Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Kolizja rowerzysty z samochodem

metiouzmc
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc, kilka dni temu brałem udział w kolizji jako rowerzysta z samochodem gdzie wymusił on pierwszeństwo na przejeździe rowerowym. 

Rower uszkodzony na 2.5/3 tys zł. Wycena mojego serwisu jak i rzeczoznawcy od Uniqa. Wypłacili 600 zł i reszta rzekomo po wykonanej naprawie i przedstawieniu faktur. Czy mogą tak podejść w ogóle do sprawy? 

kolejna kwestia to szkoda na osobie. Skręcenie nadgarstka lewego i uszkodzenie Achillesa prawego. L4 na 3 tygodnie. Kwota zaproponowana to 3500 zł plus jeśli udokumentuje utratę dochodu to dolicza to do odszkodowania. Czy taka kwota jest kwota zaniżona? Nie przedstawiałem rachunków za dojazd ani za leki bo są to kwoty groszowe nie warte uwagi. Nie wiem czy coś mogę doliczyć co powiększy tą kwotę? 

• 2 tygodnie później...

Witam serdecznie,

ubezpieczyciel powinien pokryć koszty naprawy uszkodzonego roweru lub w przypadku jej nieopłacalności zwrócić wartość zbliżoną do kwoty zakupu nowej rzeczy. Jeśli Ubezpieczyciel wycenił koszty naprawy, w takiej wysokości powinna zostać wypłacona Panu kwota odszkodowania. Niestety to na osobie poszkodowanej ciąży obowiązek wykazania wysokości i zakresu szkody.

Wysokość zadośćuczynienia jest uzależniona od wysokości doznanego trwałego uszczerbku na zdrowiu, jeśli uszkodzenie ścięgna i nadgarstka nie jest znaczne, nie utrudnia panu codziennego funkcjonowania i nie występują powikłania związane z chodzeniem, kwota zadośćuczynienia nie jest nadmiernie zaniżona, można ją oczywiście z Ubezpieczycielem negocjować. Ugoda powinna także uwzględniać roszczenia pozostałe - w tym utracone dochody, które należy udokumentować dokumentacją finansową lub zaświadczeniem z zakładu pracy.

Pozdrawiam

Marta Sordon
Campter Odszkodowania
tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec

www.campter.pl                                
Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania

Pozdrawiam

Marta Sordon

Campter Odszkodowania

tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec

www.campter.pl

Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania