emilka Posted April 16, 2008 Share Posted April 16, 2008 pracodawca nie złożył dokumentów wypadkowych w ZUS w wyniku tego zasiłek chorobowy wypłacany jest w 80%.co robić ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewania Posted April 16, 2008 Share Posted April 16, 2008 Ile osob jest zatrudnionych w firmie, w ktorej pracujesz?Czy bylo przeprowadzone postepowanie powypadkowe i czy wypadek jest uznany za wypadek przy pracy?Masz swoj egzemplarz protokolu, gdzie to jest napisane? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emilka Posted April 16, 2008 Author Share Posted April 16, 2008 w firmie już nie pracuje .zatrudnionych jest około 15 osób (niewiem czy wszyscy są na umowach) postępowanie powypadkowe tz. protokół został sporządzony w marcu trzy miesiące po wypadku. wypadek został uznany za wypadek przy pracy. mam swój egzemplarz protokołu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emilka Posted April 17, 2008 Author Share Posted April 17, 2008 mam również dodatkowe pytanie czy wniosek o wypłate jednorazowego odszkodowania musze złożyć bezpośrednio po zakończeniu leczenia ,poprostu mam w planach dłuższy wyjazd . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewania Posted April 19, 2008 Share Posted April 19, 2008 Napisz do pracodawcy pismo o wyrownanie chorobowego w zwiazku z uznaniem wypadku za wypadek przy pracy, wyslij kopie tego pisma do ZUS (a takze kserokopię protokolu powypadkowego - swoj egzemplarz zachowaj) i popros o udzielenie pisemnej odpowiedzi.Co do terminu zlozenia wniosku o odszkodowanie - są dwie wersje. Pierwsza mowi, ze odszkodowanie powypadkowe z ZUS jest swiadczeniem ze stosunku pracy i przedawnia sie z uplywem 3 lat od nabycia uprawnien do tego swiadczenia (w tym przypadku bylyby to 3 lata od daty ZATWIERDZENIA protokolu przez pracodawce).Druga wersja mowi (na podstawie orzeczenia sądowego), ze sa to swiadczenia odszkodowawcze-wypadkowe, w zwiazku z czym nie ma przedawnienia w ogole.Tak czy owak, jak widzisz - 3 lata są na pewno. Postaraj sie zmiescic w tym czasie Powodzenia! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts