Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Złamanie nogi - rehabilitacja

master_44
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

LillaKorn wrote:

kasiek79 wrote:

alawpr wrote:

Kasia ,przepraszam może nie pamietam ,ale co ci lekarz powiedział po tej gipso-coś tam.Nadal masz leżec ,i masz zakaz chodzenia o kulach?

powiedział ze zalecenia takie same czyli........ jak najmniej chodzić :-(

No to latanie po piętrach do przedszkola jak najbardziej niewskazane. Opcja z jakąś opiekunką za kasę wydaje się jedyną słuszną. Pomyśl kto dysponuje taką osobą. Może to jest córka Twoich znajomych czy też znajomych Twoich Rodziców Teściów....

wiesz cóki mich znajomych mają po kilka lat. Jak już psiałą mamy dwa tygodnie i bedziemy myslec

Co do zwolnienia to już z mężem uzgodniliśmy ze jak mu nie wypiszą zwolnienia w poniedziałek to on będzie żądał wizyty domowej i to koniecznie w poniedizałek bo kuźwa robią sobie jaja. Moze jescze ja wtym gipsie mam zasuwac do lekarza zeby zobaczył czy oby na pewno półtora mieisaca od złamania potzrebuję zwolnienia

kasiek79 wrote:
LillaKorn wrote:
kasiek79 wrote:
Mąz pojechał do lekarza w czwartek wieczorem czy wypisze mi w piatek zwolnienie bo sie konćzy On że nie bo nie może w piatek czyli tego dnia co się kończy tylko nastepnego a ze nastepnego jest sobota to piździec. Jka mu sie zechce to moze wypisze w poniedziałek ze wstaczną data bo niby tak może
Wic ja zadzwoniłą do mamy żeby poszła do przychodni gdzie byłąm we wtorek i pwoiedziała jaka sytuacjia No i biedna mama poleciała a tam był inny lekarz (mojego niebyło) i powiedziła ze moze gdyby mnie zobaczył oto by mi wystawił a tak nie wystawi ale pwoeidział ze rodzinny musi. Tak wiec jutro mąz pójdzie zmoim wypisem i zdjeciami no i będzie musiał załatwiać koniecznie
Wg ichnich przepisów tak jak można do tyłu to tak samo można do przodu. W praktyce lekarze wmawiają pacjentom, że do przodu nie można bo im się nie chce a nuż można to zwalić np. na rodzinnego.
no wasnie dlatego wysyałam meża juz wczwartek (do piątku miałąm zwolnienie) żeby sie dowiedział co i jak żeby nie przegapic I widzisz jak mnei wystawili Normalnei ejstem wściekła bo kuuuuuuuurwa siedze zgipsem do dupy i nawet samam nie mogę nic załtwić nie mówiąc o tym że inni lataja z amnie a i tak sa odprawiani z kwitkiem
Spoko napewno się ułoży z tym zwolnieniem. To jest pierwsze, które przedłużasz. potem już będziesz miała obcykane co i jak i nie będzie nerwówki. Jak już rodzinny powiedział, że wystawi tylko to nie był ten dzień to chyba nie ma co się martwić. Gorsza sprawa z opieką nad dziećmi. Opcja z Twoim wyjazdem do Mamy też jest taka sobie. Przypuszczam, że większy komfort miałabyś wręcz dyby dzieci wyjechały a ty sama mogłabyś odpoczywać. A jak sprawa u Ciebie w szkole?. Nauczyciele chodzą na różne godziny więc może stamtąd ktoś by mógł Ci pomóc dzieci odprowadzić i przyprowadzić z przedszkola bo jeśli babki są zajęte swoimi dzieciakami to zawsze można podjechać pod Twój dom i dodać dwójkę Twoich dzieciaków?

LillaKorn wrote:
kasiek79 wrote:
LillaKorn wrote:
Wg ichnich przepisów tak jak można do tyłu to tak samo można do przodu. W praktyce lekarze wmawiają pacjentom, że do przodu nie można bo im się nie chce a nuż można to zwalić np. na rodzinnego.
no wasnie dlatego wysyałam meża juz wczwartek (do piątku miałąm zwolnienie) żeby sie dowiedział co i jak żeby nie przegapic I widzisz jak mnei wystawili Normalnei ejstem wściekła bo kuuuuuuuurwa siedze zgipsem do dupy i nawet samam nie mogę nic załtwić nie mówiąc o tym że inni lataja z amnie a i tak sa odprawiani z kwitkiem
Spoko napewno się ułoży z tym zwolnieniem. To jest pierwsze, które przedłużasz. potem już będziesz miała obcykane co i jak i nie będzie nerwówki. Jak już rodzinny powiedział, że wystawi tylko to nie był ten dzień to chyba nie ma co się martwić. Gorsza sprawa z opieką nad dziećmi. Opcja z Twoim wyjazdem do Mamy też jest taka sobie. Przypuszczam, że większy komfort miałabyś wręcz dyby dzieci wyjechały a ty sama mogłabyś odpoczywać. A jak sprawa u Ciebie w szkole?. Nauczyciele chodzą na różne godziny więc może stamtąd ktoś by mógł Ci pomóc dzieci odprowadzić i przyprowadzić z przedszkola bo jeśli babki są zajęte swoimi dzieciakami to zawsze można podjechać pod Twój dom i dodać dwójkę Twoich dzieciaków?
Z mojej pracy tlyko 3 mieszkają w Augustowie. Jedna odwiedza mnie samma ma 2 małych dzieci i męza na zmiany Z pewnościa jak mąz będzie w domu to wyskoczy do mnie pomóc mi ale nie wiadomo jak to będzie.
A ze zwolnieniem to musze je dostac chocbym na rzęsach staneła

kasiek79 wrote:

No cos będę musiała wymyslic albo po prostu jedzenie to bede wcześniej zrobione kanapki Mycia nie bedzie i tyle dzieci same na góre zjada ja też juz sobie ardzę sama wiec jakoś będzie

Ty nie zapominaj, że masz uważać na siebie!

kasiek79 wrote:
ide na śniadanko będe póxniej

własnei a macie ten pzrepis który mowi o tym ze mozna 3 dni wstecz i 3 dni do przoduto mąz ich zgnie jakby były problemy
Co z tego, że ich zagnie jak zwolnienia Twoj łamacz kości nie wystawił! Dodatkowo stworzył nie komfortową sytuację. Jak nie chcial wystawić wskazując, że nie można z awcześnie to powinien "zaprosić" męża dzień po jego upływie a nie odsyłać do rodzinnego, który nawet nie wie, że się połamałaś. Zaraz poszukam przepisu bo kiedyś go namierzyłam jak mnie lekarz wkurzył.

kasiek79 wrote:

własnei a macie ten pzrepis który mowi o tym ze mozna 3 dni wstecz i 3 dni do przoduto mąz ich zgnie jakby były problemy
Ze zwolnieniem tak właśnie jest. Lekarze tak je wystawiają ze względu na dni wolne od pracy, święta i takie tam. Robili mi tak dwukrotnie na ich życzenie, nie moje.

przepisy dot. wyst. druków ZLA

Zaświadczenia lekarskie na druku ZUS ZLA wystawione prawidłowo, tj. zgodnie z przepisami rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 27 lipca 1999 r. w sprawie szczegółowych zasad i trybu wystawiania zaświadczeń lekarskich, wzoru zaświadczenia lekarskiego i zaświadczenia lekarskiego wydanego w wyniku kontroli lekarza orzecznika Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. nr 65, poz. 741; zmany 2006 r. Dz. U. nr 1, poz. 3).

Od 17 stycznia 2006 r. obowiązują przepisy rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 22 grudnia 2005 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych zasad i trybu wystawiania zaświadczeń lekarskich, wzoru zaświadczenia lekarskiego i zaświadczenia lekarskiego wydanego w wyniku kontroli lekarza orzecznika Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. 2006 nr 1, poz. 3).

Przepisy tego rozporządzenia mają zastosowanie do zaświadczeń lekarskich wystawionych po 16 stycznia 2006 r. Zatem od 17 stycznia 2006 r. przy wystawianiu zaświadczeń lekarskich obowiązują następujące zasady.

Zaświadczenie lekarskie wystawia się na okres od dnia, w którym przeprowadzono badanie lub od dnia bezpośrednio następującego po dniu badania. W niektórych przypadkach zaświadczenie lekarskie może być wystawione na okres rozpoczynający się później niż od dnia następującego po dniu badania, nie później jednak niż od czwartego dnia po dniu badania, jeżeli:

-

bezpośrednio po badaniu przypadają dni wolne od pracy albo

-

badanie jest przeprowadzane w okresie wcześniej orzeczonej niezdolności do pracy.

Zaświadczenie lekarskie może być wystawione na okres wsteczny, nie dłuższy niż 3 dni poprzedzające dzień, w którym przeprowadzono badanie, jeżeli jego wyniki wykazują, że ubezpieczony w tym okresie niewątpliwie był niezdolny do pracy.

źródło: http://www.zus.pl/pliki/poradniki/Informator_dla_lekarzy.pdf

W twoim przypadku lekarz mógł wystawić ZLA zgodnie z § 3 ust. 1a Zaświadczenie lekarskie może być wystawione na okres rozpoczynający się po dniu badania, nie później jednak niż czwartego dnia po dniu badania , jeżeli: pkt. 2 badanie jest przeprowadzane w okresie wcześniej orzeczonej niezdolności do pracy tj. zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ z dnia 22 grudnia 2005 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych zasad i trybu wystawiania zaświadczeń lekarskich, wzoru zaświadczenia lekarskiego i zaświadczenia lekarskiego wydanego w wyniku kontroli lekarza orzecznika Zakładu Ubezpieczeń Społecznych

tyle, że zabrakło dobrej woli.

Dota wrote:

Ten wyżej przepis umożliwia lekarzom wystawienie kolejnego ZLA, gdy wizyta kontrolna odbywa się pod koniec wcześniejszego zwolnienia. Chyba nie wszyscy lekarze o tym wiedzą.

Wiedzą, wiedzą tylko idą po najkrótszej prostej.

LillaKorn wrote:

Dota wrote:

Ten wyżej przepis umożliwia lekarzom wystawienie kolejnego ZLA, gdy wizyta kontrolna odbywa się pod koniec wcześniejszego zwolnienia. Chyba nie wszyscy lekarze o tym wiedzą.

I stwarzają pacjentom dodatkowy stres.

LillaKorn wrote:
kasiek79 wrote:

Co z tego, że ich zagnie jak zwolnienia Twoj łamacz kości nie wystawił! Dodatkowo stworzył nie komfortową sytuację. Jak nie chcial wystawić wskazując, że nie można z awcześnie to powinien "zaprosić" męża dzień po jego upływie a nie odsyłać do rodzinnego, który nawet nie wie, że się połamałaś. Zaraz poszukam przepisu bo kiedyś go namierzyłam jak mnie lekarz wkurzył.
on chciał ale spojrzała wkarte ze mąz musiałby 100km jechac po zwolnienie więc powiedział ze moge iśc do rodzinnego u sibei żeby nie jechac 100km

kasiek79 wrote:

on chciał ale spojrzała wkarte ze mąz musiałby 100km jechac po zwolnienie więc powiedział ze moge iśc do rodzinnego u sibei żeby nie jechac 100km

Suma sumarum i tak Mama Twoja biegla do szpitala. Ale nic to na początku każdy jest glupi w te klocki. Potem idzie lepiej.

Dota wrote:

Zaświadczenie lekarskie może być wystawione na okres wsteczny, nie dłuższy niż 3 dni poprzedzające dzień, w którym przeprowadzono badanie, jeżeli jego wyniki wykazują, że ubezpieczony w tym okresie niewątpliwie był niezdolny do pracy.[/b]
Tylko co gdy pojde na kontrole 3 dni po tym jak skonczylo mi sie poprzednie L4, a wyniki badan wskazuja ze wtedy juz bylem zdolny do pracy :) Bo przepis mowi swoje, a terminy oczekiwania na wizyte to juz inna sprawa.

raptor wrote:
Dota wrote:

Zaświadczenie lekarskie może być wystawione na okres wsteczny, nie dłuższy niż 3 dni poprzedzające dzień, w którym przeprowadzono badanie, jeżeli jego wyniki wykazują, że ubezpieczony w tym okresie niewątpliwie był niezdolny do pracy.[/b]
Tylko co gdy pojde na kontrole 3 dni po tym jak skonczylo mi sie poprzednie L4, a wyniki badan wskazuja ze wtedy juz bylem zdolny do pracy :) Bo przepis mowi swoje, a terminy oczekiwania na wizyte to juz inna sprawa.
Dlatego dla nas pacjentow to ostateczność a nie planowe działanie.

Dota wrote:

W przypadku złamanej kości to raczej nikt nie będzie wątpił, że "ubezpieczony niewątpliwie był niezdolny do pracy" ale nie radzę planować sobie takiej stresującej sytuacji.

Strasznie mnie wkurzało jak mój lekarz kazał przyjść parę dni po wizycie i po upływie poprzedniego zwolnienia z reguły mężowi bo ja byłam w niemocnicy. Niby wszystko było obcykane, ale stresik był, bo np. co by było gdyby lekarz np. złamal nogę i nie dotarł? Wtedy kolejny dzień na zalatwienie czegokolwiek już jest tym czwartym niedozwolonym dniem chyba, że od pschiatry.

Dota wrote:

W przypadku złamanej kości to raczej nikt nie będzie wątpił, że "ubezpieczony niewątpliwie był niezdolny do pracy" ale nie radzę planować sobie takiej stresującej sytuacji.

No ja sobie takiej sytuacji nie planowalem, zaplanowal ja za mnie "terminarz" w przychodni :) W czwartek zobacze czy musze cos kombinowac czy nie ....

kasiek79 wrote:
jasmar wrote:
Albwik wrote:
Ja mam tylko kolano opuchnięte. Lekarz zalecił altacet w żelu, ale efekt mało widoczny. Z 3 dni temu spałem na boku zdrowej nogi tzn. obudziłem się tak, nie wiem jak to się stało :D. Po tym wszystkim już nigdy nie będę spał na wznak, never! A czy ktoś z was ma inne włosy operowanej nodze? Nie wiem czego to czynnik, może tego, że przed operacją muszą ogolić kolano, ale mam bardzo dużo włosów. Stosuje też maść Cepan na gojenie blizn i działa. Jak ktoś chce mniej widoczne blizny to polecam :)
Maść Cepan też stosuję-właściwie stosowałam, Bo trochę mnie po niej szczypie, odczekam i znowu zacznę. A co do włosów to są pewnie jak po depilacji nic się tym nie przejmuj-jeszcze Cię wydepilują do wyjmowania śrubek.
ja cepan stosowałą na blizny po cięciach cesarskich
a ja znowu mysle ze contratubex jest lepszy.
stosowałam cepan jakies dwa/trzy miesiące i zmieniłam na contratubex. chociaz cepan tez chwala ja jednak uzywam contratubex

LillaKorn wrote:
Dota wrote:
A ja myslę, że nie chce się im wypisywać L4, więc prościej jest powiedzieć pacjentowi, że nie można i odesłać do rodzinnego.
Dota ale jesteś obcykana w przepisach-jestem pełna podziwu!!!

Kaisek. Ja bym była za opcją,m żebyś odstawiła dzieci do mamy. Jeśli może zajmować się dziećmi Twojej siostry, To Twoje nie są gorsze. A Ty jesteś w wyjątkowo trudnej sytuacji i jest Ci niezbędnie potrzebne. Myślę, że mąż mógły odwieść dzieci w niedzielę(ewentualnie poniedziałek rano) i odebrać na weekend. To naprawdę dobre rozwiązanie. Sama sobie poradzisz i odpoczniesz. Co jest dla Ciebie naprawdę Ważne.

malgo85 wrote:
kasiek79 wrote:
jasmar wrote:
Maść Cepan też stosuję-właściwie stosowałam, Bo trochę mnie po niej szczypie, odczekam i znowu zacznę. A co do włosów to są pewnie jak po depilacji nic się tym nie przejmuj-jeszcze Cię wydepilują do wyjmowania śrubek.
stosowałam cepan jakies dwa/trzy miesiące i zmieniłam na contratubex. chociaz cepan tez chwala ja jednak uzywam contratubex
Mnie dali w aptece akurat taki-tzn. mąż powiedział na blizny. Ale tak w ogóle to zastanawiam się, czy jest sens teraz go stosować, jak jeszcze będą ciąć do wyjęcia śrubek???

jasmar wrote:
malgo85 wrote:
kasiek79 wrote:
Mnie dali w aptece akurat taki-tzn. mąż powiedział na blizny. Ale tak w ogóle to zastanawiam się, czy jest sens teraz go stosować, jak jeszcze będą ciąć do wyjęcia śrubek???
Wg mnie nie ma sensu, lepiej poczekać na wyjęcie metalu i dopiero się smarować.