zduny15 Posted April 10 Share Posted April 10 witam, szukam pomocy lub podpowiedzi w następującej j sprawie, zalało mi mieszkanie , w sumie łazienka, zgłosiłem do PZU, były oczywiście oględziny i protokół- tu jest pełna zgodność co do zakresu szkody, schody zaczynaja się przy kalkulacji kosztów, chciałem szybko zlikiwidowac szkodę, ale nie przepłacać, a z uwagi ze szkoda w łazience, kamienica, 3 piętro, wrzuciłem na portal fixly zlecenie remontu, wziąłem najtańszego wykonawcę ( 6 tys pan), Pan wystawił fakturę, następnie fakturę i tu się zaczyna, PZU twierdzi, ze wg OWU likwiduje szkodę wg kosztorysu swojego na podstawie średnich stawek, tyle tylko, ze za wypłacone odszkodowanie 1700 pln nie zerwie mi nikt i nie skuje podłogi w łazience, nie wytnie mi OSB ( kamienica), wszystkie procesy wymagają odstępu czasowego, wylanie posadzki, izolacja, siatka, kafelki , demontaż montaż kabiny itp. zanim PZU potwierdziło kosztorys miałem już po robocie ( trwało to 7 dni) pytanie: czy faktycznie PZU (DOM) likwiduje szkodę do wysokości swojego kosztorysu wg średniej, czy z uwagi na warunki lokalne powinien likwidować wg faktury? jeśli jest tak, ze wg kosztorysu to oznacza, ze praktycznie zawierając umowe ubezpieczenia mieszkania najczęściej będziemy mieli niedopłatę, wiec jest duże podejrzenie , ze jest to wprowadzanie klienta w błąd, bo ubezpieczając się nie jest w stanie zlikwidować szkody wg lokalnych stawek? rozmawiamy o fakturze za odbudowie podłogi w łazience za 6 tys dzięki z apomoc Piotr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marta Sordon Posted June 7 Share Posted June 7 Witam serdecznie, w przypadku jeśli szkodę zalaniową/majątkową likwiduje się z polisy ubezpieczenia indywidualnego (samodzielnie wykupiona) uznanie odpowiedzialności i wypłata odszkodowania następuje na podstawie OWU i warunków zawartej polisy - czyli zgodnie z uwzględnieniem ryzyk i zakresu ochrony oraz sposobu rozliczenia, jaki uwzględnia OWU do polisy. Nie ma możliwości wypłaty inaczej, niż określają to warunki ubezpieczenia. W przypadku chęci wypłaty odszkodowania w wartości odtworzeniowej (czyli wg konieczności przywrócenia rzeczy do stanu sprzed zdarzenia) wypłata będzie następowała według rzeczywistych stawek rynkowych i kosztów naprawy/remontu. Można oczywiście z fakturą złożyć reklamację do Ubezpieczyciela, może będą w stanie uznać choć częściową dopłatę. Pozdrawiam Marta Sordon Campter Odszkodowania tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec www.campter.pl Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania Quote Pozdrawiam Marta Sordon Campter Odszkodowania tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec www.campter.pl Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts