Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Złamanie nogi - rehabilitacja

master_44
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Albwik wrote:

Ja już po nauczaniu. Z matematyki 4 :D Teraz zaczynamy temat z równaniami algebraicznymi, uwielbiam to. No to tyle co nowego u mnie, a teraz gadać co u was ! :]

Ty najlepszym uczniem w klasie będziesz przez to złamanie :)

Aurora wrote:
A w takim czymś podobnym nogę moczę (stary nabytek, teraz się przydał bo stał odłogiem):

http://www.allegro.pl/item749170632_masazer_do_stop_babelki_masaz_podgrzewanie.html
Wielkie dzięki Aurora ten mini rowerek jest świetny. Zastanowię się nad nim.
Co do moczenia nóżki-ja moczę w zwykłej misce. Początkowo mąż masował mi nogę w wodzie teraz już robię to sama.
No i wielki podziw Aurora za te jazdy-szczególnie dzisiejszą. Ja jeszcze poczekam te 3 tygodnie do wizyty u lekarza-a wiesz, też mam, tak jak Ty, 29.10.- będziemy zdawać relacje co lekarze u nas wypatrzyli.
Czekam dziś na relacje(rewelacje) od lekarza Witch i Lilla
Piszcie zaraz jak wrócicie-będziemy czekać niecierpliwie

Albwik wrote:
Ja już po nauczaniu. Z matematyki 4 :D Teraz zaczynamy temat z równaniami algebraicznymi, uwielbiam to. No to tyle co nowego u mnie, a teraz gadać co u was ! :]
Gratulacje Albwik. Teraz jak zaczniesz algebrę to naprawdę wdzięczny do nauki dział więc wypracuj sobie super ocenki, bo potem jak przyjdzie geometria(nie wiem z jakiego podręcznika korzystasz-więc albo w tym półroczu, albo w drugim), szczególnie przestrzenna geometria to przeważnie!!!! ocenki trochę spadają. Więc teraz ostro do roboty. I rozwiązuj testy-masz teraz na to dość czasu-rób to z zegarkiem, żeby mieścić się w czasie!!!!
A pasek -jak się porządnie postarasz to wierzę, że będziesz miał. Tak trzymaj!!!!!

Wieczorem moczę nogę w wiaderku z ciepła wodą i szarym mydłem - ok 30-40 min. Później ćwiczę rozgrzane mięsnie. Macham w rózne strony, zginam i jeżdżę stopą po urządzeniu, które zrobił mi mąż (deseczka wielkości stopy na rolce i zginanie stopy w kierunku palców i pięty). Najdłużej koncentruję się na napinaniu mięśni. Później robię prysznic chorej nodze - przemiennie ciepła, zimna woda. I na sam koniec masuję. Zaczynam od stopy i "idę" w górę. Taki masaż wykonuję ok 30 min.

I na razie to wszystko co mogę robić i co robię. Efekty zobaczę dziś po zrobieniu RTG.

witch wrote:
Albwik wrote:
Hehe. Cieszył bym się z paska :)
Ty masz mieć średnią powyżej 4,75 bo jak nie to pasek same Ci załatwimy ale na ......pupie :)
Nie przynoś wstydu połamanym !
No i tych super wypowiedzi mi brakowało jak Cię nie było. Jesteś super Witch
Ale Lilla też jest swietna. Czasem rozbawiacie mnie do łez-co w moim smutnym losie połamańca jest nieocenione

witch wrote:
Wieczorem moczę nogę w wiaderku z ciepła wodą i szarym mydłem - ok 30-40 min. Później ćwiczę rozgrzane mięsnie. Macham w rózne strony, zginam i jeżdżę stopą po urządzeniu, które zrobił mi mąż (deseczka wielkości stopy na rolce i zginanie stopy w kierunku palców i pięty). Najdłużej koncentruję się na napinaniu mięśni. Później robię prysznic chorej nodze - przemiennie ciepła, zimna woda. I na sam koniec masuję. Zaczynam od stopy i "idę" w górę. Taki masaż wykonuję ok 30 min.
I na razie to wszystko co mogę robić i co robię. Efekty zobaczę dziś po zrobieniu RTG.
No to muszę przyznać, że poświęcasz swojej nóżce dużo więcej czasu i zabiegów wieczornych niż ja. Gratuluję i myślę, że będzie widać efekty.

jasmar wrote:
No to muszę przyznać, że poświęcasz swojej nóżce dużo więcej czasu i zabiegów wieczornych niż ja. Gratuluję i myślę, że będzie widać efekty.
Myślę, że to minimum co powinnam robić dal tej skubanej (złe słowo, do skubania to się ona tylko kwalifikuje tak zarosła pod gipsem).
Jak czytałam co inni robią to wydawało mi się, że swoją traktuję po macoszemu.
Nie mogę się doczekać pozwolenia lekarza na jazdę na rowerze stacjonarnym. Będę walczyć z zastałym stawem skokowym i oponkami na brzuchu. Niby są one seksi (tak określa to mąż) ale utrudniają upchnięcie ciała w rzeczy sprzed wypadku.
Jeszcze trochę to będę przypominać szafę trzydrzwiową z lustrem :)

jasmar wrote:
witch wrote:
Albwik wrote:
Hehe. Cieszył bym się z paska :)
Ty masz mieć średnią powyżej 4,75 bo jak nie to pasek same Ci załatwimy ale na ......pupie :)
Nie przynoś wstydu połamanym !
No i tych super wypowiedzi mi brakowało jak Cię nie było. Jesteś super Witch
Ale Lilla też jest swietna. Czasem rozbawiacie mnie do łez-co w moim smutnym losie połamańca jest nieocenione
Dzięki Jasmar. Lico mi pokraśniało do tego stopnia, żem pomidora przypominać zaczęła :)

kasiek79 wrote:

Polamana Kaska wrote:

marchewka wrote:

kasiu, a może jest w Twojej miejscowości jakaś organizacja co mogłaby Ci jakichś wolontariuszy do pomocy przysłać? czasem do starszych ludzi przychodzą, ale jak młody jest w potrzebie to chyba nie ma przeszkód? może w necie poszukaj? bo się wykończysz, bardzo Ci współczuję, w ogóle sobie nie wyobrażam jak Ty psychicznie dajesz radę, dzielna jakaś jesteś ;-) pozdrawiam i trzymam kciuki, żeby Ci się szybko zrosło bo wyjątkowo nie masz czasu na chorobę...

Do dobry pomysł, skoro pracujesz w szkole, to może szkoła jest w stanie znaleźć wolontariuszy.

no co wy ja pracuję w małej szkółce na wiosce i nie sądzę Zresztą nie wiem czy chciałabym zeby ktokowleik całkiem mi obcy zaczał się wszystkim zajmować

Czy szkołą mała czy duża, nie ma to raczej znaczenia. Może nawet lepiej, że mała, wtedy ludzie traktują się (powinni przynajmniej) jak rodzinę. Może wystarczy pogadać z ludźmi. Nie wyobrażam sobie, żeby ktoś poprosił o pomoc i z założenia nie zainteresowac się problemem.

Polamana Kaska wrote:

kasiek79 wrote:

Polamana Kaska wrote:

Do dobry pomysł, skoro pracujesz w szkole, to może szkoła jest w stanie znaleźć wolontariuszy.

no co wy ja pracuję w małej szkółce na wiosce i nie sądzę Zresztą nie wiem czy chciałabym zeby ktokowleik całkiem mi obcy zaczał się wszystkim zajmować

Czy szkołą mała czy duża, nie ma to raczej znaczenia. Może nawet lepiej, że mała, wtedy ludzie traktują się (powinni przynajmniej) jak rodzinę. Może wystarczy pogadać z ludźmi. Nie wyobrażam sobie, żeby ktoś poprosił o pomoc i z założenia nie zainteresowac się problemem.

wiesz ja nie z tych co prosza o pomoc u nieznajomych tym bardziej że .................. ni ma takiej potzreby Będę się starala sama jak najwiecej moge z wózka inwalidzkiego i jedynei kogs znajomego poprosze o pojedyncza pomoc

Kasiek napisz, że człowieka nie powinno się traktować, z wyglądu i jego inwidualnych cech, lecz duźo razy płeć żeńska jest dyskryminowana. Traktowanie płci człowieka jako dwie odmienne rasy ludzkie to kompletna głupota..., itd. :)

Aurora zaraz będzie po swoim chrzcie bojowym w jeździe autem. Oby bez jakiś niespodzianek !

A dla mnie nadchodzi wiekopomna chwila. Zbieram się na prześwietlenie i do lekarza.

Powiem Wam, że mam większego cykora niż przed operacją. :(

Aż mi głowa się lasuje. Do następnego !

Albwik wrote:

Kasiek napisz, że człowieka nie powinno się traktować, z wyglądu i jego inwidualnych cech, lecz duźo razy płeć żeńska jest dyskryminowana. Traktowanie płci człowieka jako dwie odmienne rasy ludzkie to kompletna głupota..., itd. :)

tak tak tlyko ja teraz musze sie odnieśc do swojej szkoły iw celach napsiac czemu tak jest i co możemy zrobic. Coś tam popisał ale kurde nie dam ardy się donieśc od środowiska wiejskeigo i połączyć to z tym ze chcę zorganizowac zajęcia sportowe muzyczne plastyczne itp

witch wrote:
Aurora zaraz będzie po swoim chrzcie bojowym w jeździe autem. Oby bez jakiś niespodzianek !
A dla mnie nadchodzi wiekopomna chwila. Zbieram się na prześwietlenie i do lekarza.
będzie dobrze Tzrymamy kciuki i czekamy na wiesci

Albwik wrote:

Tak mimochodem mi przyszło do głowy. Wiecie w jakim zawodzie nie ma żadnej kobiety??? Komentator sportowy. Przegapiłyście !!! A zawód wręcz dla kobiet stworzony, bo tam dużo gadac trzeba.

witch wrote:
Będzie dobrze za co wszyscy trzymamy kciuki. I zaraz się chwal jak wrócisz-no chyba, że zabalujesz gdzieś z tej radości.

Dobrodziej wrote:

Albwik wrote:

Tak mimochodem mi przyszło do głowy. Wiecie w jakim zawodzie nie ma żadnej kobiety??? Komentator sportowy. Przegapiłyście !!! A zawód wręcz dla kobiet stworzony, bo tam dużo gadac trzeba.

A ostatnio jak patrzyłam na mecze siatkówki i pokazywali stanowisko komentatorskie, to widziałam jakąś babkę. Tylko nie wiem czy to było stanowisko Polaków???

Dobrodziej wrote:

Albwik wrote:

nie a teraz przecież małgoska komentowała mecz siatkarek

beat(k)a wrote:
Na dzien dzisiejszy chodze o 2 kulach i jeszcze przez tydzien nie wolno mi obciążać nogi. Nie powinnam na czasmi próbuje sobie delikatnie obciązyc noge - nic nie boli. Na reszte poczekam do 9 piatku.
I wiecie co zrobiłam? Mierzyłam do jakich butow mi sie noga zmieści. Stopa opuchnieta i mam niewielki wybór. Ale przy mierzeniu nie odpuściłam sobie 9 cm szpilek. I okazało sie ze tutaj stpie nic nie przeszkadzało, hahahaha
hihihi może teraz będziesz w nich śmigać na rehabilitacje :)

edziag wrote:
beat(k)a wrote:
Na dzien dzisiejszy chodze o 2 kulach i jeszcze przez tydzien nie wolno mi obciążać nogi. Nie powinnam na czasmi próbuje sobie delikatnie obciązyc noge - nic nie boli. Na reszte poczekam do 9 piatku.
I wiecie co zrobiłam? Mierzyłam do jakich butow mi sie noga zmieści. Stopa opuchnieta i mam niewielki wybór. Ale przy mierzeniu nie odpuściłam sobie 9 cm szpilek. I okazało sie ze tutaj stpie nic nie przeszkadzało, hahahaha
hihihi może teraz będziesz w nich śmigać na rehabilitacje :)
To byłby nieziemski widok. Szpilki, kule i wyjscie na rehabilitację. Pewnie rehabilitantka by się zastanawiała, co należy tej osobie rehabilitować-może głowę????

Dobrodziej wrote:

Albwik wrote:

pszykro mi ale jest kobieta komentuje łyżwiarstwo figurowe

piszczel 88 wrote:

Dobrodziej wrote:

Albwik wrote:

pszykro mi ale jest kobieta komentuje łyżwiarstwo figórowe

tk tak jak juz wczęsniej pisał isiatkówkę jest jest ich trochę Tak asamo kobita komentuje turnieje taca towarzyskiego

jasmar wrote:
Dota wrote:
jasmar wrote:
Też tak pomyslałam. Dzięki Dota. Bo lekarzy o takie coś nie ma co pytać-stwierdzą, że to nic nie daje.
Ja czekam na usunięcie mojego gwoździa i 4 śrub.
A blizna, ta która teraz jest nawet nie jest taka straszna.
Smarowanie Cepanem i Contratubexem przynosi rezult, zwłaszcza na świeże blizny, wiem to od tych co stosowali.
A mnie szczypie jak smarowałam. Ale może też dlatego, że chyba mi zastał kawałek szewka w rance-tak mi się wydaje, bo mnie tam kuje i ta blizna jest w tym miejscu inna-nabrzmiała i drażliwa. Jak byłam prywatnie, lekarz też to zauważył i stwierdził żebym wymoczyła i pęsetą próbowała to wyskubać. Ale nie bardzo mi to idzie. Więc nie smaruję na razie niczym.
mnie też zostały dwa szwy i strasznie mnie to mierziło psychicznie, że jakieś żyłki mi się w tej nodze plątają, jakieś dwa tyg temu zawzięłam się i wydłubałam igłą a potem pincetą wyciągnęłam, bolało ale teraz mam spokój.