mkst Posted April 3 Share Posted April 3 Parę miesięcy temu doszło do niewielkiej kolizji. Sprawca zostawił kartkę z informacją o obtarciu i swoim numerem telefonu. Wymieniliśmy się SMSami danymi i zgłosiłem szkodę z ubezpieczenia sprawcy. Niestety, wymagane jest pełne oświadczenie sprawcy, którego ten wciąż nie przesłał do ubezpieczyciela. Wygląda na to, że sprawca gra na zwłokę. Co można zrobić w takiej sytuacji? Mam kartkę z pismem sprawcy. Mam historię SMS, z której wynika, że sprawca chciał się kontaktować z ubezpieczycielem i przesłać mu oświadczenia - a zatem może to być potwierdzenie przyznania się do winy. Czy pozostaje mi tylko droga cywilna? A może zawiadomienie na policji wraz z wnioskiem o przesłuchanie sprawcy? A może naprawić szkodę z mojego AC i sprawę skierować do sądu? Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marta Sordon Posted May 9 Share Posted May 9 Witam serdecznie, niestety sama kartka z podpisem sprawcy oraz danymi kontaktowymi (czy danymi polisy) nie jest jeszcze potwierdzeniem podjęcia przez niego odpowiedzialności za zdarzenie. Konieczne jest albo spisanie oświadczenia, w którym przyznaje się do winy, lub potwierdzenie odpowiedzialności do Ubezpieczyciela (odpowiedź na jego pismo / odesłanie druków szkody do Ubezpieczyciela). Czasami wystarczy złożenie monitu przez Ubezpieczyciela i sprawca potwierdza swoja winę. Jeśli będzie uchylał się od tego obowiązku, można poinformować policję, celem przeprowadzenia postępowania karnego w sprawie. Postępowanie cywilne jest ostatecznością i wiąże się z dodatkowymi kosztami opłaty wpisu sądowego, opłaty za biegłych sądowych lub kosztów zastępstwa strony przeciwnej w przypadku oddalenia pozwu. Nie zawsze jest także opłacalne przy niższych szkodach. Pozdrawiam Marta Sordon Campter Odszkodowania tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec www.campter.pl Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania Quote Pozdrawiam Marta Sordon Campter Odszkodowania tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec www.campter.pl Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts