulach ale na początku nie wolno mi było dotykać ziemi. Jak doktor mi obejrzal ta noge, sprawdzil sprezynowanie kosci, itp. to powiedzial, ze lekko moge obciazac i z czasem coraz bardziej. Zdjecia wrzuce pozniej bo teraz wychodze z domu.

ja nic nie wiem o takiej stronie - jak się połamałam szukałam wszędzie różnych informacji o tej tematyce - począwszy od anatomii a skończywszy na diecie wysokobiałkowej.. i powiem Ci że niestety nie znalazłam wiele. najwięcej dowiedziałam się tutaj - od ludzi którzy przeżyli śruby, gwoździe, gipsy, doświadczyli na własnej skórze błędnych decyzji i konsekwencji zwykłej ludzkiej niedoskonałości..

Agula zgadza się też próbowałam znaleść coś na temat złamań i najwięcej dowiedziałam się tutaj !! Jak złamałam noge to myślałam że jak zdejmą gips trochę poćwiczę i będzie po sprawie !! No a jest inaczej !!! Gips był do stycznia potem chodzenie o kulach bez obci ążania konczyny ,potem chodzenie o kulach z niepełnym obciązeniem ,następnie jedne kula a gdzieś od 2 tygodni próbuje już bez kuli !!! W KOŃCU TO 8 MIESIĄC DZIECKO MOŻNA BYŁOBY URODZIĆ !!!!! Dawno skończyło się L4 TERAZ ŚWIADCZENIE REHABILITACYJNE i jutro wyjazd na REHABILITACJE !!!Chyba nie wezmę laptopa i będzie mi brak Was wszystkich !!

nie sprawia mi bólu podnoszenie nogi...ale czasem czuję w miejscach złamania tępy ból.jak zaczęłam teraz intensywniej ćwiczyć z obciążeniem na łydce to on pojawia sie częściej ale nie wydaję mi się by był przejawem czegoś niepokojącego. lekarz powiedział, ze moja noga nie będzie wyglądała już tak jak zdrowa i powoli się oswajam z tą myślą.mówił też że będę reagować na zmiany pogody i niestety juz tego doświadczam..ale nie ma co się przejmować ważne że pojawia się u Ciebie zrost.

A dziękuję bardzo w sumie to robię to bez konsultacji lekarza bo jak byłam ostatnio 7.kwietnia to mi kazali chodzić o jednej kuli i obciązać nogę !!trochę kuleje ale to nic !! ojej leca tu na mnie jakies rzeczy !! Tylko tu mam zrozumienie hi hi !!Agula Ty też będziesz pomykać bez kul kiedyś się doczekasz !!!

Ciacho - oto moje rentgeny (stan po złamaniu na rowerze i zagipsowaniu nogi). Przy zdejmowaniu gipsu zdjecie wygladalo niemal identycznie, byl tylko lekki zrost piszczeli blizej kosci strzalkowej (po lewej stronie, ubytek po prawej wygladal tak samo).

http://maczek.net/rtg_AP_mini.jpg

http://maczek.net/rtg_boczne_mini.jpg

czesc wszystkim polamancom!

przeczytalam wszystko od str 1 i nawet "poznalam" niektorych na nk :)

Tez jestem wybrancem natury, ktory przyplacil milosc do nart zlamana koscia piszczelowa. Czytajac, widze ze zdecydowana wiekszosc ma sruubowane nozki. A ja sie nie zgodzilam i sama nie wiem czy dobrze zropbilam. Minely wlasnie 3 miesiace w gipsie - caluska noga od gory do dolu. Czuje "luzy" w gipsie, wiec pewnie to znak zaniku miesni :( Po trzech tyg. lekarz zmienil mi gipsior (dlugo by opisywac jaki byl) na taki lekki syntetyczny, ale dalej jestem "sztywna". Ciagle mysle, ile jeszcze mnie czeka do normalknego chodzenia... I gdzie można kupic kozaki na lato, bo nie chce myslec jak bedzie wygladac moja noga :(

pozdrawiam wszystkich polamancow

jak was czytam to już sie nie moge doczekac mojej wizyty w piekarach..co mi powiedzą tym razem,czy kolejna operacja czy nie, dzisiaj zrobilam sporo kilometrów:) ze dwa normalnie:) cos mi strzyknęło ze dwa razy w kostce mam nadzieje ze to nie śruby:)ale nic nie boli.obciązam ją ale nie wiem czy moge w koncu to szczelina i juz nie wiem czy ruchy działają na zrost czy sie przez to nie zrasta...;/;/

anita wrote:

jak was czytam to już sie nie moge doczekac mojej wizyty w piekarach..co mi powiedzą tym razem,czy kolejna operacja czy nie, dzisiaj zrobilam sporo kilometrów:) ze dwa normalnie:) cos mi strzyknęło ze dwa razy w kostce mam nadzieje ze to nie śruby:)ale nic nie boli.obciązam ją ale nie wiem czy moge w koncu to szczelina i juz nie wiem czy ruchy działają na zrost czy sie przez to nie zrasta...;/;/

Anita, wiesz że ja dzisiaj zaliczyłem Piekary ? I widze że jeszcze sporo przede mną ... :/

czy ktoś z was wie, jakie zabiegi rehabilitacyjne pozwolą na szybkie dojście do siebie?

Mama nadzieję, że na kolejnej wizycie - za 9 dni - pozbędę się tej "skorupki" i wtedy potrzeba szybkiej i edfektywnej rehabilitacji. A może lepszy byłby turnus rehabilitacyjny? Maczek, może masz doświadczenia z prywatnymi rehabilitantami? Na państwowych pewnie nie ma co liczyć :( Możesz kogoś dobrego polecić? Też jestem z Wrocławia, więc może łatwiej byłoby wejść przez wyważone drzwi... ;)

korel Ty lepiej powiedz jak tam na basenie było/////

Anita też byłam w Książu i Cię podziwiam że na kulach tam chodziłaś....przecież tam jest troche tego zamczyska do oglądnięcia