Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Złamanie nogi - rehabilitacja

master_44
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

a. wrote:

kasiek79 wrote:

a. wrote:

nie chce Ci martwic ale dostaniesz kolejną serie zastrzyków

serii pewnie nie dostane ponieważ jutro ide do innego lekarza. Martwi mnie troche spuchnięte kolano i obolale udo. Ide na oddział pokazać to. Ale lekarz mnie tylko zobaczy i na pewno nic mi nie będzie przepisywal. Moze jedynie samam jakieś tabletki kupię

przeciez zastrzyki trzeba robic jeszcze tydzien po zdjeciu gipsu, ja zapobiegawzo robiłam dwa tygodnie

a co ja zrobię ze mój powiedział ze dosc

kasiek79 wrote:
a. wrote:
kasiek79 wrote:
serii pewnie nie dostane ponieważ jutro ide do innego lekarza. Martwi mnie troche spuchnięte kolano i obolale udo. Ide na oddział pokazać to. Ale lekarz mnie tylko zobaczy i na pewno nic mi nie będzie przepisywal. Moze jedynie samam jakieś tabletki kupię
przeciez zastrzyki trzeba robic jeszcze tydzien po zdjeciu gipsu, ja zapobiegawzo robiłam dwa tygodnie
Kasia, zapytaj lekarza jak pójdziesz na kontrol,
ja sie na tym kompletnie nie znam, ale nogę bądź co bądź dalej masz nieuruchomioną, to krążenie chyba nie jest za dobre...
jakie miałaś zastrzyki ?
ja miałam clexane

eliska wrote:
kasiek79 wrote:
a. wrote:
ja sie na tym kompletnie nie znam, ale nogę bądź co bądź dalej masz nieuruchomioną, to krążenie chyba nie jest za dobre...
jakie miałaś zastrzyki ?
ja miałą Fragmin 5000 dawke 0,2 akontrol u sowjego mam za 3 tyg
ja miałam clexane
ja miałam Fragmin 5000 dawke 0,2

eliska wrote:
kasiek79 wrote:
a. wrote:
jakie miałaś zastrzyki ?
ja miałam clexane
ja miałam rok te zastrzyki, dopiero jak zaczęłam chodzić na własnych nogach to je rzuciłam, w razie czego może je przepisać lekarz rodzinny, moim zdaniem lepiej je dłużej brać nawet co drugi dzień, jak się więcej lezy niż chodzi. nie słyszałam żeby komuś zaszkodziły.

marchewka wrote:
ala,
co było najwiekszym powodem podania Ci komórek macierzystych, brak zrostu od samego początku czy zatrzymanie zrostu? czy po prostu tak Ci dali bo byłaś bardzo złamana? czy to jest tak, że tylko beznadziejne przypadki mają szansę może cos wiesz na ten temat?
Marcheweczko ,zatrzymanie zrostu. Na początku było przyzwoicie,szło książkowo i po 20 tyg powiedziano mi ,że nie jest tak jak mysleli i że zrost sie zatrzymał. I że mam dwa wyjscia komórki lub gwóźdz i że zagwoździowac zawsze sie moge a teraz można podac komórki bo przy tym stanie powinny ruszyc z kopyta. Dano mi dużą nadzieję na to że bedzie naprawdę dobrze. Zdecydowałam sie bez pikniecia bo dużo czytałam o tej metodzie i wiązałam z nia duze nadzieje. Poszło naprawde dobrze,nie myślałam że az tak. Bo gdzies czytałam że młodemu chłopcu podawano 4 razy i nic nie ruszyło,więc miałam cykora że może u mnie nic to nie da. Ale teraz mimo,że komórki podziałały w rozpoznaniu mam dopisane ,,opóźniony zrost''.Marchewko walcz o te komorki bo to naprawde świetna metoda,pytaj sie o Kalcytoninę łososiową swojego lekarza, bo może jak maja ci cos robic to można podac te komórki przy okazji, Szpital ten musi miec urzadzenie do odzyskiwania komorek z krwi lub szpiku. pytaj o Kalcytonine.

LillaKorn wrote:

I jeszcze napisała bezduszna maszyna "nowy forumowicz" przy moim Nicku. Chyba jestem obrażona!

Szkoda ,że nie ma juz- przyjaciel forum ;-( Kurcze ja też mam nowy forumowicz? ale jaja.......... A gdzie Member

kasiek79 wrote:

a. wrote:

kasiek79 wrote:

wychodząc ze szpitala lekarz powiedział mi że to juz ostatni mój gips i na wypisie mam napisane jakie leki mam brac i przy zastrzykach mam wypisaną ilośc na dni w gipsie + 7 dni bez gipsu. Teraz jest to malutka dawka ,ale nadal mam je brac, bo mimo ,że mam chodzic i obciążac nogę -to jest ona w gipsie nadal.

eliska wrote:
a. jak Twoja nózia ?
troche lepiej bo można zauważyć ze sie rusza ale do zginania daleko, lekarz wygiął mi tak że się popłakałam, ale przynajmniej wiem jak mocno mogę ją męczyć, "cwiczyc, cwiczyc" rzekł

a co do moczenia to owszem pomaga (bez soli co prawda mocze)

Jakie masz dalsze zalecenia?

marchewka wrote:
eliska wrote:
kasiek79 wrote:
jakie miałaś zastrzyki ?
ja miałam clexane
ja miałam rok te zastrzyki, dopiero jak zaczęłam chodzić na własnych nogach to je rzuciłam, w razie czego może je przepisać lekarz rodzinny, moim zdaniem lepiej je dłużej brać nawet co drugi dzień, jak się więcej lezy niż chodzi. nie słyszałam żeby komuś zaszkodziły.
wiesz co ale ja juz nie leże ja jestem na normlanych chodzie i własnie tak mój lekarz powiedział ze póki miałam długi i prawie sie nie ruszałam. A teraz powiedział ze mam normlanie chodzić no i ze już nie trzeba.
Ale zobacze co na to powie dzieisaj inny orto

alawpr wrote:

kasiek79 wrote:

a. wrote:

wychodząc ze szpitala lekarz powiedział mi że to juz ostatni mój gips i na wypisie mam napisane jakie leki mam brac i przy zastrzykach mam wypisaną ilośc na dni w gipsie + 7 dni bez gipsu. Teraz jest to malutka dawka ,ale nadal mam je brac, bo mimo ,że mam chodzic i obciążac nogę -to jest ona w gipsie nadal.

ja od początku miaą ta malutka dawke 0,2

wiecie co Ja wczoraj postanowiłą ze dizisaj sie wyspie bo dopeiro na 15 mam do lekarza to sobei pośpię. A przynajmniej posatram się odespac te 2 miesiace. No i zapowiedziaął ze mąz ma zamknąc drzwi do sypialni pocichu sam wyszykowac dzieciaki i zawiśc a ja bęe spała i................ nie dośc ze wczoraj wcześnie się położyłam to dzisiaj mimo ze nie spałąm jak sie szykowali na siłe leżałą i chciała zasnac NO i zasnełąm. Ale............. etraz jest jeszze gorzej leb napiernicza ze szok. O nie stewierdział ze wolę wstawac o 6 i sie normalnie czuć

A ja już przygotowaął wszystkei zdjęcia które mam rtg zeby zabrac do szpitala A co............ miał zobaczyc tlyko moja nogę a ja przy okazji wcisnę mu rtg a niech obejrzy On juz widział te po gipsotomii bo własnei do tego orto ta koleżanka chodziła. Ciekawa jestem co on powie etraz na moje ostatnie no i czy dałby mi takie same zalecenia Ale juz się nie moge doczekac 15

kasiek79 wrote:

A ja dizisja zrobiła ostatni zastrzyk Ciekawe co jutro powie inny orto z Augustowa na moją noge nie moge sie doczekac kontroli. NOga z dnia na dzien jest coraz bardziej twardsza i tkliwa na dotyk a opuchlizna nie schodzi

Pierwsza seria zastrzyków zakończyła mi się 14 dni po zdjęciu gipsu. Następną w ilości 20 szt dostałam na 10 dni przed zabiegiem wyjęcia śruby i 10 po wyjęciu.

A ja własnie spojrzałą za okno i............ dizisaj bęę miała pierwszy raz utrudniony marsz o kulach U nas spadł snieg!!!!

Od soboty codzinnie jestem na podwóku nawet po kilka godzin Czuje normlanie jak mi się mózg dotlenia. Normlanie od sierpnia siedziec w domu to etraz jakby na nowo sie narodzić

witch wrote:

kasiek79 wrote:

A ja dizisja zrobiła ostatni zastrzyk Ciekawe co jutro powie inny orto z Augustowa na moją noge nie moge sie doczekac kontroli. NOga z dnia na dzien jest coraz bardziej twardsza i tkliwa na dotyk a opuchlizna nie schodzi

Pierwsza seria zastrzyków zakończyła mi się 14 dni po zdjęciu gipsu. Następną w ilości 20 szt dostałam na 10 dni przed zabiegiem wyjęcia śruby i 10 po wyjęciu.

no widzicie a ja przyjełam jakieś 75 i mój stwierdził ze dosc OZbacze co na ot ten dzisiajszy orto Najwyzej pójde do rodzinnego po zastrzyki albo po jakies tabletki

ja własnie zaliczyła swój pierwszy upadek. Niosął pranie i jako ze to były obrusy wygodniej mi było nie pakowac je do rekalmówek tlyko zarzucic sobie na ramiona. I szą tak aż na samym koncu już przy suszarce jedan zsunał mi ise na ziemie w momencie keidy satwaiał kule i... pojechałą jak długa. hehe od razu sobie pomyslalam o forum że dołączyłą do kulawych koleżanek i kolegów cała parą bo pewnei każdy juz jakis upadeczek zaliczył.

Ja zaraz smaże kotlety robie gyrosa i spadam do szpitala mam pietra tzn takie wewnętrzne podenerwowanie co na moja ogę powie inny orto

a. wrote:
eliska wrote:
a. jak Twoja nózia ?
troche lepiej bo można zauważyć ze sie rusza ale do zginania daleko, lekarz wygiął mi tak że się popłakałam, ale przynajmniej wiem jak mocno mogę ją męczyć, "cwiczyc, cwiczyc" rzekł

kontrolę mam dopiero w poniedziałek,
ostatnio byłam dwa tygodnie temu na zdjeciu gipsu,
a po wyjęciu nogi z gipsu, lekarz podobnie jak Twój zaczął mi doginać nogę, ze mozna było się posikać z bólu i kazał ćwiczyć i ćwiczyć, np.
przede wszystkim zginanie nogi góra - dół, stopa na podłożu i zginanie palcami, najgorsze dla mnie ćwiczenie ( bo mięśni brak) to - siedzieć na stołku, stope przesunąć lekko do tyłu, tzn pod stołek, i probować wstawać - i za "chiny ludowe" to ćwiczenie mi nie wychodzi... wszystko boli łącznie z paluchami...
a i kule kazał wyrzucić precz... a ja bez kul to ani rusz...nożysko boli jak diabli, gdy próbuję stąpnąć na podłoże i to z kulami !
i obawiam się, że lekarz jak zobaczy, że na kontrol zajdę z kulami, to mnie wyrzuci precz ;)
aaa i maśc mam do smarowania na opuchliznę, bo noga taka utyta, że hej

kasiek79 wrote:
ja własnie zaliczyła swój pierwszy upadek. Niosął pranie i jako ze to były obrusy wygodniej mi było nie pakowac je do rekalmówek tlyko zarzucic sobie na ramiona. I szą tak aż na samym koncu już przy suszarce jedan zsunał mi ise na ziemie w momencie keidy satwaiał kule i... pojechałą jak długa. hehe od razu sobie pomyslalam o forum że dołączyłą do kulawych koleżanek i kolegów cała parą bo pewnei każdy juz jakis upadeczek zaliczył.
Ja zaraz smaże kotlety robie gyrosa i spadam do szpitala mam pietra tzn takie wewnętrzne podenerwowanie co na moja ogę powie inny orto
no to piknie Kasiu, ale nic Ci się nie stało ?

eliska wrote:
a. wrote:
eliska wrote:
a. jak Twoja nózia ?

kontrolę mam dopiero w poniedziałek,
a po wyjęciu nogi z gipsu, lekarz podobnie jak Twój zaczął mi doginać nogę, ze mozna było się posikać z bólu i kazał ćwiczyć i ćwiczyć, np.
przede wszystkim zginanie nogi góra - dół, stopa na podłożu i zginanie palcami, najgorsze dla mnie ćwiczenie ( bo mięśni brak) to - siedzieć na stołku, stope przesunąć lekko do tyłu, tzn pod stołek, i probować wstawać - i za "chiny ludowe" to ćwiczenie mi nie wychodzi... wszystko boli łącznie z paluchami...
a i kule kazał wyrzucić precz... a ja bez kul to ani rusz...nożysko boli jak diabli, gdy próbuję stąpnąć na podłoże i to z kulami !
i obawiam się, że lekarz jak zobaczy, że na kontrol zajdę z kulami, to mnie wyrzuci precz ;)
aaa i maśc mam do smarowania na opuchliznę, bo noga taka utyta, że hej
to sa jakieś maści na opuchliznę????

eliska wrote:
kasiek79 wrote:
no to piknie Kasiu, ale nic Ci się nie stało ?
całe szczęscie nie ratowała się tzn starałam się padac na prawo =D i się udało upadlam na zdrową strone

ELISKA mój pewnei też mnie pogoni =D ja niby mogłabym teraz chodzic o jednej kuli a za tydzien bez no i miała do niego bez przyjśc. Ale ja wiem ze etgo nie zorbię z dwóch powodów :ostrogi i nierozruszanego obolałego kolana