ciacho Opublikowano 16 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 A ile czasu jestes po operaci bo ja gorne zlamanie 5 miesiecy a dol 3 miesiace i od dzisiaj przestalem brac zastrzyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter Opublikowano 16 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 Ja to krótko, dopiro 3 tygodnie po złamaniu piszczela. Zastrzyków zostało mi jeszcze 3. I na tym koncze z nimi.Lekarz i tak powiedzail mi mozna bylo wziac tylko 10 a nie 20. Bore za to dodatkowo takie leki ziołowe o nazwie Esceven ktore w jakis tam sposob pobudzaja krązenie. Tylko sie dzis zdziwilem,bo 3 tg temu płacilem za ten lek 6 zł a dzis juz kosztuje 11 zł. Takiego wzrostu cen jak teraz to dawno nie było.Powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz. Chodzi o tą ustawę.Nie mogę jakoś doczytać w niej czy będąc na L4 nie mozna pojechac na te przysłowiowe "Malediwy". Jesli ktos to znajdzie to prosze zacytowac bo chyba na wzrok mi padło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciacho Opublikowano 16 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 Ja bralem tych zastrzykow az 390 szt ale ja mialem 4 operacje i wsumie jeste 8 miesiecy od wypadku a L4 masz chory moze chodzic to czemu mial bys nie wyjechac ja teraz jeste na zwolnieniu przez ZUS i poruszam sie wszedzie jak moglem wstawic sie na komisje w ZUS to znaczy chyba ze moge sie poruszac wszedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Opublikowano 16 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 Ciacho - zapytaj sie lekarza czy mozesz obciazac noge, bo nie wiem jak to jest ze stabilizatorem zewnetrznym. Mi lekarze mowili, ze gwozdzie srodszpikowe sa znacznie mocniejsze od plytek. Znam przypadek faceta, ktory mial zespolone udo jakas plytka i jak zaczal obciazac to plytka mu pekla i kosc sie zlamala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agula Opublikowano 16 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 Osoba wykonująca podczas orzeczonej niezdolności do pracy pracę zarobkową lub wykorzystująca zwolnienie w sposób niezgodny z celem traci prawo do zasiłku chorobowego za cały czas niedyspozycji. Wynika tak z art. 17 ustawy z 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (tekst jedn. DzU z 2005 r. nr 31, poz. 267 ze zm.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agula Opublikowano 16 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 Według orzeczenia Sądu Najwyższego z 5 października 2005 r. (I UK 44/05) tylko sporadyczna, wymuszona okolicznościami aktywność może usprawiedliwić zachowanie prawa do zasiłku. Świadczenia chorobowego nie dostanie również zatrudniony korzystający ze zwolnienia lekarskiego niezgodnie z jego celem, czyli nieprzestrzegający wskazań lekarskich lub zajmujący się przydomowym ogrodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agula Opublikowano 16 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 Kontrola prawidłowości wykorzystania zwolnienia lekarskiego należy m.in. do zatrudniającego co najmniej 20 osób. Ma on prawo sprawdzić, czy: - pracownik nie wykonuje działalności zarobkowej, - nie wykorzystuje zwolnienia lekarskiego niezgodnie z jego celem, - zaświadczenie zostało sporządzone zgodnie z przepisami i zasadami ich wydawania, - nie zostało sfałszowane. Pracodawca nie może natomiast kwestionować podanej przez lekarza choroby. Kontrola przyczyn niedyspozycji należy do wyłącznej kompetencji lekarza orzecznika ZUS. Każda firma może też zwrócić się z wnioskiem o przeprowadzenie kontroli do oddziału ZUS. ZUS przeprowadza kontrole również losowo z urzędu. Dotyczą one nie tylko prawidłowości wykorzystania zwolnienia lekarskiego, ale także prawidłowości samego orzeczenia. W ramach tej kontroli lekarz orzecznik może zbadać pracownika w wyznaczonym miejscu lub tam, gdzie przebywa. Wolno mu też skierować chorego na badania specjalistyczne do lekarza konsultanta ZUS lub zlecić badania pomocnicze. Za nieprawidłowości w orzeczeniu o czasowej niezdolności do pracy odpowiedzialność ponosi lekarz, który je wystawił. Może on utracić upoważnienie do wystawiania zaświadczeń nawet na 12 miesięcy.Utrata zasiłku chorobowego w opisanych okolicznościach nie może stanowić wyłącznej przyczyny rozwiązania umowy o pracę bez wypowiedzenia na podstawie art. 52 § 1 pkt 1 kodeksu pracy. Wykorzystując zwolnienie lekarskie niezgodnie z jego przeznaczeniem, nie zawsze zatrudniony dopuszcza się ciężkiego naruszenia swoich obowiązków służbowych. Zdaniem Sądu Najwyższego pracownik, który tak się zachowuje, godzi w dobro zakładu i działa sprzecznie ze swoimi obowiązkami, jak: lojalność wobec pracodawcy, obowiązek świadczenia pracy i usprawiedliwiania nieobecności. Postępowanie pracownika musi być jednakże rażące, umyślne, zawinione, np. gdy podwładny podczas zwolnienia lekarskiego: - świadczy pracę gdzie indziej, - wykonuje zarobkowo umowę cywilną, - prowadzi własną działalność gospodarczą, - uczestniczy w zajęciach akademickich, - nadzoruje lub uczestniczy w pracach na budowie lub remoncie własnego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agula Opublikowano 16 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 Każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie, a winę pracownika analizować przez pryzmat okoliczności sprawy oraz zaleceń medycznych. Według wyroku SN z 21 stycznia 1999 r. (I PKN 553/98) jednorazowa działalność zarobkowa zatrudnionego na zwolnieniu lekarskim sprzeczna z celem tego zwolnienia, ale podyktowana koniecznością życiową, może nie stanowić ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków. Dotyczy to również udziału pracownika, przy adnotacji na zaświadczeniu „może chodzić”, we własnym ślubie czy w grze losowej (orzeczenie SN z 26 września 2001 r.; I PKN 638/00). Nie można też obarczać winą osoby, która kieruje się zaleceniami lekarza, np. wskazane codzienne spacery na świeżym powietrzu.VOILAMATA CO CHCETA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agula Opublikowano 16 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 pgb1979 wrote:Ja to krótko, dopiro 3 tygodnie po złamaniu piszczela. Zastrzyków zostało mi jeszcze 3. I na tym koncze z nimi.Lekarz i tak powiedzail mi mozna bylo wziac tylko 10 a nie 20. Bore za to dodatkowo takie leki ziołowe o nazwie Esceven ktore w jakis tam sposob pobudzaja krązenie. Tylko sie dzis zdziwilem,bo 3 tg temu płacilem za ten lek 6 zł a dzis juz kosztuje 11 zł. Takiego wzrostu cen jak teraz to dawno nie było.Powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz. Chodzi o tą ustawę.Nie mogę jakoś doczytać w niej czy będąc na L4 nie mozna pojechac na te przysłowiowe "Malediwy". Jesli ktos to znajdzie to prosze zacytowac bo chyba na wzrok mi padło.ja biorę coś podobnego aescin - wyciąg z kasztanowca i też podrożał ....może dlatego że jadłam paczke co tydzień i pchnęłam koniunkture Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Opublikowano 16 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 agula wrote:Każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie, a winę pracownika analizować przez pryzmat okoliczności sprawy oraz zaleceń medycznych. Według wyroku SN z 21 stycznia 1999 r. (I PKN 553/98) jednorazowa działalność zarobkowa zatrudnionego na zwolnieniu lekarskim sprzeczna z celem tego zwolnienia, ale podyktowana koniecznością życiową, może nie stanowić ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków. Dotyczy to również udziału pracownika, przy adnotacji na zaświadczeniu „może chodzić”, we własnym ślubie czy w grze losowej (orzeczenie SN z 26 września 2001 r.; I PKN 638/00). Nie można też obarczać winą osoby, która kieruje się zaleceniami lekarza, np. wskazane codzienne spacery na świeżym powietrzu.VOILAMATA CO CHCETAPodziękował Moze sie przyda w razie jakbym sie znow polamal... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 16 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 no super cię tu mieć, Agula! Wszystko podane na talerzu - dzięki A więc więcej do pracy nie pójdę, nie a co ryzykować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter Opublikowano 16 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 No dzięki Aga. Choc powiem Ci, że głównie zwracają w przepisach uwagę na podjęcie dodatkowej pracy zarobkowej podczas zwolnienia lekarskiego. Nie piszą nic o wypoczywaniu, które przeciez tak bardzo jest potrzebne chorym osobom. Mało tego, w pozniejszym etapie wskazane dla połamańców bedzie uczestniczyc czynnie w zajeciach basonowych a w szczególności śródziemnomorskich gdzie zasolenie wody bez problemu pozwala utrzymac sie na wodzie i cwiczyc wczesniej złamaną nogę :cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agula Opublikowano 16 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 pgb1979 wrote:No dzięki Aga. Choc powiem Ci, że głównie zwracają w przepisach uwagę na podjęcie dodatkowej pracy zarobkowej podczas zwolnienia lekarskiego. Nie piszą nic o wypoczywaniu, które przeciez tak bardzo jest potrzebne chorym osobom. Mało tego, w pozniejszym etapie wskazane dla połamańców bedzie uczestniczyc czynnie w zajeciach basonowych a w szczególności śródziemnomorskich gdzie zasolenie wody bez problemu pozwala utrzymac sie na wodzie i cwiczyc wczesniej złamaną nogę :cool:to o czym milczą przepisy jest w orzecznictwie...wydaję mi się że mogę się czepić tych wakacji.urlop i zwolnienie nie mogą wspóistnieć i dlatego w ogródku nawet nie można kwiatków sadzić (vide orzeczenie załączone) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korel Opublikowano 16 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 Aga,a czy jesli przyjdziesz do pracy czy uczestniczysz w jakichś spotkaniach, wyjazdach i robisz na rzecz Twojego pracodawcy, na jego prośbę lub za jego wiedzą, łóżmy że sporadycznie to jest OK ?? Bo np. wynika to z waznego interesu pracodawcy ? Co o tym sądzisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agula Opublikowano 16 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 korel Ty mi powiedz lepiej co Ty wczoraj piłeś -byłeś taki rozkoszny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agula Opublikowano 16 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 podczas zwolnienia nie ma "ważnego interesu pracodawcy" jego zgoda i wiedza nie mają tu znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agula Opublikowano 16 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 Pracownik, który w okresie zwolnienia lekarskiego podejmuje czynności sprzeczne z celem zwolnienia, działa sprzecznie ze swoimi obowiązkami. W konkretnych przypadkach działania te mogą być uznane za ciężkie naruszenie podstawowych obowiązków pracowniczych uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę na podstawie art. 52 par. 1 pkt 1 k.p. Wykonywanie pracy podczas zwolnienia lekarskiego nie zawsze jednak stanowi ciężkie naruszenie obowiązków pracowniczych W myśl orzecznictwa Sądu Najwyższego wykonywanie w okresie zwolnienia lekarskiego pracy, która nie jest sprzeczna z zaleceniami lekarskimi, nie stanowi ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków pracowniczych. Wykonywanie pracy lub prowadzenie innej działalności w czasie zwolnienia lekarskiego może być kwalifikowane jako naruszenie podstawowych obowiązków pracowniczych jedynie wówczas, gdy pracownik swoim zachowaniem przekreśla cel zwolnienia lekarskiego, tj. jak najszybszy powrót do zdrowia i odzyskanie zdolności do wykonywania pracy, czym naraża na szwank interes pracodawcy. Jeżeli podejmowane przez pracownika czynności nie są sprzeczne z celem zwolnienia i nie powodują przedłużenia jego nieobecności w pracy, to zachowania pracownika nie można uznać za ciężkie naruszenie podstawowych obowiązków pracowniczych. W orzecznictwie SN podkreśla się, że wykorzystywanie zwolnienia lekarskiego niezgodnie z jego przeznaczeniem może stanowić uzasadnioną przyczynę rozwiązania umowy o pracę na podstawie art. 52 par. 1 pkt 1 k.p. tylko wtedy, gdy pracownikowi można przypisać winę co najmniej w postaci rażącego niedbalstwa. Jeśli np. pracownik przebywający na zwolnieniu lekarskim uzyska zgodę lekarza na wyjazd, nie można mu przypisać winy w stopniu co najmniej rażącego niedbalstwa i w konsekwencji nie można rozwiązać z nim umowy o pracę na podstawie art. 52 par. 1 pkt 1 k.p. (wyrok SN z 21 października 1999 r., I PKN 308/99). W każdym razie rozwiązanie umowy o pracę w trybie art. 52 k.p. jako nadzwyczajny sposób rozwiązania stosunku pracy powinno być stosowane przez pracodawcę wyjątkowo i z ostrożnością. ale tutaj mowa jest o zwolnieniu pracownika a nie o np. cofnięciu chorobowego - to 2 różne rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agula Opublikowano 16 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 ps. ja to ściągam z netu ale przed umieszczeniem czytam wiec wydaję mi się że informacje są wiarygodne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korel Opublikowano 16 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 No właśnie, problemem nie jest rozwiązanie umowy o pracę, ale cofnięcie chorobowego, bo dla ZUSu nie bedzie argumentu, że pojawiłas sie w pracy, bo pracodawca Cie o to prosił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agula Opublikowano 16 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 aa i jeszcze coś - z żalem powiadamiam że zmniejsze częstotliowość przebywania na forum - z przyczyn ode mnie niezależnych.odpoczniecie dziatki drogie...Przewodniczącego maczka też nie będzie kilka dni weekendowych a zatem j= ako zastępca = powierzam pełnienie funcji kierowniczych anicie jako skarbnikowi... korel Ty nie rozpijaj towarszystwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 16 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 no ale jak by to musiało się wydać? kolega z pracy miałby donieść albo szef? bo przeciez nie przyjdzie pracownik ZUS do pracy akurat w momencie, kiedy ty tam jesteś. Na jakiej podstawie mogą stwierdzić, że przychodzi się do pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korel Opublikowano 16 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 agula wrote: korel Ty mi powiedz lepiej co Ty wczoraj piłeś -byłeś taki rozkoszny Zimna wódeczka w mrożonych kieliszkach, ale tylko parę. Do tego pyszne piwko. A to wszystko do pysznego żarcia w hotelu Centuria w Ogrodzieńcu. Testowaliśmy nowego szefa kuchni u mojego znajomego, który ten hotel oficjalnie otwiera za miesiąc. Kucharz rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agula Opublikowano 16 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 korel wrote: No właśnie, problemem nie jest rozwiązanie umowy o pracę, ale cofnięcie chorobowego, bo dla ZUSu nie bedzie argumentu, że pojawiłas sie w pracy, bo pracodawca Cie o to prosił. właśnie o to mi chodzi.Korel a kiedy masz tą komisję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 16 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 agula wrote:aa i jeszcze coś - z żalem powiadamiam że zmniejsze częstotliowość przebywania na forum - z przyczyn ode mnie niezależnych.odpoczniecie dziatki drogie...Przewodniczącego maczka też nie będzie kilka dni weekendowych a zatem j= ako zastępca = powierzam pełnienie funcji kierowniczych anicie jako skarbnikowi... korel Ty nie rozpijaj towarszystwawybieracie się gdzieś razem? czy może dogadaliście się w uwielbianiu tych samych drinków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agula Opublikowano 16 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 lisiu wrote: no ale jak by to musiało się wydać? kolega z pracy miałby donieść albo szef? bo przeciez nie przyjdzie pracownik ZUS do pracy akurat w momencie, kiedy ty tam jesteś. Na jakiej podstawie mogą stwierdzić, że przychodzi się do pracy? zus wybiera losowo albo weryfikuje dokumentacje jak coś podejrzanie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agula Opublikowano 16 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 lisiu wrote:agula wrote:aa i jeszcze coś - z żalem powiadamiam że zmniejsze częstotliowość przebywania na forum - z przyczyn ode mnie niezależnych.odpoczniecie dziatki drogie...Przewodniczącego maczka też nie będzie kilka dni weekendowych a zatem j= ako zastępca = powierzam pełnienie funcji kierowniczych anicie jako skarbnikowi... korel Ty nie rozpijaj towarszystwawybieracie się gdzieś razem? czy może dogadaliście się w uwielbianiu tych samych drinków? chciałabym ale nie jestem w maczka typie...chlip chlip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korel Opublikowano 16 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 Nic nie mówiłem o komisji - miałem ją dziś - bo szkoda słów. To masakra normalnie jakaś jest. Dałem lekarce kartę informacyjną ze szpitala z operacji i masę zdjęć. Pani lekarz orzecznik popatrzyła na zdjęcia, poczytała kartę i zapytała:to którą nogę miał Pan złamaną ? a strzałkę miał Pan też zespoloną ?Jeśli ZUS swoje orzeczenia opiera na takich ekspertach, to rzeczywiście masakra.Poza tym zero pytań co robię, czy jeżdżę samochodem, czy rehabilituję itd. - jedynie komentarz: to się Panu nie zrośnie. I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agula Opublikowano 16 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 o matko...to jakieś nieporozumienie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polanka Opublikowano 16 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 no to cie pocieszyli, idioci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agula Opublikowano 16 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 korel mogłeś jednak sieknąć odłamem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi