prazynka Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Aurora wrote: witch wrote: Ja we wtorek składam papiery o zasiłek rehabilitacyjny. Też jestem ciekawa efektu końcowego. Stawiam na pół roku rehabilitacyjnego. to standard, składasz potem wniosek o przedłużenie i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dota Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 prazynka wrote: Dota wrote: prazynka wrote: no to pewnie niedługo dowiemy się co i jak bo będę składała wniosek Jak masz świadczenie do stycznia to może już teraz powinnaś składać "papiery", co ? właśnie zamierzam, niech mi dadzą choć czasową na kilka mieś. aby uporać się z rehabilitacją, bo dziś to po markecie nawet świątecznych zakupów nie zrobię To będąc na komisji zapytaj czy skierują cię do sanatorium w ramach prewencji ZUS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 prazynka wrote: warunki w moim pokoju tragiczne, zabiegi te, które najbardziej mi pomagały i o które prosiłam od 1 dnia pobytu, dostałam na sam koniec i to płatne, żadnych solanek etc, podstawowe zabiegi: pole, laser, prądy, wirówka (wyproszona i płatna), masaż ( wyproszony i płatny), nauka chodu-łącznie z 80-letnimi staruszkami po endoprotezie, tempo żółwie, zero efektywności, ćwiczenia zbiorowe na materacach głównie dla pacjentów po endo, leżałam i dźwigałam pupę do góry a pojechałam tam przecież z nogą, indywidualne ćwiczenia z rehabilitantem miałam 2 razy, wyproszone i płatne i to w dwa ostatnie dni przed wyjazdem. Dużo zależy od tego, gdzie trafisz. To prawda. Ja w jednym ośrodku rehabilitacyjnym też źle trafiłam. Zero zainteresowania, za to do krytyki pierwsi, a że o kuli, a że źle chodzisz... Ćwiczenia nie pokazali żadnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prazynka Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Już to załatwiałam ale miałam potem przeciwwskazania do ćwiczeń w związku z sudekiem, opinie o tych ich sanatoriach nie są zbyt przychylne z tego, co słyszałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prazynka Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Aurora wrote: Dużo zależy od tego, gdzie trafisz. To prawda. Ja w jednym ośrodku rehabilitacyjnym też źle trafiłam. Zero zainteresowania, za to do krytyki pierwsi, a że o kuli, a że źle chodzisz... Ćwiczenia nie pokazali żadnego. A gdzie to było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witch Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Aurora wrote: witch wrote: Ja we wtorek składam papiery o zasiłek rehabilitacyjny. Też jestem ciekawa efektu końcowego. Stawiam na pół roku rehabilitacyjnego. Nie dziękuję. A jak się sprawdzi to co napisałaś to stawiam podwójne wapno z sokiem malinowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 witch wrote: Aurora wrote: witch wrote: Ja we wtorek składam papiery o zasiłek rehabilitacyjny. Też jestem ciekawa efektu końcowego. Stawiam na pół roku rehabilitacyjnego. Nie dziękuję. A jak się sprawdzi to co napisałaś to stawiam podwójne wapno z sokiem malinowym Trzymam Cię za słowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dota Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 prazynka wrote:Już to załatwiałam ale miałam potem przeciwwskazania do ćwiczeń w związku z sudekiem, opinie o tych ich sanatoriach nie są zbyt przychylne z tego, co słyszałam.To są zwykłe sanatoria. ZUS po prostu wykupuje w nich miejsca i zabiegi dla "swoich podopiecznych".W tym sanatorium w Sopocie również są ludzie w ramach prewencji rentowej ZUS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 prazynka wrote: Aurora wrote: Dużo zależy od tego, gdzie trafisz. To prawda. Ja w jednym ośrodku rehabilitacyjnym też źle trafiłam. Zero zainteresowania, za to do krytyki pierwsi, a że o kuli, a że źle chodzisz... Ćwiczenia nie pokazali żadnego. A gdzie to było? Poznań, Garczyńskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witch Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Aurora wrote: witch wrote: Aurora wrote: Stawiam na pół roku rehabilitacyjnego. Nie dziękuję. A jak się sprawdzi to co napisałaś to stawiam podwójne wapno z sokiem malinowym Trzymam Cię za słowo. Przewapnujemy cały pierwszy zasiłek Szczerze to trochę się obawiam czy w ogóle mi przyznają. Znajomi twierdzą, że jestem wyjątkowo sprawa jak na takie złamanie i po tak krótkim czasie. Moje wysiłki usprawniające połamaną są ewidentne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prazynka Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Dota wrote:prazynka wrote:Już to załatwiałam ale miałam potem przeciwwskazania do ćwiczeń w związku z sudekiem, opinie o tych ich sanatoriach nie są zbyt przychylne z tego, co słyszałam.To są zwykłe sanatoria. ZUS po prostu wykupuje w nich miejsca i zabiegi dla "swoich podopiecznych".W tym sanatorium w Sopocie również są ludzie w ramach prewencji rentowej ZUS.A myślałam, że jakieś ichne własne dobrze trafić to los na loterii, bo kurcze taki pobyt to z życiorysu wyjęty. A mój ortopeda mi odradzał sanatoria,mówił bym lepiej na miejscu ćwiczyła. Choć chciałabym pojechać do takiego solankowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prazynka Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Aurora wrote: prazynka wrote: Aurora wrote: Dużo zależy od tego, gdzie trafisz. To prawda. Ja w jednym ośrodku rehabilitacyjnym też źle trafiłam. Zero zainteresowania, za to do krytyki pierwsi, a że o kuli, a że źle chodzisz... Ćwiczenia nie pokazali żadnego. A gdzie to było? Poznań, Garczyńskiego To już wiemy, gdzie nie jechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 witch wrote: Aurora wrote: witch wrote: Nie dziękuję. A jak się sprawdzi to co napisałaś to stawiam podwójne wapno z sokiem malinowym Trzymam Cię za słowo. Przewapnujemy cały pierwszy zasiłek Szczerze to trochę się obawiam czy w ogóle mi przyznają. Znajomi twierdzą, że jestem wyjątkowo sprawa jak na takie złamanie i po tak krótkim czasie. Moje wysiłki usprawniające połamaną są ewidentne. Na Komisji taka sprawna masz nie być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prazynka Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 witch wrote: Aurora wrote: witch wrote: Nie dziękuję. A jak się sprawdzi to co napisałaś to stawiam podwójne wapno z sokiem malinowym Trzymam Cię za słowo. Przewapnujemy cały pierwszy zasiłek Szczerze to trochę się obawiam czy w ogóle mi przyznają. Znajomi twierdzą, że jestem wyjątkowo sprawa jak na takie złamanie i po tak krótkim czasie. Moje wysiłki usprawniające połamaną są ewidentne. 1 komisja- bada lekarz orzecznik, nastaw się, że zamiast połamanej kończyny będzie badał wszystko inne, 2 komisja- lekarz ortopeda- konsultant- jego opinia idzie do orzecznika i wtedy decyzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dota Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Na stronie ZUSu jest mapka z sanatoriami, do których mogą kierować w ramach prewencji rentowej ZUS.http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=420 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 prazynka wrote: witch wrote: Aurora wrote: Trzymam Cię za słowo. Przewapnujemy cały pierwszy zasiłek Szczerze to trochę się obawiam czy w ogóle mi przyznają. Znajomi twierdzą, że jestem wyjątkowo sprawa jak na takie złamanie i po tak krótkim czasie. Moje wysiłki usprawniające połamaną są ewidentne. 1 komisja- bada lekarz orzecznik, nastaw się, że zamiast połamanej kończyny będzie badał wszystko inne, 2 komisja- lekarz ortopeda- konsultant- jego opinia idzie do orzecznika i wtedy decyzja Będzie dobrze, ale o dwóch kulach - obowiązkowo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dota Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 U mnie konsultanta ortopedy nie było. Wystarczyło to co napisał mój ortopeda we wniosku, karta informacyjna z pobytu w szpitalu, kserokopia historii choroby z przychodni oraz zdjęcia rtg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prazynka Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Aurora wrote: prazynka wrote: witch wrote: Przewapnujemy cały pierwszy zasiłek Szczerze to trochę się obawiam czy w ogóle mi przyznają. Znajomi twierdzą, że jestem wyjątkowo sprawa jak na takie złamanie i po tak krótkim czasie. Moje wysiłki usprawniające połamaną są ewidentne. 1 komisja- bada lekarz orzecznik, nastaw się, że zamiast połamanej kończyny będzie badał wszystko inne, 2 komisja- lekarz ortopeda- konsultant- jego opinia idzie do orzecznika i wtedy decyzja Będzie dobrze, ale o dwóch kulach - obowiązkowo! no ba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prazynka Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Dota wrote:Na stronie ZUSu jest mapka z sanatoriami, do których mogą kierować w ramach prewencji rentowej ZUS.http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=420A orientujesz się czy w Sopocie jest możliwość przyjazdu z dzieckiem, gdzie tam ma zajęcia szkolne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedro Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Dota wrote:pedro wrote:Na zwolnieniu lekarskim można łącznie przebywać 182 dni. Jeśli nadal jesteś niezdolny do pracy to następne jest świadczenie rehabilitacyjne a tzw. papiery należy składać będąc jeszcze na zwolnieniu (na 60 dni przed ukończeniem tych 182). Długość świadczenia rehab. jest uzależniona od decyzji lekarza orzecznika ZUS ale maksymalnie 1 rok.Czyli wychodzi na to że można 18 mc byc maksymalnie nie zdolnym do pracy.Mi na komisji powiedzieli, że tylko 12 mcKtoś cię wprowadził w błąd. A moży ty w jakiś służbach pracujesz a wtedy są inne przepisy.Tak powiedział lekarz orzecznik MSWiA, jestem pracownikiem Państwowej Straży Pożarnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witch Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 prazynka wrote:witch wrote:Aurora wrote:Trzymam Cię za słowo.Przewapnujemy cały pierwszy zasiłek Szczerze to trochę się obawiam czy w ogóle mi przyznają. Znajomi twierdzą, że jestem wyjątkowo sprawa jak na takie złamanie i po tak krótkim czasie. Moje wysiłki usprawniające połamaną są ewidentne.1 komisja- bada lekarz orzecznik, nastaw się, że zamiast połamanej kończyny będzie badał wszystko inne, 2 komisja- lekarz ortopeda- konsultant- jego opinia idzie do orzecznika i wtedy decyzjaDzięki dziewczyny za wskazówki. Aurora zdaję sobie sprawę, że na komisji moja noga ma zachowywać się jak 2 miesiące wstecz. Zostałam już odpowiednio przeszkolona Mam tylko pytanie do Was. Czy na takiej komisji pytają o rodzaj wykonywanej pracy itp. Kurdek bo nie mam zielonego pojęcia jak się zachowywać w związku z moim "bezrobociem". Żeby nie wpadli na pomysła, że chcę naciągnąć tak szacowną instytucję na zasiłek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prazynka Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Dota wrote: U mnie konsultanta ortopedy nie było. Wystarczyło to co napisał mój ortopeda we wniosku, karta informacyjna z pobytu w szpitalu, kserokopia historii choroby z przychodni oraz zdjęcia rtg. Ale na której komisji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dota Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Można złożyć sprzeciw od niekorzystnego orzeczenia lekarza orzecznika ZUS. Są na to dwa tygodnie od daty otrzymania orzeczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dota Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 prazynka wrote: Dota wrote: U mnie konsultanta ortopedy nie było. Wystarczyło to co napisał mój ortopeda we wniosku, karta informacyjna z pobytu w szpitalu, kserokopia historii choroby z przychodni oraz zdjęcia rtg. Ale na której komisji? Ja miałam tylko jedną komisję dot. świadczenia rehabilitacyjnego. Byłam tylko u lekarza orzecznika ZUS i to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prazynka Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 witch wrote:prazynka wrote:witch wrote:Przewapnujemy cały pierwszy zasiłek Szczerze to trochę się obawiam czy w ogóle mi przyznają. Znajomi twierdzą, że jestem wyjątkowo sprawa jak na takie złamanie i po tak krótkim czasie. Moje wysiłki usprawniające połamaną są ewidentne.1 komisja- bada lekarz orzecznik, nastaw się, że zamiast połamanej kończyny będzie badał wszystko inne, 2 komisja- lekarz ortopeda- konsultant- jego opinia idzie do orzecznika i wtedy decyzjaDzięki dziewczyny za wskazówki. Aurora zdaję sobie sprawę, że na komisji moja noga ma zachowywać się jak 2 miesiące wstecz. Zostałam już odpowiednio przeszkolona Mam tylko pytanie do Was. Czy na takiej komisji pytają o rodzaj wykonywanej pracy itp. Kurdek bo nie mam zielonego pojęcia jak się zachowywać w związku z moim "bezrobociem". Żeby nie wpadli na pomysła, że chcę naciągnąć tak szacowną instytucję na zasiłek W papierach mają wszystko, nawet jaki masz zawód wyuczony. Wtedy taki orzecznik stwierdza, czy możesz pracować w zawodzie. Ja np mam wyuczony inny niż pracowałam i już insynuowali mi powrót do zawodu, aczkolwiek chyba nie zdają sobie sprawy jak wygląda moja praca wyuczona i będę musiała im wyperswadować co nieco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prazynka Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Dota wrote: prazynka wrote: Dota wrote: U mnie konsultanta ortopedy nie było. Wystarczyło to co napisał mój ortopeda we wniosku, karta informacyjna z pobytu w szpitalu, kserokopia historii choroby z przychodni oraz zdjęcia rtg. Ale na której komisji? Ja miałam tylko jedną komisję dot. świadczenia rehabilitacyjnego. Byłam tylko u lekarza orzecznika ZUS i to wszystko. Tak, bo to była pierwsza, przy kolejnej, jeśli złożysz wniosek o przedłużenie, będzie już konsultant ortopeda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 prazynka wrote: W papierach mają wszystko, nawet jaki masz zawód wyuczony. Wtedy taki orzecznik stwierdza, czy możesz pracować w zawodzie. Ja np mam wyuczony inny niż pracowałam i już insynuowali mi powrót do zawodu, aczkolwiek chyba nie zdają sobie sprawy jak wygląda moja praca wyuczona i będę musiała im wyperswadować co nieco Ale te informacje mają chyba tylko z tych dokumentów, które się im złożyło. Czy może jeszcze dokonują jakiejś analizy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prazynka Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Dota wrote: Można złożyć sprzeciw od niekorzystnego orzeczenia lekarza orzecznika ZUS. Są na to dwa tygodnie od daty otrzymania orzeczenia. To prawda i zawsze warto się odwoływać, jeśli macie odmowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dota Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 pedro wrote:Dota wrote:pedro wrote:Na zwolnieniu lekarskim można łącznie przebywać 182 dni. Jeśli nadal jesteś niezdolny do pracy to następne jest świadczenie rehabilitacyjne a tzw. papiery należy składać będąc jeszcze na zwolnieniu (na 60 dni przed ukończeniem tych 182). Długość świadczenia rehab. jest uzależniona od decyzji lekarza orzecznika ZUS ale maksymalnie 1 rok.Czyli wychodzi na to że można 18 mc byc maksymalnie nie zdolnym do pracy.Mi na komisji powiedzieli, że tylko 12 mcKtoś cię wprowadził w błąd. A moży ty w jakiś służbach pracujesz a wtedy są inne przepisy.Tak powiedział lekarz orzecznik MSWiA, jestem pracownikiem Państwowej Straży PożarnejA to ciebie obowiązują inne przepisy, bardziej rygorystyczne. Na forum był kiedyś Denoviro, też strażak. Ale się już nie pokazuje. Powrócił już do pracy ale chyba tymczasowo za biurkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prazynka Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Aurora wrote: prazynka wrote: W papierach mają wszystko, nawet jaki masz zawód wyuczony. Wtedy taki orzecznik stwierdza, czy możesz pracować w zawodzie. Ja np mam wyuczony inny niż pracowałam i już insynuowali mi powrót do zawodu, aczkolwiek chyba nie zdają sobie sprawy jak wygląda moja praca wyuczona i będę musiała im wyperswadować co nieco Ale te informacje mają chyba tylko z tych dokumentów, które się im złożyło. Czy może jeszcze dokonują jakiejś analizy? Nie wiem skąd mają, na pewno okres szkoły wchodzi do okresu ubezpieczenia Ciebie w Zusie i muszą mieć o tym info, na tej podstawie tez oblicza się emerytury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi