witch Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 prazynka wrote: ojacie wrote: prazynka wrote: podobno herbata pobudza na dłużej a kawa wypłukuje wapno włączył mi się mega stres, jutro mam kolokwium a stan wiedzy zerowy nadal Ja mam w środę i już się stresuję, gdybym mogłam nie spać miałabym o 1/3 więcej czasu na naukę widać marnuję czas próbując zasnąć Może faktycznie za bardzo chcesz zasnąć a wtedy sen jeszcze bardziej się oddala. Łomotanie serca, poty itp. Czytanie nie usypia Cię ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prazynka Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Gdyby nie to skakanie to usnęłabym, całą noc skubana jedna mnie męczyła,właśnie wzięłam drugą kalcytoninę i trochę się boję tych powikłań o których pisaliście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marchewka Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 prazynka wrote: marchewka wrote: beat(k)a wrote: Ja sie zastanawiam kiedy mam zacząć sie marwić ta opuchlizna po całym dniu. Ile to moge miec? Miesiąc? Dwa? Kiedy z tego robi sie poważna sprawa? dopóki nie sinieje i jest ciepla i nie boli to wydaje mi się, że nie ma stracha, po takim czasie bezruchu ona nie może być normalna, ja chodzę niemal od roku normalnie a caly czas wieczorem lekko puchnie, z każdym dniem mniej, pamiętaj o lodzie codziennie 20min. i będzie dobrze jestem zmuszona się nie zgodzić do końca z teorią, że jeśli nie sinieje to jest ok, u mnie nie siniała, była ciepła a jednak sudek wlazł, a wyszło to w rtg i w rezonansie, długotrwałe unieruchomienie sprawia, że mięśnie nie pompują krwi jak trzeba i krążenie jest upośledzone, dodatkowo podejrzewa się wpływ krążących katecholamin we krwi etc. więc nie jest regułą, że tylko niepokojący wygląd skóry na nodze świadczy o zaburzeniach. Dużo witaminy C, detralex i nogi w górę i to już przeraża mnie Twoja historia, jak w takim razie człowiek ma szansę z takimi powiklaniami, sam nie wykryje bo się nie zna lekarz nie wykryje bo nie wiem co, masakra jakaś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prazynka Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 marchewka wrote: prazynka wrote: marchewka wrote: dopóki nie sinieje i jest ciepla i nie boli to wydaje mi się, że nie ma stracha, po takim czasie bezruchu ona nie może być normalna, ja chodzę niemal od roku normalnie a caly czas wieczorem lekko puchnie, z każdym dniem mniej, pamiętaj o lodzie codziennie 20min. i będzie dobrze jestem zmuszona się nie zgodzić do końca z teorią, że jeśli nie sinieje to jest ok, u mnie nie siniała, była ciepła a jednak sudek wlazł, a wyszło to w rtg i w rezonansie, długotrwałe unieruchomienie sprawia, że mięśnie nie pompują krwi jak trzeba i krążenie jest upośledzone, dodatkowo podejrzewa się wpływ krążących katecholamin we krwi etc. więc nie jest regułą, że tylko niepokojący wygląd skóry na nodze świadczy o zaburzeniach. Dużo witaminy C, detralex i nogi w górę i to już przeraża mnie Twoja historia, jak w takim razie człowiek ma szansę z takimi powiklaniami, sam nie wykryje bo się nie zna lekarz nie wykryje bo nie wiem co, masakra jakaś no nie pozostaje nic innego jak radzenie sobie ze skutkami, czytanie, korzystanie z doświadczeń innych, no i trochę szczęścia aby akurat nas ominęło najgorsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dota Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Dziś, pierwszy raz w tym, roku wybrałam się na rower. Pogoda iście wiosenna, doskonała widoczność z plaży na sopockie molo i gdyńskie Sea Towers. Jeśli pogoda się utrzyma będę kontynuować tą moją rowerową self-rehabilitacje.Muszę przyznać, że łatwiej mi się jechało na rowerze niż chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prazynka Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Dota wrote:Dziś, pierwszy raz w tym, roku wybrałam się na rower. Pogoda iście wiosenna, doskonała widoczność z plaży na sopockie molo i gdyńskie Sea Towers. Jeśli pogoda się utrzyma będę kontynuować tą moją rowerową self-rehabilitacje.Muszę przyznać, że łatwiej mi się jechało na rowerze niż chodzi.Podziwiam Twoją odwagę, ja mam psychiczną blokadę że będę musiała tą nogą hamować i może źle ją postawię i coś mi się w niej stanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irko Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Witam was dziś się postarałem i mam już zdjęcia co mi o tym powiecie. Mogę liczyć na szczerość . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prazynka Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Irko wrote: Witam was dziś się postarałem i mam już zdjęcia co mi o tym powiecie. Mogę liczyć na szczerość . w tym temacie to Ci nie odpowiem bo doświadczenie mam tylko w obrębie stawu skokowego ale nieźle się połamałeś, spróbuję zrobić moje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irko Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 No własnie mówią mi że trochę to potrwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prazynka Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Irko wrote: No własnie mówią mi że trochę to potrwa Czyli nic nowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irko Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Ostatnio mnie boli tzn takie prądy jakby skurcze nie wiem czy to normalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irko Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 nara idę na posiłek wrócę pózniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prazynka Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 opisz szerzej te dolegliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dota Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 prazynka wrote:Dota wrote:Dziś, pierwszy raz w tym, roku wybrałam się na rower. Pogoda iście wiosenna, doskonała widoczność z plaży na sopockie molo i gdyńskie Sea Towers. Jeśli pogoda się utrzyma będę kontynuować tą moją rowerową self-rehabilitacje.Muszę przyznać, że łatwiej mi się jechało na rowerze niż chodzi.Podziwiam Twoją odwagę, ja mam psychiczną blokadę że będę musiała tą nogą hamować i może źle ją postawię i coś mi się w niej stanieNie psychicznie oporów nie mam. 20 kwietnia zakończył się zakaz obciążania od razu odstawiłam wózek i poruszałam się z dwiema kulami, 20 sierpnia lekarz stwierdził, że jeśli czuję się na siłach to mogę odrzucić jedną kulę to tak zrobilam (ale po 12 dniach). 20 października usłyszałam, że jest zrost ale jeśli wybieram się gdzieś dalej to zabieram kulę.Łatwiej i lżej się jeździ mi się na rowerze niż chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eliska Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 dziewczyny, wiem, że na tym forum głównie rozmawiamy o leczeniu pogruchotanych kości, ale ja mam zgoła inne pytanie. Wydaje mi się, że któraś z was pisała o poprawieniu kondycji włosów za pomocą skrzypowity...? Jeżeli cos pomyliłam, to proszę postawcie mnie do pionu Otóż u mnie pojawił sie dodatkowy problem, od kilku dni, miejsca, w których się pojawię, znaczę włosami.....Nie mam pojęcia, czemu aż tak zaczęły wypadać. Raczej nie jest to wina diety, bo po złamaniu, jem "bardzo dobrze" i "za dwoje" . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dota Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Irko wrote:No własnie mówią mi że trochę to potrwaPotrwa, potrwa. Do wiosny. To i tak bedzie nieźle.Na blachach się nie znam więc nie mam zdania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prazynka Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 eliska wrote: dziewczyny, wiem, że na tym forum głównie rozmawiamy o leczeniu pogruchotanych kości, ale ja mam zgoła inne pytanie. Wydaje mi się, że któraś z was pisała o poprawieniu kondycji włosów za pomocą skrzypowity...? Jeżeli cos pomyliłam, to proszę postawcie mnie do pionu Otóż u mnie pojawił sie dodatkowy problem, od kilku dni, miejsca, w których się pojawię, znaczę włosami.....Nie mam pojęcia, czemu aż tak zaczęły wypadać. Raczej nie jest to wina diety, bo po złamaniu, jem "bardzo dobrze" i "za dwoje" . Włosy wypadają po ok. 3 miesiącach od zadziałania czynnika, może to być stres, znieczulenie podczas operacji, osłabienie organizmu, zaburzenia hormonalne. Jeśli wypadają to tych martwych już nie zatrzymasz. Jeśli to był jednorazowy czynnik to po wypadnięciu włosów martwych wszystko się uspokoi ( sama miałam po mega dawkach antybiotyków efekt jak po chemii, pisałam już o tym kiedyś i odrosły ), możesz łykać preparaty na wzmocnienie tych, które wyrosną na ich miejsce, preparatów jest bardzo dużo. W skrajnych przypadkach łysienia można wcierać specjalne preparaty przepisane przez dermatologa, ale to Ci chyba nie grozi no i jesień mamy, typowa pora, kiedy wzmaga się wypadanie włosów. Mam nadzieję, że pomogłam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dota Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Irko wrote: Ostatnio mnie boli tzn takie prądy jakby skurcze nie wiem czy to normalne. Miałam coś takiego ale tylko w pierwszym miesiącu od złamań, potem całkowicie ustapiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eliska Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Dota, podziwiam Cię za ten rower. Mój rower biedny zakurzony stoi w garażu i pewnie jeszcze długo sobie postoi......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prazynka Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Dota wrote:Nie psychicznie oporów nie mam. 20 kwietnia zakończył się zakaz obciążania od razu odstawiłam wózek i poruszałam się z dwiema kulami, 20 sierpnia lekarz stwierdził, że jeśli czuję się na siłach to mogę odrzucić jedną kulę to tak zrobilam (ale po 12 dniach). 20 października usłyszałam, że jest zrost ale jeśli wybieram się gdzieś dalej to zabieram kulę.Łatwiej i lżej się jeździ mi się na rowerze niż chodzi.Może u mnie te obawy wynikają z problemów ze stawem a nie pojedynczą kością, takie naciągnięte więzadła sprzyjają kolejnym urazom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dota Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 eliska wrote: dziewczyny, wiem, że na tym forum głównie rozmawiamy o leczeniu pogruchotanych kości, ale ja mam zgoła inne pytanie. Wydaje mi się, że któraś z was pisała o poprawieniu kondycji włosów za pomocą skrzypowity...? Jeżeli cos pomyliłam, to proszę postawcie mnie do pionu Otóż u mnie pojawił sie dodatkowy problem, od kilku dni, miejsca, w których się pojawię, znaczę włosami.....Nie mam pojęcia, czemu aż tak zaczęły wypadać. Raczej nie jest to wina diety, bo po złamaniu, jem "bardzo dobrze" i "za dwoje" . To może jakieś jesienne wypadanie. O skrzypowicie chyba pisała Lilla i ktoś jeszcze. A może się mylę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eliska Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 prazynka wrote: eliska wrote: dziewczyny, wiem, że na tym forum głównie rozmawiamy o leczeniu pogruchotanych kości, ale ja mam zgoła inne pytanie. Wydaje mi się, że któraś z was pisała o poprawieniu kondycji włosów za pomocą skrzypowity...? Jeżeli cos pomyliłam, to proszę postawcie mnie do pionu Otóż u mnie pojawił sie dodatkowy problem, od kilku dni, miejsca, w których się pojawię, znaczę włosami.....Nie mam pojęcia, czemu aż tak zaczęły wypadać. Raczej nie jest to wina diety, bo po złamaniu, jem "bardzo dobrze" i "za dwoje" . Włosy wypadają po ok. 3 miesiącach od zadziałania czynnika, może to być stres, znieczulenie podczas operacji, osłabienie organizmu, zaburzenia hormonalne. Jeśli wypadają to tych martwych już nie zatrzymasz. Jeśli to był jednorazowy czynnik to po wypadnięciu włosów martwych wszystko się uspokoi ( sama miałam po mega dawkach antybiotyków efekt jak po chemii, pisałam już o tym kiedyś i odrosły ), możesz łykać preparaty na wzmocnienie tych, które wyrosną na ich miejsce, preparatów jest bardzo dużo. W skrajnych przypadkach łysienia można wcierać specjalne preparaty przepisane przez dermatologa, ale to Ci chyba nie grozi no i jesień mamy, typowa pora, kiedy wzmaga się wypadanie włosów. Mam nadzieję, że pomogłam No prażynko te trzy miesiące toby się zgadzały, to był mega stres.....bo wiesz jak to jest jak Ci się życie do góry nogami połamanymi wywróciło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prazynka Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 eliska wrote: No prażynko te trzy miesiące toby się zgadzały, to był mega stres.....bo wiesz jak to jest jak Ci się życie do góry nogami połamanymi wywróciło ...no widzisz, więc powinno się to uspokoić bez większych problemów. Wiecie, mam na płytkach te moje zdjęcia i nie wiem jak je otworzyć, chyba jakiś program trzeba mieć jakieś sugestie jak się do tego zabrać? A-techniczna jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marchewka Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Dota wrote:Dziś, pierwszy raz w tym, roku wybrałam się na rower. Pogoda iście wiosenna, doskonała widoczność z plaży na sopockie molo i gdyńskie Sea Towers. Jeśli pogoda się utrzyma będę kontynuować tą moją rowerową self-rehabilitacje.Muszę przyznać, że łatwiej mi się jechało na rowerze niż chodzi.u mnie rower był początkiem normalnego życia, raz że wszędzie szybko to jeszcze znakomicie zadziałał na nogę, kondycję i myśl,że moge sama się przemieszczać na większe odleglości, moje gratulacje teraz to już górki, tylko uważaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dota Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 eliska wrote:Dota, podziwiam Cię za ten rower. Mój rower biedny zakurzony stoi w garażu i pewnie jeszcze długo sobie postoi.........No wiesz, kiedyś w końcu trzeba było, w końcu ja ze stycznia i trzeba ustąpić miejsce nowym.Przed upadkiem/wypadkiem na rowerze jeździłam prawie wszedzie (do/z pracy, zakupy, znajomych, na wykłady, kina, kościoła; no do teatru to nie Jeździ się łatwiej niź chodzi. W kości siedzi gwóźdź i w razie draki mocno skręcona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eliska Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 prazynka wrote: eliska wrote: No prażynko te trzy miesiące toby się zgadzały, to był mega stres.....bo wiesz jak to jest jak Ci się życie do góry nogami połamanymi wywróciło ...no widzisz, więc powinno się to uspokoić bez większych problemów. Wiecie, mam na płytkach te moje zdjęcia i nie wiem jak je otworzyć, chyba jakiś program trzeba mieć jakieś sugestie jak się do tego zabrać? A-techniczna jestem a jak jest to zapisane ? tzn w jakim formacie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marchewka Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Irko wrote: Witam was dziś się postarałem i mam już zdjęcia co mi o tym powiecie. Mogę liczyć na szczerość . ale masz wybajerowane płyty, moje wyglądają przy Twoich jak jakieś odpady z fabryki nieźle sobie pogruchotałeś, ale ładnie złożone, teraz to tylko czekać, nie masz cienkich kości to pewnie Ci pójdzie szybko, ale lekarzem nie jestem więc mogę nie mieć racji sluchaj zaleceń i czekaj cierpliwie, ćwicz ile możesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dota Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 marchewka wrote:Dota wrote:Dziś, pierwszy raz w tym, roku wybrałam się na rower. Pogoda iście wiosenna, doskonała widoczność z plaży na sopockie molo i gdyńskie Sea Towers. Jeśli pogoda się utrzyma będę kontynuować tą moją rowerową self-rehabilitacje.Muszę przyznać, że łatwiej mi się jechało na rowerze niż chodzi.u mnie rower był początkiem normalnego życia, raz że wszędzie szybko to jeszcze znakomicie zadziałał na nogę, kondycję i myśl,że moge sama się przemieszczać na większe odleglości, moje gratulacje teraz to już górki, tylko uważaj Uważam, uważam. U mnie w mieście jest bardzo dużo ścieżek rowerowych ale ja rehabilitacyjno/rekreacyjnie to raczej nad morze będę jeździć, zreszta tam mam najbliżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marchewka Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 eliska wrote: dziewczyny, wiem, że na tym forum głównie rozmawiamy o leczeniu pogruchotanych kości, ale ja mam zgoła inne pytanie. Wydaje mi się, że któraś z was pisała o poprawieniu kondycji włosów za pomocą skrzypowity...? Jeżeli cos pomyliłam, to proszę postawcie mnie do pionu Otóż u mnie pojawił sie dodatkowy problem, od kilku dni, miejsca, w których się pojawię, znaczę włosami.....Nie mam pojęcia, czemu aż tak zaczęły wypadać. Raczej nie jest to wina diety, bo po złamaniu, jem "bardzo dobrze" i "za dwoje" . może sezonowe, na jesień tak bywa, że wypadają, a potem wszystko wraca do normy, skrzypowita dobra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dota Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Irko wrote: Witam was dziś się postarałem i mam już zdjęcia co mi o tym powiecie. Mogę liczyć na szczerość . Irko a jak żeś się tak połamał ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi