Butterfly Posted May 15, 2024 Share Posted May 15, 2024 Miałam wypadek drogowy w Holandii, wjechał we mnie skuter, mam złamaną rękę. Czy mogę dostać odszkodowanie od kierowcy? Do kogo mogę sie zgłosić, z gory dziękuję za odpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Izabela Stryjewska Posted May 16, 2024 Share Posted May 16, 2024 Dzień dobry, Odszkodowanie za wypadek drogowy w Holandii przysługuje Poszkodowanemu kiedy do zdarzenia nie doszło z jego winy. Jeżeli została Pani potrącona przez pojazd mechaniczny i winny był temu kierujący pojazdem to co zasady ma Pani prawo do dochodzenia roszczeń z ubezpieczenia OC pojazdu. Jaka była przyczyna wypadku? była Pani pasażerem pojazdu, kierowcą, pieszym? jakich obrażeń dokładnie Panu doznała? Posiada Pani dokumentację medyczną? czy na miejscu były służby typu policja i pogotowie? spisano formularz powypadkowy? posiada Pan dane rejestracyjne sprawcy? W przypadku posiadania ww danych warto zgłosić sprawę do odpowiedniego towarzystwa ubezpieczeniowego. Po weryfikacji odpowiedzialności potwierdzi ono możliwość wypłaty odszkodowania. Odszkodowanie za wypadek drogowy w Holandii obejmuje zarówno straty materialne jak i rekompensatę za uszkodzenie ciała. Jeżeli dochodzi do wypadku drogowego bardzo istotne jest aby zadbać o dowody świadczące o winie kierującego. Warto wezwać na miejsce policję i pogotowie (jeżeli to konieczne), oraz zrobić zdjęcia z miejsca zdarzenia (w tym tablic rejestracyjnych). Dobrze jest również zapewnić sobie ewentualnych świadków wypadku oraz spisać ze sprawcą formularz szkody. Niestety często zdarza się, że w przypadku braku na miejscu odpowiednich służb, lub świadków, sprawca na późniejszym etapie wypiera się, że był winny i tym samym powoduje brak uznania odpowiedzialności przez jego ubezpieczyciela. W przypadku chęci szczegółowego omówienia sprawy zapraszam do kontaktu. Izabela Stryjewska Campter Odszkodowania kom. 690 622 575, mail: i.stryjewska@campter.pl ul. Oświęcimska 7 42-700 Lubliniec www.campter.pl Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania Quote Izabela Stryjewska Campter Odszkodowania kom. 690 622 575, mail: i.stryjewska@campter.pl ul. Oświęcimska 7 42-700 Lubliniec www.campter.pl Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts