Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Złamanie nogi - rehabilitacja

master_44
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

aga-ka16 wrote:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2dc00e8675d455b2.html
To moje nowe rtg. bez gipsu. Dalej następne już po założeniu gipsu a następne podczas zdejmowania.
Niewielka różnica jak dla mnie a dla lekarza "jakiś tam zaczątek zrostu..."
piekny widok masz za oknem :-) no jak dla mnie twój piszczel wyglada pieknie NIe wiedze nawet tego wieloodłamowego złamnia jak przypomne sobie swój roztrzaskany. A powiedz z długiego gipsu od razu ci całkowicie zdjecie czy krótki załozyli???? bo rozumiem ze chyba zdjeli i etraz jesteś bez???

LillaKorn wrote:

kasiek79 wrote:

Będzie mnie mąz prawie 100 km woził trudno Ale potem................. zamierzam sie rechabilitowac tutaj Więc nie wiem jak to bedzie czy lekarz z Bialegostoku wysle mnie na rehabilitację do Augustowa?????

Albo dostaniesz same zabiegi ( u mnie tak było) i idziesz do gabinetu jaki Ci się podoba, albo skierowanie do konkretnej placówki (to jest do uzgodnienia), albo do placowki rehabilitacyjnej bez nazwy i na tej podstawie wybierasz sama.

wolałabym wybiera samam to bym do BUDOWLAŃCÓW do sanatorium się starała

aga-ka16 wrote:

alawpr wrote:

Kaśka Wóz ekstra, a patent z deską jeszcze bardziej. Ale ty masz strasznie wysoko ten gips po udo Praktycznie po samą pachwinę.U mnie każdy jest do połowy uda.

U mnie też pierwszy był do połowy uda, a teraz mam wycięcie pod kolanem a z przodu wysokość 10 cm nad kolano...U Kasi rzeczywiście wysoko...Musi Ci przeszkadzać

pzreszkadzać .................. to za mało powiedziane :-)

LillaKorn wrote:

Witam wszystkich. Lepiej poźno iż wcale. Teraz albo nigdy! Pomimo dużej wiary w swojego ortopedy postanowiłam zasięgnąć niezależnej opinii innego specjalisty. Skloniły mnie do tego opinie rehabilitantów (dwóch niezależnych chłopaków z innego województwa) oglądających moje ostatnie zdjęcie. Uważają, że zdjecie nie wygląda dobrze (koń jaki jest każdy widzi!) i takie skrzywienie żle rokuje na przyszłość.....

I bardzo dobrze ,że podjełaś taką decyzję.Kiedy wizyta? Ja by zrobiła tak samo Lilla.Bo na zdjęciu twoja nózia wygląda jak obrażona na ciebie.

alawpr wrote:

LillaKorn wrote:

Witam wszystkich. Lepiej poźno iż wcale. Teraz albo nigdy! Pomimo dużej wiary w swojego ortopedy postanowiłam zasięgnąć niezależnej opinii innego specjalisty. Skloniły mnie do tego opinie rehabilitantów (dwóch niezależnych chłopaków z innego województwa) oglądających moje ostatnie zdjęcie. Uważają, że zdjecie nie wygląda dobrze (koń jaki jest każdy widzi!) i takie skrzywienie żle rokuje na przyszłość.....

I bardzo dobrze ,że podjełaś taką decyzję.Kiedy wizyta? Ja by zrobiła tak samo Lilla.Bo na zdjęciu twoja nózia wygląda jak obrażona na ciebie.

a gdzie moge zobaczyć twoje zdjecia? bom rotrzepana i nie wiem czy już wstawiałaś ???

kasiek79 wrote:
aga-ka16 wrote:
To moje nowe rtg. bez gipsu. Dalej następne już po założeniu gipsu a następne podczas zdejmowania.
piekny widok masz za oknem :-) no jak dla mnie twój piszczel wyglada pieknie NIe wiedze nawet tego wieloodłamowego złamnia jak przypomne sobie swój roztrzaskany. A powiedz z długiego gipsu od razu ci całkowicie zdjecie czy krótki załozyli???? bo rozumiem ze chyba zdjeli i etraz jesteś bez???
Mam długi gips na następne 6 tyg. a poprzedni miałam 9 tyg. To jeszcze długie leczenie...Ale mój nie jest tak długi jak twój i teraz mam delikatne wycięcie pod kolanem, także trochę zgina mi się noga.

aga-ka16 wrote:
kasiek79 wrote:
aga-ka16 wrote:
Mam długi gips na następne 6 tyg. a poprzedni miałam 9 tyg. To jeszcze długie leczenie...Ale mój nie jest tak długi jak twój i teraz mam delikatne wycięcie pod kolanem, także trochę zgina mi się noga.
o własnei o wycięcie miałą ciebie spytac. Ja miałam za każdym razem nastawiana noge trzymając kolano na podpórce Podczas gipsowania zostawała mi tam diurka I byłoby super jakby mi ta dziurke zostawili ale zawsze mi ja zagipsowywali. A co do mojej dlugości gipsu to nawet na kibel nie moge usiąść Siedze na gipsie :-(

alawpr wrote:

LillaKorn wrote:

Mam trochę delikatną sytuację, bo leczy mnie znajomy znajomego. Najpierw się krygowałam i czekałam na jakiś sensowny ruch doktora. Teraz mam to z tylu pleców. Najpierw mam zamiar szczerze pogadać (cokolwiek to znaczy)potem iść do innego specjalisty. W poniedziałek będę się widziała ze swoim i wdrożę swój misterny plan!

kasiek79 wrote:
a gdzie moge zobaczyć twoje zdjecia? bom rotrzepana i nie wiem czy już wstawiałaś ???
Oto moje zdjątka i gipsy!
www.photoblog.pl/lillakorn/45630954/zrost-na-dzien-19082009.html

PYTANIE ZA 100 PUNKTÓW. KTO MA TAKIEGO ORTO JAK JA KTÓRY CAŁY ZCAS GIPSUJE NA PAPIER??????????????/ WIEM ZE ETRAZ JUZ GIPSUJĄ NA WATE .......... ALE W SZPITALU OD RAZU PO GIPSACH WIDAC KTO LECZY BO TYLKO MÓJ NIE UZNAJE WATY I GIPSUJE NA PAPIER TOALETOWY. PODOBNO TWIERDZI ZE TO POZWALA NA PEŁNĄ STABILITACJĘ ŻE TAKI JEST CIASNIEJSZY I NIBY LEPIEJ SŁUŻY STABILIZACJI. ALE PODEJRZEWAM ZE PRZEZ TEN PAPIER JEGO KANTY (WLASNEI POD KOLANEN AN PIĘCIE) SA ABRDZIEJ OSTRE NIZ NA WATE ALE MOZE TO TLYKO MOJE PRZYPUSZCZENIA. NO I TEN NA PAPIER TRUDNEJ ROZCIĄĆ WIĘC NOGĘ W KILKU MIEJSCACH MAM "POCIACHANĄ" PIŁĄ KTÓRA NIGY NIE RANI.DLATEGO MASAKRYCZNIE BOJĘ SIĘ ROZCINANIA GIPSU A JESZCZE PRZY OPUHNIETEJ NODZE GDZIE PIŁA PROSTO Z GIPSU WPADA W MOJE CIAŁO A NIE NA WATE

LillaKorn wrote:
kasiek79 wrote:
no faktycznie wyglada nieciekawie. Mam wrażenie twoja noga musi byc deko krótsza bo na zdjęciu wyglada jakby jedna częśc zachodzila na druge U mnie właśnie kosci sa złamane pod podbnym katem czyli tak skośnie, A co to takiego niebieskiegona tym krótszym gipsie??? to w szpitalu ci zakładali??? No i widze że ty elegancko na wacie miałaś

Matko,Kaska co ty wypisujesz,jaki papier????? Toaletowy???? Wiem tylko tyle ,ze gips traumatologiczny musi byc scisły i powinno się go nakładac na tak zwaną rajstopę i 1 warstwę specjalnej prasowanej waty to praktycznie taka cieniutka fizelina.! 1 - rajstopa bawełniana, 2 - fizelina , 3- gips.I ja tak mam. Czytałam też w necie że taki ma byc gips dla nieoperowanych. A ty tu takie rzeczy. Litości!!!!! Doktora!!!!!

LILA tak dokałdnie jak oglądam twoje zdjęcia to moje zlamanie wygląda poodnie jeżeli chodzi o kąt złania tlyko ze u mnie strzałka na tej samej wysokości i bardziej poszarpane brzegi 9twoje moze tez na pierwszych zdjećiach były bardziej poszrapane) tlyko że jeszce było widac wiecej różnych odłamków dookała Mam takie wrażenie ale wiecie jak to po morfinie nie musze wszystkeigo dobrze pamietać. A po nastawianiu mam wrazenie z tego pamiętam ze u mnie odwrotnie kości nie nachodziły na siebie tlyko były lekko od siebie naciągnięte Ale Lekazr nastawiałm mnie 4 razy co kilak dni Cos korygował. Ja widziaąłm jedno początkowe zdjecie więc ono moze miało za zadanie najpier lekko je oddaliś. Za każdym razem miałąm inaczej "ustawioną" nogę bo czuąłm to po stopie która miałą w różnym ułozeniu po każdym pzregipsowaniu. lekarz mi wstawiał ustawiał itp. Po osoatnim zabiegu powiedził że ejst miodzio i jak tak zosatnie to będzie super.Ale wtedy juz rtg nie widziałam

alawpr wrote:

Matko,Kaska co ty wypisujesz,jaki papier????? Toaletowy???? Wiem tylko tyle ,ze gips traumatologiczny musi byc scisły i powinno się go nakładac na tak zwaną rajstopę i 1 warstwę specjalnej prasowanej waty to praktycznie taka cieniutka fizelina.! 1 - rajstopa bawełniana, 2 - fizelina , 3- gips.I ja tak mam. Czytałam też w necie że taki ma byc gips dla nieoperowanych. A ty tu takie rzeczy. Litości!!!!! Doktora!!!!!

dobrze czytasz NA PAPIER TOALETOWY!!!!!!!!!!!!!!! NIE WIEM CZY UDA MISIE ZROBIC ZDJECIE ALE JAK BEE MIAŁA MOŻLIWOŚC TO NA PEWNO WAM POKAZE

kasiek79 wrote:
LillaKorn wrote:
kasiek79 wrote:
no faktycznie wyglada nieciekawie. Mam wrażenie twoja noga musi byc deko krótsza bo na zdjęciu wyglada jakby jedna częśc zachodzila na druge U mnie właśnie kosci sa złamane pod podbnym katem czyli tak skośnie, A co to takiego niebieskiegona tym krótszym gipsie??? to w szpitalu ci zakładali??? No i widze że ty elegancko na wacie miałaś
Te niebieskie to jest gips syntetyczny. Oczywiście na wacie. Nózka była otulona wdechowo.

To ty Kaska naprawdę chyba jestes tu jedyna poskładana na papier do tyłka.Trzeba ogłosic apel zeby połamańcy poskładani na papier zgłaszali sie to utworzycie taki klubik papierowców.

no i sobie wyobraźcie co aj przeżywam przy rozcinaniu go............... niemalże na cąłej długości dopada mnie piła raz mocniej raz słabiej. I mimo że nie kaleczy to jak jest noga mocnio spuchnieta rani. Mma dwa duże sznyty. jak juz bede miała okazję to wam pokaże!!!!!

alawpr wrote:

I tak narodziła nam się nowa tradycja!

a ja myślałam ze to niemalże norma z tym papierem Że sa jeszcze tacy co to na srajtasme biorą. Anie móiłą że mój to istny Dr HOUSE. Ma swoje racje i si ich trzyma Dla mniego gips na cos innego niz papier to nie gips bo jest luźniejszy niż ten jego :-)

kasiek79 wrote:

no i sobie wyobraźcie co aj przeżywam przy rozcinaniu go............... niemalże na cąłej długości dopada mnie piła raz mocniej raz słabiej. I mimo że nie kaleczy to jak jest noga mocnio spuchnieta rani. Mma dwa duże sznyty. jak juz bede miała okazję to wam pokaże!!!!!

Mi ciary już łażą po plecach!!

Al ciekawe poczekamy moze wśród nas jest jeszce ktos kto ma taki jak ja hehe. tak się zastanawiam czy jakbym miała chociaż odrobine waty nie byłoby mi wygodniej bo teraz np pos kolanem czuje ze ten "paier" gips wcina mi się w ściegna

kasiek79 wrote:

alawpr wrote:

I tak narodziła nam się nowa tradycja!

a ja myślałam ze to niemalże norma z tym papierem Że sa jeszcze tacy co to na srajtasme biorą. Anie móiłą że mój to istny Dr HOUSE. Ma swoje racje i si ich trzyma Dla mniego gips na cos innego niz papier to nie gips bo jest luźniejszy niż ten jego :-)

Nooo jest napewno ściślejszy....

alawpr wrote:

kasiek79 wrote:

Mi ciary już łażą po plecach!!

po każdym rozcinaniu byłąm zalana łzami I dzięki Bogu ze gipsiarz w szpitalu okazał się moim stary kumplem to naprawdę uważał i pzrez to że parcuje tam 10 lat ma większa wprawę w rozcinaniu gipsów po moi lekarzu I szczerze on nigdy mi nie rozciał nogi Ale jak raz w weekend spuchłą noga ze tzreba było rozcinać to pryszedł jakiś koleś i..... masakra Normalnie dwa razy to normalnie krzyknełam bo myślałąm że umrę. Nie wiem jak to sie goi pod gipsem ale jak zostanie ślad to an pewno wam pokaże

Albwik wrote:

Ja mam prawą stronę uda troszkę wklęsłą i chudszą od drugiej... Może to dlatego, że tam miałem mięsień rozerwany i muszę zapytać lekarza przy następnej kontroli, czy ten ubytek jakoś się wypełni :D Od jutra mam nauczanie inwidualne. Ciekawe jak to wszystko będzie :/

w miejscu gdzie mi kosc przebiła skóre równiez miałam dużą dziure myslałam ze tak bede miała cały czas wklęsłe, ale juz nie mam

kochani ja jestem załamana!

byłam dzis na komisji gdzie przyznano mi nastepne pół roku świadczenia, ale nie chodzi o to.

lekarz zmierzył mi nogi i okazało sie ze tą chorą mam krótsza o 1cm :( ;( pewnie wy takiego problemu nie macie bo czytam wasze posty i widze ze chyba wszyscy gips.. jastem ciakawa jak juz bede bez kul chodzic to czy to bedzie widac to nieszczesne utykanie :(

malgo85 wrote:
byłam dzis na komisji gdzie przyznano mi nastepne pół roku świadczenia, ale nie chodzi o to.
lekarz zmierzył mi nogi i okazało sie ze tą chorą mam krótsza o 1cm :( ;( pewnie wy takiego problemu nie macie bo czytam wasze posty i widze ze chyba wszyscy gips.. jastem ciakawa jak juz bede bez kul chodzic to czy to bedzie widac to nieszczesne utykanie :(
rozumie twoje załamanie ale................ niestety po takim paskudnych złamaniach często dochodzi do skrócenia kończyny. Ni epozostało ci nic innego jak tlyko starać sie o odszkodowanie za uszczeber i................... nie martw się 1 cm to nie duzo Są specjalne wkładki któe to korygują Oby tylko noga się dobrze zrosła a tą różnice mozna skorygować

malgo85 wrote:
Moja też jest krótsza i nic nie jest w stanie mnie pocieszyć.....