Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Złamanie nogi - rehabilitacja

master_44
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

alawpr wrote:

Tak. Anastezjolog przyszedł przed na wywiad podpisałam mu papiery i porozmawiał jak z człowiekiem.Opowiedziałam mu o reakcji organizmu na podpajęczynkowe bo juz miałam i zgodził sie ze mną że zrobia mi w narkozie.

Ala a jaką miałaś reakcję na podpajęczynówkowe????? Coś Ci się po nim działo?????

alawpr wrote:

Aurora wrote:

alawpr wrote:

Ja poprosiłam grzecznie o pełna narkozę, gdyż inaczej bym im rozniosła tą całą sterylną salkę.Po prostu nie mogę ogladac ani słuchac bo robi mi sie lekutko nie fajnie. I przystano na moje błaganie ;-))

Ten szpital to naprawdę jakiś ewenement jest, że przystają na propozycje pacjentów i to na narkozę!!!! To na pewno była narkoza???

Tak. Anastezjolog przyszedł przed na wywiad podpisałam mu papiery i porozmawiał jak z człowiekiem.Opowiedziałam mu o reakcji organizmu na podpajęczynkowe bo juz miałam i zgodził sie ze mną że zrobia mi w narkozie.

No tak, skoro u Ciebie były przeciwskazania, to dobrze zrobili. Ale to był tylko zastrzyk, czy jeszcze coś wdychałaś?

alawpr wrote:

jasmar wrote:

alawpr wrote:

Mi forum też bardzo pomaga,inaczej wariatkowo by mnie czekało. Jak coś teraz pójdzie nie tak ,albo mi cos wynajdą to zapakuję walizki i zwieję gdzieś bardzo daleko!!

A koleżanki z pracy pomogą ulotnić Ci się hi hi hi

Przemycą w bagazowym lub w szafach z cateringiem.

No do tych szaf to chyba trzeba się nieźle poskładać-myślę, ze nie będziesz ryzykować. Ale na poważnie nigdzie mi tu nie zwiewaj bo Cię po pierwsze potrzebujemy a po drugie i najważniejsze będzie dobrze. I nawet inaczej nie myśl

Ale w miejscowym chyba nie wyciągają tych śrub, czy bywają takie przypadki? Bo kiedyś ktoś pisał, że mu na żywca wyciągali - bez znieczulenia, ale to chyba tylko takie zewnętrzne śruby?

jasmar wrote:

alawpr wrote:

Ala a jaką miałaś reakcję na podpajęczynówkowe????? Coś Ci się po nim działo?????

Oj wstyd opowiadac, ale wam powiem .Dostałam jakiejs schizy,ze nie moge sie ruszyc.czułam sie tak jak osoba z klaustrofobią. A jej nie mam bo inaczej nie mogłabym pracowac w swym zawodzie.miałam jakiesjazdy wrecz jak w amoku narkotycznym .Jasmar ja nie patrze sie jak mi sie robi zastrzyki ,bo mam odruchy wymiotne.Jakas ze mnie dupa wołowa i już;-(

Aurora wrote:

Ja bym wolała takie ogólne, co mnie uśpi na czas zabiegu i żebym po kilku godzinach mogła iść do domu.

No to ja bym nie była w stanie po narkozie. Ale boję się tego kłucia, bo na starość ten odcinek kręgosłupa będzie napieprzać. Tym bardziej, że ja kilkanaście lat temu jak miałam zapalenie opon mózgowych(wirusowe-nie zostawia żadnych śladów-tak przynajmniej mi wtedy mówili) to miałam 3 punkcje z kręgosłupa, ostatnio 2 znieczulenia. Więc ten odcinek jest już nieźle podziobany

Aurora wrote:

Ale w miejscowym chyba nie wyciągają tych śrub, czy bywają takie przypadki? Bo kiedyś ktoś pisał, że mu na żywca wyciągali - bez znieczulenia, ale to chyba tylko takie zewnętrzne śruby?

Tą z więzozrostu wyciągali w miejscowym. Ale jak więcej to jeszcze nie wiem. Może dopytam na następnej wizycie. Jak lekarz sam zacznie o wyciąganiu.

Aurora wrote:

alawpr wrote:

Aurora wrote:

Ten szpital to naprawdę jakiś ewenement jest, że przystają na propozycje pacjentów i to na narkozę!!!! To na pewno była narkoza???

No tak, skoro u Ciebie były przeciwskazania, to dobrze zrobili. Ale to był tylko zastrzyk, czy jeszcze coś wdychałaś?

Zastrzyk i maska na gębę a później mogli robic co chcieli.

jasmar wrote:

Aurora wrote:

Ja bym wolała takie ogólne, co mnie uśpi na czas zabiegu i żebym po kilku godzinach mogła iść do domu.

No to ja bym nie była w stanie po narkozie. Ale boję się tego kłucia, bo na starość ten odcinek kręgosłupa będzie napieprzać. Tym bardziej, że ja kilkanaście lat temu jak miałam zapalenie opon mózgowych(wirusowe-nie zostawia żadnych śladów-tak przynajmniej mi wtedy mówili) to miałam 3 punkcje z kręgosłupa, ostatnio 2 znieczulenia. Więc ten odcinek jest już nieźle podziobany

Ja tak miałam kiedyś (zabieg 25 minutowy) i obudzili mnie, a potem już nie zasnęłam w ogóle i po kilku godzinach poszłam do domu. Bardzo dobrze się czułam. A po zewnątrzoponowym trzeba leżeć w szpitalu, nie można wstać i te cewniki i w ogóle. Dla mnie to gorsze.

Aurora wrote:

Ze mna były babeczki po wyciaganiu dwie z podpajeczynkowym a jedną uspili zastrzykiem tylko.

alawpr wrote:

jasmar wrote:

alawpr wrote:

Oj wstyd opowiadac, ale wam powiem .Dostałam jakiejs schizy,ze nie moge sie ruszyc.czułam sie tak jak osoba z klaustrofobią. A jej nie mam bo inaczej nie mogłabym pracowac w swym zawodzie.miałam jakiesjazdy wrecz jak w amoku narkotycznym .Jasmar ja nie patrze sie jak mi sie robi zastrzyki ,bo mam odruchy wymiotne.Jakas ze mnie dupa wołowa i już;-(

Na zastrzyki, pobierania krwi i szwy-świeże też nie patrzę, bo jakoś wtedy się telepię. Ale jak robiłam sobie w brzucho, to kilka minut się przymierzałam i pierwsze zastrzyki to przycelowałam i zamykałam oczy. potem stwierdziłam, że to głupie bo mogę źle trafić-nie w to miejsce co sobie upatrzyłam.

marchewka wrote:

alawpr wrote:

Niestety te nasze zastrzyki w brzuszek maja wpływ negatywny na zrost. Ale ja nie mam wyjścia bo noga nadal w gipsie.

to może dlatego ja się tak długo zrastam?

Zrosłaś się, musisz się przestawić już!!! :)

Aurora wrote:

jasmar wrote:

Aurora wrote:

Ja tak miałam kiedyś (zabieg 25 minutowy) i obudzili mnie, a potem już nie zasnęłam w ogóle i po kilku godzinach poszłam do domu. Bardzo dobrze się czułam. A po zewnątrzoponowym trzeba leżeć w szpitalu, nie można wstać i te cewniki i w ogóle. Dla mnie to gorsze.

Po śrubach miałam cewnik. Ale teraz w październiku to nie. I mnie lekarz powiedział, ze po podpajęczynówkowym można wstać po 8 godzinach. Więc rano mnie porządnie spędzali z łóżka, ale ja nie mogłam usiąść-ból brzucha. A zabieg miałam ok 17.

Mój lekarz powiedział, że za pół roku mam najwcześniej myśleć o wyciąganiu śrub. I stwierdzam teraz, że skoro w niczym mi one nie przeszkadzają, to może nawet dobrze, że je mam, bezpieczniej jakoś?

Starzy forumowicze mieli bardzo róznie wyciągane żelazo z nóg. Kazdy inaczej .Inny rodzaj znieczulenia . Teraz jak robili mi zabieg ,trwał bardzo krótko to podali mi tylko usypiacza w żyłkę. I po nim nic sie nie działo i praktycznie zaraz mogłam iśc o właśnych siłach i kulach do wc.

jasmar wrote:

Aurora wrote:

jasmar wrote:

Po śrubach miałam cewnik. Ale teraz w październiku to nie. I mnie lekarz powiedział, ze po podpajęczynówkowym można wstać po 8 godzinach. Więc rano mnie porządnie spędzali z łóżka, ale ja nie mogłam usiąść-ból brzucha. A zabieg miałam ok 17.

To babkom po tym znieczuleniu pozwolono wstac dopiero po 12 godzinach.

Aurora wrote:

marchewka wrote:

alawpr wrote:

Niestety te nasze zastrzyki w brzuszek maja wpływ negatywny na zrost. Ale ja nie mam wyjścia bo noga nadal w gipsie.

to może dlatego ja się tak długo zrastam?

Zrosłaś się, musisz się przestawić już!!! :)

A poza tym tak wielkiego wpływu to pewnie nie ma. Tylko taka nasza indywidualna "uroda" organizmu. Myśl pozytywnie, że to już praiwe koniec.Jak wyjmą złom i będziesz chodzić to już tak nie będziesz liczyć dni i jakoś pójdzie też szybciej.

alawpr wrote:

Starzy forumowicze mieli bardzo róznie wyciągane żelazo z nóg. Kazdy inaczej .Inny rodzaj znieczulenia . Teraz jak robili mi zabieg ,trwał bardzo krótko to podali mi tylko usypiacza w żyłkę. I po nim nic sie nie działo i praktycznie zaraz mogłam iśc o właśnych siłach i kulach do wc.

Tak bym chciała, jak już przyjdzie co do czego, bo podobno wyciąganie śrub mało skomplikowane jest.

Aurora wrote:

Mój lekarz powiedział, że za pół roku mam najwcześniej myśleć o wyciąganiu śrub. I stwierdzam teraz, że skoro w niczym mi one nie przeszkadzają, to może nawet dobrze, że je mam, bezpieczniej jakoś?

Moje myślenie początkowo to było w wakacje mi wyjmą. Bo jak wrócę do pracy to nie barzdo chcę zaraz znów iść na L4-takie zastępstwa źle wpływają na uczenie się, dzieciaki są wybite z rytmu. Poza tym na wiosnę są egzaminy a ja je kiedyś sprawdzałam, a teraz jestem już weryfikatorem więc też mi szkoda odpuścić pracę w OKE

Aurora wrote:

alawpr wrote:

Tak bym chciała, jak już przyjdzie co do czego, bo podobno wyciąganie śrub mało skomplikowane jest.

One naprawde dobrze sie czuły po tym wyciaganiu jak leżałam znimi na POPie. tylko te dwie leżały jak dwa naleśniki,bo wstawac nie mogły. A my dwie po pełnej narkozie mogłyśmy siedzie i gadac i po paru godzinach wywiezli nas na nasze sale.

alawpr wrote:

To babkom po tym znieczuleniu pozwolono wstac dopiero po 12 godzinach.

No u mnie w efekcie też było nawet więcej niż 12, ale o tych 8 powiedział mi lekarz w Zakopanem i tam już na wieczór siadałam. Ale z wyjściem z łóżka był problem, dlatego miałam cewnik