Dota Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 prazynka wrote:Dota wrote:Na stronie ZUSu jest mapka z sanatoriami, do których mogą kierować w ramach prewencji rentowej ZUS.http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=420A orientujesz się czy w Sopocie jest możliwość przyjazdu z dzieckiem, gdzie tam ma zajęcia szkolne?Nie mam pojecia. Można tam przedzwonić i zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedro Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Dota pamiętasz może w którym wątku Denoviro coś pisał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prazynka Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 To znacznie ułatwia życie bo zabierasz dzieciaka, szkołę ma zaliczoną a Ty spokojnie rehabilitujesz się, przedzwonię tam po niedzieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dota Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 pedro wrote: Dota pamiętasz może w którym wątku Denoviro coś pisał? W naszym wątku. Ja zapisałam się na forum 29 sierpnia i on już był od dawna. Szukaj w sierpniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedro Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 już znalazłem kolege Denoviro(: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dota Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 pedro wrote: już znalazłem kolege Denoviro(: To fajnie. Ktoś z naszego forum chyba nawet miał z nim kontakt mailowy a może się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eliska Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 dziewczyny, muszę się pochwalic, wczoraj, jak juz pisałam spróbowałam spacerować z jedna kulą, dzisiaj od rana śmigam też z jedną kulą, ba, zrobiłam nawet 3 kroki bez kul (tzn, miałam je w rękach, "w razie czego złego", ale w powietrzu), oczywiście chodem kaczki-dziwaczki, a czwarty krok, to juz klapa, kule musiały wlądować na podłożu. W tym wszystkim nie tyle połamana stopa jest winna, co kolano! Moje pytanko, czy kolano też wam dawało w kość na samym początku nauki chodzenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dota Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 prazynka wrote: To znacznie ułatwia życie bo zabierasz dzieciaka, szkołę ma zaliczoną a Ty spokojnie rehabilitujesz się, przedzwonię tam po niedzieli. Czasem widuję tam dzieci z mamami ale nie wiem na jakiej zasadzie one tam przebywają. Może to dzieci ludzi dojeżdżających z miasta tak jak ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dota Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 eliska wrote: dziewczyny, muszę się pochwalic, wczoraj, jak juz pisałam spróbowałam spacerować z jedna kulą, dzisiaj od rana śmigam też z jedną kulą, ba, zrobiłam nawet 3 kroki bez kul (tzn, miałam je w rękach, "w razie czego złego", ale w powietrzu), oczywiście chodem kaczki-dziwaczki, a czwarty krok, to juz klapa, kule musiały wlądować na podłożu. W tym wszystkim nie tyle połamana stopa jest winna, co kolano! Moje pytanko, czy kolano też wam dawało w kość na samym początku nauki chodzenia ? Kolano najbardziej. Winien jest osłabiony mięsień czworogłowy, który odpowiada za niestabilne kolano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edziag Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Motocyklista 84 wrote:Aurora wrote:Motocyklista 84 wrote:Witam.Wrzucłem własnie zdjęcia mojej nieszczęsnej prawej nogi a to adresik http://www.photoblog.pl/motocyklista84/51787441/zdjecie-z-10-listopada-2009-r.htmlNo nieźle, nieźle się załatwiłeś ...Ale złożona ładnie.Składał mnie podobno najlepszy ortopeda ze szpitala do ktorego trafiłem-akurat mial dyżur a jak się nazywał? składali Cię na parkitce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prazynka Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 eliska wrote: dziewczyny, muszę się pochwalic, wczoraj, jak juz pisałam spróbowałam spacerować z jedna kulą, dzisiaj od rana śmigam też z jedną kulą, ba, zrobiłam nawet 3 kroki bez kul (tzn, miałam je w rękach, "w razie czego złego", ale w powietrzu), oczywiście chodem kaczki-dziwaczki, a czwarty krok, to juz klapa, kule musiały wlądować na podłożu. W tym wszystkim nie tyle połamana stopa jest winna, co kolano! Moje pytanko, czy kolano też wam dawało w kość na samym początku nauki chodzenia ? nie, może dlatego, że nie miałam gipsu powyżej kolana, no i gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prazynka Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Dota wrote: prazynka wrote: To znacznie ułatwia życie bo zabierasz dzieciaka, szkołę ma zaliczoną a Ty spokojnie rehabilitujesz się, przedzwonię tam po niedzieli. Czasem widuję tam dzieci z mamami ale nie wiem na jakiej zasadzie one tam przebywają. Może to dzieci ludzi dojeżdżających z miasta tak jak ja. możliwe, zadzwonię i dowiem się wszystkiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roman1661348219 Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 pedro wrote:Dota wrote:pedro wrote:Na zwolnieniu lekarskim można łącznie przebywać 182 dni. Jeśli nadal jesteś niezdolny do pracy to następne jest świadczenie rehabilitacyjne a tzw. papiery należy składać będąc jeszcze na zwolnieniu (na 60 dni przed ukończeniem tych 182). Długość świadczenia rehab. jest uzależniona od decyzji lekarza orzecznika ZUS ale maksymalnie 1 rok.Czyli wychodzi na to że można 18 mc byc maksymalnie nie zdolnym do pracy.Mi na komisji powiedzieli, że tylko 12 mcKtoś cię wprowadził w błąd. A moży ty w jakiś służbach pracujesz a wtedy są inne przepisy.Tak powiedział lekarz orzecznik MSWiA, jestem pracownikiem Państwowej Straży Pożarnejf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eliska Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Dota wrote: eliska wrote: dziewczyny, muszę się pochwalic, wczoraj, jak juz pisałam spróbowałam spacerować z jedna kulą, dzisiaj od rana śmigam też z jedną kulą, ba, zrobiłam nawet 3 kroki bez kul (tzn, miałam je w rękach, "w razie czego złego", ale w powietrzu), oczywiście chodem kaczki-dziwaczki, a czwarty krok, to juz klapa, kule musiały wlądować na podłożu. W tym wszystkim nie tyle połamana stopa jest winna, co kolano! Moje pytanko, czy kolano też wam dawało w kość na samym początku nauki chodzenia ? Kolano najbardziej. Winien jest osłabiony mięsień czworogłowy, który odpowiada za niestabilne kolano. dokładnie Dota, moje jest takie, jak określiłaś-niestabilne, jak probowałam bez kul, to mialam wrażenie, że ucieka " na boki" no i boli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prazynka Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 myślałam aby tu : http://www.kurort-ladek.eu/index.php?page=120 złożyć wniosek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dota Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 eliska wrote: dokładnie Dota, moje jest takie, jak określiłaś-niestabilne, jak probowałam bez kul, to mialam wrażenie, że ucieka " na boki" no i boli Czyli musisz rozćwiczyć mięsień czworoglowy. Ćwiczenia w odciążeniu, najpierw bez obciążenia, potem 0,5 kg, następnie coraz więcej. Ból minie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prazynka Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 eliska wrote: Dota wrote: eliska wrote: dziewczyny, muszę się pochwalic, wczoraj, jak juz pisałam spróbowałam spacerować z jedna kulą, dzisiaj od rana śmigam też z jedną kulą, ba, zrobiłam nawet 3 kroki bez kul (tzn, miałam je w rękach, "w razie czego złego", ale w powietrzu), oczywiście chodem kaczki-dziwaczki, a czwarty krok, to juz klapa, kule musiały wlądować na podłożu. W tym wszystkim nie tyle połamana stopa jest winna, co kolano! Moje pytanko, czy kolano też wam dawało w kość na samym początku nauki chodzenia ? Kolano najbardziej. Winien jest osłabiony mięsień czworogłowy, który odpowiada za niestabilne kolano. dokładnie Dota, moje jest takie, jak określiłaś-niestabilne, jak probowałam bez kul, to mialam wrażenie, że ucieka " na boki" no i boli u mnie na skutek zaniku mięśni przesunęła się strzałka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eliska Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 prazynka wrote: myślałam aby tu : http://www.kurort-ladek.eu/index.php?page=120 złożyć wniosek Prazynka, to sanatorium można sobie wybrać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zabka Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 eliska wrote: dziewczyny, muszę się pochwalic, wczoraj, jak juz pisałam spróbowałam spacerować z jedna kulą, dzisiaj od rana śmigam też z jedną kulą, ba, zrobiłam nawet 3 kroki bez kul (tzn, miałam je w rękach, "w razie czego złego", ale w powietrzu), oczywiście chodem kaczki-dziwaczki, a czwarty krok, to juz klapa, kule musiały wlądować na podłożu. W tym wszystkim nie tyle połamana stopa jest winna, co kolano! Moje pytanko, czy kolano też wam dawało w kość na samym początku nauki chodzenia ? Nonono prosze ,proszę ja miałam złamane kolano i stopa dawała mi do wiwatu jak zaczęłam chodzic -mocne słowo. Może .to tak jest jak stopa to kolano a jak kolano to stopa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dota Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 prazynka wrote:myślałam aby tu : http://www.kurort-ladek.eu/index.php?page=120 złożyć wniosekO miejscowości sanatorium w ramach prewencji decyduje ZUS ale chyba by można zasugerować miejscowość.Lądek wygląda OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prazynka Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 eliska wrote: prazynka wrote: myślałam aby tu : http://www.kurort-ladek.eu/index.php?page=120 złożyć wniosek Prazynka, to sanatorium można sobie wybrać ? Wniosek możesz złożyć chyba gdzie chcesz, co do prewencji zus to nie wiem czy nie obowiązuje jakaś przynależność terytorialna oddziałów zus i sanatoriów, można by popytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eliska Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Dota wrote: eliska wrote: dokładnie Dota, moje jest takie, jak określiłaś-niestabilne, jak probowałam bez kul, to mialam wrażenie, że ucieka " na boki" no i boli Czyli musisz rozćwiczyć mięsień czworoglowy. Ćwiczenia w odciążeniu, najpierw bez obciążenia, potem 0,5 kg, następnie coraz więcej. Ból minie. Musze poszukać ćwiczeń na drania, mam gdzieś skopiowane, te, które podawala Ala i Aurora, Dota, a Ty też jakos go ćwiczysz w tym sanatorium ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dota Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 eliska wrote: Dota wrote: eliska wrote: dokładnie Dota, moje jest takie, jak określiłaś-niestabilne, jak probowałam bez kul, to mialam wrażenie, że ucieka " na boki" no i boli Czyli musisz rozćwiczyć mięsień czworoglowy. Ćwiczenia w odciążeniu, najpierw bez obciążenia, potem 0,5 kg, następnie coraz więcej. Ból minie. Musze poszukać ćwiczeń na drania, mam gdzieś skopiowane, te, które podawala Ala i Aurora, Dota, a Ty też jakos go ćwiczysz w tym sanatorium ? Tak, rehabilitantka podwiesza mi nogę aby było w odciążeniu i zawiesza ciężarki 1,5 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prazynka Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Chociaż jak popatrzycie, to taki turnus 14 dniowy ma w planie tylko trzy zabiegi dziennie co to jest http://www.kurort-ladek.eu/index.php?page=112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dota Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 prazynka wrote:eliska wrote:prazynka wrote:myślałam aby tu : http://www.kurort-ladek.eu/index.php?page=120 złożyć wniosekPrazynka, to sanatorium można sobie wybrać ?Wniosek możesz złożyć chyba gdzie chcesz, co do prewencji zus to nie wiem czy nie obowiązuje jakaś przynależność terytorialna oddziałów zus i sanatoriów, można by popytaćWniosek o sanatorium wypisuje lekarz np. rodziny a składa się do w NFZ. Można w nim zasugerować miejscowość gdzie się chce jechać.Jeśli chodzi o całkowicie płatne sanatoria to wtedy wybór jest całkowicie samodzielny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eliska Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 żabka wrote: eliska wrote: dziewczyny, muszę się pochwalic, wczoraj, jak juz pisałam spróbowałam spacerować z jedna kulą, dzisiaj od rana śmigam też z jedną kulą, ba, zrobiłam nawet 3 kroki bez kul (tzn, miałam je w rękach, "w razie czego złego", ale w powietrzu), oczywiście chodem kaczki-dziwaczki, a czwarty krok, to juz klapa, kule musiały wlądować na podłożu. W tym wszystkim nie tyle połamana stopa jest winna, co kolano! Moje pytanko, czy kolano też wam dawało w kość na samym początku nauki chodzenia ? Nonono prosze ,proszę ja miałam złamane kolano i stopa dawała mi do wiwatu jak zaczęłam chodzic -mocne słowo. Może .to tak jest jak stopa to kolano a jak kolano to stopa. Żabko, no, na to wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edziag Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 ukradli mi neta i kabówkę na 1,5 dnia myślałam, że mnie pokręci z nudów. chociaż dzisiaj wyruszyłam 0 9.30 i wróciłam o 15.00. noga jak balon spuchnięta wypróbowałam ten żelowy okład zamrożony i super sprawa na opuchliznę - zlazła całkowicie i stopa też jakby mniej boli. nie lubię tych rahabilitacji. zresztą i tak muszę poszukać gdzie indziej bo ta moja babka idzie na trzy tyg. na urlop i dupa blada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prazynka Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Dota wrote:prazynka wrote:eliska wrote:Prazynka, to sanatorium można sobie wybrać ?Wniosek możesz złożyć chyba gdzie chcesz, co do prewencji zus to nie wiem czy nie obowiązuje jakaś przynależność terytorialna oddziałów zus i sanatoriów, można by popytaćWniosek o sanatorium wypisuje lekarz np. rodziny a składa się do w NFZ. Można w nim zasugerować miejscowość gdzie się chce jechać.Jeśli chodzi o całkowicie płatne sanatoria to wtedy wybór jest całkowicie samodzielny.no widzisz, to mamy już jasną sytuację to śląskie centrum rehabilitacji, gdzie byłam to nie sanatorium ale szpital, dostaje się L4 za pobyt a mówił mi jeden z pielęgniarzy, że ubezpieczając się wcześniej można nawet za pobyt u nich otrzymać kasę. Aczkolwiek mi się tam nie podobało i nie pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edziag Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 u mnie się nie sprawdza bo złamana stopa i stopa boli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eliska Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Dota wrote:prazynka wrote:eliska wrote:Prazynka, to sanatorium można sobie wybrać ?Wniosek możesz złożyć chyba gdzie chcesz, co do prewencji zus to nie wiem czy nie obowiązuje jakaś przynależność terytorialna oddziałów zus i sanatoriów, można by popytaćWniosek o sanatorium wypisuje lekarz np. rodziny a składa się do w NFZ. Można w nim zasugerować miejscowość gdzie się chce jechać.Jeśli chodzi o całkowicie płatne sanatoria to wtedy wybór jest całkowicie samodzielny.dobrze wiedzieć, bo na pewno lekarza poproszę o wniosek do sanatorium, ale ja chcę nad morze!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi