Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Złamanie nogi - rehabilitacja

master_44
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Aga, podzielam Twoje zdanie co do rocznika :), aha, dziękuję Ci, i mówię to na forum :) za Twoje zainteresowanie o ten mój poslizg oraz jego konsekwencje... Oczywiscie Wam wszystkim tez dziękuję ;)

agula wrote:
anita wrote:
w zasadzie to w szpitalu nie bralam tabletek tylko zastrzyki, raz dostalam taką dawkę( chyba sie na mnie pieklegniarka wkurzyla, bo ja w nocy wezwalam), ze potem 20 minut mnie tyłek bolał tak ze zapomnialam o bólu nogi. Tabletek dostalam jedno opakowanie 10szt przy wypisywaniu...no i zjadłam na ból zęba:P
ja czuję do tej pory te zastrzyki - :(
potem chciałam domięśniowo w udo ale jakaś bardziej rozgarnięta pielęgniarka wytłumaczyła mi że nogi po tym kuciu nie poznam.-bo się robią grudki
ja dostalem raz strzala domiesniowo w udo i do dzisiaj mam sparalizowane - zero czucia na lewym udzie (taki pas ok. 20cm x 6cm)... jak mi znieczulenie puscilo to myslalem ze sie posram z bolu, operowana noga i prawe biodro w ogole mnie nie bolalo, tylko to lewe udo, w ktore pielegniarka mi wbila igle.... chyba trafila w jakis nerw :/ bol niesamowity i dlugo trwajacy.....

nie ma za co...smileys/bigwink.gif kurcze ale coś Ci się długo utrzymuje ta opuchlizna.a nie boli Cię to kolano?

a co blizn to promienie słoneczne powodują ich przebarwienie - robią się wówczas ciemniejsze.ponadto opalasz sobie nową skórę która jest delikatniejsza i bardziej skłonna do oparzeń.majowe słońce jest też trochę zdradliwe i uczula...ale ja też siedzę na słońcu - godzinkę dziennie - oczywiście zakrywam tą chudą kończynę

agula wrote:
nie ma za co...smileys/bigwink.gif kurcze ale coś Ci się długo utrzymuje ta opuchlizna.a nie boli Cię to kolano?
a co blizn to promienie słoneczne powodują ich przebarwienie - robią się wówczas ciemniejsze.ponadto opalasz sobie nową skórę która jest delikatniejsza i bardziej skłonna do oparzeń.majowe słońce jest też trochę zdradliwe i uczula...ale ja też siedzę na słońcu - godzinkę dziennie - oczywiście zakrywam tą chudą kończynę
Aga - blizna to nie jest skora, wlasnie dlatego nie wolno opalac. To tak jakby zerwac sobie plat skory i opalac miecho pod spodem. Watpie zeby to bylo zdrowe ;)

maczek wrote:
agula wrote:
anita wrote:
w zasadzie to w szpitalu nie bralam tabletek tylko zastrzyki, raz dostalam taką dawkę( chyba sie na mnie pieklegniarka wkurzyla, bo ja w nocy wezwalam), ze potem 20 minut mnie tyłek bolał tak ze zapomnialam o bólu nogi. Tabletek dostalam jedno opakowanie 10szt przy wypisywaniu...no i zjadłam na ból zęba:P
ja czuję do tej pory te zastrzyki - :(
potem chciałam domięśniowo w udo ale jakaś bardziej rozgarnięta pielęgniarka wytłumaczyła mi że nogi po tym kuciu nie poznam.-bo się robią grudki
ja dostalem raz strzala domiesniowo w udo i do dzisiaj mam sparalizowane - zero czucia na lewym udzie (taki pas ok. 20cm x 6cm)... jak mi znieczulenie puscilo to myslalem ze sie posram z bolu, operowana noga i prawe biodro w ogole mnie nie bolalo, tylko to lewe udo, w ktore pielegniarka mi wbila igle.... chyba trafila w jakis nerw :/ bol niesamowity i dlugo trwajacy.....
maczek jak zwykle obrazowo opisałeś swoje doznania...
to mi zrobili to samo z pośladkiem co Tobie z nogą

maczek wrote:
agula wrote:
Aga - blizna to nie jest skora, wlasnie dlatego nie wolno opalac. To tak jakby zerwac sobie plat skory i opalac miecho pod spodem. Watpie zeby to bylo zdrowe ;)
to że jesteś kandydatem na przewodniczącego wcale nie znaczy że masz rację.i proszę o nie podważanie mojego autorytetu :D
nowa czy stara - nie można opalać i już

Ogólnopolski serwis medyczny dodaj do ulubionych, ustaw jako startową, przeslij link znajomemu

powrót do strony głównej, czwartek 15.05.08, Blizny

kontakt

blizny

Blizna powstająca w procesie gojenia to tkanka łączna, która zastępuje tkankę uszkodzoną przez uraz lub chorobę. Tworzenie blizny jest częścią normalnego procesu gojenia się rany, w którym uszkodzona skóra właściwa zostaje zastąpiona nową, dobrze unaczynioną, tkanką ziarninującą (porastającą), z licznymi najpierw ułożonymi przypadkowo, potem już w sposób uporządkowany włóknami kolagenu. Blizna powstaje w miejscu zranienia lub innego uszkodzenia skóry. Typ blizny zależy od różnych czynników. Większość blizn nie wymaga specjalistycznego leczenia i goi się bez żadnej interwencji. Istnieją jednak blizny nieprawidłowe, twarde, czerwone, zgrubiałe, znacznie wykraczające poza obszar pierwotnego kształtu i rozmiaru rany. Stanowią one problem nie tylko estetyczny, ale przede wszystkim zdrowotny, mogą bowiem powodować przykurcze, wywoływać ból i swędzenie. Wyróżnia się kilka typów blizn: blizny przerostowe, keloidy itd.

Kto pyta nie błądzi... A swoją drogą to nie jedną mam bliznę z wakacyjnych wypraw i zawsze jakos opalałem się i tą ranę i nic mi się nie stało. Myślałem ze macie na mysli blizny pooperacyjne, że niby ich nie mozna opalac...